Miten Asperger-aikuiselle ystäviä/ vrt-tukea?

Aspergerness-89

Onko kenelläkään vinkkejä kuinka osaisi ystävystyä uusiin ihmisiin? Mistä löytäisi samankaltaisuutta? Vertaistukea tai kontakteja?
Kuinka osaisi ylläpitää ystävä suhteita kun normaali kontaktin ottaminen on erittäin hankalaa?
Olen täysin neljän seinän sisälle ja omiin maailmoihini jämähtänyt eikä edes kaupassa käyminen onnistu aistiyliherkkyyksien ja pelkojen takia.
Ystävien saaminen voisi edes auttaa itsetunnon korjaamista. Tahtoisin myös vielä joskus työelämään ja opiskelemaan, mutta mikään ei onnistu tällä hetkellä kun en oikein tiedä kuinka suhtautua tähän diagnoosiin.

10

319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aspergerinfo_YP

      Tuttu tunne. Etkö saa minkäänlaista tukea sinut diagnosoineelta lääkäriltä ts. tietoa paikoista, missä voisit tavata vertaisiasi? Onko paikkakunnalla, jossa asut Neuropsykiatrian poliklinikkaa, sieltä yleensä pitäisi löytyä osoitteita ja yhteystietoja, mistä saa tukea.

    • Start_

      Mä olen löytänyt kavereita koirapuistoista. Mihinkään "vertaistukiryhmiin" en uskalla hakeutua eikä tosiasiallisesti edes kiinnosta toisten ihmisten tapaamiset. Viihdyn parhaiten eläinten seurassa.

    • äly_hoi

      Ei mitenkään. Vertaistukiryhmät sairastuttavat. Älä hakeudu. Ole oma itsesi ja hakeudu normi-ihmisten joukkoon jaksamisesi puitteissa.

      • elämäninfo

        Olen samaa mieltä. Sama pätee mielenterveysongelmien kanssa painivilla ja jos olette miehiä ja jossain mielenterveyspalvelujen tms. piirissä niin ladatkaa suoraan, että olette seksuaalisesti täysin turhautuneita. Miehen mielenterveys kun ei kestä sitä, että jää aina vaille naisia tai naisten toistuvien hylkyjen kohteeksi. Seksin puute on miehille tappavaa. Vähintäänkin se tappaa sisältä.

        Älkää menkö vertaistukiryhmiin. Ei, sitä ei voi suositella tällaisissa tapauksissa. Älkääkä käsitelkö ongelmianne terapiassa, koske terapia sairastuttaa vain pahemmin. Ainoa toimiva tapa saada asiat kuntoon on saada edes jossain määrin terveen itsetunnon ja varsinkin terveen järjen omaavien fiksujen ihmisten seuraa. Vaikeimmissa tapauksissa parasta seuraa on sellaisten ihmisten seura, joilla on elämänkokemusta ja jotka ymmärtävät, että toisilla ihmisillä voi olla todella vaikeaa ja ihmisen taustalla voi olla vaikka miten paljon kaltoinkohdelluksi tulemista. Älä hae kaiken aikaa väkisin huomiota, vaikkakin välillä on pakko raivata tilaa itselleen vaikka sitten pamauttamalla nyrkki pöytään. Ratkaisu ei ole myöskään lukittautuminen yksinomaan yhden sukupuolen omaavien henkilöiden seuraan. Siitä on enemmänkin vain haittaa kaikille. Ihminen ymmärtää toisia ihmisiä sitä paremmin, mitä laajempi elämänkokemus hänellä on ja elämänkokemukseksi ei lasketa sokeassa kuplassa elämistä. Tervein ihmiskäsitys syntyy sellaisissa porukoissa, joissa on suunnilleen yhtä paljon miehiä kuin naisiakin. Sellaiset porukat ovat myös sopuisimpia. Akateemisissa piireissä onnistutaan tässäkin asiassa luomaan omia kuplia, jotka eivät aina ole sekaporukoistakaan huolimatta sosiaalisesti kovin terveellä pohjalla. Elämä on varsin vaikea taitolaji, jota oppii vain elämällä. Sitä ei opi koulussa eikä kirjoista, vaikka pitkälle koulutetuissa naisissa tällaista harhaluuloa usein esiintyykin ja vaikka nykypäivän naisopettajissa on sosiaalisilta taidoiltaan ja elämänkokemukseltaan täysiä tumpeloita.


    • Aspergerness-89

      Eläimet ovat parhaita ystäviäni. Tunnen itseni enemmänkin kissaksi kuin ihmiseksi. Nuorempana minulla oli myös ihmisystäviä, vaikka rakastan olla yksin niin silti huomaan, että minut sairastuttaa se, etten saa puhua asioistani ja mielenkiinnonkohteistani kenellekään ja kukaan ei kuuntele.

      "Normi"-ihmisten seuraan hakeutumiset ja yritykseni sopeutua maailmaan ovat aina sairastuttaneet itseni. En pysty sellaiseenkaan. Haluaisin silti oppia kyvyn, jolla saisin edes yhden ihmisen kiinnostumaan itsestäni ja tukemaan valintojani sekä muuttamaan maailmaa kanssani.

      Minä en myöskään pysty käymään missään ilman toisen ihmisen turvaa, joten tietyt omat mielenkiinnon kohteena olevat asiat jäävät varjoon, koska en pääse mm. Museoihin, avaruustutkimuskeskuksiin tai taidenäyttelyihin yksin.

      Kaipaan siis varmaan taas jotain yliluonnollista ystävyyttä ja huoltajaa, johon kenelläkään ihmisellä ei ole voimia ryhtyä.
      Vertaistukea en hae ryhmistä. En kestä ryhmiä, enkä sitä tennäistä parantamis metodia jota ne yleensä ajavat.

      Olen onnellinen tälläisenä kuin olen, mutta haluaisin olla onnellinen ystävän kanssa joka ymmärtäisi. Sitä vertaistukea voisi varmaan saada kylliksi jo yhdeltä ihmiseltä, joka jotenkin ymmärtäisi minua. Olisin valmis uhraamaan kyllä sen eteen että löytäisin sellaisen ja kärsimään vaikka hetken melussakin tms.

      En vaan tiedä mitä tehdä ja mitä sanoa kenellekään. Tuntuu kuin puhuisin eri kieltä ihmisten kanssa.

      Olen kyllästynyt siihen, että olen kaikkien ihmisten mielestä vain laiska nörtti hippi ja valittaja. Ja olen lopen kyllästynyt siihen, että kaikki mitä puhun on muille pitkästyttävää ja koko ajan pitäisi jauhaa jotain turhuuksia.

      Kaipaisin yhtä tai kahta ihmistä joita kiinnostaisi tarpeeni ja osaisi asettua asemaani. Luulen että minusta olisi apua samankaltaiselle myös.

      Tämäkin toki auttaa, kun kirjoitan tämän nyt tähän ja romantisoin näin täysikuun loisteessa kadonneita ystäviäni joita ei koskaan edes ollutkaan kyynel poskella.

      Ja tiedän että nämä ovat fiilikseni nyt, parin viikon päästä haaveilen enemmän siitä, että voisimpa vain matkata kuuhun omaan rauhaani ja jättää maalliset murheet ja unohtaa kaiken tämän ihmisyyden tuskan.

      • elämäninfo

        En ole aivan varma, mutta taidat olla naispuolinen. Ajattelet hieman kuin mies, mutta kirjoitat kuin nainen ja valitset nimimerkin naisille tyypilliseen tapaan. Naisten maailma on vaikea aspergernaisille. Siksi he viihtyvät enemmän miesten seurassa.


      • Aspergerness-89

        Biologisesti olen naispuoleinen, mutta minussa taitaa asua hieman pikku poikaa, raavasta miestä että sitä naisolentoakin.

        Kyllä, olen aina tullut toimeen miesten kanssa paremmin. Lapsena halusin olla poika. Nykyään olen sinut identiteettini kanssa, enkä niinkään välitä, vaikka se ei ole sidoksissa täysin mihinkään sukupuoleen. Olen vapaasti oma itseni.

        Minulle on ongelma se että miehet helposti ihastuvat minuun, joiden kanssa koitan luoda ystävyyssuhteita. Naisten kanssa on todella vaikea löytää puheenaiheita, vaikka en haluaisikaan yleistää.

        Elän suhteessa, mutta se on yhtä myrsyä ja tappelua koko ajan enkä saa irti siitä asioita, emmekä tee asioita joita haluaisin tehdä, enkä voi pakottaa toista ihmistä sellaiseen. Tahdom että asiat tapahtuvat omasta tahdosta. Elän vain masentuneena kaaoksen keskellä ja suhde ei kulje eteenpäin jo yksinäisyytenikin takia.

        Kaipaan rutiineja ja elämän kunnossa pitoa sekä maailman ihmeellisyyksien tutkimista.

        Kyllä tämä maailma on vaikea.


    • Aspergerinfo_YP

      Hienosti kirjoitat. Missä paikkakunnalla asut? Koen asioita täysin samoin kuin sinä, ymmärrän tuskasi yksinäisyydestä.

      • Aspergerness-89

        Kiitoksia! Asun pirkanmaan suunnalla pikku-paikkakunnalla. Täällä ei ole niim helposti muutenkan tukea tarjoilla, mutta maalla eläminen on itselleni välttämätöntä aistiyliherkkyyksien takia.

        Helpottavaa kuulla, että en ole yksin tässä maailmassa tälläisten ajatusten kanssa. Olisipa mukava oppia tutusumaan kaltaiseemme!


    • Sekaseko

      Moi! Kirjoituksesi oli kuin omasta elämästäni, asun myös Pirkanmaalla. Tuntuu että olen jollain roolilla selvinnyt ihmisten kanssa tähän asti ja nyt masennuksen jälkeen ei enää kiinnosta. Olen miettinyt mistä saisi samanlaisia kavereita, Tampereen omavoimassa olisi vertaistukea, mutta myöskään ryhmään meneminen ei kiinnosta jaksaisin ehkä hetken olla ja haluaisin pois. Menin vuosi sitten ADD tutkimuksiin ja sitä kautta pääsin juuri Omavoimaan. Nyt masennuksen jälkeen Asperger tuntuu paljon voimakkaammalta ja koko aiempi elämäni täsmää siihen. Ehkä ADD johtunut roolin pitämisestä ja isoista elämänmuutoksista?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4839
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1722
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1326
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1000
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      885
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe