Muuttaminen Japaniin

orisinal

Haaveena olisi muuttaa Japaniin Tokioon. Haluaisinkin kysyä että mille alalle kannattaa kouluttautua? Olen miettinyt matkailualan opintoja yhdistäen Japanin kieleen. Olen kuullut että it-ala olisi myös hyvä, pitääkö paikkansa?

6

655

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Finnippon

   Japanissa on toki ulkomaalaisia töissä matkailualalla, mutta suurin kysyntä näyttäisi olevan sellaisista henkilöistä, jotka taitavat natiivi- tai lähes natiivitasoisesti joko kiinaa tai koreaa. Englannin osaajillekin on kysyntää, mutta vähemmän (eniten hiihtokeskuksissa, kuten esim. Naganon alueella tai Niseko Hokkaidolla). Joka tapauksessa myös japanin kielen taidon on syytä olla hyvä matkailualalla. Suomalaisena ongelma on usein se, että suomen kielen osaajille ei juurikaan ole kysyntää ja englannin kieltä tarvitseviin paikkoihin otetaan yleensä mieluiten joku, joka puhuu englantia äidinkielenään (ja niitä Japanissa riittää enemmän kuin tarpeeksi, etenkin isoissa kaupungeissa).

   IT-ala on ehkä siinä mielessä helpompi ulkomaalaiselle, että siellä on tarjolla enemmän sellaisia töitä, missä kielitaito ei välttämättä ole niin kriittinen (joskus riittää, kun tulee toimeen normaalissa toimistokeskusteluissa). Esim. osaaville koodareille löytyy hommia, varsinkin jos on jotain millä näyttää osaamisensa (Japanissa on hyötyä jos sinulla on esittää virallisia sertifikaatteja jne.).

   Työluvan saanti Japanissa edellyttää myös, että sinulla on vähintään alempi korkeakoulututkinto (kandi, AMK tai vastaava). Peruskoulu/keskiasteen koulutuspohjalta ei onnistu, ellei sinulla sitten ole esim. puolisoviisumia, jossa on vähemmän rajoituksia (esim. osa-aikatöihin tai vuokratyöntekijänä (haken) toimimiseen ei saa työlupaa, mikä rajaa aika paljon työllistymismahdollisuuksia). Japanissahan työviisumit on lisäksi kategorisoitu aloittain, ja tietyn alan viisumilla saa tehdä vain sen alaisuuteen kuuluvia hommia, ellei siihen hae erikseen poikkeuslupaa.

   Työpaikkoja ja mitä niihin hakijoilta edellytetään kannattaa katsella vaikka seuraavilta sivuilta, ihan vain tutustumismielessä:
   https://gaijinpot.com/
   https://www.daijob.com/en/index.html

   Usein ensimmäinen ongelma on se, että pystyäkseen hakemaan jotain työpaikkaa, pitäisi jo olla Japanissa ja omata jonkinasteinen työlupa. Helpointa ehkä onkin tulla Japaniin ensin esim. opiskelijana (vaikka johonkin lukuisista kielikouluista, jotka myös auttavat tarvittavan opiskelijaviisumin hankinnassa). Sitten kun on paikan päällä on huomattavasti helpompi etsiä ja löytää sopiva työpaikka ja solmia niitä Japanissakin elintärkeitä kontakteja eri ihmisiin. Myös opiskelijaviisumin muuntaminen työluvalliseksi on käsittääkseni helpompaa, kuin hakea suoraan työluvallista viisumia ulkomailta käsin.

   Näitä samoja asioita tuli itsekin pohdittua ja tutkittua melkoisesti, silloin kun olin samassa vaiheessa kuin sinä. Nyt on kohta 10 Japanin vuotta takana ja toivottavasti vielä monta edessä. Tokiossahan on nyt olympialaiset tulossa muutaman vuoden päästä, mikä saattaa avata mahdollisuuksia työelämään joillekin oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan oleville ulkomaalaisillekin. Kannattaa myös seurata Japanin Suomen suurlähetystön nettisivuja ja esim. CIMO:n websivuja, sieltä löytyy tietoa esim. harjoittelupaikoista, erilaisista apurahoista jne.

   Helppoa Japaniin muuttaminen töiden perässä ei ole, mutta mahdollista se toki on. Vaatii vain kärsivällisyyttä ja vaivannäköä.

   • orisinal

    Hei kiitos paljon kattavasta vastauksestasi ja anteeksi myöhäinen vastaaminen, pahoittelut. Toit realistisia näkökulmia esiin, kiitos niistä.

    Varmaan fiksuinta olisi jos tekisin niin että haen ammattikorkeakouluun opiskelemaan matkailualaa, yrittäisin päästä vaihtoon Japaniin opiskelijana koulun kautta ja saada siten jalkaa oven väliin, kun on tulossa juuri tuo mainitsemasi Tokion olympialaiset 2020. Ja toki työharjoittelun kauttakin voisi avautua ovi.

    Joo maltti on valttia!


   • orisinal

    Osaisitko muuten sanoa mihin viisumi kategoriaan matkailualan työntekijä kuuluisi?


   • Finnippon

    Eipä kestä, kiva , että pystyy edes jollain tavalla auttamaan :-).

    Matkailuala ei taida sellaisenaan kuulua minkään tietyn kategorian alle, joten viisumin tarkka kategoria määräytynee sitten varsinaisen työtehtävän mukaan. Se saatttaisi olla esim. International Services -kategorian alle kuuluvaa työtä, mihin vaaditaan 3 vuoden työkokemus soveltuvalta alalta ja yliopistotutkinto (pl. kielen kääntäjät, tulkit ja kielen opettajat, joille riittää pelkkä yliopistotutkinto).

    Noissa viisumiasioissa pitää aina muistaa se, että ne käsitellään tapauskohtaisesti ja lopputuloksesta ei voi sanoa juuta eikä jaata sen perusteella, onko jonkun toisen vastaava hakemus hylätty tai hyväksytty (hyvä pitää mielessä, kun lueskelee netistä eri ihmisten kertomuksia omista viisumihauistaan).

    Harmi, ettei suomalaisilla ole mahdollisuutta, ainakaan tällä hetkellä, saada Working Holiday -viisumia Japaniin. Se olisi monellakin tapaa varsin oiva ratkaisu tutustua maahan ja paikalliseen työelämään. Suomalaiselle se helpoin tapa on varmaan joko vaihto-opiskelun tai kielikoulun kautta, tai sitten jonkun vapaaehtoistyöorganisaation avustuksella.


  • Ajattele

   Miksi haluat muuttaa maahan, jossa on tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus?

   • Anonyymi

    Ootko daiju se säteily on siivottu ja se jäi vaan fukushiman alueelle. Japani on ihana maa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. RIP. Tyksin sairaanhoitaja menehtyi.

   36 v perusterve Tyksin sairaanhoitaja menehtyi vähän toisen koronarokotteen saatuaan. Ruumiinavausraportti aika karsea. Sisko kertoo asiasta. Ilkkujil
   Maailman menoa
   401
   6331
  2. Mitä ja miksi suomalaiset jännittää?

   Taas nähtiin osoitus siitä tuolla Tokiossa kun meidän ukko jännitti kisansa pipariksi. Eihän muut jännitä mitään. He vaan roiski haulikolla naama peru
   Maailman menoa
   244
   3038
  3. Olipa hyvä sarja Sofian salaisuudet

   Sofian ulosanti niin miellyttävää kuunneltavaa, toista kuin Maran öö, öö, tota, tota, mmmm, mmmmm. Ja Stefun äitikin oli mukana miesystävänsä kanssa,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   221
   2594
  4. En kaipaa enää "kaivattuani"

   Tai siis kaipaan, mutta en voisi kuvitellakaan enää meitä mihinkään suhteeseen. En toivo häneltä yhteydenottoja, enkä myöskään mielellään haluaisi en
   Ikävä
   122
   2209
  5. Sofia naureskelee Nikolle avoimesti

   Ilkeä akka https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/23a3e901-b255-4986-acc4-287acedfded6
   Kotimaiset julkkisjuorut
   105
   1927
  6. Miksi Martina oli niin kamala Sofialle?

   Eron tullessa kuitenkin Martina oli kiitollinen, siunattu, onnellinen. Onhan tuo ihan tavanomaista että kaverin mieheen voi rakastua . Rakastuihan Mar
   Kotimaiset julkkisjuorut
   105
   1648
  7. Pääministerin edustussänky?

   Helsinkiläisessä puusepänliikkeessä teetetty, tammesta tehty sänky, sängynpäädyt ja senkki ilman patjaa maksoivat 6 553 euroa. Kansliasta oli kerrott
   Maailman menoa
   390
   1406
  8. Sofian huulet muuttuneet hassun näköiseksi

   https://aijaa.com/96LPH5 Miten meni Sofia noin niinkuin omasta mielestäsi?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   1251
  9. Millaisen siivun Stefun rahasta Sofia saa laukkuina ja vaatteina?

   Pitihän se arvata, että Stefu on saanut lisää rahaa kun on ”rakkautta” ilmassa ollut viime päivinä😄 https://www.seiska.fi/kotimaa/stefan-therman-nost
   Kotimaiset julkkisjuorut
   78
   1218
  Aihe