Vesimittareiden luku, kuka ja missä?

Tietoviisasta

Meillä siirryttiin putki- ja kylpyhuoneremontin jälkeen asuntokohtaisiin vesimaksuihin käytön mukaan, eli veden kulutus mitataan vuoden välein. Ainakin lisämaksut tulevat näin harvan laskutuksen pohjalta ja mahdollinen palautus. Mittaus tapahtuu isännöitsijätoimistossa, joka kyllä vaihtui jo lyhyen ajanjakson aikana. Kuka tietää miten mittaus käytännössä tapahtuu? Onko lukemat tietokoneella nähtävissä? Vai miten ne sinne lentävät. Asunnoissa on vain mittausanturit kylpyhuoneen katossa, joten itse ei lukemia pääse näkemään.

24

5051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huoltomiesss

      Eräässä huoltamassani taloyhtiössä sijaitsee huoneistojen vesimittareiden lukemat lämmönjakohuoneessa näytöllä. Huoltomies (minä) luen ne sieltä ja lähetän lukemat isännöitsijälle.

    • Slidari

      Isännöitsijä lukee ne ja taltio lukemat omalle tietokoneelle etäkäyttöisesti. Ne voi lukea vaikka kerran päivässä tai ääritapaukseesa kerran vuodessa. Itse luen ne neljännesvuosittain ja laskutan käytetyn veden asukkailta. Yleensä kuukauden viimeisen päivän luenta säilyy historiatiedoissa.

    • Tietoviisasta

      Periaatteessa siis jos/kun lukemat tulevat suoraan asuntojen vedenkulutusta mittaavien anturoiden kautta isännöitsijän tietokoneen näytölle, voisi kaiketi asukkaat saada myös lukemat vaikka joka päivä omalle tietokoneelleen, voidakseen seurata omaa kulutustaan.

      Jos huoltomies edellä kuvatussa tapauksessa lukee lämmönjakohuoneessa olevalta näytöltä mittareiden lukemat ja lähettää isännöitsijälle, Eikö myös asukkaat voi saada omat lukemansa, joko kirjallisena tai suoraan tietokoneelleen?

      Siidarilta kysyisin mistä isännöitsijä lukee tiedot?

      • Slidari

        Vesimittari töimittajan palvelimelta.
        Erikseen voi hankkia huoneistokohtaisen näytön seuraamiseen.


      • Tietoviisasta

        Slidari, tarkoitatko, että huoneistoihin laitetaan vielä lisäksi vesimittari, joka anturoiden lähettämän tiedon lisäksi näyttää suoraan lukemat. Näin jossakin vaiheessa on meillekin esitetty, mutta etämittaushan on jo muutenkin modernimpi ratkaisu. Kun taloyhtiössä valittiin siis etämittaus, joka siis on kalliimpi kuin toinen vaihtoehto, jossa mittarit ovat asunnoissa, ei kaiketi lisämittareita tarvita. Voihan tietokoneella olevat tiedot lähettää aina eteenpäin jokaiselle asukkaalle omansa. Tai toinen näyttö esimerkiksi lämmönjakohuoneeseen, jossa voi käydä katsomassa lukemat. Netissä on tuottaja, jonka asentamien mittauslaitteiden lukemat voidaan katsoa älypuhelimelta, tabletilta tai tietokoneelta. JOTAIN HULLUA YLIMÄÄRÄSTÄ KANKEUTTA ON NYT EI ILMASSA VAAN MITATTAVASSA VEDESSÄ. Meille siis laitettiin ko. uudet vesiputket 2015. Isännöitsijätoimisto on 6km päässä taloyhtiöstä ja isännöinti vaihtunut tänä aikana. Mitataanhan sähkönkulutuskin nykyisin etänä, eikä kukaan käy niitä paikanpäällä lukemassa.


      • slidari

        Ei siihen mitään lisämittareita tule, vaan samoihin etäluettaviin mittareihin voidaan asentaa tarvittaessa erillen näyttö joka ilmoittaa samat lukemat kuin etäsiirtokin.
        Kaikki tiedonsiiirto tapahtuu talosta palvelimelle ja isännöitsijälle tiedonsiirtoyhteyksiä käyttäen. Maantieteellisesti ei ole väliä missä sijaitsevat.
        On täysin taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän välillä sovittavissa miten usein laskutetaan ja kuinka informoidaan asukkaita. Mittarilukemat saadaan laskuun näkyviin.


      • Tietoviisasta

        Slidarille vielä, että voitko tarkentaa. Meillä mittausanturit sijaitsevat kylpyhuoneen katossa huoltoluukun sisällä. Katto paneloitiin remontin yhteydessä ja luukku on siis puinen. Sisällä ei siis ole mittaria, mutta jos suurta vikaa ilmenee mittaustuloksissa, ko. luukun kautta voidaan tarkistaa, onko mittausanturit kunnossa ja toimiva ja onko lämpimän ja kylmän veden mittaus oikein päin jne. Jota kirjoituksien mukaan on joskus ilmennyt. Minulle selitettiin, että viat ovat harvinaisia ja etäluku toimii yleensä moitteettomasti, eikä luukun sisälle ole tarpeellista mennä kuin ääri harvoin. Minun käsitykseni mukaan isännöitsijätoimiston tietopäätteeltä voisi yhdistää pyydettäessä asukkaiden omille tietokoneille tiedot tai sitten taloyhtiön omilla kotisivuilla olisi linkki josta voi vaikka pankkitunnuksilla tarkistaa omat tietonsa. Minun mielestäni vaikka kaikkien taloyhtiöiden asuntojen tiedot voisivat olla mittausten osalta julkisia. Tulisi helpommin ilmi, jos jonkun asunnon kodalla on ihan tyhjää, vaikka siellä asutaan ja käytetään vettä. Taloyhtiössämme on myös sijoitusasuntoja, joten ko. tilannekin on mahdollinen. En ole vesiekspertti, mutta tietokoneita olen käyttänyt kotioloissa lähes 20 vuotta ja työtehtävissä vanhempia malleja lisäksi 15 vuotta. Kehitystä tulisi kyllä hyödyntää. Lisäksi ymmärrän jonkin verran mittausmenetelmiä ja sähköoppia, tosin en ole syventynyt nykyversioihin


      • Kysyjäitte

        Lisäisin vielä, että katsoin vielä valokuvat, jotka otin ko. huoltoluukun raosta, varmistaakseni, onko siellä luettavia mittareita, ei ole ja nyt olen epävarma onko siellä sitä mittauskohtaakaan. Ainakin sieltä kautta saa vesivuodon sattuessa putket kiinni, sellainen väännin on näkyvissä. Jos mittaus ei tapahdu luukun sisällä niin missä sitten se rivikodissa voi tapahtua. meillä on tosiaan hallintokunta vaihtunut useampaankin kertaan remontin jälkeen eikä kukaan tiedä oikein mistään mitään, jotka ehkä tietävät ovat kai haluttomia selventämään tilannetta. Hallitus on ihan "vihreä" ja toistaiseksi vielä ulkopuolella lähes kaikesta


      • slidari

        Melko varmasti mittarit ovat siinä missä on sulutkin. Luukut pitäisi tehdä mittareiden kohdalle jotta siitä päästääsn huoltamaan mittareita ja myös siinä mittareiden yhteydessä on sulut.

        Mittausaineisto mikä saadaan laskutusta varten on kiinteistökohtainen, ts. kaikki mittarit ovat samassa listassa. Nähdäkseni muille asukkaiden ei kuulu tietää muuta kuin oma kulutus ja sen saa kyllä kysymällä is.toimistosta,

        Netistä löytyy kyllä aineistoa vaikka www.vesiverto.fi sivustolta.


      • Kysyjäitte

        Kuvasin ko. huoltoluukun raosta 11 valokuvaa ja tarkistin ne nyt vielä, mitään sellaista laitetta ei sisällä ollut josta voisi katsoa ja tarkistaa lukemia., ellei sitten suurennuslasin kanssa jos jonkin ruuvin kierteessä lukee jotakin. Kurkistin huoltoluukun raosta siksi, että luukku on sijoitettu niin, että suihkuseinän tukipylväs on ruuvattuna luukussa kiinni. Kyseisen suihkuseinän alimmainen kiristysruuvi lisäksi viallinen, joten sieltä ei kovin helposti lukemia katsota, rikkomatta koko suihkuseinää, ainakin kömpelömmälle voi käydä niin, kun yläruuvi avataan. Kun suihkuseinää asennettaessa ihmettelin sitä että luukku jää suihkuseinän tukipilarin kohdalle, asentajat sanoivat että sinne ei ole tarve mennä, eli vain jos etämittarit mittaavat väärin tai tulee vesivuoto. Meillä on nyt muutamilla asukkailla ollut mielestään ylisuuret vesilaskut ja laskutus vuoden välein ei oikein tunnu oikealle. Vain vertailemalla kulutuksia, voi asukkaat varmistua mittausten ja laskutuksen oikeellisuudesta. EI OLE OIKEIN ETTÄ VUODEN PÄÄSTÄÄ VOI TULLA USEAMMAN SATASEN LISÄLASKU JOHON EI ITSE VOI MITENKÄÄN VAIKUTTAA TAI VARMISTAA OIKEELLISUUTTA. Tietokone on keksitty ja se etämittaus, ei luulisi olevan iso asia nykyaikana ohjata sama tieto tietokoneella suoraan kuluttajalle. Joko ihan julkisena tietona tai yksityisesti vaikka kuukauden välein. Meillä etämittaukseen päädyttiin juuri siksi, että kotiin ei tarvitse kenenkään tulla mittauksia tekemään. Meillä oli viimeksi yhtiökokouksessa puhe siitä ja todettiin, silloisten asiantuntijavoimin, että asunnoissa ei ole mitään mittareita. Meillä useimmilla asukkailla ei ole suihkuseiniä, vaan kaappi, jostakin syystä muutamaan asuntoon ei mahtunut korkeussuunnassa tilatut kaapit. Suurissa kylpyhuoneissa ei ole kaappejakaan, vaan luukuille on ihan vapaa pääsy kurkistamaan. Kiitos paljon avuliaista arvailuista, mutta näin on tilanne, johon kyllä pitäisi olla asukasystävällisempi ratkaisu.


      • Slidari

        No ei niissä mittareissa mitään lukemia ole, siirtyvät sähköisesti huoneistoyksikköön ja sieltä eteenpäin.
        Niinkuin on sanottu, voitte vaatia hallitusta vaatimaan isännöitsijältä tiheämpää infoa lukemista, ei se ole mittareiden syytä ettei infoa jaeta vaan talonne hallinnon. Toki isännöitsijä saattaa laskuttaa siitä.
        Itse pidän vuoden väliä aivan liian pitkänä, neljännesvuosi on sopiva.


    • Tietoviisasta

      Etäluku tuntuu olevan todella salatiedettä, ehkä mittaustavat ovat muuttuneet niin lyhyessä ajassa ja tapoja on monia, joten kukaan ei tiedä tarkkaan mistä on kyse. Annan vielä tiedot modernista etämittausjärjestelmästä, tai linkin eli tiedot menevät suoraan "onlineen". Periaatteessa siis taloyhtiön omilta isännöitsijätoimiston pitämiltä kotisivuilta pitäisi käsitykseni mukaan voida lukea ko . oma kulutus.
      http://koka.fi/vesimittarit/hydrolink-etaluentajarjestelmat

    • Tietoviisasta

      Slidarille, olin jo vähän huonotuulinen viimeksi, mutta en ole vielä kertonut kaikkea asiaan liittyvää. Muuten ensinnäkin kysyisin vielä mitä tarkoitat/tarkoitetaan huoneistoyksiköllä MINNE. Toiseksi ei vastaukset todella ole ollut ihan pelkkiä arveluja, joten KIITOS niistä. tiedän hyvin sen, että asia pitäisi puida yhtiökokouksessa, mutta kun niitäkin on vain kerran vuodessa nykyisin. Korjauksien aikana oli ylimääräisiäkin. Asioista päätettiin monien muiden tärkeiden asioiden yhteydessä nopeasti muutama vuosi sitten.
      Kaiken tyhmyyden lisäksi elokuun alkupäivinä asuntooni pyrki harmaaseen työasuun pukeutunut mies, joka ilmoitti isännöitsijätoimiston lähettäneen hänet vesimittaria lukemaan minun osoitteeseeni. Hän kysyi olenko muuttamassa tai muuttanut ja onko hän ollenkaan oikeassa paikassa ja kysyi onko osoite oikea . Osoite oli oikea, selitin hänelle että lukemat ovat nähtävissä isännöitsijätoimistossa, näytin hänelle huoltoluukun sijainnin ja siihen liittyvän ongelman, vaikka arvelutti päästää hänet sisälle. Hän ei oikein uskonut ja etsi eteisestä vielä "huoltopistettä", mm hän piti sähkömittareiden alapuolella olevaa sähköliittymien huoltoon liittyvää ruuveilla kiinnitettyä luukkua mahdollisena. Meillä on annettu isolle firmalle talomme kiinteistöhuolto, samoin myös nykysin isännöitsijän tehtävät, molemmat ovat isoja laajalla alueella toimivia yrityksiä. Olen asunut asunnossani omistajana yli 30 vuotta , henkilöllä ei ollut mitään työkaluja tai tikkaita mukanaan, eikä mistään oltu sovittu etukäteen, podin parhaillaan kovaa flunssaa vastaavaa sairautta, joten halukkuus päästää ketään sisälle oli 0.

      • Slidari

        Kyllä hallintoon voi yhteydessä koska tahansa, ei pelkästään yhtiökokouksessa.


      • Tietoviisasta

        Kyllä kai voi, mutta kuten alussa kerroin hallitus on yhtä naisjäsentä lukuun ottamatta ihan uusi ja kaikki jäsenet ovat hiljattain taloon muuttaneita, eikä ko. naisjäsenkään pitkään asunut eikä teknisistä asioista perillä oleva. Samoin isännöitsijä on ollut tehtävissään vasta ko. putkiremontin jälkeen eli noin vuoden, lisäksi ainakin ko. "mittarinlukijan" käydessä vielä useimmat, joille asia kuuluu kesälomalla, minä itse puolikuntoinen. Minä en ollut pyytänyt mittausta, vaikka suurta laskuani ihmettelinkin yhtiökokouksessa. Huoltomiehen käynnin jälkeen en tiennyt otanko yhteyden poliisiin, vai yritänkö tiedottaa hallitukselle. On liian monimutkainen tarina, miten nämä hallinnolliset vaihdot syntyivät. Lähetin kyllä sähköpostia hallituksen jäsenelle ja kerroin muutamalle asukkaalle En ole saanut selvitystä siitä, miksi ko. huoltomies toimi siten kun toimi. Oliko hän "valehuoltomies" vai oliko hän muuten täysin ulkona tehtävistään. Hänen ulkoinen olemus, käytös ym. ja epävarmuus ja ammattitaito ei herättänyt luottamusta. Koko etäluku on uutta ja kuten aiemmin totesin ihmisillä on hyvin erilaisia käsityksiä asuntokohtaisesta vedenkulutuksen mittauksesta ja laskutuksesta. Tilanne oli ja on kyllä enemmän kuin ironinen kaikkinensa.


    • Slidari

      Sen voin sanoa että olen lähes 20 vuotta ollut tekemisissä suomalaisen firman vesimittareiden käyttäjänä ja isännöisijänä laskuttajana ja olen omaksunut niiden helpon käytön.
      Suurin osa isännöistsijöistä ja huoltomiehistä eivät ymmärrä mitään niiden päälle ja vastustus käyttöönottoon on sen mukaista vaikka laki vaatii nykyään kaikkiin uudis- ja saneerauskohteisiin vesimittarit. Ei ole siis mitenkään noloa että asukkaatkaan eivät ole niitä omaksuneet.

      • Kysyjäitte

        Niinhän minäkin arvelen tämän huoltomiehen osalta, jos hän oikeasti oli edes kiinteistöhuoltopalvelun palkkaama., jos oli niin häntä ei oltu informoitu lainkaan. Kyllä etäluettava mittaustapa veden kulutuksen osalta on nykypäivää, mutta tässä tapauksessa ei turvallinen tapa asukkaille. Asukkaille pitää jättää kontrollimahdollisuus ja tosiaan luku- ja maksuvälit ovat liian pitkät. Nykyisiä menetelmiä tulee kehittää.Etsin lisää ja löysin väitteen, jossa osakas väitti heidän vesimittareita voivan lukea kotitietokoneella, mutta myös manipuloida tuloksia. samassa yhteydessä löysin Fortumin sähkönkulutuksen etämittareiden kotiluentamahdollisuudesta. Alla osoite.
        https://www.fortum.com/countries/fi/energiansaasto-ja-ratkaisut/energiankayton-seuranta/fortum-kotinaytto/pages/default.aspx


    • NickNailer

      Noista vesimittareista sen verran, että ne ovat usein epätarkkoja. Kohtuullisen usein virtauksien summat eivät täsmää ja syntyy tarve varmistaa, että mittarit ovat kunnossa. Yksi mahdollisuus on se, että tarkastuskäynnin tarkoituksena oli selvittää se, näyttääkö etälukumittaus samaa lukua kuin mittarissa mahdollisestri oleva laskuri. Varsinkin langattomissa etäluettavissa voi olla talon rakenteesta aiheutuvia tietoliikenneongelmia.

      On sinänsä hyvä, että mittareita luetaan. Esimerkiksi vuotoja voi löytää mittareita seuraamalla.

      Mittarin lukemiseen ei yleensä tarvitse muuta kuin paperia ja kynän, mahdollisesti myös taskulampun.

      Huoltomiehen habitukseen on vaikea ottaa kantaa. Eivät ne kunnallisen vesiyhtiönkään asentaja liiku edustuspuku päällä. Rakennuspuolella ei yleensä voi liikkua missään, ilman kuvallisia verokortteja sun muita tunnistushärpäkkeitä. Joku henkilötodistus huoltomiehelläkin pitäisi olla.

      • Slidari

        Suurimmat syyt viimeaikoina tiedonsiirtoon ovat olleet kaiken maailman (china) akkulaturit kännyköille ja tietokoneille, niissä on luvattoman paljon epäkuraattia. Vaikka tiedonsiirroossa olisikin ongelmia niin tiedot kuitenkin taltioituvat huoneistoboksiin josta ne linkittyvät ajan kanssa eteenpäin. Sinänsä fiksut mittarit ilmoittavat sähkökatkoksista, vuodoista ja käyttämättömyydestä.
        Sinänsä mittarit eivät näytä liikalukemia tai jos näyttävät niin tuhansia litroja jotka ovat heti helppo huomata.


    • Kysyjäitte

      Anteeksi tauko. Luin viimeiset kommentit.
      1. Kerroin ihan alussa, miten vaikea ja suorastaan mahdotonta on/oli avata luukkua, jonka takana esim. sulkuhanat ovat ja sen että siellä ei ollut ko. tilaa valokuvatessani pienestä raosta joka suuntaan, mitään mistä voisi jotain tietoja saada kynällä paperille. Luukku on vaikeapääsyinen ja tiukasti suljettu , koska siihen on keskelle kiinnitetty suihkuseinä kiristysruuvilla. Saman seinän kiristysruuvi lattiassa on rikki (ollut alusta asti, joten sen varaan ei seinää voi jättää. Olen laittanut lisätuen ko seinän jalan alle. Valitettavasti en huomannut sitä silloin kun putkiremontin jälkiä korjattiin.
      2. Luukku on ylhäällä katossa, joten ainakin tikapuut olisivat olleet tarpeen.
      3. Olin hyvin sairas ja yksin kotona, kun ko. henkilö oli pyrkimässä sisään lukemaan mittaria, jota ei ole ja joka tilanne todettiin juuri alkukesästä yhtiökokouksessa,
      4. Yhtiökokouksessa oli mittarit puheenaiheena ja todettiin ,että luenta tapahtuu ainoastaan kaupungin keskustassa sijaitsevassa isännöitsijätoimistossa. (rivikoti on lähiössä)
      5. Olen nuoruudessani tehnyt työtä sähköalalla ja minulla on takana sähkö- ja konealan tekninen tutkinto, joten tiedän, että ko. pisteestä kyllä erikoismittareilla voi ehkä mitata antaako ne oikeaa tietoa., eli saman tiedon kuin etämittarit, Jostainhan asunnoista se tieto etämittareille lähtee.
      6. Näytin hänelle silti tilanteen, vaikka hän vaikutti hyvin epätietoiselle, varmisti kyllä osoitteen oikeellisuuden ja kysyi olenko muuttamassa tai muuttanut juuri, kun isännöitsijätoimisto lähetti hänet. Hänen kasvonsa olivat jonkun onnettomuuden jäljiltä, nenäluu rustattu, mutta ei tuore tapaturma.
      7. Meillä on iso isännöitsijätoimisto eli näillä palstoilla paljon jo parjattu Realia nykyisin vastaamassa ko. toiminnasta.
      8. Meillä on iso useita lähiöitä palveleva kiinteistöhuolto, jossa on useita työntekijöitä vastaamassa eri asioista.
      9. Jos mittaus yleensä olisi ollut mahdollista suorittaa PITÄISI KO: TAPAUKSESSA SOPIA ASUKKAAN KANSSA KOSKA TULLAAN JA MITEN SE TAPHTUU. Jo pyykki kuivumassa tai itse suihkussa ym. vaikeuttaa tilannetta ja minulla on turvalukko ovessa, joten puhelinsoitto olisi paikallaan. Omaan myös kotieläimiä.
      10. Kerroin myös jo aiemmin, että muissa asunnoissa on suihkukaapit tai muuten ihan vapaa pääsy ko. huoltoluukun taakse, ilman että suihkukaappi on vaarassa romahtaa, jos on tarve tutkia, miten ja missä mittaus voi tapahtua.
      11. Yhtiökokouksessa oli jo esillä yhden rouvan tapaus, jota oli selvitetty siten, että kun ko. rouva oli matkoilla, oli isännöitsijä tarkkaillut etämittareita ja todennut että ne eivät liikkunet ko. ajankohtana.

    • Tietoviisasta

      Nyt löytyi lisävalaistusta lisäys edellisiin

      NOKIA TOIMII SEURAAVALLA TAVALLA:

      Etäluettavat vesimittarit
      Nokian Vesi Oy on aloittanut mekaanisten vesimittareiden vaihtamisen etäluettaviin vesimittareihin. Vanhojen mittareiden vaihto etäluettaviin toteutetaan alueittain. Myös uusille liittyjille asennettavat vesimittarit ovat etäluettavia.
      Etäluettavien vesimittareiden lukeminen toteutetaan erillisellä autossa kuljetettavalla vastaanottimella, eikä asiakkaille lähetetä etäluettavan mittarin asentamisen jälkeen enää vesimittarin luentakortteja. Vesimittariin on saatavilla langaton kotinäyttö, josta voidaan seurata paikallisesti kiinteistön vedenkulutusta ja mahdollisia hälytyksiä (esim. vuotohälytys). Kotinäytön hinta liittyjille on 110 € (sis. alv 24%).
      Lisätietoja antaa verkostopäällikkö xxxxx puh xxxx
      Voit avata etäluettavan vesimittarin ohjeen tästä linkistä.

      lisänä linkki, jossa malli luentaohjeista ja tulkinnoista

      • ei_kiinnosta

        Eipä sitä Nokian Vesi Oy:täkään kiinnosta mikään muu kuin se lämmönjakohuoneessa sijaitseva talon päämittari. Ei Nokian Vesi Oy todellakaan mitään huoneistokohtaisia etälukumittareita ala taloyhtiöihin asentelemaan. Se on taloyhtiön asia. Ei Nokia Vesi Oy:tä kuten ei mitään muutakaan vesilaitosta kiinnosta miten taloyhtiön osakkaat talon vesikuluja keskenään jakavat, sitä kiinnostaa vain taloon tulevan kylmän veden kokonaismäärä ja päämittarin lukema.


    • Tietoviisasta

      Niin minäkin oletin, mutta koska asia on ajankohtainen ja tärkeä liitän tähän vielä vesimittarin luentaohjeet, joiden mukaan on saatavissa myös asuntokohtaisia etälukulaitteita.
      Niitä ainakin on saatavissa ilman muuta todennäköisesti kaikkiin taloyhtiöihin, joihin yleensä ja ylipäätään on asennettu etäluettavat järjestelmät vedenkulutukselle. Tiedot voi hakea hakusanalla "etäluettavat vesimittarit" ja alaotsikolla Nokian vesi. Sivulla on myös kuva ko. mittarista

      NOKKIAN VESI:
      10.9.2015 MM 1 / 2




      ETÄLUETTAVA VESIMITTARI


      Vesimittari on testattu ja kalibroitu Kamstrup A/S:n tehtaalla.


      Mittayksikössä viisi suurta numeroa kuvaa vedenkulutusta kuutioina (kuvassa 587 m3). Kolme pientä numeroa kuvaa vajaita kuutioita (kuvassa 263 litraa).

      Mittarin näytössä voi olla erilaisia infokoodeja:

      RADIO OFF Mittari on kuljetustilassa. Mittarin sisään rakennettu lähetin käynnistyy automaattisesti kun ensimmäinen vesilitra on virrannut mittarin läpi ja koodi poistuu.

      DRY Mittarissa on ilmaa. Kun mittari täyttyy vedellä, koodi poistuu.

      REVERSE Vesi virtaa mittarin läpi väärään suuntaan.

      LEAK Virtaus ei ole pysähtynyt vähintään yhden tunnin yhtäjaksoiseksi ajaksi viimeisen vuorokauden aikana. Tämä saattaa olla merkki vuotavasta putkesta tai vesikalusteesta.


      10.9.2015 MM 2 / 2


      BURST Veden virtaus on ylittänyt esiohjelmoidun rajan vähintään 30 minuutin ajan, mikä saattaa olla merkki hajonneesta putkesta.

      TAMPER Huijausyritys. Mittari ei ole enää kelvollinen laskutustarkoituksiin.

      Kaksi pientä vilkkuvaa ruutua osoittaa, että mittari on aktiivinen.

      Näytön vasemmalla sivulla näkyvä virtaamanuoli osoittaa, että mittarin läpi virtaa vettä. Jos vettä ei virtaa, kaikki nuolet ovat pois päältä.

      A-kirjaimen perässä oleva luku ilmoittaa, kuinka monta kertaa mittaria on säädetty. Aivan uudessa mittarissa kumpikaan merkki ei ole näkyvissä. Mittarin uudelleen verifioineen ja säätäneen laboratorion on varustettava mittari kilvellä, jossa on sen hetkisten säätöjen määrää ilmoittava numero.


      Vesimittariin on saatavilla langaton kotinäyttö, josta voidaan seurata paikallisesti kiinteistön vedenkulutusta ja mahdollisia hälytyksiä, esim. vuotohälytys. Kotinäytön hinta on 110 € (sis. alv 24 %).



      Lisätietoja puh. 040 779 9214.



      Minna Mäkinen verkostoinsinööri










      KÄÄNNÄ

    • KYSYJÄITTE

      Vielä sen verran, että jos ja kun kerran on asennettu etäluettavat vesimittarit, niiden käyttö, huolto ja lukeminen pitää olla helppo, myös käyttäjille, isännöitsijälle, kunnalle ja etenkin myös asukkaille, jotta voivat seurata itse vedenkulutustaan. Näin maamme hallituskin sen on säätänyt, (ko. lakikin löytyy netistä), mutta näin ei tosiaankaan laita esim. minun vesimittarini kohdalla, eikä ko, huoltomiesten, jotka tuntuivat olevan aivan pihalla.
      Etäluku tarkoitta siis nimensä mukaan, että tiedot siirtyvät langattomasti ensin asunnoista esimerkiksi isännöitsijän toimistoon, jossa sitten kirjoitellaan lasku. Meidän taloyhtiössä vuoden välein, ja lasku on uskon asia oli se miten suuri tahansa. Onneksi on kehitetty, näin on nyt selvinnyt etälukulaitteet myös asukkaille, josta voi seurata vaikka tunti tunnilta kulutustaan. miten näitä laitteita saa ja miten selvitetään oman asunnon asentajafirma onkin sitten eri juttu.
      On selvää, että on kuluttajasuojalain vastaista maksaa mikä summa tahansa lisää vuoden tarkistusvälein. Paras jonka nyt löysin, kiitos kaikkien kirjoittajien ja vastavaikutusten löytyi firmalta nimeltä VERTO. Firmalta saa huoneistokohtaisen etämittauslaitteen, (noin puolet kännykän koosta) jossa on Trip-ominaisuus eli kakis mittaustapaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe