Pikselöityminen TV:ssä

Piksel1

Hei! Minulla on alle kaksi vuotta vanha "LG 49UF695V 49" Smart 4K Ultra HD LED-televisio. Vuosi sitten kesällä kuva alkoi yhtäkkiä pikselöitymään. Tätä ei tapahdu kokoaikaa, mutta erityisesti television ollessa pitkään päällä kuva pikselöityy ja katselemisesta ei tule mitään. Erillisen digiboksin kautta näkyy normaalisti, tosin EI hd-boksi niin kuva huono. Myös playstationia pystyy normaalisti pelaamaan. Olen myös kokeillut eri signaalijohdoilla ja eri huoneissa mutta vika sama. Vanhempi televisio toimii normaalisti. Osaisiko joku kerta missä vika? Sen verran vielä että ennen tuota pikselöitymisen alkamista oli ukkonen ja salamat välkkyi. Sen jälkeisinä päivinä alkoi sit pikselöitymään.

24

22482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko_herkkyys_tallella

      LG:n tukipalvelu on sitten vallan mainio, sillä tälle mallille on tukihakemistossa mm:
      - Käyttöopas tarjoaa olennaista tuotetietoa 17 megainen pdf, jossa on pohjoismaisilla kielillä ja englanniksi turvallisuusohjeet => ei apua tässä tähän ongelmaan
      - Varsinainen suomenkielinen ohjekirja (zipattu 31 megainen) on oikeastaan 33 kielellä toteutettu HTML-pohjainen esitys tv:n menun toiminnasta. Hieno systeemi, sillä se avasi paketista yli 15000 tiedostoa (yli 55 megaa) ja se tietenkin kestää hetken;)

      Ja sitten itse asiaan: Millaisia arvoja tv näyttää signaalin tasosta ja laadusta heti käynnistyksen jälkeen ja siinä vaiheessa, kun kuva alkaa pikselöidä? Se on tarkistettavissa Signaalitesti -valinnalla Kanavat => Kanavan viritys => Signaalitesti tai jotain sinne päin..;) Auttaako kanavien uudelleenhaku tähän ongelmaan? Ilmeisesti joku komponentti on lämpötilalle herkkä ja oma osuutensa vaikkapa virittimen vikaan saattaa olla mainitsemallasi ukkosella.

      • Piksel1

        Kiitos vastauksesta!:) Signaalit oli täydet ainakin silloin kun ei ollut pikselöitymistä. Tein samalla ohjelmistopäivityksen ja hain kanavat uudestaan. Nyt tv ollut päällä jo 6 tuntia ja ei yhtään pikselöitymistä. Tosin olen kokeillut kanavahakua aiemminkin eikä ole ollut hyötyä. Joskus tv toiminut normaalisti päivän tai kaksikin mutta aina lopulta alkanut pikselöitymään. Toivotaan nyt että olisi tullut kuntoon lopullisesti vaikka tuon päivityksen takia..


      • Piksel1

        Terve taas! Tv toimi noin 5pv hyvin, nyt alkoi jälleen tämä pikselöityminen. Tarkistin nyt signaalitasot uudelleen. Signaalinvoimakkuus näyttää 100%, mutta signaalin laatu hyppii ja juuri silloin kuva pikselöityy. Ainakin ylen normi ja hd kanavissa tapahtuu paljon tätä, mutta muilla kanavilla näyttäisi olevan vähemmän. Mitä siis täytyisi tehdä jotta signaalin laadun saisi kuntoon?:)


      • Onko_herkkyys_tallella

        Digitv:n signaalitason pitää mahtua tietyyn rajoihin: Kun taso menee liian pieneksi (taso esim. alle 40%), niin laatu heikenee ja kuva katoaa lopulta kokonaan. Analogisella aikakaudella kuvaan tuli tason pudotessa vain lisää kohinaa, mutta se näkyi aina vaan.. Jos signaalin taso ylittää tietyn rajan, niin vastaanotin näyttää tasoksi 100%, mutta tason kasvaessa laatu heikkenee. Se on selvä merkki yliohjauksesta. Jos sinulla on säädettävä mastovahvistin, niin pientä tason pudotusta voisit kokeilla.

        Yleensä tv:n näyttämäksi tasoksi suositellaan 80-90% arvoa. 100% tarkoittaa sitä, että signaalin voimakkuus on ylärajalla ja jos antennin yhteydessä on vahvistin, joka saattaa yliohjautua leikaten signaalia rikki. Yliohjaus näkyy sitten laadun putoamisena ja pikselit alkaa vilkkua ruudulla. Televisioiden ja digiboksien antennisignaalin laatumittarit ovat yksilöllisiä, joten yleisohjetta ei voi antaa.

        Oman lisänsä yliohjauksiin tuo uudet tukiasemat, jotka yliohjaavat mastovahvistimia tai aktiivisia antenneja. Näissä tapauksissa pitää ennen mastovahvistinta laittaa https://www.verkkokauppa.com/fi/product/3665/hdsfc/Finnsat-LTE700-450-MHz-estosuodin tyylinen suodatin, sillä antenni-tv on jäänyt LTE-verkkojen väliin ja häiritsevät taajuudet on saatava vaimennettua.

        Television omat taso- ja laatunäytöt ovat suuntaa antavia. Olen kaapeliverkossa, joten Sonyn tv:n mukaan signaali laatu ja taso ovat 100%. Virheitä ei esiinny ja C/N suhde on yli 40. Vanha TF 5100C näyttää laatuna täyttä vihreää, mutta taso on sen mielestä lähellä keltaista. Virheitä ei siinäkään esiinny. Kun kaapeliverkon kanavapaketti tuodaan kiinteistöömme kuidulla ja kerrostalomme kaapeliverkko on tähtiverkko, niin tasot on ja pysyy vakiotasolla.

        Tähän signaalitason ja -laadun näyttöön Nordic-normi asettaa määrätyt rajat, joten niiden tarkkuus on parantunut. https://nordig.org/wp-content/uploads/2017/03/NorDig-Unified_ver_2_6.pdf kohdassa "3.4.4.6 Requirements for the signal strength indicator (SSI)" kerrotaan, kuinka tasonäytön pitää toimia ja 3.4.4.7. puolestaan on signaalin laadun mittauksen periaatteet. Monimutkaista puuhaa näyttää olevan..

        Digitv:n aloittaessa varsinkin digiboksien virittimiä valmistettiin muutaman valmistajan toimesta ja se teki OTA-päivityksistä vaikeaa. Vaikka päivityspakettia testattiin, niin aina jotain saattoi mennä pieleen. Kun esim. Philipsin tekemä viritin oli useiden laitevalmistajien käytössä, niin jonkin merkin OTA-päivitys saattoi siirtää muutaman toisenkin laitevalmistajan digiboksit päivitystilaan ja ne usein jumittuivat täysin. Siksi nykyisin netin kautta muistitikulla tai automaattisella päivityksellä tehtävät päivitykset ovat tehostaneet päivitysten jakelua. Päivitystiedostot ovat muutenkin kasvaneet kooltaan suuriksi, joten OTA-päivitykseen ei ole enää pitkään aikaan panostettu.


    • Piksel1

      Itse olen siis myös kaapeliverkossa..

      • Piksel1

        Ja rivitalossa asun!


    • protoproto

      Ota yhteyttä isännöitsijään, joka tilaa huoltomiehen. Jos vika ei ole kaapeliverkossa, niin joudut itse huoltokäynnin maksumieheksi. Huoltomies voi nostaa vahvistusta tai vaihtaa seinäpistokkeen sellaiseen, joka vaimentaa vähemmän. DNA:n kaapeliverkossa tasot heiluu, ja usein ne ovat vielä turhan alhaiset.

    • Onko_herkkyys_tallella

      Kerrostalossamme on antenniverkko toteutettu siten, että kuitukaapeli tulee talojakamoon, jossa on kaapeli-tv:n sovitin ja jakovahvistimet ovat sähkökeskuksissa. Jakovahvistimilta tulee oma kaapeli jokaiseen asuntoon ja vasta asunnossa kaapeli haaroitetaan jokaiseen huoneeseen. Tämä takaa sen, että verkko pysyy häiriöttömänä.

      Olimme aikaisemmin DNA:n koaksiaalikaapelilla toteuteussa kaapeliverkossa ja tasoissa oli vaihteluja sen takia, että koko ketjuun mahtuu usampia vahvistimia peräkkäin. Vaikka niissä on automaattisia tason säätöjä, niin kuormitustilanteet muuttuvat ajan kanssa. Kun vaihdoimme operaattoria, niin sen jälkeen tasot ovat olleet vakaat eikä katkoksistakaan ole tarvinnut kärsiä.

      DNA on alkanut tulla järkiinsä ja on siirtämässä kaapeliverkkojaan kuituun. Nyt on käsittääkseni tullut raja vastaan kaapelimodeemin käytölle, sillä koaksiaalikaapelin kanssa verkon hallinta menee vaikeaksi. Vantaalla juuri oli katua auki, kun DNA:n kuitua vedettiin naapuritaloon.

      Operaattori vastaa taloyhtiössämme signaalin jakelusta siten, että sähkökeskuksissa olevat jakovahvistimet ovat operaattorin vastuulla. Talon sisäinen antenniverkko jakovahvistimesta eteenpäin kuuluu taloyhtiölle. Rivitalossa verkko voi olla ketjutettua ja siinä tasojen kanssa pitää olla tarkkana. Asuin v. 1980 valmistuneessa rivarissa ja siellä oli pahimpana ongelmana antennirasioiden vähyys, sillä se kaksikerroksisen asunnon ainoa antennirasia oli olohuoneen nurkassa. Siellä oli osa verkosta hetken sekaisin, kun yksi asukas oli purkanut antennirasian kytkennän ja oli rakentanut siitä jakosysteemin asunnon eri huoneisiin.

    • Piksel1

      Kiitos vastauksista. Mietin vain minkähän vuoksi erillisen digiboksin kautta tuleva kuva näkyy normaalisti. Sama kaapelihan sen signaalin tuo myös tuohon erilliseen digiboksiin..tämän perusteellahan vika luultavasti olisi jossain tuolla TV:n signaalin vastaanottimessa.

    • noeioohyväjuttu

      Kunhan siirrytään hd aikaan saattaa parantua.

      esim. mtv3 on katselukelvotonta pikselimössöä.

    • Onko_herkkyys_tallella

      Tuli mieleen vielä yksi mahdollinen ongelman aiheuttaja, jota kannattaa testata. Ilmeisesti LG:n viritin on herkkä antennisignaalin tasolle ja kuva alkaa pikselöidä, jos taso on hieman yläkanttiin. https://www.viestintavirasto.fi/attachments/Asuinkiinteiston_tietoliikenneverkon_uudistaminen_2014.pdf on viimeisellä sivulla taulukko, jossa on mainittu antennirasian signaalitason rajat.

      Kun vastaanotin alkaa pikselöidä, niin tarkista signaalin taso ja laatu. Kytke LG suoraan antennirasiaan ja tarkista, tapahtuiko signaalin tasossa ja laadussa muutosta. Muutamat digiboksit vahvistavat läpimenevää antennisignaalia muutaman desibelin, joten tällä testillä saa tarkistettua tämän jutun.

      Mahdollisen antennisignaalin ylitason voit testata myös seuraavasti: Laita antennirasiaan haaroitin, johon kytket erilliset kaapelit digiboksille ja tv:lle. Esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/17607/kbxb/Fuj-tech-antennihaaroitin vaimentaa seinärasiasta tulevaa signaalia sitä jakaessaan kahteen haaraan muutaman desibelin, jolloin LG:n virittimen yliohjautumisen mahdollisuus pienenee.

      Kokeiluun sopiva haaroitin voi löytyä marketistakin, mutta muovikuorista haaroitinta ei kannata ostaa. http://www.mattikaki.fi/antennit/elexi.htm Matti Käki varoitti näistä jo kymmenen vuotta sitten. Niissä jako on usein suoritettu lankavirityksellä ja niiden myynti pitäisi kieltää, mutta sehän on asiakkaan ongelma jos ostaa roskaa kaupan hyllystä;)

    • Sähköheppu

      Veikkaan antennirasiaa. Nuo vanhat eivät tue kunnolla alempia taajuuksia. Esim meillä kerrostalossa rasiat antoivat pikselöintiä 298 MHz -taajuudella (mm. AVA HD, Sub HD).
      Yhden rasian hinta sähkötarvikekaupassa on alle neljä euroa.

    • Hdmi.paikanvaihto

      Sama vika kuin aloittajalla. Kolme vuotta vanha hd. Tänäänkin ylen kanavia ja joitain muita ei voinut katsoa pikselöitymisen vuoksi. Katson digiboxin kautta ja vaihdoin hdmi-liitännän
      iitäpaikkaa ykkösestä kakkoseen ja alkoi vaihdon jälkeen näkymään moitteettomasti. Kaksi hdmi paikkaa mun telkussa. Olen tehnyt saman aiemmin kun oli häiriöitä. Vinkiksi jos auttaa jotakuta.

      • Minulla oli noita ongelmia. Panin kaikki antennikaapelit uusiksi. Vaihdoin kaksoissuojattuihin. Digiboksille otin signaalin haaroittamalla, enkä ketjuttanut ja johan ongelmat loppuivat.


    • Anonyymi

      Mikä tässä sit lopulta oli ongelma?

      • Anonyymi

        Taas on pikselimössöä kaikki muut kanavat paitsi National Georaph ja Frii kanavat, sama pelleily ollut jo viikon aina iltaisin yhdeksän aikoihin. Se on Digi digi joo...


      • Anonyymi

        Esim. antennitalouksissa: " liian moni suosikkiohjelma on jäänyt kesken huonon tv-signaalin vuoksi.

        – Meillä lähetykset pätkivät joka päivä. Tässä on pitänyt siirtyä katsomaan tabletilta monta formulakisaa, jääkiekko-ottelua ja nyt viimeisimpänä jalkapallon MM-kisat.."

        https://yle.fi/uutiset/3-10300533


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esim. antennitalouksissa: " liian moni suosikkiohjelma on jäänyt kesken huonon tv-signaalin vuoksi.

        – Meillä lähetykset pätkivät joka päivä. Tässä on pitänyt siirtyä katsomaan tabletilta monta formulakisaa, jääkiekko-ottelua ja nyt viimeisimpänä jalkapallon MM-kisat.."

        https://yle.fi/uutiset/3-10300533

        Nyt tulisi peräti neljältä kanavalta päällekäin tieteiselokuvaa ja sarjaa, ne kinnostaisi, mutta aivan mahdoton katsoa yhtään niistä. kaikki juuri tuota pikselimössöä. Yleensä kun TV:stä ei tule edes mitään katsottavaa, mutta juuri nyt tietysti pikselöi. Murphyn laki toimii taas.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt tulisi peräti neljältä kanavalta päällekäin tieteiselokuvaa ja sarjaa, ne kinnostaisi, mutta aivan mahdoton katsoa yhtään niistä. kaikki juuri tuota pikselimössöä. Yleensä kun TV:stä ei tule edes mitään katsottavaa, mutta juuri nyt tietysti pikselöi. Murphyn laki toimii taas.

        Mokoma pikselimuhju jatkuu edelleen muilal paitsi frii ja national geograph kanavilla, illasta alkaa ja yöllä loppuu, eli kestää illat? Ihme homma.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mokoma pikselimuhju jatkuu edelleen muilal paitsi frii ja national geograph kanavilla, illasta alkaa ja yöllä loppuu, eli kestää illat? Ihme homma.

        Näkys nyt alkavan pikselimössö jo enne puolta päivää, ilmeisesti jatkuu taas yöhön asti, paitsi tietysti Frii ja National Geograph kanavilla.

        Vaikee mennä oikein kenellekään siitä valittaan, kun ei tiedä missä vika, vaihtoehtoja on melko monta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näkys nyt alkavan pikselimössö jo enne puolta päivää, ilmeisesti jatkuu taas yöhön asti, paitsi tietysti Frii ja National Geograph kanavilla.

        Vaikee mennä oikein kenellekään siitä valittaan, kun ei tiedä missä vika, vaihtoehtoja on melko monta.

        Johdot irti kokonaan sähkö- ja antenniverkkoon.

        ***
        Jos ei auta, niin tehdasasetusten palautus ja uudelleenrakennus.

        ***
        Onko toista laitetta vaikka digiboxia, jonka kautta kokeilla, että saisi vian paikallistettua tv:hen?

        ***
        Antenni- vai kaapeliverkko? Onko digitalla ilmoituksia paikallisista kanavakohtaisista häiriöistä?
        Onko operaattorilla vikailmoituksia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Johdot irti kokonaan sähkö- ja antenniverkkoon.

        ***
        Jos ei auta, niin tehdasasetusten palautus ja uudelleenrakennus.

        ***
        Onko toista laitetta vaikka digiboxia, jonka kautta kokeilla, että saisi vian paikallistettua tv:hen?

        ***
        Antenni- vai kaapeliverkko? Onko digitalla ilmoituksia paikallisista kanavakohtaisista häiriöistä?
        Onko operaattorilla vikailmoituksia?

        Ei oikein voi olla oma töllö vialla, kun välillänkyy kaikki kanavat ihan ok. ja väliin vain nuo Frii ja National Geogarph ilman muhjua, vaihtelee kellonaikojen mukaan. Aloin jo miettiä, että onko jollain naapurilla joku jammeri tai siis sellainen viallinen vempain joka voisi vaikuttaa lähetykseen häiriten sitä tai niitä, uudehkossa kerrostalossa ollaan ja ei oikein osaa paikallistaa vikaa millään, huoltomiehiä ei juuri näy, että ehtis kyseleen että onko joku käynyt ropuamassa laitekaapilla, kuten joskus aikoinaan oli tuolla entisessä talossa, kerran veivät laitekaapista jopa väärän tietokonereitittimen pois, muutaman päivän päästä palauttivat takaisin aika noloina kun oli soiteltu että väärässä talossa olivat käyneet...ja tiethysti väärässä laitekaapissakin. TV on jo kokeiltu ja kanavat on uudestaan asenneltu ja sama on tulos, välillä ne vaan on pikselimuhjua. TV:ssä on, kun uusi on, se ainoa digiboksi sisään rakennettuna, pitäsi varmaan hommata sellainen testi tv jolla vois katsastaa näkyykö se sieltä ne ohjelmat, halvallahan niitä saa nykyään ja voisi muuten käyttää sitä sitten vaikka tietokonenäyttönä, sellaisena vähän isompana.

        Oikeasti tuo on melko kiusallinen ongelma, kun on kestänyt jo kohtuu pitkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei oikein voi olla oma töllö vialla, kun välillänkyy kaikki kanavat ihan ok. ja väliin vain nuo Frii ja National Geogarph ilman muhjua, vaihtelee kellonaikojen mukaan. Aloin jo miettiä, että onko jollain naapurilla joku jammeri tai siis sellainen viallinen vempain joka voisi vaikuttaa lähetykseen häiriten sitä tai niitä, uudehkossa kerrostalossa ollaan ja ei oikein osaa paikallistaa vikaa millään, huoltomiehiä ei juuri näy, että ehtis kyseleen että onko joku käynyt ropuamassa laitekaapilla, kuten joskus aikoinaan oli tuolla entisessä talossa, kerran veivät laitekaapista jopa väärän tietokonereitittimen pois, muutaman päivän päästä palauttivat takaisin aika noloina kun oli soiteltu että väärässä talossa olivat käyneet...ja tiethysti väärässä laitekaapissakin. TV on jo kokeiltu ja kanavat on uudestaan asenneltu ja sama on tulos, välillä ne vaan on pikselimuhjua. TV:ssä on, kun uusi on, se ainoa digiboksi sisään rakennettuna, pitäsi varmaan hommata sellainen testi tv jolla vois katsastaa näkyykö se sieltä ne ohjelmat, halvallahan niitä saa nykyään ja voisi muuten käyttää sitä sitten vaikka tietokonenäyttönä, sellaisena vähän isompana.

        Oikeasti tuo on melko kiusallinen ongelma, kun on kestänyt jo kohtuu pitkään.

        Taas alkoi pikselimuhju tänään, nyt 16.05 taisi olla tarkka alkamisaika. Siirryin Youtuben puolelle ja sieltä Netfixiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taas alkoi pikselimuhju tänään, nyt 16.05 taisi olla tarkka alkamisaika. Siirryin Youtuben puolelle ja sieltä Netfixiin.

        Ja nyt siten on pari päivää pikselöinyt taas jotkut kanavat Tampereelta pohjoiseen suunnalla. TV väitti jo että osaa kanavista ei edes löydy.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2403
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1814
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      333
      1535
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      174
      1524
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1065
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      84
      949
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      795
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      177
      790
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      205
      741
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe