Keltakankaan Terveysasema

Saappaatnähdä

Lääkäriin pääsy Keltakankaan terveysasemalla ei ole nopeutunut, vaikka vastaanottoaikoja on aiempaa enemmän

24.8.2017 5:32
Kuva: Jussi Lopperi
Kaija Pesonen haki huhtikuussa Inkeroisten K-marketin Hanna Sakulta allekirjoitettuja vetoomuksia, joissa toivottiin helpompaa pääsyä lääkäriin Keltakankaan terveysasemalla.
Kaija Pesonen haki huhtikuussa Inkeroisten K-marketin Hanna Sakulta allekirjoitettuja vetoomuksia, joissa toivottiin helpompaa pääsyä lääkäriin Keltakankaan terveysasemalla.
Keltakankaan terveysaseman lääkärin vastaanottoaikojen määrä kasvoi 20 prosenttia vuonna 2016 edellisestä vuodesta. Koko Kouvolan alueella perusterveydenhuollon käyntimäärät kasvoivat vastaavana aikana 10 prosenttia.

Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri pitää suuntaa oikeana.

— Mutta eihän se tietysti riittävää ole. Tällä tiellä täytyy jatkaa.

Valtakunnallisesti terveyskeskuskäyntien määrä kasvoi vastaavana aikana 1,6 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kristeri: Määräaikaiset lääkärit paikkaavat tilannetta

Kouvolan aikuisväestön lautakunta käsitteli keskiviikkona terveysjohtajan kirjoittamaa vastausta Kaija Pesosen ja Vesa Viitasen huhtikuussa jättämään vetoomukseen Keltakankaan terveysaseman lääkäripulan korjaamiseksi. Kuntalaisaloitteessa todettiin, että terveysasemalla on huutava pula lääkäriajoista, ja neljä lääkärin virkaa on täyttämättä.

— Pitää paikkansa, että meillä ei ole vuosikausiin ollut kaikissa viroissa pitkäaikaisia, pysyviä lääkäreitä. Tilanne on siltä osin korjaantunut, että täyttämättömiä virkoja ei enää hoideta ostopalvelulla vaan palkkaamalla määräaikaisia lääkäreitä.

Määräaikaiset sopimukset tulevat kaupungille halvemmaksi kuin ulkopuolisten niin sanottujen keikkalääkäreiden käyttö.

— Olen samaa mieltä adressin jättäjien kanssa siitä, että hyvä laatu ja palvelujen saavutettavuus kuuluvat perusterveydenhuoltoon.

Keltakankaan terveysasemalla on Kristerin mukaan yhdeksän lääkärin virkaa.

— Työtä on hoidettu 6—8 lääkärin työpanoksella. Olemme saaneet palkattua 6—12 kuukaudeksi erikoistumisvaiheessa olevia lääkäreitä ja opiskelujen loppuvaiheessa olevia. Vastaavalla lääkärimäärällä pyöritetään myös Kuusankosken terveysasemaa, jonka vastuualueella asuu enemmän ihmisiä kuin Keltakankaalla.

Lääkäreillä oli Keltakankaalla vuonna 2015 yhteensä 8 593 vastaanottoaikaa. Vuonna 2016 vastaanottoja oli 10 339. Tämän vuoden tammi—toukokuussa lääkärikäyntien määrät ennakoivat Kristerin mukaan samaa tasoa, mutta vastaanotolle pääsy ei ole nopeutunut.

Marjoniemen kilpailutus voi helpottaa myös Keltakankaan lääkäreitä

Kristeri toivoo, että Keltakangas saa hieman apua Kouvolan terveysaseman kilpailutuksesta. Lokakuussa alkavaan ulkoistussopimukseen kuuluu se, että kilpailutuksen voittanut tuottaa yleislääkäripalvelut arkisin kello 8—22 pitkäaikaisen kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen asiakkaille Kouvolan lisäksi Keltakankaan, Elimäen ja Korian terveysasemien vastuulla olevalle väestölle.

— Tämä voi johtaa siihen, että Keltakankaan terveysaseman lääkäreiltä vapautuu aikaa muihin tehtäviin noin 0,5—1 henkilön työpanoksen verran. Tämä on tosin vain pieni muutos.

Johanna Värjä

8

1325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tilanne.vaan.pahenee

      Rahastako lie kiinni, ettei lääkäreitä saada Keltakankaan terveysasemalle? Lääkäriajan tilaamisesta menee viikkoja, ennenkuin vastaanotolle pääsee.
      Eihän paikkakunta ole missään hornantuutissa.

    • herrojensanomaa

      Poliitikkoryntäys Hansassa, lääkäripula joka puolella — Tällainen oli Kouvolan uutisviikko
      25.8.2017 16:02
      Kuva: Katja Juurikko
      Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Kouvolassa monessa eri kohteessa keskiviikkona.
      Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Kouvolassa monessa eri kohteessa keskiviikkona.

      Kouvolan Sanomat keräsi jälleen yhteen viikon tärkeimmät uutistapahtumat paikallisesta näkökulmasta.

      Viikon keskipisteenä oli kokoomuksen ja SDP:n yhtäaikaiset kesäkokoukset Kouvolassa.

      Politiikan lisäksi Kouvolassa puhuttivat myös muun muassa terveyspalvelut sekä Biosammon uusi nousu.

      Raha ratkaisee Marjoniemessä, Keltakankaalla lääkäriä joutuu odottamaan edelleen

      Tiistaina Kouvolan Sanomat uutisoi, että Attendo jatkaa todennäköisesti Marjoniemen terveysaseman palveluntuottajana. Tarjouskilpailussa kaupunki antoi ylivoimaisesti suurimman painoarvon hinnalle, joka Attendon tarjouksessa oli kilpailijoita halvempi.

      Keltakankaan terveysasemalla lääkärille joutuu edelleen jonottamaan pitkään, vaikka vastaanottoaikoja on aiempaa enemmän tarjolla.

      Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo, että perusterveydenhuolto on ongelmissa joka puolella Kouvolaa. Kaupunki hakee tällä hetkellä kahta uutta lääkäriä.
      Kuva: Jussi Lopperi
      SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta keskustelivat Kouvolassa keskiviikkona.
      SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta keskustelivat Kouvolassa keskiviikkona.

      Ministerit ja kansanedustajat valtasivat Kouvolan

      Keskiviikkona Kouvola oli Suomen politiikan keskipisteenä, kun sekä kokoomuksen että SDP:n eduskuntaryhmä piti kesäkokouksensa Kouvolassa.

      SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne patisteli suomalaisia ”synnytystalkoisiin”, mutta vakuutti, että puolue pysyy poissa makuuhuoneista.

      SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvosteli puolestaan kovin sanoin perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa.

      Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo muistutti Kouvolassa, että nousuhdanteesta huolimatta Suomea uhkaavat työllisyysvaje, kestävyysvaje ja osaamisvaje.

      Orpo sanoi myös, että terrorismiuutisista huolimatta Suomen suurimmat turvallisuusuhat ovat työttömyys, syrjäytyminen ja eriarvoistuminen.

      Kesäkokouksensa yhteydessä kokoomuksen eduskuntaryhmä tutustui Kymi Ringin moottorirataan Iitissä.

      Hansassa yleisötilaisuutta pitäneet puolueet saivat myös kouvolalaiset kertomaan oman mielipiteensä päivänpolitiikasta.

      Xamk satsaa Anjalan Biosampoon

      Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin omistukseen siirtynyt Anjalan Biosampo tarvitsee uusia tutkijoita. Xamk aikoo alkuvaiheessa palkata ainakin 5—6 uutta työntekijää Anjalaan.

      — Uskomme, että Suomen johtavana TKI-ammattikorkeakouluna meillä on sekä osaamista että hartioita viedä eteenpäin ja nostaa Biosampoa, Xamkin kehitysjohtaja Kalevi Niemi kommentoi.

      Xamk etsii Anjalaan myös yhteistyöyrityksiä. Ainakin kolme yritystä on jo esittänyt toiveitaan koulutukseen liittyen.

    • kkhhbbnyttai

      Keltakankaan terveysaseman työjärjestelyt selvitetään
      25.8.2017 15:49
      Kuva: Jussi Lopperi

      Kouvolan terveysjohtajan Kari Kristerin vastaus kuntalaisten vetoomukseen Keltakankaan terveysaseman lääkäriin pääsyn helpottamiseksi ei täysin tyydyttänyt aikuisväestön lautakuntaa.

      — Lautakunta haluaa vielä tämän vuoden aikana raportin siitä, onko vastaanottotoiminta kehittynyt nykyistä asiakaslähtöisemmäksi, Kristeri kertoo.Kaija Pesonen ja Vesa Viitasen jättivät keväällä kaupunginhallitukselle 3 633 kouvolalaisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa toivottiin lääkäriin pääsyn helpottavan eteläisessä Kouvolassa.

      Kristerin mukaan ensimmäinen keskustelu toiminnan kehittämisestä käydään jo ensi viikolla.

      — Tarkoitus on löytää keinoja siihen, miten hoidon tarpeen arviointia voitaisiin nopeuttaa. Pyrimme myös siihen, että potilaan asia tulisi yhdellä kertaa kuntoon, eikä terveysasemalle tarvitsisi soittaa monta kertaa.

      Kristerin mukaan on selvinnyt, että Keltakankaalla ei ole aina pystytty antamaan lääkäriaikoja, koska lääkärien työohjelmia ei ole tehty riittävän pitkälle.

      — Tarkoitus on, ettei tällaisissa yksinkertaisissa asioissa kompastella.

      Keltakankaan terveysasemalla on Kristerin mukaan yhdeksän lääkärin virkaa, ja työtä on hoidettu 6—8 lääkärin työpanoksella.

      — Kaikki eivät tee täyttä työaikaa. Lomien ja muiden poissaolojen aikana lääkäreitä voi olla vähemmänkin, välillä taas enemmän.

      Lääkäreillä oli Keltakankaalla vuonna 2015 yhteensä 8 593 vastaanottoaikaa. Vuonna 2016 vastaanottoja oli 10 339. Tämän vuoden tammi—toukokuussa lääkärikäyntien määrät ennakoivat Kristerin mukaan samaa tasoa, mutta vastaanotolle pääsy ei ole nopeutunut.
      Johanna Värjä

    • jonottaja

      Jos akuuttiaika käsitekin on useiden päivien päähän, niin teeskentelen ennemmin enemmän sairasta ja menen Kuusaanmäelle ensiapuun ennemmin.

    • Lisukka

      Kun viimeaikojen tapahtumien vuoksi on kuunnellut ministereitä, on tullut heistä sellainen kuva etteivät hallitse mitään. Toistavat sitä mitä joku muu on sanonut heitä ennen, ottamalla asiasta ensin selvää. Ja tästä matkimisesta he saa valtavaa palkkaa.
      Mitä pysyvää jäi ministereiden Kouvolan vierailusta?

    • ösmööö

      On totta että Ahtisaari telttaili pohjoisnavalla pingviinien kanssa ja tiivi-taavi on pyrkimässä maahanmuuttoministeriksi. Lisäksi tietoomme on kuulunut ,että mahdollisesti pekka pouta toipuu viikonloppuisesta Twister onnettomuudesta. Ainiin keltakankaan terveysasema. Ei jatkoon.

    • keltsun.luukulla

      Kuitenkin Keltsun t-keskuksen luukuilla naiset ovat asiallisia. Neuvovat mielellään asiallisia tyyppejä.

    • PaljonNähnyt

      Useilla terveysasemilla asioineena voin todeta, että Keltsun terveysasema pärjää vertailussa todella hyvin. Tilat ovat ajantasaisia, lääkärit asiantuntevia ja palvelu ystävällistä. Myös hammashoitolasta on vain hyvää sanottavaa. Toivottavasti terveysaseman lääkärivaje saadaan paikattua ennen pahimman flunssasesongin alkamista!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2810
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1808
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      249
      1117
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      882
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      760
    Aihe