Kuvittelisi, että puukotukset olisi voitu estää

Estettävä

Puukottajalta kuvittelisi pystyttävän vääntämään takaapäin puukko käsistä. Joskus vastaavassa tilanteessa Puukottajalta on potkaistu puukko käsitä. Turussa nainen kertoi että ensimmäinen uhri olisi kamppaillut lujasti vastaan ja siinä olisi väännetty jonkin aikaan, joten missä oli raavaat miehet silloin?
Kansaa oli paljon liikkeellä, joten miksei pystytty pysäyttämään kaveria alkuunsa. Koulusurmaajan oli jokin vuosi sitten paikalle sattunut rakennusmies pystynyt pysäyttämään heittämällä hänen kädestään puukon, ja Turussa väkijoukossa mies ehtii tehdä useampia murhia ja yrityksiä. Kuulemani mukaan oli kyllä puukottajaa ajettu pois torilta ja pyritty pysäyttämään, mutta olisiko voitu tehdä enemmän. Tälläisiä varten maassa tulisi järjestää lapsista alkaen toimintasuunnitelmia ja antaa neuvoja mahdolliseen estämiseen sekä järjestää jopa yleisiä harjoituksia kouluissa, oppilaitoksissa ja työyhteisöissä. Poliisi ei pysty koskaan niin nopeasti paikalle, että pystyisivät estämään Turun kaltaisissa tilanteissa.

13

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näinonsamaamieltä

      On asioita joille emme voi mitään, mutta jotain sentään. Joskus näyttää siltä että toisia ei oikein heiluta ja katsovat asiaa kuin jännitysnäytelmää. Mutta todellisuudessa pystyisimme ihmeisiin, mutta ehkä tarvitsisimme harjoitusta miten toimitaan ja mikä olisi luvallista, ettei itse joutuisi syytettyjen penkille.
      Jotain kuitenkin olisi tästä kamalasta tapauksesta opittava, ja se olisi jotai miten me kansalaiset voisimme lainmukaisesti toimia ja estää vastaisuudessatämä kaltaiset teot.

    • 37hr73

      Harjaannuttamalla itsepuolustustaitojaan voi hillitä paniikkia, mutta ylipäätään jos pystyy edes pakenemaan tai huutamaan, on jo paljon, sillä suurin osa lamaantuu äkillisen väkivallanteon kohdatessa, mutta se ei ole mikään heikkous, pelkästään ominaisuus ja pitää ymmärtää, että alhainen reagointikynnys voi toisaalta johtaa myös turhiin konflikteihin.

      Tuossa Turun tapauksessa filmaajat ja muut pällistelijät eivät ilmeisesti kokeneet tulleensa uhatuiksi, eikä sitäkään parane ihmetellä, että ei mennä apuun, koska reagointi voi olla juuri tuota luokkaa sattui sitten vaikka tavanomaisempi tilanne, koska ihminen on luonnostaan kuitenkin omaa etuansa valvova.

    • Esimerkkejä

      En ymmärrä, 9 vuotias tyttö oli raiskattu ja väkijoukko hieman etäämällä katseli touhua.

      Itse joskus satuin autolla paikalle jossa mies kuristi teinikäistä poikaa autonsa konepellin päällä, ihmisiä katseli etäämmällä, tyyttäsin täysillä, ei vaikutusta, joten menin ja tartuin takaapäin mieheen, joka kirosi minut, mutta en tiedä itsekkään miten onnistuin heittämään miehen pojan päältä ja että hänen otteensa pojan kaulasta herpaantui. Sanottakkoon että olen suhteellisen pieni kokoinen ja mies oli suht riski, vaikkakin lyhyehkö. Siinä ei vaan voinut katsoa vierestä ja antaa miehen tappaa. Pitää ajatella että mitä jos se kuristettava olisi ollut minä, poikani, tyttäreni, vaimoni tai joku muu itselleni tärkeä henkilö, eikä kukaan puuttuisi. Katsojat oli kuitenkin soittanut poliisin paikalle, mutta mies häipyi enne sitä nopeasti paikalta. En ajatellut että mitä jos se tulee kimppuuni.

      • roletaari

        Jos tuo kuristelija olisi jäänyt pollareiden hyppysiin ja hänestä olisi löytynyt yksikin mustelma niin hän olisi voinut syyttää sinua ruumiinvamman tuottamisesta ja sinä olisit saanut rangaistuksen.

        Sivullinen saa ainoastaan ilmoittaa poliisille ja korkeintaan seurata konnaa.


      • 37hr73
        roletaari kirjoitti:

        Jos tuo kuristelija olisi jäänyt pollareiden hyppysiin ja hänestä olisi löytynyt yksikin mustelma niin hän olisi voinut syyttää sinua ruumiinvamman tuottamisesta ja sinä olisit saanut rangaistuksen.

        Sivullinen saa ainoastaan ilmoittaa poliisille ja korkeintaan seurata konnaa.

        "Sivullinen saa ainoastaan ilmoittaa poliisille ja korkeintaan seurata konnaa."

        mitä höpiset, tietysti saa ottaa kiinni ja pistää vaikka säilöön jos poliisia ei saada heti paikalle

        http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/yleinen_kiinniotto_oikeus
        Yleinen kiinniotto-oikeus

        Rikoksentekijän kiinniottaminen kuuluu ensisijaisesti poliisille. Jos poliisia ei rikoksen tapahtuessa saada välittömästi paikalle, on pakkokeinolaissa säädetty yleisestä kiinniotto-oikeudesta, jonka perusteella yksityinen kansalainen voi tietyin edellytyksin ottaa kiinni rikoksentekijän.

        Lain mukaan, "jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

        Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava.

        Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.

        Jos kiinniotettava yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämisen yhteydessä tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää sellaisia kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen puolustettavina, kun otetaan huomioon rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutenkin.

        Toisen henkeä tai terveyttä vaarantava hyökkäys voidaan pysäyttää siis kovemmin ottein kuin pelkkään omaisuuteen kohdistuvat, kuitenkin aina lievintä mahdollista keinoa käyttäen.


      • Jobku
        roletaari kirjoitti:

        Jos tuo kuristelija olisi jäänyt pollareiden hyppysiin ja hänestä olisi löytynyt yksikin mustelma niin hän olisi voinut syyttää sinua ruumiinvamman tuottamisesta ja sinä olisit saanut rangaistuksen.

        Sivullinen saa ainoastaan ilmoittaa poliisille ja korkeintaan seurata konnaa.

        Ei kai tuo ole amerikoissa oleva laki? En tiedä mutta kuulostaa siltä. Usalaista lakia ei voi soveltaa pohjoismaihin todellakaan. Usassa käräjöidään vaikka mistä.


      • 37hr73
        Jobku kirjoitti:

        Ei kai tuo ole amerikoissa oleva laki? En tiedä mutta kuulostaa siltä. Usalaista lakia ei voi soveltaa pohjoismaihin todellakaan. Usassa käräjöidään vaikka mistä.

        lähtökohtaisesti samallatavoin toimii sivistysvaltioihin lukeutuvissa, jos esimerkki sitten sattui olemaan maailmalta


    • OlisiJärkevää

      Kyllä tuossa Turun tapauksessa oli toimittu pääsääntöisesti oikein, kun oli joukolla pyritty pysäyttämään puukottaja ja varmaan niin pystyttiin melkoisesti vähentämään uhrien määrää.
      Mutta kyllä olen samaa mieltä, että olisi paikallaan opettaa ihmisille ennakkoon miten menetellä jos terrori teko tai siihen pyrkimys osuu paikalle ja miten pystyisi estämään tekoja tai pyrkimyksiä ja suojella itseään ja muita.

    • Johanna255

      Paha sanoa miten uhriksi joutuvan tulisi käyttäytyä, ja lähettyvillä olevakin on pahassa tilanteessa kun aikuinen mies heiluu veitsen kanssa.
      Mutta kannattaa potkia kovasti miestä jalkojen väliin. Näin miehet ovat minua neuvoneet. Se kuulemma sattuu ja mies taittuu katuun. Kylmästi miestä munille neuvoivat minua suomimiehet.

    • Ehotelkaa

      Miksei kukaan mies sitten potkaissut puukottaja vaikka takaapäin munille ja joku toinen käyttänyt tilannetta hyväkseen ja vääntänyt puukon pois puukottajalta. Tai joku huppu, ressu tai vaate päähän estämään näkemistä. Edellä mainittuihin voisi harjoitella vastaisuuden varalle ennakkoon. Tuskin tuo puukotus jää ensimmäiseksi, eikä muutkaan terrori teot.
      Väkijoukkoon ajaville pitäisi heittää eteen ja tuulilasin päälle jotain, sekä renkaitten väliin jne.
      Kertokaa muita vinkkejä joilla voitaisiin vähentää kuolonuhreja.

      • 37hr73

        aika moni jalankulkija räplää nykyään kännyään, eivätkä näytä havannoivan ympäristöään ollenkaan ja ylipäätään suurimmat vaaratekijät ovat arkipäivän vahingoissa, terrori-iskut vaurioittavat muulla tavoin yhteiskuntaa, todennäköisyys joutua sellaisen uhriksi on marginaalinen, eikä sen vuoksi hyödytä varautua, vaikka ei tietämys itsepuolustustaidoista mene hukkaan, koska lisää omaa turvallisuudentunnetta


    • roletaari

      Kaksi hidastavaa tekijää. Tilanteen täydellinen yllättävyys.
      Toinen vaikuttava asia on suomalaisten fkegmaattisuus. Kaikki tapahtuu viiveellä ja hitaasti. Näkyy arkisessa käyttäytymisessä esimerkiksi markettien kassoilla, bensapumpulta ja marketin p-paikalta lähtiessä, kaikessa.
      Vaikka kv suomalaiselle löisi naskalin perseeseen niin viiteen sekunttiin ei tapahdu mitään.

    • AsiaEduskuntaan

      Itsepuolustuskurssi jokaiselle jossa myös opetettaisiin puolustamaan muita ja ehkäisemään raiskauksia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      298
      6569
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      147
      5020
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      330
      2172
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1573
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      8
      1512
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1215
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      181
      1138
    8. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      949
    9. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      47
      867
    10. 46
      823
    Aihe