saako lakimies oikeusapua työasioissa?

pahisoikkari

Hei!

Kuka tietää? Miten on jos kuuluu asianajajaliittoon tai lakimiesliittoon? Jos on tynantajaa vastaan riita.

2

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nahis

      Oikeusapulain 1 §:n 1 momentin mukaan "Oikeusapua annetaan valtion varoin henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa ja joka taloudellisen asemansa vuoksi ei kykene itse suorittamaan sen hoitamisen vaatimia menoja".

      Oikeusavun saamisen edellytykset liittyvät siis yhtäältä asiantuntija-avun tarpeeseen ja toisaalta hakijan taloudelliseen asemaan. Lisäksi edellytyksenä on, että avuntarve liittyy "oikeudelliseen asiaan". Asiantuntija-avun tarvetta arvioidaan oikeusapulain esitöiden perusteella siltä kannalta, kykeneekö hakija ilman avustajaa asianmukaisesti valvomaan etuaan kyseessä olevassa asiassa. Oikeudellinen asia puolestaan ymmärretään varsin laajasti, joten se kattaa myös muut kuin yksinomaan tuomioistuimessa käsiteltävät oikeudelliset ongelmat. Taloudelliset edellytykset ovat pitkälti matematiikkaa, joten niistä ei liene tarvetta lausua tässä yhteydessä enempää.

      On syytä huomata, etteivät kaikki juristit ole tuomioistuinlakimiehiä, riita-asioihin erikoistuneita saatikka työoikeusjuristeja. Lakimies voi työskennellä vaikkapa yritysmaailmassa (muualla kuin henkilöstötehtävissä), jolloin hänellä ei välttämättä ole lainkaan opiskeluvuosien jälkeistä tietotaitoa taikka kokemusta työoikeusasioista, riita-asian ajamisesta tai prosessaamisesta tuomioistuimessa. Mikäli siis oikeusavun saamisen taloudelliset edellytykset täyttyvät ja kysymyksessä on oikeudellinen asia (mikä ei ole kovinkaan karsiva kriteeri), voi lakimieskin saada valtion oikeusapua työriitaansa.

      Edelleen on syytä muistaa, että myös sellainen henkilö, joka ei sinänsä tarvitsisi avustajaa, voi saada oikeusapua muihin kuin avustajasta koituviin kuluihinsa, jos taloudelliset edellytykset avun saamiselle ilman omavastuuosuutta ovat olemassa ja kysymyksessä on vaaditulla tavalla oikeudellinen asia (oikeusapulain 6 §). Tällöin siis esimerkiksi käsittelymaksut, todistajanpalkkiot ja eräät matkakulut voidaan korvata valtion varoista.

      • Nahis

        Täydennyksenä edelliseen - liittojen (erityisesti lakimiesliitto) kautta on toki mahdollista saada apua työ- ja virkasuhdekysymyksiin, mutta niitä ei sen enempää tule sotkea valtion oikeusavun saamiseen. En tosin tiedä, miten liitosta saatu neuvonta tai apu vaikuttaisi asiantuntija-avun tarvetta koskevaan harkintaan oikeusapuratkaisua tehtäessä. Suhtaudun kuitenkin varauksellisesti ajatukseen siitä, että liitolta saatu tuki muodostuisi esteeksi oikeusavun saamiselle - olettaen, että itse ongelma ei tuon avun johdosta ole jo kokonaan ratkennut.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe