Pieni viljatila vihannestilaksi

torikauppiaaksiko

Eli 20 hehtaarin pientila viljalla, jossain vaiheessa olis tarkoitus jatkaa hommaa omissa nimissä.

Ajatuksissa on käynyt että mitäs jos alkais viljelemään vihanneksia ja perunoita vaikka 1-2 hehtaarin verran siinä viljanviljelyn ohessa ja alkais myymään reko-rinkeissä ja miksei myös vaikka 1-2 myyntipäivää viikossa jossain torilla tai marketin ulkopuolella.

Vois siinä samalla myös kasvattaa jotain puutarhakukkia jota möis sielä torilla sitten. pihapiiriin vaikka omenapuita ja marjapensaita riittävä määrä mitä vois myydä..

Voiskos tällä keinolla työllistää ittensä ja saada siitä vielä elanto vai eikö tämäkään ole kannattavaa?

Mitä työkoneita tarttis hankkia? perunan-istutuskone ja nostokone ja kuokka löytyy ennestään tuolle pinta-alalle. Käsin työnnettävä kylvinkone maksaa pari sataa euroa uutena ja sillähän sais vihannekset kylvettyä.

Jos oikein innostuis niin vois kanoja hankkia niin vois myydä talvella sitten vaikka kanamunia kaupunkilaisille. Kanankakkahan on kuulema hyvää lannoitettakin!

8

299

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samantapainen

      Täällä oli just aloitus hiljakkoin jossa joku oli samankuuloisista lähtökohdista perustamassa lypsykarjatilaa ja kyseli kannattavuutta. Ei sillä mitään mutta mietin onko sama henkilö muuttanut nyt suunnitelmia :)
      Suosittelen ainakin lukaisemaan tuon ketjun, siellä oli aika hyvin pohdittu jo puutarhatuotannon kannattavuutta sen aloittajan tilalla. Oliko joku "Navetasta elanto" niminen ketju.

      • laukkaajahirnuu

        Tutulle kuulostaa, keppiheppa


    • torikauppiaaksiko

      En ole sen lypsykarjatilan aiheen aloittelija mutta kommentoin kyllä ideani sinne myös joskus muutama viikko sitten kun satuin paikalle lukemaan, päätin tehdä oman aiheen kun ei oikeen vastauksia tullut vihannestila ehdotukseen.

      Eli vihannestila keskustelun vois käydä täälä!

      • hhhähähäähhähäää

        Hähhääähhääähääää


    • selkisköasia
    • feafs

      Kyllähän tuollainen suunnitelma varmasti työllistää useammankin henkilön. Elanto on sitten kokonaan toinen juttu ja riippuu monesta tekijästä. Ennen kaikkea suunnitelmassasi on se ongelma, että et voi olla itse samaan aikaan hoitamassa viljelyhommia, kauppakunnostusta ja myyntiä.

    • pientätilaaviljellyt

      20ha tila kyllä työllistää vihanneksilla ja liikevaihtoakin tulee, jos vain osaat markkinoinnin.
      Joudut kuitenkin koneellistamaan tilaasi, perunoita voi toki kylvää halvemmillakin koneilla ja multaamiset, sekä ruiskutukset hoituu hyvin halvoilla koneilla. Nostoon joudut kyllä satsaamaan, että saa perunat pois maasta kohtuullisesti.
      Perunan varastointi ja lajittelu vaativat myös omat investointinsa.
      Porkkanat ja muut juurekset samoin.
      Palkoineen myytävä herne on myös hyvin tuottava.
      Tuotteiden hinnat vain ovat aika vaatimattomia, joten markkinoinnissa on se pahin pullonkaula. Joitakin tuotteita joutuu myymään tosi halvalla, jos niitä myy kauppaan. Suoramyynti omalta tilalta on monasti aika näpertelyä, ellei satu hyvää sijaintia.
      Tuolta 20ha tulee tukia aika vaatimattomasti, että sillä ei suuria kustanneta. Ja muutenkin 20ha on kuitenkin aika pieni ala investointeja ajatellen, työllistämisen kannalta alaa voi olla jopa liikaakin...

      Omakohtaisesti viljelin aikoinaan kotitilaani, jossa peltoa oli tuolloin 20ha ja viljelin palkoineen korjattavaa hernettä, maissia, perunaa ja punajuurta. Auringonkukkaa viljelin linnunsiemeniksi ja leikkokukiksi. Viljelin myös jonkin verran samettikukkaa myytäväksi taimina. Palkoherne oli tuottavin kasvi silloin (se tuotti 64000markkaa hehtaarilta brutto!!) ja auringonkukat leikkokukkina mukava lisä siihen työhön nähden. Punajuuri oli aivan toivoton viljeltävä, yritin sitä puolta kehittää, hankin jopa Virosta yhden koneenkin punajuuren jatkojalostukseen. Punajuuren markkinat olivat todella rajalliset ja bulkkia ei kannattanut viljellä. Nykyään viljelen perunaa vain kotitarpeiksi, muuten olen laajentanut tilaani melkoisesti ja viljelen viljaa ja öljykasveja hömppäheinien lisäksi.

      En halua torpata ideaasi, mutta kannattaa selvittää tuo vihannesten markkinointi huolella. Kannattaa miettiä myös mahdollinen jatkojalostus, jos sillä on mahdollista saada lisää tuottoa. Pitää myös muistaa, että lanttua tulee hehtaarilta n. 30tn ja perunaakin samoin 30tn. joten oikealla markkinoinnilla sitä myytävääkin tulee! Kausityövoimaa tarvitaan tiettyjen kasvien viljelyssä todella runsaasti, siinä voi tulla haasteita, pitää olla majoitustiloja ja työlupia tarvitaan. Aina sadon valmistuminen ei osu kohdalleen työvoiman saapumisen kanssa jne.

    • torikauppiaaksiko

      Olin ajatellut että vihannekset menis suoramyyntinä esimerkiksi 2-3 eri rekotapahtuman kautta kerran viikossa kunhan on jotain myytävää, torilla vois kokeilla sillon tällöin myös myydä. Pinta-ala kasvimaalle senverran pieni että selviää ilman varastoa tai suurempia investointeja ja tuotteet suoraan pellosta alkuviikosta laatikkoihin ja sitten loppuviikosta rekotapahtumiin toimittamaan tilauksia. Eli vihanneksia muutama hehtaari ja loput olis sitten viljalla tai vaikka hömppäheinällä..

      talvella tai koko vuoden aikana vois myös myydä kanamunia jos hankkis semmoset 100-349 kanaa vanhaan navettaan tehtailemaan kanamunia? Kai silläkin paritonnia vuodessa tienaisi? ja olis talvellakin jotain pientä tulonlähdettä! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      219
      1733
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1634
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1298
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1219
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      126
      1197
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      94
      1155
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1105
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      1039
    9. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      94
      1006
    10. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      63
      1003
    Aihe