Tuloimaa tulee epätasaisesti

hanna-maija.miettinen

Hei!
Auttakaapa viisaammat, kun eivät tehtaallakaan tiedä mistä voi johtua, että kokonaan koneellisesti ilmastoidussa talossa tuloilmaa tulee epätasaisesti. Meillä on Ilto 440 noin 7v vanha. Tuloilman ei pätki, eikä huurteenestosta ole kysymys vaan tuloilmaa tulee välillä venttiilistä kokeilemalla ihan todella hiljaa ja eron ihan kuulee milloin sitä alkaa tulla kovempaa. Tämä kunnolla tulee ns. normaalisti tapahtuu yleensä illalla. Jotenkin nöyttmyös siltä, että säät vaikuttaisivat asiaan. Hyvällä kelillä sisäilma on parempaa ja matalapaineella todella huonoa. Ilma siis kuivuu sisällä liikaa ja olemme painineet tämän ongelman kanssa jo vuoden. On säädetty ja puhdistettu kanavat ja nyt ei kukaan enää osaa auttaa.

36

2470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perusjuttuja

      Katsoin mitä ohjauspanelin taulussa näytetään. Jos siinä aika-ohjelma kytkee ilmanvaihdon poissa-asentoon aina välillä?

      • Ei kytke, vaan pysyy kyllä koko ajan kotona asennossa vaikka tuloilma humppailee.


      • perusjuttuja
        hanna-maija.miettinen kirjoitti:

        Ei kytke, vaan pysyy kyllä koko ajan kotona asennossa vaikka tuloilma humppailee.

        Taulussa näkyvä teho-asento siis on koko ajan sama, vaikka ilmavirta hummailee?


      • Kyllä taulussa koko ajan sama kotona asento. Mikään ei kerro viasta. Ei vilku valot eikä mitään häiriötä näyttäisi olevan.


      • perusjuttuja
        hanna-maija.miettinen kirjoitti:

        Kyllä taulussa koko ajan sama kotona asento. Mikään ei kerro viasta. Ei vilku valot eikä mitään häiriötä näyttäisi olevan.

        Mutta näyttääkö se taulu samaa 5-portaista nopeuslukemaa aina? Ja vastaako kuulohavainnot koneella asetettua nopeutta? Totteleeko kone nopeuden säätöä kun vika on päällä?
        http://w.swegonairacademy.com/ilto/www.ilto.fi/_file/4707/Ilto_440_Premium_manual.pdf


      • perusjuttuja kirjoitti:

        Mutta näyttääkö se taulu samaa 5-portaista nopeuslukemaa aina? Ja vastaako kuulohavainnot koneella asetettua nopeutta? Totteleeko kone nopeuden säätöä kun vika on päällä?
        http://w.swegonairacademy.com/ilto/www.ilto.fi/_file/4707/Ilto_440_Premium_manual.pdf

        Kyllä näyttää, eli se on kolmosella meillä lähes jatkuvasti. Kone tottelee kaikkia käskyjä ja sitä voi säätää aivan normaalisti. Kuulohavainto on sellainen, että kun tuloilmaa alkaa tulla normaalisti eli enemmän sen kuulee ja tuntee aivan vaikka sohvalla istuessaan. Usein sanoinkin, että nyt alkoi tulla ilmaa. Sitten jos kokeilee venttiilistä niin sen eron tuntee ihan sormilla kun puhaltaa kovemmin sitä tuloilmaa.


      • perusjuttuja
        hanna-maija.miettinen kirjoitti:

        Kyllä näyttää, eli se on kolmosella meillä lähes jatkuvasti. Kone tottelee kaikkia käskyjä ja sitä voi säätää aivan normaalisti. Kuulohavainto on sellainen, että kun tuloilmaa alkaa tulla normaalisti eli enemmän sen kuulee ja tuntee aivan vaikka sohvalla istuessaan. Usein sanoinkin, että nyt alkoi tulla ilmaa. Sitten jos kokeilee venttiilistä niin sen eron tuntee ihan sormilla kun puhaltaa kovemmin sitä tuloilmaa.

        Jonkinlainen sähkövika ilmeisimmin. Voi tietenkin testailla, saako hiipuneeseen virtaukseen lisää tehoa edes komentamalla vian aikana paneelista isompia nopeuksia päälle. Tai käyttää väliaikaisesti esim. nelos nopeutta kokeeksi, jos vaikka kolmosen rele oikuttelee.


      • 14-10

        No niin, säätäkää nuo ilmastointiventtiilit huone ym. tiloissa.
        Muutakin on tehtävissä, mutta tämä ensimmäisenä.

        Sisäilma. Se tarkoittaa sitä, että kysymyksessä on SISÄILMA. Ja jos tulee homeongelmia,
        kysymys on siitä ensisijaisesti: tiloissa ei ole ilmastointia ja jos on se on oltava JATKUVASTI päällä.
        Ja jos ette ymmärrä homeesta tulleista ongelmista mitään, niin rakentakaa uusi
        rakennus, ilman toimivaa ilmastointia, niin kuin tämän päivän hölmöläiset tekevät.


    • P.Uhallin

      Onko siinä automaattinen kesäpelti? Jos sen moottori ajelee peltiä kiinni-auki.
      Onko puhaltimien laakerit kunnossa?
      Testaus: Laite auki, laite teholle 2 tai 3 hetkeksi, sitten 0:aan. Pyörivätkö puhaltimet "jonkin aikaa", vajaa puoli minuuttia, ja pysähtyvät about yhtäaikaa.
      Jos laakeri jumittaa voi moottorin sisäinen ylilämpösuoja katkaista virran ja hetken jäähdyttyään alkaa taas toimimaan. (Oman Ilton moottorissa joku tällainen ylilämpösuoja-maininta).
      Viimeinen keino: Tulopuhaltimen liittimeltä virta ja jännite-mittaus.

      • Kesäpelti ja laakerit on tarkistettu ja tulo sekä poistopuhaltimien paikkaa vaihdettu siltä varalta, että tulopuhallin olisi hiipunut. Ei ollut noista apua. Tuo ylilämpösuoja täytyy tarkistaa ehdottomasti. Antureita ei käsittääkseni ole myöskään kukaan testannut.


      • Testasin tuon homman ja moottorit pysähtyivät aivan nätisti hetken päästä yhtäaikaa.nkummallista on se, että tämän operaation jälkeen (kun olin siis avannut koneen ja testaillut moottoreita)kun laitoin ilmanvaihdon taas normaalisti päälle tulee tuloilmaa nyt normaalisti venttiileistä. Tämä on tapahtunut ennenkin ja siksi välillä teemmekin niin , että avaamme koneen ja laitamme kiinni ja hetken aikaa ilmanvaihto pelaa normaalisti. Kuuteen vuoteen meillä ei ollut tässä talossa mitään ongelmaa kunnes kaikki muuttui yhdessä päivässä ukonilman aikaan vuosi sitten kesällä.


    • P.Uhallin
      • Tämä voisi tulla muuten kysymykseen, mutta tuloilmapuhallin ei pysähdy kokonaan vaan ilmaa tulee ainoastaan todella vähän venttiileistä. Eilen esim. oli ollut koko aamupäivän vain heikkoa ilmanvaihtoa kunnes iltapäivällä alkoi yhtäkkiä sellainen puhallus talossa, että koko kämppä viileni hetkessä ja ilmanlaatu parani äkkiä. Tätä iloa ei kestänyt kuin tunnin verran ja sitten loppuilta tuloilmaa tuli taas aivan hitaasti. On tämä vaan ihme homma.


      • koneellinen_imu

        Kyllä tuloilmaa tulee, vaikka tulopuhallin on seis, käynnissä olevan poistopuhaltimen synnyttämän alipaineen voimin. ilmavirta on tietty melko olematon henkäys verrattuna normaaliin.

        Eli huurteenesto sekoilee tai koneessa kylmä juotos tms sähköpuolen ongelma, mikä pätkii puhallinta.


      • Okei, tätä en ole tiennytkään että tuloimaa silti tulisi. Sitä tulee sellaisella heikolla puhalluksella. Talvisin kuitenkin vilkkuu aina valo silloin kun meinaa häätää tai tuloilmaa pätkii sen vuoksi. Nyt ei kuitenkaan mitkään valot vilku. Sähköpuolen ongelma voisi tulla kysymykseen, mutta huoltomiehet eivät löydä vaan vikaa.


      • hanna-maija.miettinen kirjoitti:

        Okei, tätä en ole tiennytkään että tuloimaa silti tulisi. Sitä tulee sellaisella heikolla puhalluksella. Talvisin kuitenkin vilkkuu aina valo silloin kun meinaa häätää tai tuloilmaa pätkii sen vuoksi. Nyt ei kuitenkaan mitkään valot vilku. Sähköpuolen ongelma voisi tulla kysymykseen, mutta huoltomiehet eivät löydä vaan vikaa.

        Jäätää tarkoitin...


    • P.Uhallin
      • Skandit_hittoon

        Tiedoksi: Skandimerkki katkaisee linkin, mutta copypastella sen saa siirrettyä selaimeen.


    • Haluan selventää vielä sen verran, että epäilemme tämän liittyvän jotenkin myös ilmoihin. Kauniilla kielillä parempi sisäilma ja matalapaineella todella huono. Lisäksi ilmanvaihto ottaa korvausilmaa takasta ja nyt emme voi lämmittää ollenkaan, sillä koko takka on jouduttu teippaamaan kiinni, sillä muuten täällä tukehtuu tuhkaan. Tämä kertoo tietenkin alipaineesta, mutta olohuoneen seinään teimme vielä erikseen erillisen tuloilmanottoaukon takalle. Sekään ei kuitenkaan auta riittävästi. Kylmä talvi tulee ilman uunia 😑

      • Talonmies6

        Käy ottamassa ulkosäleiköstä hyttysverkko pois


      • Talonmies6 kirjoitti:

        Käy ottamassa ulkosäleiköstä hyttysverkko pois

        Ei ole meillä hyttysverkkoja 😃


    • P.Uhallin

      Onko laitteessa jäätymissuojana Infrapuna-anturi? Onko se puhdistettu?

    • P.Uhallin

      Eikun osoittaahan anturi oikeaan suuntaan. Huurtuminen heijastaa IR-valoa takaisin. Jos anturi osoittaa kennon reunaan, voi siitä tulla signaalia.

      • hrrrhff

        Onhan Suomen kesä kylmä, mutta ei se nyt noin kylmä ole :)


      • Antureita yleensäkään ei ole vielä testaillut kukaan huoltomies mut muistaakseni sen infrapuna juttu katsottiin. Sitä en tiedä onko sitä puhdistettu ja sen aionkin tarkistaa. Talvella kuitenkin huurtuessaan vilkuttaa aina valoa ohjauspaneelissa.


    • P.Uhallin

      Selvisikö vian syy?

    • Vielä hieman apua tarvitaan! Tänä aamuna ensimmäisen kerran kuulen oikeasti, että toinen puhallin pätkii (varmasti se tulo). Sen kuulee aivan selvästi ja tyttönikin kuulee. Pätkii koko ajan eli aina pieni puhallus, muutama sekunti ja sitten parin sekunnin tauko ja sitä rataa. Siis jatkuvaa pätkimistä. Moottoreiden paikkaa oli siis vaihdettu, eli vika varmaankin juuri huurteenestossa tai sähköjutuissa. Auttakaa nyt siis miten sen voi itse testata,kun ei ois intoa enää ketään ilmastointimiestä tänne kutsua kalliine taksoineen. Mitä siis voisin tehdä tuon laitteen kanssa?

      • on_korjattavissa

        Eipä tuosta enää itse pitemmälle pääse, selvästi jossain komponentissa vikaa. Kyllä valmistajan valtuuttaman huoltoliikkeen puoleen pitää kääntyä. Tietenkin voi vielä itse katsella ja silmäillä koneen sisuksia jos huomaisi jotain olevan "viturallaan". Tarkkailu olisi vielä antoisampaa jos luukkukytkintä manipuloimalla saa pidettyä koneen käynnissä silmäilyn aikana.


    • exilto

      Kennon huurtumisenestotermostaatti oikuttelee.Jos termostaatin säätö kylmemmälle ei auta niin silloin se menee vaihtoon.

      • Nyt kun selvästi pätkii niin myöskään valokennoanturin vihreä LED valo ei näytä palavan. Meille ei uskalla enää ketään ukkoa kutsua kun ne ei sitä vikaa löydä. Pitävät vaan vähäjärkisenä kun aina valitan että kone ei toimi. Ne kun tulee tänne ne ei löydä mitään vikaa ja rahaa vaan menee turhasta käynnistä.


      • usko_jo_hyvällä

        Ei ole mitään termostaattia silloin kun on valokenno.


    • P.Uhallin

      Valokennoanturin linssit pölyssä tai suuntaus pielessä.

    • P.Uhallin

      Onko kennoa puhdistettu vesipesulla? Jos siellä on pölyä, joka estää IR-signaalin läpimenon.
      Pesen oman LTO-kennon kerran vuodessa pyykinpesuaineella.
      Kuivaus auringonpaisteessa tai (öljyttömällä) paineilmalla.

    • lölklldlfd

      120v hirsitalo lähes alkuperäisessä kunnossa ei ilmanvaihto-ongelmia sääliksi käy nämä liialliseen tekniikkaan hurahtaneet.Järjetöntä tekniikkaa,vika-altista,kallista ylläpitää.20v kaikki uusittava.
      Meillä sähkölämmitys 30v ylläpitokulut n100€ jos ei lasketa uutta vesivaraajaa.Sääliksi käy.mutta teillähän on"varaa" tähän pelleilyyn.

      • historian_havina

        Voisiko essonvaari vetää vielä vähän viinaa ja itsensä siinä sivussa hengiltä?

        100 € yllätpitokulut... entä enrgiakulut? Tai asumisviihtyvyys... onko nurkat edes plussan puolella pakkaskeleillä?


      • näinsevainmenee
        historian_havina kirjoitti:

        Voisiko essonvaari vetää vielä vähän viinaa ja itsensä siinä sivussa hengiltä?

        100 € yllätpitokulut... entä enrgiakulut? Tai asumisviihtyvyys... onko nurkat edes plussan puolella pakkaskeleillä?

        Et nyt ymmärtänyt.

        Ei ilmanvaihtoongelmia = Ilma kiertää lattianrajassa hyvin talvella. Kesällä sitten kaikki lävet auki. Vaattet haisee, mutta hajuun tottuu itse

        Tenkiikkaan hurahtaneet = Ne jotka käyttävät jotain muuta kuin näppäinpuhelinta

        Järjetön tekniikka = sähköähän ei vieläkään ymmärretä, eikä sitä näe

        Vika altis = Rautakankikin menee solmuun

        Kallis ylläpitää = Eurokin on paljon

        20v kaikki uusittava = Uusia talvikenkiäkään en ole ostanut puoleen vuosisataan

        Meillä on sähkölämmitys = Ei liity mitenkään ilmanvaihtoon, mutta ilmaakaan ei näe, joten se on samaa kuin sähkökin

        100€ vesivaraaja = Kallis investointi, joka lämpenee sähköllä, joka oli sama asia kuin ilma = selvä ilmanvaihtokone

        "varaa" = Se euro on niin iso raha.

        Ja kirjoittaja on pienipalkkaisesta kulihommasta työttömöksi jäänyt, joka lämmittää ilmaisilla puilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4819
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1662
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1576
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      257
      1510
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1387
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1274
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe