Onko ihmisellä sielua

Sieun.silmin

Missä vaiheessa ihmiselle kehittyi sielu ?
Jossainko vaiheessa evoluutiossa kun kun kehityimme homo sapienksiksi, tieteen mukaaa se ei ole mahdollista mutta raamatun mukaan on.
Romuttuisiko raamatun kuolemattomasta sielusta sitämyöten koko uskontojen perusta, no ei tietenkään sitä eivät uskovat hyväksy. Olettettavasti koska ihmisen tietoisuus lisääntyy samalla uskomukset menettävät merkitystään.
Tekoäly ohittaa jossain vaiheessa ihmisen suorituskyvyn ja sielu mitä se on ei mitään, mielikuvituksen tuote.

17

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kirjokannel

      On todella olemassa sieluttomiakin ihmisiä, ei heille juuri mikään ole pyhää. Toisaalta on ollut hyvinkin sielukkaita tuntemissani ihmisissä.

    • Tieteellä ja uskonnoilla ei ole mitään yhteistä rajapintaa, ovat aivan eri asioita, vaikka käsittelisivät samaa käsitettä.

      Tieteen mukaan sielun olemassaolosta ei ole mitään todisteita, eikä sielun käsitteellä ole selitettävissä mitään sellaista, mitä ihmisen käyttäytymisessä tai fysiologiassa ei voisi selittää biologian keinoin. Minkäänlaista sielun vaativaa ominaisuuksia ihmisellä ei tieteen mukaan ole muihin eläimiin verrattuna.

      Joidenkin uskontojen ja joidenkin uskontojen tulkinnan mukaan ihmisellä on sielu, joissakin uskonnoissa taas ei ole.

      Lie yksilön oma asia kumpaan luottaa, mutta tiedettä ja uskontoa ei pitäisi sotkea yhteen.

    • reppuriika

      Ei tähän mitään evoluutiota kannata sotkea. Kyllä ihmisellä on ruumiin lisäksi sielu ja myös erillinen henki, joka kommunikoi Jumalan kanssa.

      • Näinikkään

        Et kai sinä reppuriika ihan tosissas usko noita jumala höpötyksiä. Jumalia on ainakin satoja erilaisia riippuen missä päin maailmaa ihminen on sattunut syntymään. Kyllä ihminen on vain yksi eläinlaji ja sattumalta saanut kilpailuetua aivojen nopeimmasta kehityksestä verrattuna muihin elukoihin.


      • Kun kuitenkin on kiistatta osoitettu ihmisen esivanhemmat ja kehityskaari, niin ei minusta ole ollenkaan ihmeellistä, että tulee ajatelleeksi, missä vaiheessa todellinen ihminen sitten syntyi. Vuosituhansien kehityksen tuloksena ihmisen esi-isä nousi kahdelle jalalle, oppi metsästämään, oppi käyttämään tulta, oppi ääntelemään järjestelmällisesti, ainoana olentona maailmassa oppi oman puhekielen. Ihmisen kurkunpää kuulemma on ainutlaatuinen, mikään muu elollinen ei voi oppia puhumaan ihmisen tavoin.
        Ihminen on aina uskonut tuonpuoleiseen, mitä osoittaa ikiaikaiset hautalöydöt, joissa vainajan mukaan on pantu tarvekaluja ja puettu vainaja parhaimpiinsa.
        Luomiskertomus on todellinen lyhennelmä maailman synnystä, mutta se seuraa aitoja tapahtumia: ensin veden elävät, sitten matelijat, sitten muut eläinlajit, lopuksi ihminen.
        En ole koskaan nähnyt ristiriitaa näissä kertomuksissa, mutta olen kyllä miettinyt, milloin luojamme puhalsi meihin kuolemattoman hengen. Siinä vaiheessa ihmisellä on ollut oma tietoisuus ja tahto, joka muilta eläinlajeilta tänäkin päivänä puuttuvat.

        Kaikkea sitä tulee pohdiskelleeksi!


    • Pikkuapulainen

      Uskon, että sielu syntyy ihmisen syntyessä maailmaan ja että se kehittyy ihmisen myötä. Uskon asioitahan nämä ovat kaikki niin myös ennustukset tulevasta eli että tekoäly valtaa maailman ja siinä sitten jää nykyisenlainen ihminen tarpeettomaksi. Toisaalta kukaan ei ole todistanut, että sielua ei ole. Hesarissa pohtivat eräänä päivänä sitä, onko eläimillä sielua ja kuinka syvä niiden tunne-elämä on, tai vaikkapa puiden? Sitäkään emme tiedä eli muiden lajien tune-elämästä. Mm. kasveillahan on todettu olevan tuntoaisti ja ne reagoivat esimerkiksi ääniin ja tietysti lämpöön ja kylmyyteen, mutta entä muuhun?

      Mielelläni pidän lapsenuskoni, sillä, jos ei ole toivoa paremmasta, elämästä tässä ja nyt tulee tosi synkkää. Joitakin ehkä helpottaa, ettei tarvitse uskoa mihinkään. Kun kuolemme, olemme vain jätettä, joka maatuu jne. Että kaikki on vain kertaluontoista, soluista muodostunutta sattumakauppaa. Niin on lupa uskoa, mutta uskoa sekin on, ei faktaa.

      Kysymys on pitkälti tai oikeastaan pelkästään arvokysymys. koska faktaa ei ole kummallakaan puolella riittävästi ja usko on aina sokeaa. Toistaiseksi jokaisen mielestäni pitää saada pitää uskomuksensa, tuntuivatpa ne muista miltä tahansa. Annetaan arvo kaikille mielipiteille.

      • Näinikkään

        "Kun kuolemme, olemme vain jätettä, joka maatuu jne. Että kaikki on vain kertaluontoista, soluista muodostunutta sattumakauppaa. Niin on lupa uskoa, mutta uskoa sekin on, ei faktaa. "

        Jotkut uskovat että kun ruumis maatuu niin siitähän sikiää valtavasti matoja. Madot nousevat saaliseläinten saataville, linnut nokkivat madot, linnut joutuvat jonkun isomman saalistajan ruuaksi jne. Tällä tavoin uskottuna ruokaketjun päässä, eli ihminen, voi syödä lopulta palan omaa sukulaistaan jos huono tuuri käy ;))

        Tämäkin selitys on paljon uskottavampi kuin uskontojen hatusta vedetyt sepustukset :)


      • MMia_

        Nämä Pikkuapulasen näkökulmat näihin asioihin ovat samat kuin minullakin, koen oikeaksi sen lapsuuteni uskon ja minusta tuntuu hyvältä pysyä siinä, aamurukouksenikin olen säilyttänyt, päivän alkaminen voimistelujen jälkeen tuntuu hyvältä sillä tavalla..
        Ja eläinten touhuja seuratessni usein koen, että nekin toimivat melkein samoin kuin ihmisetkin,
        eiköhän niilläkin ole sielu siinä kuin meilläkin.
        Jokaisen tulee saada pitää oma uskonsa, se voi olla hänen mielenrauhalleen ratkaisevan tärkeä asia.


      • Lisäys_edelliseen

        Nimenomaan jälkeläistensä hoidossa koen samankaltaista huolenpitoa eläimilläkin kuin meillä ihmisillä.


      • Agnostikko-ei-tiedä

        Jotkut uskovat sielunvaellukseen, että sielu voi tehdä vielä uusiakin retkiä maapallolla.


    • sjääl

      Riippuu varmaan siitä miten sielu määritellään, mutta joka tapauksessa kauan ennen kuin ihmisestä tuli ihminen.

    • Koska sielun olemassaoloa ei voida todistaa on sen puuttuminen todennäköisempää kuin olemassaolo.

      Erilaiset alkueläimet ovat miljrdeja vuosia vanhempia kuin ihminen. Uskonnot ovat syntyneet ihmisten tarpeista etsiä turvaa, paeta pelkoja etc.

      Kun luonnonjumalat ikäänkuin puuttuivat, synnytettiin Tässä ollaan ihmettelemässä.

      • nerokasta

        Järjestys kaaokseen seurasi uskontorakennelman myötä. Hyveet muuttui palkitseviksi jo itsessään, samoin seurasi paheen harjoittamisesta ikävyyksiä.
        Sisäisiä luonnonlakejahan ne ovat, aivan kuten meille opetettiin. Jumalan valtakunta on ihmisen sisimmässä, ja toteutuu juuri siinä.
        Niin ihanan yksinkertaista se on.


      • Näinikkään

        """Erilaiset alkueläimet ovat miljrdeja vuosia vanhempia kuin ihminen. Uskonnot ovat syntyneet ihmisten tarpeista etsiä turvaa, paeta pelkoja etc."""

        Tässä Ruuneman on asian ytimessä, näin uskonnot ovat todennäköisesti syntyneet ja uskontoja syntyy lisää tässä ajassa samalla tavoin.

        Hallitsijoiden ja yksinvaltiaiden määrittelemät uskonnot ovat sitten toinen asia ja vielä tämänkin ajan suuri vitsaus.


    • Voi.että

      Sielun voisi käsittää omaksitunnoksi, alkeemmilla eläimillä se on vaiston varaista, opittua kokemuksen kautta tai lajille perittyä ominaisuutta. Ihminen pystyy kehittyneen aivojen kautta käsittelemään monimutkaisia ongelmia, sitä en vaan ymmärrä mistä uskomukset valtaa ajatuksen juoksun siis järjenvastaisen kuten raamatun kertomukset luomisesta, vedenpaisumukset, puhuva pensas ja jutteleva käärme että jumala olisi ainoa kerran keskustellut ihmisen kanssa nimittäin aatamin ja eevan kanssa, tään menee jo sadun kertomiseksi kuvitteluksi irtauminen ruumiista muuttumalla sieluksi joka odottaa ylösnousemista taivaaseen tai helvettiin.

    • UAB

      Tiedäpä onko sielua. Sanoisin että järkeä, älyä niin paljon, että käsittää olevansa olemassa. Käsittävätkö eläimet? Mistäpä se tiedetään..? Sielu taitaa olla sellainen olettamus. Ehkä uskontoihin liittyvä.

    • dfads

      Ei voida todistaa että on tai ei ole. Kreikkalaiset filosofit päätyivät että on, ja kun päädytään niin persoonallisuus otetaan pois. Bibliasta voi päätellä muuta tai mitä haluaa

      Toisaalta maailma on aika ihmeellinen paikka. Sitten nähdään, sivilisaatiokin on aika lyhyt, ehkä 100-200 sukupolvea vanha, eli sen verran meillä on perittyä tietoa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      29
      5537
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      233
      3022
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      252
      2450
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      102
      2310
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1964
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      199
      1619
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      79
      1563
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      155
      1267
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      1155
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1091
    Aihe