Turkaheijastin purjeveneessä - onko järkeä?

molaine

Veneessä on ollut perinteinen alumiininen salmiakinmallinen heijastin, jota olen käyttänyt yöllä ja sumussa. Kuluvalle kaudelle hommasin peräharukseen kiinteän putkilomallisen heijastimen. Näppituntumalla kyllä sanoisin, ettei sellaisella (eikä ehkä perinteiselläkään) tee purjeveneessä yhtään mitään. Alumiinimastossa on heijastavaa pintaa neliömetrejä, vaikka muoto ei olekaan optimaalinen ja olisi kiva tietää, näkyykö heijastimella varustettu purkkari yhtään sen paremmin tutkassa, kuin ilman. Löytyyköhän tästä faktaa kellään?

29

5733

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Selviäätutkannäytöstä

      Tutkaheijastin on sananmukaisesti tutkaheijastin ja tarkoitustaan varten.

    • radarVision

      Putkilo malli on aika surkea, sellainen sinkitty teräs joko paljaalta tai kauniissa muovikuoressa on hyvin näkyvä. Toki putkilo tyhjää parempi. Mitä isommat heijastuspinnat sen parempi kaiun tutka saa. Echomax tyyppiset ilmeisesti ihan ok..

      Joskus purjevene näkyy yllättävän heikosti (harvoin), syystä tai toisesta, varsinkin lähi etäisyydellä alle 1/2 mailia matkalla, joskus yksittöinen vesilintu tai poiju antaa paremman kaiun...

      • perinteinen.ok

        Kyllä tutka havaitsee sen putkilon yhtä hyvin kuin silmä. Mutta ei yhtään paremmin, ehkä jopa huonommin, kun putkilo on johonkin päin kallellaan. Putkilo tuo korkeintaan väärää turvallisuuden tunnetta. Se perinteinen kuutio on aika tehokas, jos pari edellytystä täyttyy. Ensinnäkin siinä pitää kulmien pysyä tasojen välillä suorina kulmina. Toiseksi sitä ei saa ripustaa salmiakiksi, vaan vedenkeruuasentoon. Toisissa on ripustusreiät vain salmiakkiasennolle, sellainen vaatii modauksen.


      • echomax

        Ehkä putkilo tosiaan on "tyhjää parempi". Mahtaako sentään parantaa purjeveneen näkymistä tutkassa? Lähietäisyyksillä kalastajien pyydysmerkkien pienet tutkaheijastimetkin erottuvat veneen tutkassa, samoin purjeveneet näkyvät ilman tutkaheijastinta - mutta vasta lähietäisyydeltä.
        John C. Painen kirjoittamassa kirjassa "THE MARINE ELECTRICAL AND ELECTRONIC BIBLE" on kymmenkunta sivua tutkaheijastimista ja niden tehoista. Putkimallisesta Mobri 32 heijastimesta annettiin mittausten perusteella täystyrmäys : "doesn´t do anything". Siis hyödytön. Perinteinen oktahedraalinen "salmiakki"-muotoinen on kohtuullisen hyvä, jos se on "sateenkeräysasennossa" ja on tarpeeksi iso. Alle 18 tuuman läpimittainen on kuitenkin "pelkkää ajanhukkaa". Kuulunevat yhtä heikkoihin kuin mobriputkilot.

        Ne jotka ovat poikenneet Brittein saarten venesatamiin, ovat huomanneet että useimpien brittiveneiden mastoissa on kiinteästi asennettu Firdell Blipper tai Echomax. Ne lienevät passiiviheijastimien tehokkaimpia ja ainakin suosituimmat mallit.


    • fernutbaranka

      Komppaan edellistä.

      Jotkut purjeveneet näkyvät kauas, mutta toiset voivat olla alle 100m päässä ennen kuin ne näkyvät tutkassa. Oletan, että tutkaheijastimella on osuutta asiaan siinä missä veneen rakenteellakin.
      Laajakaistatutkassa purjeet näkyvät selkeästi, mutta masto yksin ei välttämättä kuin ihan läheltä.

    • Oman kokemukseni mukaan normaalikokoiset purjeveneet ja jopa folkkarit näkyvät huvivenetutkassa hyvin. Jälkimmäiset voivat hetkittäin häipyä mutta se ei ole oikeastaan kovin iso ongelma, jos vain se täplä edes hetkittäin näkyy ruudulla. Sen sijaan kevyet veneet kuten jollat ja vastaavat eivät välttämättä näy.
      Kokemukseni on yli 10 vuoden takaa edellisestä veneestä. Uskoisin tutkien siitä kehittyneen paremmiksi. Ja laivojen tutkat ovat joka tapauksessa parempia.

    • Hörkki

      Kysyin aikanaan merivartioston laivassa vieraillessa heidän mielipidettään putkiloheijastimiin. Kuulemma toimivat ja samanlaisia käytetään kaikuluotainten heijastimina sukelluskäytössä. Ei omaa kokemusta tutkailusta, mutta tämän jälkeen ripustin mobri-putkilon vanttiin. Toisaalta merivartiostolla on varmaan myös hyvät tutkat.

      • Sotilasveneenkujettaja

        Juu, ne on ammattilaistasoa olevat tutkat. Erittäin hyvä, jopa linnut näkyy :lol:

        Huviveneiden tutkat ovat ihan leluja niiden rinnalla. Pikkuiseen putkiloon en luottaisia. Ammattitukissakin on muuten eroja käyttäjissä, osa ei näe niillä mitään kun on väärät asetukset.

        Merivoimillakin on vähän ongelmia tutkien käytössä ja asetuksessa. Ei näe edes tutkaheijastimia:

        "Sotilasveneenkuljettaja-aliupseerikoulutuksessa navigointilaitteisiin, erityisesti tutkan käyttöön liittyvää teoriaopetusta on erittäin vähän. Ymmärrys tutkan suorituskyvystä jää tällöin vajaaksi. Tutkan käyttö jää pääosin käytännön ajoharjoittelussa opittavaksi, jolloin koulutuksen kokonaismäärä ja laatu saattavat vaihdella."

        "Reitin loppuosa Haukipäästä Hietaseen on karikkoinen ja kapea. U 619:n kuljettajat olivat käyttäneet samaa reittiä harjoituksen aikana valoisalla. Nyt oli kuitenkin pimeää ja satoi. Reitin merenkulullista vaativuutta kyseisissä näkyvyys- ja sääoloissa ei tiedostettu. Tämä vähensi varovaisuutta, jolloin kuljetustehtävän suunnittelu jäi vähäiseksi ja riskitekijät jäivät arvioimatta."


        http://turvallisuustutkinta.fi/fi/index/tutkintaselostukset/vesiliikenneonnettomuuksientutkinta/tutkintaselostuksetvuosittain/2016/m2016-03kuljetusveneu619ntormaaminenvedenpaalliseenluotoonupinniemensaaristossa16.11.2016.html


    • Periaatteessa on järkeä. Tutkaheijastin on iso ja kustannustehokas parannus turvallisuuteen. Masto on alumiinia mutta sen kaareva muoto ei juurikaan heijasta tutkasäteitä. Tietty sinkitystä teräksestä valmistettu 50cm oktahedraali on parhaasta päästä mutta niin hankala. Putkiheijastin helppokäyttöinen mutta kannattaa varmistaa, että hankkii laatupelin. Jos joutuu lähtemään sumussa liikkeelle ja reitille sattuu väyliä, niin hätävarana muovikassiin rytätty alumiinifolio yhdessä rytättyjen kaljatölkkien kanssa nostettuna maston huippuun on parempi kuin ei mitään. Tutka kyllä näkee herkästi mutta ammattiliikenteessä gain on väännetty useimmiten niin tiukalle, että vain todelliset kohteet näkyvät. Vahdissa ei lokit ja sorsaparvet kiinnosta.

      Tuli mieleen tuoteidea. Tiedätte varmaan sen renasanssin aikaisen kaulusviritelman.
      https://fi.pinterest.com/pin/181058847498161518/
      Mitä jos alumiinista tekisi tuollaisen renkaan ja virittäisi sen maston huipulle niin, ettei se häiritse köysiä? Tuon idea on siis se, että tutkan säde uppoaa koloon ja kimpoaa siitä takaisin. Tuskin tarvitsisi olla kovinkaan korkea? Toimisikohan?

      • metllaistaheijastuu

        "Periaatteessa on järkeä. Tutkaheijastin on iso ja kustannustehokas parannus turvallisuuteen"

        Tämähän edellyttää, että se tutkaheijastin antaa hyvän kaiun. Kaikki tutkaheijastimet eivät anna. Varsinkaan mitä ihmeellisimpiin paikkoihin asennettuna. Poistin juuri omasta metalliveneestäni ison putkilomallisen tutkaheijastimen tutkan uusimisen yhteydessä. Luotan lähettävään AIS:iin enemmän kuin siihen pakolliseen katsastusvarusteeseen.


      • Heijastin

        "Kaulusmalli" ei toimi ollenkaan. Syvät kapenevat kolot absoboivat tutkan säteitä., vrt kaiuttoman huoneen seinän kartiopinnoite. Tutkaheijastimen toiminta perustuu samaan ideaan kuin tavallisen heijastimen (kova muovinen joka ripustetaan vaatteisiin): kolmen toisiinsa nähden kohtisuoran heijastavan pinnan muodostamaan "sisänurkkaan". Tällainen rakenne heijastaa siihen mistä tahansa suunnasta tulevan säteen takaisin tulosuuntaansa 3:lla heijastuksella. Toimii vain kun tasojen kulma toisiinsa nähden on 90 astetta. Pienemmällä kulmalla säde "kuolee" nurkkaan kun heijastuksia tulee suuri määrä ja vaimennusta tapahtuu joka heijastuksella. Yli 90 asteella säde ei palaa tulosuuntaansa.

        Putkimallisten heijastimien ongelma lienee heijastavan rakenteen pieni koko. Merenkulkututkien taajuudet ovat 3-9 GHz, jolloin aallonpituus on 10 cm - 3 cm. Jos heijastimen "nurkan" dimensio on selvästi aallonpituutta pienempi, ei tutka sitä huomaa.


    • Tyrnäväntorpedo

      Suosittelen tutkaheijastimia, huonokin on parempi kuin ei mitään. Sumussa ja muutenkin huonossa näkyvyydessä heijastimesta on apua. Vaikka vene näkyisi tutkalla ilmankin, niin heijastin voi parantaa näkyvyyttä niin, että saa marpan kiinni tai että edes pystyy seuraamaan pistettä.

      Huonosti näkyvä kohde on vaikea seurattava koska tutkalla on aika pistetä, jotka ovat hetken aikaa ja lentävät (?) pois.

      AIS olisi vielä kivempi juttu kunhan sen laittaa pois laiturissa. On aika hölmön tuntuista, kun sataman lähellä AIS huutaa hoosianna kun törmäysvaroituksen saa jokatoisesta poijussa olevasta veneestä.

      • vertailutesti

        Tutkaheijastinta suosittelee vahvasti myös brittiläinen RYA. Se kehottaa asentamaan parhaan mahdollisen tutkaheijastimen.

        Paras mahdollinen ei ole ainakaan putkilo (Mobri tai Plastimon putkimallinen). Monille ehkä tuttu kirja "Marine Electrical and Electronic Bible" tuomitsee putkiloheijastimet rahan haaskaukseksi.
        Perusteellisin tutkaheijastintesti taitaa edelleen olla US sailingin julkaisema vertailutesti: http://www.ussailing.org/wp-content/uploads/DARoot/Offshore/SAS Studies/2007 Radar Reflector Test.pdf
        Siinäkin todetaan putkimallisesta aika murskaavasti : "The 4" tube reflector performed very poorly". Silti venetarvikeliikkeet kauppaavat jopa kahden tuuman läpimittaisia putkiheijastimia. Ne menevät kaupaksi, koska ovat helppoja asentaa. Ne ovat rikissä paljon huomaamattomampia kuin ison fendarin kokoiset Echomaxit tai Firdell Blipperit.

        Tietysti lähettävä AIS on hyvä, mutta se ei ole vielä yleistynyt ja on tutkaheijastimeen verrattuna kallis.


      • Tyrnäväntorpedo
        vertailutesti kirjoitti:

        Tutkaheijastinta suosittelee vahvasti myös brittiläinen RYA. Se kehottaa asentamaan parhaan mahdollisen tutkaheijastimen.

        Paras mahdollinen ei ole ainakaan putkilo (Mobri tai Plastimon putkimallinen). Monille ehkä tuttu kirja "Marine Electrical and Electronic Bible" tuomitsee putkiloheijastimet rahan haaskaukseksi.
        Perusteellisin tutkaheijastintesti taitaa edelleen olla US sailingin julkaisema vertailutesti: http://www.ussailing.org/wp-content/uploads/DARoot/Offshore/SAS Studies/2007 Radar Reflector Test.pdf
        Siinäkin todetaan putkimallisesta aika murskaavasti : "The 4" tube reflector performed very poorly". Silti venetarvikeliikkeet kauppaavat jopa kahden tuuman läpimittaisia putkiheijastimia. Ne menevät kaupaksi, koska ovat helppoja asentaa. Ne ovat rikissä paljon huomaamattomampia kuin ison fendarin kokoiset Echomaxit tai Firdell Blipperit.

        Tietysti lähettävä AIS on hyvä, mutta se ei ole vielä yleistynyt ja on tutkaheijastimeen verrattuna kallis.

        Tuolla järjestelyllä ei voi saada mitään muita tuloksia. Vastaanoton oletus oli asetettu sellaiseksi, että vain yksi läpaisee vaatimukset. Ainoa yllätys oli, että putkiheijastin on niin herkkä kulmalle.

        Muuten tutkimustulos, joka kertoo isomman olevan paremman ja aktiivisen lähettimen vielä paremman, ei herätä tunteita.


      • toimiieitoimi
        vertailutesti kirjoitti:

        Tutkaheijastinta suosittelee vahvasti myös brittiläinen RYA. Se kehottaa asentamaan parhaan mahdollisen tutkaheijastimen.

        Paras mahdollinen ei ole ainakaan putkilo (Mobri tai Plastimon putkimallinen). Monille ehkä tuttu kirja "Marine Electrical and Electronic Bible" tuomitsee putkiloheijastimet rahan haaskaukseksi.
        Perusteellisin tutkaheijastintesti taitaa edelleen olla US sailingin julkaisema vertailutesti: http://www.ussailing.org/wp-content/uploads/DARoot/Offshore/SAS Studies/2007 Radar Reflector Test.pdf
        Siinäkin todetaan putkimallisesta aika murskaavasti : "The 4" tube reflector performed very poorly". Silti venetarvikeliikkeet kauppaavat jopa kahden tuuman läpimittaisia putkiheijastimia. Ne menevät kaupaksi, koska ovat helppoja asentaa. Ne ovat rikissä paljon huomaamattomampia kuin ison fendarin kokoiset Echomaxit tai Firdell Blipperit.

        Tietysti lähettävä AIS on hyvä, mutta se ei ole vielä yleistynyt ja on tutkaheijastimeen verrattuna kallis.

        Se putkilo on usein takastaagissa ja kallellaan, vaikkei vene kallistelisikaan ja sitähän juuri se putkilo ei siedä ollenkaan. Usein sumussa on tyyntä ja mennään koneella suorassa, mutta ei se mikään sääntö ole, kyllä sumussa voi hyvin tuullakin.


      • advektiosumu
        toimiieitoimi kirjoitti:

        Se putkilo on usein takastaagissa ja kallellaan, vaikkei vene kallistelisikaan ja sitähän juuri se putkilo ei siedä ollenkaan. Usein sumussa on tyyntä ja mennään koneella suorassa, mutta ei se mikään sääntö ole, kyllä sumussa voi hyvin tuullakin.

        Väitit että usein sumussa olisi tyyntä ja mennään koneella. Tämä nyt ei pidä ollenkaan paikkaansa loppukeväälläkin esiintyvän advektiosumun kohdalla. Se syntyy ja säilyy, kun tuulta on 3-7 m/s. Tuuli voi puhaltaa navakamminkin ja sumu sen kuin tihenee. Tyynen kelin säteilysumu taas hävenee, kun tuuli viriää. Ehkä sotkit ajatuksesi siihen ja yleistit ;-)

        Etelä-Itämerellä ja varsinkin Pohjanmerellä ja Skagerrakilla on usein pitkään kestäviä sumuja ja samalla navakkaa tuulta. Ei ole mikään ihme, että englantilaisissa purjehdussatamissa useimmissa veneissä näkyy olevan kiinteästi asennettu isokokoinen tutkaheijastin, tavallisimmin Firdell Blipper tai Echomax. Saksalaisveneet näyttävät harrastavan maston toppiin asennettuja alumiinisia "octahedral"-heijastimia tai aktiiviheijastimia.


      • Tyrnäväntorpedo
        advektiosumu kirjoitti:

        Väitit että usein sumussa olisi tyyntä ja mennään koneella. Tämä nyt ei pidä ollenkaan paikkaansa loppukeväälläkin esiintyvän advektiosumun kohdalla. Se syntyy ja säilyy, kun tuulta on 3-7 m/s. Tuuli voi puhaltaa navakamminkin ja sumu sen kuin tihenee. Tyynen kelin säteilysumu taas hävenee, kun tuuli viriää. Ehkä sotkit ajatuksesi siihen ja yleistit ;-)

        Etelä-Itämerellä ja varsinkin Pohjanmerellä ja Skagerrakilla on usein pitkään kestäviä sumuja ja samalla navakkaa tuulta. Ei ole mikään ihme, että englantilaisissa purjehdussatamissa useimmissa veneissä näkyy olevan kiinteästi asennettu isokokoinen tutkaheijastin, tavallisimmin Firdell Blipper tai Echomax. Saksalaisveneet näyttävät harrastavan maston toppiin asennettuja alumiinisia "octahedral"-heijastimia tai aktiiviheijastimia.

        Käsittääkseni toimiieitoin kirjoitti juuri päinvastoin kuin väitit. Taisit itse seota lukemassasi.


      • advektiosumu
        Tyrnäväntorpedo kirjoitti:

        Käsittääkseni toimiieitoin kirjoitti juuri päinvastoin kuin väitit. Taisit itse seota lukemassasi.

        Jos selitin huonosti tai et ymmärtänyt, selkeämpi juttu advektiosumusta löytyy vaikkapa wikipediasta.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Sumu

        Oman kokemukseni mukaan pitkään kestävä sumu esiintyy samanaikaisesti tuulen kanssa eikä putkiheijastin ole riittävän tehokas varsinkaan silloin. En myöskään usko, että löysällä roikkuva putkiheijastin on avomeriaallokossa hyvä ratkaisu.


      • toimiieitoimi
        advektiosumu kirjoitti:

        Jos selitin huonosti tai et ymmärtänyt, selkeämpi juttu advektiosumusta löytyy vaikkapa wikipediasta.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Sumu

        Oman kokemukseni mukaan pitkään kestävä sumu esiintyy samanaikaisesti tuulen kanssa eikä putkiheijastin ole riittävän tehokas varsinkaan silloin. En myöskään usko, että löysällä roikkuva putkiheijastin on avomeriaallokossa hyvä ratkaisu.

        Ei advektiosumu mikään outo tai uusi juttu ole. Silti moni uskoo, että sumussa on aina tyyntä, vaikka asia on kuten kirjoitin, sumussa on usein tyyntä. Usein ei ole edes lähes sama kuin aina. Siksi pitää ymmärtää, että putkiloheijastin on erittäin epävarma kapine. Joskus vain sekin sattuu olemaan oikeassa asennossa ja toimii.


      • advektiosumu
        toimiieitoimi kirjoitti:

        Ei advektiosumu mikään outo tai uusi juttu ole. Silti moni uskoo, että sumussa on aina tyyntä, vaikka asia on kuten kirjoitin, sumussa on usein tyyntä. Usein ei ole edes lähes sama kuin aina. Siksi pitää ymmärtää, että putkiloheijastin on erittäin epävarma kapine. Joskus vain sekin sattuu olemaan oikeassa asennossa ja toimii.

        ...moni uskoo että sumussa on aina tyyntä...

        Näin sanoo tuore merisään ennuste:
        "Odotettavissa huomiseen iltapäivään asti:

        Suomenlahti:
        Etelä- tai lounaistuulta 5-8 m/s. Huomenna iltapäivällä lännen ja lounaan välistä tuulta 7-11 m/s. Paikoin sadekuuroja, illalla lännestä alkaen vesisadetta, huomisaamuna myös utua tai sumua."


      • toimiieitoimi
        advektiosumu kirjoitti:

        ...moni uskoo että sumussa on aina tyyntä...

        Näin sanoo tuore merisään ennuste:
        "Odotettavissa huomiseen iltapäivään asti:

        Suomenlahti:
        Etelä- tai lounaistuulta 5-8 m/s. Huomenna iltapäivällä lännen ja lounaan välistä tuulta 7-11 m/s. Paikoin sadekuuroja, illalla lännestä alkaen vesisadetta, huomisaamuna myös utua tai sumua."

        So?? Huomenna ehkä hyvinkin on sumuista ja tuulista, siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ihmeellistä on se, että moni siitä huolimatta uskoo sumussa olevan aina tyyntä. Useammin sumussa on tyyntä kuin tuulta, eivätkä ne monet ehkä ole kokeneet tuulista sumua.


      • Karu_Todellisuus
        advektiosumu kirjoitti:

        ...moni uskoo että sumussa on aina tyyntä...

        Näin sanoo tuore merisään ennuste:
        "Odotettavissa huomiseen iltapäivään asti:

        Suomenlahti:
        Etelä- tai lounaistuulta 5-8 m/s. Huomenna iltapäivällä lännen ja lounaan välistä tuulta 7-11 m/s. Paikoin sadekuuroja, illalla lännestä alkaen vesisadetta, huomisaamuna myös utua tai sumua."

        "...moni uskoo että sumussa on aina tyyntä... Näin sanoo tuore merisään ennuste:"

        Karu todellisuus on kuitenkin, ettei nyt aamullakaan voi purjehtia advektiosumussa.

        Sää rannikkoasemilla, tilanne Harmajalla juuri nyt aamulla:

        Tuulen nopeus 2 m/s
        Tuulen puuska 3 m/s
        Näkyvyys 320 m
        Kosteus 99 %
        Pilvisyys ei voitu määrittää (9/8

        Purjehdi siinä sitten 2 m/s tuulessa.


      • Oikeasti_purjehdustuulta
        Karu_Todellisuus kirjoitti:

        "...moni uskoo että sumussa on aina tyyntä... Näin sanoo tuore merisään ennuste:"

        Karu todellisuus on kuitenkin, ettei nyt aamullakaan voi purjehtia advektiosumussa.

        Sää rannikkoasemilla, tilanne Harmajalla juuri nyt aamulla:

        Tuulen nopeus 2 m/s
        Tuulen puuska 3 m/s
        Näkyvyys 320 m
        Kosteus 99 %
        Pilvisyys ei voitu määrittää (9/8

        Purjehdi siinä sitten 2 m/s tuulessa.

        Niinpä, sumuista on ;-)
        Ja tuultakin jo. Klo 10.40 Hanko 8.3 m/s, puuskat 9.0 m/s, Emäsalo 5.8 m/s.
        Aaltopoijusta voit katsoa ajankohtaisia havaintoja.


    • FurunoRaymarine

      Olen ajatellut asian näin että kaikki laitteet mitkä parantavat merenkulkulun turvallisuutta on hyväksi.

      • Isoantilla

        Tuota 5-senttistä muoviputkiheijastinta reilusti parempi lienee mi ulla oleva 10-senttinen. Pidän sitä viirifallilla saalingissa ja jos on tarpeen, löysään liinaa sen verran, et roikkuu pystysuorassa kompensoiden kallistuksen.


      • tutkailija46
        Isoantilla kirjoitti:

        Tuota 5-senttistä muoviputkiheijastinta reilusti parempi lienee mi ulla oleva 10-senttinen. Pidän sitä viirifallilla saalingissa ja jos on tarpeen, löysään liinaa sen verran, et roikkuu pystysuorassa kompensoiden kallistuksen.

        Laita mielummin se oikea tutkaheijastin sinne saalinkiin. juuri oman 10 senttisen poistin turhana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2466
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      60
      1368
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1123
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe