Poroaidalla eristetty

einäinsaaolla

Vierailin Taivalkoskella, synnyinpaikkakunnallani pitkästä aikaa. Järkytyin siitä kuinka poroaidoilla on eristetty vanhuksia ja kokonaisia perheitä. Asuvat monen portin takana. Edes postia ei heille viedä. Ovatko päättäjät tietoisia näistä epäkohdista? Ihmisten aitaamista ja teiden portittamista tarjotaan ratkaisuksi porojen aiheuttamiin tuhoihin, mutta auttaako aitaus?
Jos portti jää auki porot ovat satimessa juuri siellä missä ei pitäisi. Sen lisäksi asukkaat eristetään porttien taakse. Edes postia ei suostuta kaikille tuomaan. Lapset eivät jaksa raskaita portteja avata. Missä järjenkäyttö?
Eikö teitä pitkin kulkevia poroja saada aitojen sisään ihmisten sijasta?

28

1412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pororo

      Poro on puolijumalalliseen arvoon nostettu otus tässä pitäjässä. Harva poroelinkeinoa harjoittava alkaa edes aitaamaan, on kuulemma oma vika kun asuu poronhoitoalueella. Kiitollinen saa olla jos aitaus on, järjettömän suuri riesa pihoilla laiduntavista poroista.. Korkea aika olisi saada lakiuudistuksia rajoittamaan tätä poroterrorismia. Ilmeisesti ongelma on suurin täällä poronhoitoalueen etelärajalla, ylempänä osaavat ottaa enemmän vastuuta eläimistään.

    • jullejuti

      Rekkamiehille semmoisia terveisiä, että älkää alkako jarruttelemaan puutavara rekkaanne tai muuta raskasta kalustoanne porojen takia, vaan antakaa mennä surutta yli. Kyllä se pöljä suomen valtio korvaa ne yliajot ja poromies kiittelee, kun saa helpolla rahat. Samalla tulee lakimuutos, ettei poroja saa laiduntaa yleisillä teillä ja myös ympärivuotinen aidassa pito pakko. Tosiaan, te raskaiden ajoneuvojen kuljettajat voisitte hoitaa tämän ongelman pois, kun porot ei enää pysyisi tielllä hengissä, vaan kaikki lahdattaisiin. Autolla on lupa tappaa poroja, muuten ei.

      • Pororo

        Ei autoilijalla ole varaa hajottaa autoaan tuhannen päreiksi tielle jatkuvasti. Nykyiset kuorma-autot on niin muovisia, että porokin riittää hajottamaan keulan kokonaan.


      • sokkopaarma

        Poroeläinvakuutukset pois autoilijoilta,oppivat pitämään silmät auki ja vauhdit sopivina.Jotkut palikat yllyttää vielä ajamaan tahallaan eläinten päälle...


      • Pororo

        Samaa mieltä, porovakuutukset pois autoilijoilta ja vakuutusvelvollisuus eläimen omistajalle. Niinkuin kaikilla muillakin jonkun omistamilla eläimillä.


      • robinH
        Pororo kirjoitti:

        Ei autoilijalla ole varaa hajottaa autoaan tuhannen päreiksi tielle jatkuvasti. Nykyiset kuorma-autot on niin muovisia, että porokin riittää hajottamaan keulan kokonaan.

        Miksi nykyautoissa ei ole kunnon puskuria, niinkuin oli joskus aikoinaan. Puskurilla varustetulla autolla olisi hyvä töniä nuita saatanan kantturoita, jotka asuu valtatie 20:llä ja tietysti kaikkialla muillakin teillä. Haprasta muovia nykyautojen keulat ilman puskuria. Olisipa varaa laittaa semmoinen maasturi, jossa on rautainen luja puskuri, niin vetäisin poroja päin surutta. Rekkakuskit ja muut suuret kuljetusautot voisivat alkaa niittämään nuita kantturoita, niin eiköhän alkaisi meno siistiytyä, eli kisuroiden omistajat laittamaan kiusan kappaleensa aitojen sisään. Nyt ne poro harrastelijat väittää silmä kirkkaana, ettei poroja pysty hoitamaan ympäri vuoden aitojen sisässä ja että ne kuolisivat ikävään.
        Ja valtiovalta ummistaa vaan koko ajan silmänsä tältä asialta. Olisi kauhean kiintoissa, kun saisi A-Studioon keskustelun aiheeksi tämän ikuisuuden kestäneen poro-ongelman.
        Porotalous ei ole koillismaan alueella mikään välttämättömyys, vaan turhake. Aikoinaan valtiovalta pani lopetusuhan alle kaikki vähäpätöiset karjatilat ja lunasti elinkeinon maksua vastaan ja näin saatiin herrojen mielestä turhake pois. Poronhoito on kans turhakkeen turhake ja sen lopettamisella ei ole mitään taloudellisia seuraamuksia kenellekkään. Valtiohan säästäisi rutkasti, kun ei tarvitsisi maksella tyhjästä. Vahinkoa vaan aiheuttaa koko hemmetin porotalous yhteiskunnalle ja eritoten yksittäisille ihmisille ja tietysti ongelmia, harmia, ikävyyksiä jne..

        Tottakait porot tulee pihoihin ja puutarhoihin, koska ne on kesytetty. Ei ole enää mitään puolivillejäkään vaan täysin kesyjä kotieläimiä, jotka ovat jo satojen sukupolvien ajan totutettu ihmisiin. Näkeehän tuon sokea Reettakin, kuinka nämä kisurat tulevat tielle, eivätkä pelkää autoja, eikä tööttäystäkään. No kyllä ne enempi noita rekkojen isoäänisiä torvia kavahtavat, mutta eivät henkilöautojen mitättömiä tööttejä.
        Että muistakaapa kirjoittaa sinne avoimeen kyselyyn lokakuun loppuun mennessä. se kysely tosin on tehty sellaiseksi, että siinä on pakko vastata myönteisesti ja vasta lopussa on vapaan sanan mahdollisuus


      • Peatnen

        Porotalous on koillismaalla pelkkä harrastus jolla kiusataan vain muita ihmisiä. Hyviä keskusteluja on ollu tuolla facen puolella, mutta se yks elämää suurempi wannabe poromies niissä pahottaa mielensä ja käskee ylläpitäjien ne poistaa!


    • kaasualissää

      Ostetaan kärkiauralla varustettu kuorma-auto työmatkaliikenteeseen Koillismaalla, tarjoukset tällä palstalla tekn. ym. tietoineen , mieluiten tosi iso kokoinen ja edullinen.

    • vuokkimo

      Jotainhan sitä on pakko alkaa tekemään, kun ei muuten tuu loppua tähän sietämättömään poro-ongelmaan. Nyt on muka Maa- ja Metsätalousministeriö tuonut kyselyn, jolla kartoitetaan poro-ongelmaa, mutta varmaa on ainoastaan se, ettei ratkaisua tule, näkeehän sen jo tuon kyselyn luonteestakin, jossa on pakko vastata myönteiseen sävyyn muka poronhoitoa kehittämään. Yksi ainoa kehittämismalli on vain olemassa ja se on: POROT ON PIDETTÄVÄ YMPÄRIVUOTISESTI AIDATTUINA. Osaava henkilö voisi laatia tästä suomen härskistä poronhoitolaista kantelun Euroopan ihmisoikeus laitokseen. Vain sitä kautta asia ratkeaa, ei suomen omien päätöksen elimien avaulla. Suomi on niin korruptioinut maa, ettei täällä saa oikeutta ketkään muut kuin rikolliset, näkeehän sen jo tuostakin turun puukotusjutusta, jossa murhaajaa ei ammuttu siihen paikkaan, vaan mieluummin otettiin lisäkuluksi valtiolle pitkäksi aikaa. Murhaaja saa nyt jäädä maahan hyvään hoitoon ja ilmaiseen elataukseen tekemättä mitään työtä yhteiskunnan hyväksi.

    • rakennusturvetta

      Taivalkoskiset pitääkin kaikki panna eristyksiin. Ihmisistä.

      • MiekkonenPudikselta

        Samaa mieltä.


    • Mulla on autossa kuula-ase juurikin rapipäitä varten. Pitää vaan hankkia oikea ilmapistooli, jolla osuu paremmin. Ilma-ase, saati kuulapyssy ei tapa, mutta käypipä porolla ainaki kipiää. Jospa se oppii perkele, kannattaako tiellä olla.

      • sarvipää22

        Munaton mies siellä ahistusta purkaa syyttömiin eläinparkoihin..


    • Eläimiä

      Kyllä porot on kuuluneet näille selekosille ja tulevat kuulumaan. Eikö oo kummempia asioita puitavana kun alinommaa räkytetään poroista. Se on vanha elinkeino ja kutti kateelliset kun teillä eioo elämässä muuta tekemistä ku setviä moisia asioita päivästä toiseen. Raakoja on ihmiset ja eläimiä kaltoin kohtelevat, siinäpä mukava tunne ampujalle ku ommaan psijeen hivauttaa kuulapyssyllä. Luulis tuntuvan jäsenissä.

      • vastausta

        Poro miehille ja naisille haastava kysymys: Aina te sanotte, ettei poroista ole kenellekään mitään haittaa. Vastatkaa kymmeneen kohtaan, että miksi MIKSI POROISTA EI OLE MITÄÄN HAITTAA KELLEKKÄÄN???? Mahtaako löytyä yhtään perustetta ?


      • tunteisiinko
        vastausta kirjoitti:

        Poro miehille ja naisille haastava kysymys: Aina te sanotte, ettei poroista ole kenellekään mitään haittaa. Vastatkaa kymmeneen kohtaan, että miksi MIKSI POROISTA EI OLE MITÄÄN HAITTAA KELLEKKÄÄN???? Mahtaako löytyä yhtään perustetta ?

        Taisi jollain mennä porot pahasti tunteisiin. Opit sinähin hiastamaan autolla tiellä kulkiessasi, etkä puske sata lasissa etiäpäin. Aina jollain on jostain napisemista, oli mikä tahansa eläin kyseessä. Millon kissat kulkee vapaana ja kusee toisten nurkkiin. Millon naapurin koirat haukkuu häirihtevästi ja paskoo teiden varret. Kun tulee koiraverot, ihmiset oppii keräämään koirien paskat teiden varsilta eikä kissat juoksentele vapaana. Sitten voidaan alkaa pykäämän lakia ettei porotkaan saa juoksennella vapaana. Siihen asti keskittyy jokainen huolehtimaan omasta elämästä.


      • M.Kas

        Onhan täällä poroistakin tykkääviä kirjoituksia. Hei kaikki porojen ystävät! voisimme tuoda poro karjaamme teidän tiluksillenne laiduntamaan, kunhan vaan ilmoitatte paikka kuntamme poro isännälle, missä ja kenen maille. Kiitokseksi lupaamme teille poron paistin jouluksi. Terv. M.K


    • porothiiteen

      Eipä sitä löytynyt vastausta siihen, että miksi ei ole poroista mitään haittaa eikä ongelmaa? Kyllähän minä tiesin, ettei tähän ole olemassa selitystä, muta laitoinpahan huvin vuoksi vain kyselyn. Joka kerta, kun mediassa missä tahansa kerrotaan jonkinlaisista häiriöiden aiheuttamisesta, vaikkapa kerrostalossa tupakoimisesta parvekkeella, niin häirikkö toistaa samaa mantraa: Hankkikaa valittajat oma elämä. Nämä poroillaan vahinkoa, haittaa ja häiriötä aiheuttavat poro harrastelijat käyttää samaa ilmaisua meitä kärsiviä kohtaan, että hankkikaa oma elämä. Ei sitä pysty omaa elämäänsä rauhassa elämään, kun toiset saavat vapaasti terrorisoida kuka milläkin tavalla, eritoten pitämällä porojaan yleisillä teillä, puutarhoissa, pihamailla, kasvimailla, heinäpelloilla, ohrapelloilla, mansikkamailla jne.. Eikä poro harrastelijat keskity omaan elämäänsä, vaan vaikuttavat tuhansien koillismaalaisten asukkaiden elämän menoon häiritsevästi sekä ongelmia aiheuttaen.,

    • J_P_P...R

      Ilmoitus viranomaisille jos eivät hiasella ajavat karvalakki maatiaiset hae elikoitaan pois. Ja mitä tulee keskuteluiden poistamiseen ja ennen kaikkea jos pyytävät niitä poistamaan niin taitavat peitellä omia hommiaan kun ei kestä julkista keskustelua. Mitä lie se eräskin hiase kurvailla ihmeellisiin aikoihin metsäteillä...

    • ilmola

      Koillismaan kasvatit ryhmässä on semmoiset akat, jotka ei suvaitse poro keskustelua. Pois tämmöiset akat ja tilalle asialliset vetäjät, jotka eivät salli vapaassa isänmaassa sanavapautta

      • jokaviimeksinauraa

        Vanha sovinistinen setäkulttuuri on tullut tiensä päähän, usko pois...kehityksen tieltä sinäkin väistyt ja kopurakinttuelukkasi.


    • ilmola

      ......korjaus edelliseen. <Jotka sallivat vapaassa isänmaassa sananvapauden.<

    • nokantukkija

      Jos ja kun on päässyt pois taivalkoskelta, ei kannata sinne enää nokkaansa tukkia.

    • Ja_e
    • poromies3

      Hei kaikki poroista tykkäävät! Saammeko tuoda porokarjaa laiduntamaan pihoillenne ja pelloillenne. Kiitokseksi me poroisännät toisimme teille jouluksi poro paistin

    • KepuLakko

      Ja Keskustapuoleue on valjastettu paliskuntainyhdistyksen taakse.

      Kansanedustajat Ulla ja Niilo on kyntensä näyttänyt. Ei jatkoon ja ei varmasti toistamiseen pääsekkään. Nyt ootta korttinne pelanneet siihe mallii. Turha itkeä kepulla että äänestäkää yli puoluerajojen että edes joku saadaan arkaadialle. TÄMÄ VALHE EI MENE ENÄÄ LÄPI! EI KESKUSTALLE, EI POROILLE!

    • oikeutta

      Jos käytätte kättä tai -pitempää kohde ei ole se risupää vaan KUSIPÄÄ.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe