Vääränmerkkiset kaikuplotterianturit

Onkostandardi

Kattelin tossa b&g:n hintaansa nähden etevää plotteria. Siihen saisi erikseen jonkun hirmukalliin eteenpäin osoittavan anturin, 700 euroa taisi olla. Kaupassakin voisi tietenkin kysyä muista yhteensopivista antureista mutta ajattelin noin yleisesti kysyä täällä: sopiiko kaikuihin yleensä toisenmerkkiset anturit? Entä jos on NMEA2000, jutteleeko sen standardin vehkeet keskenään?

Sama kysymys oikeastaan tuuliantureista. Jutteleeko vehje "vääränmerkkisten" anturin kanssa vai onko pakko pulittaa tonni?

12

1417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perseestä.koko.pelleily

      NMEA tuntuu olevan hieno standardi, joka ei takaa mistään mitään yhteensopivuuden suhteen. Tuntuu että joka valmistajalla on NMEA yhteensopivuutensa johonkin, edes myyjät itse eivät tiedä mihin ne sopivat. Maksavat kuitenkin ihan helvetisti ja käyttävät myynnissä tuota NMEA yhteensopivuutta.

    • Samaakonsernia

      Toisaalta vois kuvitella että samaa Navico-kornsernia edustavat Navico, Lowrance, B&H ja Simrad juttelisbkeskenään, tiedä sitten jutteleeko.

    • Svbauttaa

      Svb:n sivuilla, olikohan www.svb.com vai .de, hakusanaĺla "Navico Transducer" on jokunen Navicon anturi joiden yhteensopivuudesta mm Lowrancen, B&G:n ja Simradin luotaimiin on erikseen mainittu.

    • Tätä on selitetty täällä aikaisemminkin, mutta selitetään jälleen kerran.

      NMEA 2000 on NUMERAALISTA dataa välittävä CAN vaäylä pohjainen universaali verkko joka on täysin merkkiriippumaton ja äärimmäisen yhteensopiva laitemerkkien kesken. Toki aina ja kaikessa on mahdollisuus ristiriitoihin, mutta tässä tapauksessa suhteellisen pieni. NMEA 2000 väylää pitkin kulkee syvyystieto, esim 2,2m, tuulen nopeus 8m/s jne, mutta ei graafista dataa kyseisestä aiheesta. NMEA 2000 verkkoon löytyy markkinoilta käytännössä yksi anturivalmistaja, Airmar, ja sieltä purjeveneeseen sopiva malli DST800, jota kaikki valmistajat käyttävät yleisesti. Tämä anturi mittaa syvyyden, nopeuden ja lämpötilan. Anturin tietoa käytetään yleisesti purjehdusdatan lähteenä.

      https://www.heater.fi/fi/airmar-dst800-loki-kaiku-lampotila-anturi-nmea2000-navico.html

      Jos halutaan sitten grafista pohjaa piirtävää kuvaa, ns kalakaikumaista kuvaa, tarvitaan toisen tyyppinen analoginen anturi. Nämäkin anturit on pääosin samalta liukuhihnalta ja ne periaatteessa sopivat keskenään, mutta yleensä liittimet eivät sovi keskenään ja sitten pitäisi katkaista kaapeli ja tehdä sovite, jolla homma saadaan rokkaamaan. Hieman kalliimmissa antureissa tullaan sitten tilanteeseen, että ne ei välttämättä sovi laitevalmistajien kesken, mutta jos puhutaan ihan perus antureista, eli esimerkiksi Airmar P79

      https://www.heater.fi/fi/search/?q=airma p79

      ...tai Arimar P319
      https://www.heater.fi/fi/search/?q=airma p319
      ... tai airmar B60
      https://www.heater.fi/fi/search/?q=airmar b60

      On ne erittäin yleisiä anturimalleja, mutta niitä taas käyttää käytännössä kaikki laitevalmistajat eri sovellutuksissaan. Olin joskus Airmarin maahantuojalla töissä ja tiettyjä anturimalleja meille toimitettiin universaalilla liittimellä, johon sitten sai merkkikohtaisen adapterin väliin. Yhtä anturityyppiä ei tarvinnut olla tsiljoonaa eri versiota hyllyssä, kun vieressä oli nippu sovitinkaapeleita.

      B&G vulcan sarjan plottereissa on oma sisäänrakennettu kaikuluotain, joka kyllä pystyy periaatteessa tukemaan mitä vaan tuollaista 50/200khz sarjan anturia, joka tekee perinteistä piirtävää kaikuluotainkuvaa. Jos haluaa kokeilla askarrella olemassa olevaan, siihen löytyy xsonic liittimeen sopiva kaapelin tumppi, jonka voi teurastaa ja kytkeä vanhaan anturiin, toki pitää tietää mitä tekee ja satavarmaa toimivuutta ei voi aina taata

      https://www.heater.fi/fi/navico-7-9-pin-adapterikaapeli-vanha-sininen-liitin-xsconic.html

      Sitten kun mennään syvemmälle tuohon kaikutekniikkaan, kuten esimerkiksi tuohon maksavaan eteenpäin näyttävään Forward Scan anturiin, tai Chrip, Downscan sidescan tekniikoihin alkaa ne olemaan osin jo merkkikohtaisia tekniikoita, jolloin yhteensopivuus ei ole enää kiveen hakattua. Ilmeisesti tällaiselle ei olutkaan kysyntää tässä tapauksessa.

      • Standardienkyselijä

        Vanhami:ltä asiantunteva vastaus. Kiitos.

        Lähinnä pohdin että mikä olisi halvin syvyysanteri juurikin tuohon Vulcan seiskaan. Ilmeisesti siis mikä vaan nmea2000.

        Tottakai kiinnostaa myös lämpö ja vaihto ja tottakai kutittelee myös tuo forward scan: olisihan se hienoa saada havainnekuva koko "parkkipaikasta",kun rantautui. Voi sitten miettiä mihin on varaa.



    • Peräanturiavailla

      Tuommoinen forward scan ei vissiin onnistu kuin pohjanläpianturilla, olin miettinyt peräreunaan kiinnittää. Toki uppoumarunkoiseen laittaa vaikka klossin ulkopintaan kiinni.

      • Interphase

        Vaikka peräpeilikiinnitys onnistuisi, niin FLS anturi menettää kyllä merkityksensä jos se on peräpeiliin asennettu. Omassa veneessä se on keulasta noin 1/3 päässä ja joskus tuntuu että sekin on liian takana. FLS kaikua käyttänyt omassa veneessä 12 vuotta ja muissa veneissä 5 vuotta enemmän. hyvälaite kaikkiaan.


    • Läpivaan

      No minä olen kuullut että puuveneessä käyttävät jotkut laudankappaletta Anterolle joka on sitten ruuvilla ja liimalla kiinni kölissä. Mutta kaipa sen läpianturin voi puuveneeseen porata kun tiivistää hyvin, Lasikuituvene ei reiästä kärsi, läpi vaan.

    • Harkittavavaihtoehto

      En näe mitään syytä miksi pohjanläpianturiksi tarkoitettua anturia ei voisi kiinnittää laudan tai vaikka teräskiskon avulla perään kiinni. Tietenkin se täytyy upottaa aika syvälle ja potkurivirta ja jopa peräsimeen aiheuttamat pyörteet saattavat antaa lukemaa. Kirja fiilis tulee kun on vauhti päällä ja kaiku on nökevinään pikkukiviä.

      • Interphase

        Minä näen monta syytä. Eikä vähiten se, etttei se toimi.


      • Eteenpäin näyttävän kaikuanturin voi kiinnittää ainoastaan siten, että se on vedessä ja "näkee ulos eli käytännössä reikä pohjaan, veneen etuosaan ja anturi läpi. Navicon forward scan anturi on happosella läpiviennillä jonka voi asentaa puuveneen runkoon. Anturin tulee olla suorassa. Eteenpäin näyttävän kaiun suhde on noin 1:3 eli metrin vesisyvyydessä se näyttää kolme eteenpäin. Kymmenmetrisen veneen perään asennettu anturi näyttää siis vettä jos perässä sitä on kaksi metriä ja keula on kiinni Kalliossa.

        Perään voi kyllä kiinnittää sitten 3d ja side scan antureita. Ne kelpaakin sitten historiaa.

        Miksi laittaa muuten pohjanläpiantureita perään, kun siihen käyttöön on tehty ihan omat anturinsa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1635
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1285
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1190
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1126
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      140
      1121
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1049
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1001
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      942
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      927
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      804
    Aihe