Naapurit kaveriksi

Ovcharka

Moi, eli isolta tieltä ja postilaatikolta olisi noin 700metrin mittainen sivutie ja siinä viitisen tuttua perhettä taloineen ja tontteineen. Mitäs kokeneet sanotte, voiko laumiskoira oppia ja ymmärtää että kaikki nämä *oman tien* pihat asukkeineen ovat kavereita ja ne eivät ole ole omaa reviiriä vaikka lähes joka päivä postia haetaankin niiden ohi, (eli pelkään että rutiini voi tuoda tunteen omasta reviiristä) Eli koira olisi vaan kaveri naapureille ja vasta omalla tontilla ja reviirillään sitten vahti?

8

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksnaapuri

      Jos joka päivä kuljette ohi, koira saattaa alkaa pitää tietä omana pihanaan.

    • KennelMeinFuhrer

      Ei ainakaan meillä naapurit ole enää vuosiin uskaltaneet hakea postiaan laatikolta. Ajavat sinne autolla ja ovet lukossa. Lapset pidetään sisällä.

    • vastuuonsuuri

      Ei toimi.Laumanvartija määrittelee reviirinsä itse,ei ihminen.Meillä nartun reviiri oli vain piha, ei oikein sitäkään vahtinut.Ei haukkunut,ei tuppautunut vieraiden luo,eikä vahtinut mitenkään.Vieraat sai kävellä pihalla ja sisällä miten lystäsivät.Uroksen reviiri oli pihasta reilu kaksi kilometriä,sen huomasi käytöksestä.Irti,ei todellakaan voi vahingossakaan päästä,vieraiden koirat saavat muuten tuntea nahoissaan olevansa väärällä reviirillä, vaikka olisivat omalla pihallaan.Ja vieraat ihmisetkin olisi voineet olla sille liikaa,niin kuin monelle laumikselle.

      Joten,pidä hihnassa,tukevassa tarhassa,aitaa pihasi.Laumiksesta saa kaverin naapureile vain, jos monesti viikossa käyt jokaisen luona kyläilemässä,eikä aina silloinkaan.Laumikselle vieras,on uhka,ei kaveri.
      Ja kun ajelet autolla kylille, se reviiri ei ole toivottavasti ole sitten siellä asti.Laumanvartijat on alkukantaisia, omalle perheelle ihania,mutta muille jopa vaarallisia.
      Laumanvartijan omistaminen, on suuri vastuu, joskus joillekkin liiankin suuri,ja raskas .Ennakoitava on , ja silmät oltava selässäkin,ettei vahinkoja koskaan käy,ja koirat karkaa.Täysin eri asia,kuin omistaa tavallinen seurakoira joka on joka paikassa kaikkien kaveri,ja siliteltävissä .

    • Kuusiespanjanmastiffia

      Minulla on ollut useita espanjanmastiffeja. Naapurit saa olla tonteillaan rauhassa ja vastaan tullessa tiellä koirani tervehtivät iloisesti. Kylän lapset käyvät rapsuttelemassa aidanraoista. Ei kaikki lau manvartijat ole verenhimoisia. Yksi uroksistani joskus aukaisee itse oven ja menee pihalle yövahdiksi jos en ole kotona. Ei poistu yöllä omalta pihalta vaikka portti on auki

    • naapuriteikavereita

      Minulla on noin kymmenen vuotta ollut keskiaasian koira nimeltä Sara.

      Nyt kymmenen vuoden vanhana on irti aika paljon,nytkin siis ulkona yksin.

      Ulkoisesti ei ole merkkiä ikääntymisestä juuri nimeksikään,täysin valkoinen ja kuin labradori tai kultainenpaimen koira olemukseltaan johon vieraat lapset usein kaupungilla erehtyvätkin luulemaan vanhempineen.

      Koira muuntautuu kaupungilla äärimmäisen tottelevaiseksi ja nöyräksi,minkäänlaista ongelmaa ei ole ollut.

      Reissatessa esim:asuntoautolla koiran valppaus oli takavuosina kovaa tasoa,vahti autoa ja omaisuutta ,vaimon läheisyyteen vieraan miehen liian nopea lähestyminen oli veret seisauttavaa minullakin.

      Ei ehkä kannata luulla että koira tulee suodattamaan joka kerta saman vieraan henkilön ystävällisesti,se voi ottaa omistajan olessa saman vieraan vastaan vaikka kymmeniä kertoja samalla tavalla,yksi kerta ei sitten otakkaan,niin kuin meillä kerran kävi.

      Sara koira oli saanut vieraan kaverin kansaa makailla olla lattialla lukemattoman monta kertaa,kaverille oli sanottu koirasta ettei se kuva jonka näät nyt ole todellinen jos poikkeus tapahtuma pääsee tapahtumaan.Hän ei ottanut todesta varoitustani.

      Kävi niin että eräänä aamuna minulla oli jäänyt ulkoovi auki ilman lukkoa,ja Sara oli sisällä emännän jalkojen juurella makailemassa,yhden äkkiä ovi avautui ja kaveri oli tullut luvatta sisään.

      Tällöin alkoi tapahtumat jota en koskaan unohda.

      Ovi aukeaa ja samalla kuin ladattu ase varmistin poistuu ja silmän räpäyksessä noin 10 metrin päästä suuren tuvan ja salin perältä hyökkäys alkaa,olen itse tuvassa noin puolessa välin kun nään että koiraa kiitää kohti uhkaa,nostan käden kaverin kurkun eteen (kyynärvarren) päälläni on vaatteina pitkäpaita ja ulkotakki onneksi.
      Samalla ovi auko on tyhjä ja kaveri vetäytynyt pihalle.

      Kuumottava tilanne oli ohi hetkessä,koiran lasittuneet silmät jäivät hetkeksi loistamaan ja samalla tunsin outoa kipua ja puristusta kyynärvarressa,aloin kaivamaan hihoja ylös kunnes tajusin että käteni oli suojannut kyseisen kaverin kaulan täysin.

      Hampaat oli uponneet lihaan päälystakkien läpi niin etten kerinnyt huomaamaan puremista tuona nopeana hetkenä.
      Verta tuli ja käsi meni mustaksi ja kipeäksi useammaksi viikoksi.

      Toista kertaa ei kaveri tullut enään sisään vaan vaati koiraa kiini,ei milloinkaan enään kyseenalaistanut koiran vartio viettiä vaan otti kirjaimellisesti todesta,ei nähty enään makailevan tuvassa koiran kanssa.

      Koira on asunut neljässä paikkaa kansamme kaikki on olleet omia ok-taloja,nyt tämä talo on ollut pennusta saakka jossa koira viettää eläke päiviään nykyisin, eli on käytännössä alkuperäinen koti.

      Koira Nimeltä Sara on nähty tosi toimissa karhua vastaan,koira on häätänyt ja pitänyt useamaan karhun poissa pihapiiristä noin 100m päässä,sudet on kiertäneet tonttia muttei ei ole tontille tulleet reviirin takia,talvisin aamulla on susien polku rajalla nähtävissä,ja ne jäljet on suuret tassut verraten koiraan.

      Ulkosaunassa jossa käymme iltaisin piemeällä on koira aina vahtimassa saunan oven edessä ja valmiina tositoimiin.Naapureita asuu 500metrin päässä ja metsämiehiä talvisin näkyy tontin rajalla,mutta jos koiramme on irti ja metsämiehet eivät ole tieneet varautua niin äkkipysäys tulee,koira toppaa ne paikalleen,ongelmaa ei ole kunhan pysyy paikallaan jolloin käyn noutamassa kaulahihnasta koiran pois.

      Kaupungilla olessa koira ei koskaan räkytä vaikka olisi koira vastassa,ohikulku on vaivatonta oman koiran kohdalla,mutta useimilla alkaa temppuilu kun koirat kohtaa kävelyllä kadulla.

      Meidän koira kääntää monesti päätään toiseen suuntaa kun koiria näkyy,ei koskaan räkytä autossa koirille kun niitä näkyy .

      Suosittelen ettei moni kokeile irtipitoa ainakaan alkuvuosina ettei koira totu levittämään reviiriään,minulla on poikkeuksellinen suhde koiraan mielestäni kun kyseessä on laumanvartija keskiasialainen joka yleensä tekee niin kuin haluaa.

      Teimme myös kirjan jonka teetimme kuvineen koirasta nimeltä Sara,on siis vain omassa käytössä.

      Ostimme koiran suoraan venäläiseltä pennuttajalta ,aikaisempi kokemus meillä oli hyvin raavaasta poikkeuksellisen rajusta ja vahvasta saksanpaimenkoirasta jolla painoa oli n:65kg parhaillaan,tuo koira on taas luku erikseen 1990 vuosikymmeneltä.

      • vahtiliiaksikotona

        Kyllä meillekkin kävi kerran niin,että tuttava ilmestyi ulkoovelle, ilman että itse huomasimme.Koira nousi samoin,salamana ja kun me huomasimme,se jo rähähti,ja istui tuttavan edessä, häntä tiukasti tuijottaen.Meille riitti,kun sanooin koiralle että höpö,höp,annappa tulla vaan.Sitten sai rauhassa sisälle tuttava tulla.Mutta ventovieraita,ja tuttujakin,sai itse aina vahtia,ettei vahinkoja käy.Meidän koira eli pitkään, ja terveenä.Mutta sen verran haastavaa oli laumiksen kanssa, etten ottanut koskaan sille jatkajaa.Meillä myös kylillä,ja kaupungeilla sai ketä tahansa silitellä,kiltti ja leppoisa oli kaikille.KOtona iltaisin, pihalla haukkui, Aina piti ennakoida,ja miettiä,kun vieraita tulee.tavallisen koiran omistajana on helpompaa,pitää vaan katsoa ettei koira hypi,tai kerjää silityksia liiaksi astin.


    • aidan.yli.kurkitaan

      Eivät omakotitaloalueiden ihmisasukkaatkaan aina ymmärrä, ettei naapurin tontti ole omaa reviiriä

      • perslähtö

        Aivan totta,ja kylmäväreet menee pitkin selkää,kun päästän oman koiran aidatulle pihalleni,ja usein samantien se lähtee omalla pihallani vieraan kissan perään.Likipititilanteita on ollut, mutta minkäs teet, kun ihmiset ei jaksa vahtia kissojensa ulkoiluja.Jaksavat sentään ottaa niitä ja laskea muiden nurkkiin koirien ajettaviksi, vastuuttomat tumpelot XD


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe