Muuttaminen Japaniin

orisinal

Haaveena olisi muuttaa Japaniin Tokioon. Haluaisinkin kysyä että mille alalle kannattaa kouluttautua? Olen miettinyt matkailualan opintoja yhdistäen Japanin kieleen. Olen kuullut että it-ala olisi myös hyvä, pitääkö paikkansa?

6

2875

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Finnippon

      Japanissa on toki ulkomaalaisia töissä matkailualalla, mutta suurin kysyntä näyttäisi olevan sellaisista henkilöistä, jotka taitavat natiivi- tai lähes natiivitasoisesti joko kiinaa tai koreaa. Englannin osaajillekin on kysyntää, mutta vähemmän (eniten hiihtokeskuksissa, kuten esim. Naganon alueella tai Niseko Hokkaidolla). Joka tapauksessa myös japanin kielen taidon on syytä olla hyvä matkailualalla. Suomalaisena ongelma on usein se, että suomen kielen osaajille ei juurikaan ole kysyntää ja englannin kieltä tarvitseviin paikkoihin otetaan yleensä mieluiten joku, joka puhuu englantia äidinkielenään (ja niitä Japanissa riittää enemmän kuin tarpeeksi, etenkin isoissa kaupungeissa).

      IT-ala on ehkä siinä mielessä helpompi ulkomaalaiselle, että siellä on tarjolla enemmän sellaisia töitä, missä kielitaito ei välttämättä ole niin kriittinen (joskus riittää, kun tulee toimeen normaalissa toimistokeskusteluissa). Esim. osaaville koodareille löytyy hommia, varsinkin jos on jotain millä näyttää osaamisensa (Japanissa on hyötyä jos sinulla on esittää virallisia sertifikaatteja jne.).

      Työluvan saanti Japanissa edellyttää myös, että sinulla on vähintään alempi korkeakoulututkinto (kandi, AMK tai vastaava). Peruskoulu/keskiasteen koulutuspohjalta ei onnistu, ellei sinulla sitten ole esim. puolisoviisumia, jossa on vähemmän rajoituksia (esim. osa-aikatöihin tai vuokratyöntekijänä (haken) toimimiseen ei saa työlupaa, mikä rajaa aika paljon työllistymismahdollisuuksia). Japanissahan työviisumit on lisäksi kategorisoitu aloittain, ja tietyn alan viisumilla saa tehdä vain sen alaisuuteen kuuluvia hommia, ellei siihen hae erikseen poikkeuslupaa.

      Työpaikkoja ja mitä niihin hakijoilta edellytetään kannattaa katsella vaikka seuraavilta sivuilta, ihan vain tutustumismielessä:
      https://gaijinpot.com/
      https://www.daijob.com/en/index.html

      Usein ensimmäinen ongelma on se, että pystyäkseen hakemaan jotain työpaikkaa, pitäisi jo olla Japanissa ja omata jonkinasteinen työlupa. Helpointa ehkä onkin tulla Japaniin ensin esim. opiskelijana (vaikka johonkin lukuisista kielikouluista, jotka myös auttavat tarvittavan opiskelijaviisumin hankinnassa). Sitten kun on paikan päällä on huomattavasti helpompi etsiä ja löytää sopiva työpaikka ja solmia niitä Japanissakin elintärkeitä kontakteja eri ihmisiin. Myös opiskelijaviisumin muuntaminen työluvalliseksi on käsittääkseni helpompaa, kuin hakea suoraan työluvallista viisumia ulkomailta käsin.

      Näitä samoja asioita tuli itsekin pohdittua ja tutkittua melkoisesti, silloin kun olin samassa vaiheessa kuin sinä. Nyt on kohta 10 Japanin vuotta takana ja toivottavasti vielä monta edessä. Tokiossahan on nyt olympialaiset tulossa muutaman vuoden päästä, mikä saattaa avata mahdollisuuksia työelämään joillekin oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan oleville ulkomaalaisillekin. Kannattaa myös seurata Japanin Suomen suurlähetystön nettisivuja ja esim. CIMO:n websivuja, sieltä löytyy tietoa esim. harjoittelupaikoista, erilaisista apurahoista jne.

      Helppoa Japaniin muuttaminen töiden perässä ei ole, mutta mahdollista se toki on. Vaatii vain kärsivällisyyttä ja vaivannäköä.

      • orisinal

        Hei kiitos paljon kattavasta vastauksestasi ja anteeksi myöhäinen vastaaminen, pahoittelut. Toit realistisia näkökulmia esiin, kiitos niistä.

        Varmaan fiksuinta olisi jos tekisin niin että haen ammattikorkeakouluun opiskelemaan matkailualaa, yrittäisin päästä vaihtoon Japaniin opiskelijana koulun kautta ja saada siten jalkaa oven väliin, kun on tulossa juuri tuo mainitsemasi Tokion olympialaiset 2020. Ja toki työharjoittelun kauttakin voisi avautua ovi.

        Joo maltti on valttia!


      • orisinal

        Osaisitko muuten sanoa mihin viisumi kategoriaan matkailualan työntekijä kuuluisi?


      • Finnippon

        Eipä kestä, kiva , että pystyy edes jollain tavalla auttamaan :-).

        Matkailuala ei taida sellaisenaan kuulua minkään tietyn kategorian alle, joten viisumin tarkka kategoria määräytynee sitten varsinaisen työtehtävän mukaan. Se saatttaisi olla esim. International Services -kategorian alle kuuluvaa työtä, mihin vaaditaan 3 vuoden työkokemus soveltuvalta alalta ja yliopistotutkinto (pl. kielen kääntäjät, tulkit ja kielen opettajat, joille riittää pelkkä yliopistotutkinto).

        Noissa viisumiasioissa pitää aina muistaa se, että ne käsitellään tapauskohtaisesti ja lopputuloksesta ei voi sanoa juuta eikä jaata sen perusteella, onko jonkun toisen vastaava hakemus hylätty tai hyväksytty (hyvä pitää mielessä, kun lueskelee netistä eri ihmisten kertomuksia omista viisumihauistaan).

        Harmi, ettei suomalaisilla ole mahdollisuutta, ainakaan tällä hetkellä, saada Working Holiday -viisumia Japaniin. Se olisi monellakin tapaa varsin oiva ratkaisu tutustua maahan ja paikalliseen työelämään. Suomalaiselle se helpoin tapa on varmaan joko vaihto-opiskelun tai kielikoulun kautta, tai sitten jonkun vapaaehtoistyöorganisaation avustuksella.


    • Ajattele

      Miksi haluat muuttaa maahan, jossa on tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus?

      • Anonyymi

        Ootko daiju se säteily on siivottu ja se jäi vaan fukushiman alueelle. Japani on ihana maa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      75
      2300
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1781
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      162
      1639
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1402
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1398
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1271
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      136
      1133
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1083
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1062
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      958
    Aihe