matrikkelitaide on aikansa kulahanutta

elämänkultaloistaa

sitä monesti mietti miksi ei löydä kuin muutaman hassun työ matrikkelitaiteilijalta. toisekseen ei tuon nimikkeen alla ole mitään erikoisia,m itään kummosempia maalauksia niin kuin ei mitään erikoista grafiikkaakaan .

yleismaailmallisesti taide elättää ihmisen. joten siis taiteilija on ihminen, jonka luomistuotteet menevät hyvin kaupaksi ja hän siis elää maalauksillaan, grafiikallaan tms. tämä tarkoittaa kuitenkin sellaisia töitä, jota ovat teknisesti oikeaoppisesti tehtyjä. taiteilijat, jotka joutuvat tekemään muuta työt elääkseen tai opettamaan taidetta harrastuspiirissä saadakseen rahaa elämiseensä, eivät ole oikeita taiteilijoita. joillakin tosin on taiteen maisterin paprut taskussa, mutta omien töiden myynti ei oikein suju. se on se laatu, mikä ratkaisee, joten monet muut myyvät paremmin, vaikka eivät ihan maisteria olekaan.

maailmassa, myös meidän maassamme on sellaisia hiljaisia taiteentekijöitä, jotka elättävät itsensä maalauksillaan ja graafisilla töillään. monilla ei ole taidekoulutusta lainkaan, mutta suurimmalla osalla on kuitenkin jopa vuosien tiiviitä kursseja ja yksityisopintoja, taideleirejä ja taidematkoja plakkarissaan. monilla heistä on työhuone. he ovat käyneet tiiviisti maalaus ja grafiikankursseilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. he tekevät taidetta kokopäiväisesti ja joku heistä on ehtinyt thdä maalauksia ja grafiikkaa jopa li kolmekymmentä vuotta hyvien opettajien opetuksessa.

maailmassa on paljon myöski köyhyyttä ja köyhyyden keskellä tuskin taidekouluja käydään, sillä koulutus maksaa aina jonkin verran enemmän mitä köyhällä on varaa.

meidän maassamme ei osata juuri musta puhua kuin matrikkelista niin kuin se olisi kaiken autuaaksitekevä. moni vaan ajattelee, että koulu tuli käytyä ja kolme neljä vuotta siihen meni nin nyt saakin sitten löhöillä laakereilla.

mutta hei,.....elättkö ihan oikeasti taiteellanne, vaiko apurahilla????? liian ummikko maa tämä Suomi!!!!!

5

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • realartist

      Olen sairaseläkeläinen. En elätä itseäni taiteellani, silti pidän itseäni taitelijana. Taiteeeni on ilmaista, en tarvitse siitä rahaa. Enpä edes pahemmin tiedä mikä on taidematrikkeli, kun ei ole taiteellista koulutusta.

      http://petke.info/

    • elämänohjeistus

      Ensinnäkin, hienoa " elämänkultaloistaa" että olet taas päässyt pois sieltä, vai oletko nyt vain lomalla?
      Meistä matrikkelitaiteilijoista on kirjoiteltu ja puhuttu tuohon tyyliin teikäläisten harrastelijoiden ja itseään huippulahjakkaina osaajana pitävien toimesta jo niin kauan kuin muistan, joten siinä mielessä et suinkaan ole ainoa.
      Olette tuossa "urassanne" pettyneet kun teitä ei näy mukana minkäänlaisissa listauksissa niinkuin yleensä meitä näkyy, ja sekös ennenpitkää alkaa ärsyttämään. Tosin sinua kyseinen asia on ärsyttänyt kaiken aikaa niin ikään, niin kauan kuin muistan. Sinun "käyrääsi" nostaa jo se kun sinua ei taiteilijana edes hakukoneilla löydy, joten ymmärrän mistä sinun kenkäsi puristaa.

      Tuollainen kirjoittelu täällä ei johda mihinkään asian hyväksi, mutta sen sijaan "kuormittaa" taas sinua itseäsi ja sinun haavoittuvaista mieltäsi, joten sinun kannattaisi todellakin ottaa niistä saamistasi "neuvoista vaarin".
      Muuta en edes viitsi asiassa kommentoida.
      Koeta nyt välttää taas joutumasta.....

      • niipäniiin

        tää mies on palannut jälleen näköjään. näkyy saaneen myös tekaistun "sauli sandel"- alter egonsa liikkeelle. ehkä taas jotain kieroo suunnittelee.


    • maestrontti

      Minkäs teet. Tuo juttu pätee koko taidekenttään. Sekopäisestä avantgardesta tuli status quo jo aikaa sitten. Ja he jakavat erilaisia sertifikaatteja ja pisteitä heidän ideologialleen sopiville ihmisille.

      Niin ja tietysti on se tärkeää tehdä näitä matrikkeleja, tutkintoja, jurytettyjä näyttelyitä, biennaaleja ja ties mitä. Koska kukaan ei muuten erottaisi taideteosta edes roskasta nykyään. Pitää olla oikeat pisteet ja oikea konteksti jotta taide edes voidaan erottaa taiteeksi.

      Toinen puoli tästä asiasta on se, että ketään ei juurikaan kiinnosta kuvataide. Se on valtion rahoilla pyörivä sirkus, jossa tuolla post-moderni porukalla on ne avaimet apurahoihin, virkoihin ja ties mihin. Jos olisi markkinat taiteelle asiat varmaan tasautuisivat edes jollain tapaa. Tämä tietysti ei voi koskaan toteutua, koska täysin vapaita markkinoita ilman konteksteja yms. ei ole olemassakkaan.

      Minun mielestäni kuitenkin suurin ongelma näissä asioissa on se järjetön tulviva viihteen ja roskaestetiikan määrä, jota tulee joka puolelta ihmistä kohti. Pelkästään älykännykkään lataamalla instagramin näkee jo järjettömällä tahdilla "ok" tasoisia filtteröityjä valokuvia. Ei ihmekkään että ihmiset haluavat jotain blankkoa minimalisti elämää.

      Surillista sinänsä, koska minun mielestäni kuvataiteen, arkkitehtuurin ja monen muunkin asian estetiikkaan liittyy suuria humaaneja ja henkisiä arvoja. Jotka eivät nyt pääse koskaan tuon tulvan alta esille. En edes tiedä voiko tälläisessä tietotekniikan ja vesitetyn post-modenien ja uusliberalisten käsitysten maailmassa, mikään henkevä ihmisestä tuleva enää kukkia. Ei niin että se olisi vähempi arvoista. Mutta jonkun Repinin maalauksen katseleminen kaiken tämän kuvatulvan jälkeen. On vähän kuin yrittäisi aistia makua jonkun kolmen tähden michelin ravintolan ruoasta, sen jälkeen kun on vetänyt neljä karkkipussia peräkkäin.

      • maestrontti2

        Niin ja huonot hollywood elokuvat ovat se joka kai oikeasti kuristanut viimeisenkin hengen korauksen taiteesta. Ihmiset vaan samaistuvat idioottimaisiin juonikuvioihin ja itsetuntoa pursiaviin supersankareihin. Visuaalista mässäilyä ja typerien ihmisten itsetuntoa hivelevää kovistelua täynnä tuo roska.

        No kuitenkin, jollain tapaa pystyy kitutteelemaan ja maalaamaan silti. Mutta onhan se ärsyttävää kun ketään ei kiinnosta. Toivottavasti tuo uusi kulttuuriministeri (mitkä hänen aatteensa nykyään sitten ovatkaan puolueen vaihdon jälkeen) saisi aikaan jotain.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe