Mildot metsästyksessä

KaariKohillaan

Olen tutustunut tuohon Mildot ristikkoon metsästyskäytössä. Aluksi se ristikko oli vähän kysymysmerkki mutta youtube kertoo kyllä kaiken sen käytöstä. Asteikot ja metrit voi opetella ulkoa tai sitten jos on passimies, niin aikaa on mitata etäisyydet ja katsoa vaikkapa puhelimella klikkaukset tai tähtäimen pallojen paikat kohilleen. Puhelimelle Stelok aivan mahtava apsi.

Omassa käytössäni etäisyyden arviointi Mildot ristikolla on turha juttu kun etäisyysmittarilla asian hoitaa varmemmin.

Mildot toimii hyvin myös nopeissa tilanteissa ja valon kanssa esim 1.5-6x42 on aivan loistava peli.

Onko teillä kokemusta tuon käytöstä hirvi- tai lintuhommissa?

10

315

  Vastaukset

  • Hirveä ammutaan yleensä liikkeeseen ja läheltä, joten etäisyyden arviointi ei ole niin tärkeää. Paremmin nopeisiin tilanteisiin sopii paksut tolpat.
   Lintuhommissa mildottia sensijaan voi hyvin käyttää. Tosin mrs ristikko on parempi.

   • "Hirveä ammutaan yleensä liikkeeseen ja läheltä, joten etäisyyden arviointi ei ole niin tärkeää"
    Olen kanssasi hieman eri mieltä. Tuolla tunturimaastossa ei niin kauhean lähelle hirveä pääse edes koiran ajossa.

    Mitä etua saat tuosta mrs eli moniristikko tähtäimen käytöstä? Katsoin netistä ja siinä näyttää olevan mallista riippuen jonkinmoinen mildot ja sitten lisähärpäkkeitä. Onko noiden "mildot" mrad skaaluksella ja siis alkuperäinen asteikko?


   • Tuollaiset avomaastot ovat tietysti poikkeus, mutta pääsäätöisesti hirveä metsästetään peitteisessä maastossa. Pitkälle ammuttaessa tulee ongelmaksi myös luodin energia eli onko tehoa riittävästi tappavaan laukaukseen. Lisäksi tunturissa tuulee lähes aina, joten tuulikorjaus on myös tärkeää sekä korkeuskulmat alkavat vaikuttamaan. Miltä matkalta lähtisit ampumaan ja millä kaliberilla.

    Matkoja on aika helppo arvioida 300m saakka, ja siltä matkalta osuu tappavasti hirveen vaikka 50m pieleen arvioisi. Liikkuvaan hirveen on sitten jo ihan eri asia enkä lähtisi edes kokeilemaan.

    Periaatteessa mildotilla ja msr ristikko toimivat samoin. Mrs ristikolla etäisyyden arviointi on selkeän asteikon takia helpompaa. Tietenkin maku ja tottumiskysymys.

    https://finnaccuracy.com/collections/msr-rifle-scopes


  • Juu periaatteessa siis 2 eri tilannetta.
   1 Istun passissa ja odotan. Siinä on aikaa puuhastella etäisyysmittarin kanssa ja katsoa puhelimesta tolpat ja korotukset eri kohtiin valmiiksi. Sitten jos hirvi on vaikkapa seisoskelemassa siinä 300m päässä, niin tähtäimessä yhden tolpan korotus ja menoksi.
   2 liikun ja tulee nopea tilanne. Siinä ei mittailla eikä funtsita. Keskipiste kohilleen ja mietintä ammunko vai en.

   Oikeastaan kolmas tilanne on se, että koira tuo hirveä ja metsästä tuleekin siihen eteen karhu. Tässä ei sitten todellakaan ole aikaa. Kerran ollut tässä kolmoskohdassa etäisyys luokkaa 10m :-)

   Kaliibereissa olen kaksineuvoinen. Oikeaan metsään 458 WM ja aakeelle laakeelle 30-06. Molemmat itseladatuilla optimi patruunoilla.

   Ampumamatkana mielestäni tuo 300m on ihan maksimi ehkä 250m. Haavakkojahdissa 30-06 ja nimenomaan mildotin kanssa jopa 500m.

  • Tilanne 1: Puuhastellessasi älypuhelimen ja etäisyysmittareiden kanssa unohdat reaalitodellisuuden ja hirvet hölkkää ohitsesi ennen kuin ehdit katseesi nostaa älyluurin näytöltä.
   Tilanne 2: Siinähän liikut. Et kuitenkaan liiku niin hiljaa että aisteiltaan sinua monta kertaa ylivoimaisemmat saaliseläimet ole jo ajat sitten kuulleet puuskutuksesi ja häipyneet turvallisen etäisyyden päähän.
   Tilanne kolme: Tässä pätee vanha neuvo; jos et ehdi ampua niin heitä paskaa karhun silmille.

   Kalibereista sen verran että olen oikeasti metsästänyt hirveä avotunturissa ja paras kaliiberi on se jolla olet harjoitellut ja osut toistuvilla laukauksilla hengenlähtöpaikkoihin. Hyväksi havaittuja kalibereita tunturihirvestyksessä on 6,5x55, .308, .30-06, .300 WM, .338 WM ja vanha rouva .375 H&H. Varsinkin kaksi viimeksi mainittua ovat olleet ihan päälliköitä pitkälle matkalle sortoa tavoitellen.

  • Ei tuo ole lainkaan huono juttu miettiä passipaikalla ampumaetäisyyksiä ja katsella matkoja todennäköisille ampumasuunnille. Itse ainakin teen tuon joka kerta. Tosin en pahemmin laskeskele vaan arvioitsen olosuhteet.
   Monesti olen metsässä lähes törmännyt hirveen, peuraan, jänikseen, lintuihin ym. Eläimillä on hyvät aistit, mutta kun sattuu sopivasta suunnasta lähestymään niin yhtälailla ovat yllätettävissä. Taikka sitten tulevat itse melkein päin ennenkuin tajuavat pinkoa karkuun.
   Tuollaista hätäpikatilannetta vaarallisen eläimen kanssa ei ole onneksi tullut eteen, joten paskat olisivat todennäköisesti omissa housussa.
   HIrvipatruunalla on oltava 100m päässä 9g luodilla 2700 joulen energia. Vastaavasti yli 10g 2000j. 300m päässä tästä energiasta on kadonnut puolet, joten itse alkaisin valitsemaan pitklle matkalla noita rajumpia patruunoita, sillä muutoin luoti ei välttämättä enää toimi oikein.

  • Miten Munnikurkkio perustelet, että kun passeja jaetaan ja miehitetään, valmistellaan paikat ennen kuin koiramiehet lähtevät, niin hirvet hölkkäisivät ohitseni jo ennen jahdin alkua? Meinaatko, että riista tulee sinne missä kuuluu auton ääni? Kuten varmasti tiedät, niin porukan asettelu ja kokonaisuuden valmistrelu ottaa aikansa ja sitten kun radiolla on vahvisdettu kaiken olevan kunnossa, niin koiramiehet lähtevät töihin. Oman kokemukseni mukaan tästä menee vielä pitkä tovi, ennen kuin passeissa tapahtuu mitään. Tämä on mielestäni optimi hetki (5-15min) tehdä karkea versio TA-kortista omaan mieleen. Tuomitsit tuossa kertomani valmistautumisen johon käytän tämän odotteluajan. Miten hyödyntäisin tämän ajan paremmin?

  • No nyt on valinnat tehty ja radalla laitettu kaaret kohileen. 30-06 sai selkäänsä 2.5-10x56 kiikarin mildot ristikolla kiinnitettynä siihen Picatinny jalkaan. 458 sai uuden 1.5-6 x44 ja siihenkin mildot+Picatinny. Molemmissa valot.

   Tarkastin taskut molemmista housuistani eikä kummistakaan löytynyt sitä 2500€ + 2500€ vararahastoa joten jätin Zeissit kauppaan ja ostin hieman halvemmat putket päiväkäyttöön. Kokemukseni haavakkojahdista kuun valossa noilla halpisputkilla on sen verran huonot, että hommasin yökiikariksi kiinteän Kapsin 8x56 lasin. Noiden hinnat ovat luokkaa 2-300€ joten kohtuuinvestointi. Päivätähtäimen vaihto yökiikariksi tuollaisesn picatinny-kiskon päälle on pikalukoilla muutaman sekunnin homma ja osumapiste pysyy.

   Onko joukossa muita metsästäjiä joilla on eri putket päivä- ja hämäräkäyttöön?

  • Mitään pahaahan ei ole siinä että arvioi ampumamatkat tai vielä parempi että mittaa ne. Pointtini oli että etumaaston tarkkailu on tärkeämpää kuin älyluuriin tuijottelu. Monta kertaa olen huomannut nykyisessä seurueessani missä on koiragepsit käytössä eli se ruutunäkymä sieppaa passittajan huomion ja pien viiveen ansiosta näkyy vain hirvikoiran takapuoli kun tilanne on jo ohi.

  • Sama tilanne kuin tuolla Munnikurkkiolla. Tuo metsästäjien luurin tuijottelu on vähän samaa kuin teinit palavereissaan eli kaikki tuijottavat omaa luuriaan. Tänä syksynä otin ultrapointin tablettiin. Sen kun laittaa passipaikkaan nojalleen sopivaan kohtaan, niin isomman näytön satunnainen vilkaisu ei juurikaan häiritse sitä varsinaista tarkkailua. Toinen apuneuvo joka jollain oli on se kuntoilijoille tarkoitettu käden ympärille laitettava läpinäkyvä "tasku" jossa kännykkä on pitelemättä kiinni.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   65
   3669
  2. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   63
   2044