Beach Boys parempi kuin Beatles

Kunhanjos

Tiedän että tämä näkemys on provosoiva Beatles-palstalla, ja ymmärrän helposti että olette eri mieltä, koska olette vannoutuneita Beatles-faneja.

Omasta mielestäni amerikkalainen popyhtye, joka toimi samaan aikaan kuin Beatles, oli yksinkertaisesti vain etevämpi. Vuonna 1966 julkaistut "Pet Sounds" ja "Good Vibrations" lasketaan yleisesti popmusiikin merkittävimpiin aikaansaannoksiin, mutta Beach Boysin osaavuus ei pääty tähän.

Jo "California Girls" tai "I Get Around" olivat soinnutukseltaan ja rakenteeltaan oikein monipolvisia ja kiinnostavia pophittejä kyseisenä aikana (1964- 1965). Brian Wilsonin johtama Beach Boys oli lauluharmoonisesti parempi Four Freshmen, Simon and Garfunkel tai vaikka myöhemmin Queen - ja selkeästi parempi kuin Beatles.

Beach Boysin pojat olivat musikaalisempia ja teoreettisesti oppineempia kuin useimmat muut kuuskytluvun bändit. Siksi George Martin (Beatlesin tuottaja) vilkuili mielellään myös Amerikan suuntaan.

Kun Pet Sounds ilmestyi Amerikassa, Beach Boysin Bruce Johnston vei siitä kopiot britteihin etuajassa (ennen Englannin-julkaisupäivää) mm. Beatles-kundeille. Paul McCartney haukkoi henkeään, sillä Brian Wilson oli tehnyt lupaamansa. Vienyt esikuva-albumi Rubber Soulin yhtenäisyyden ja "laulusarjamaisuuden" aivan uudelle tasolle. Sävellykset ylittivät helposti kaiken mitä Beatles oli kirjoittanut, orkestraatio ja sovitukset olivat syvällisiä ja äänimaisema uusi. Biisit olivat yksin Brian Wilsonin orkestroimia ja tuottamia (Beatles oli aina pyytänyt George Martinia tekemään nämä hommat). Paul myös otti oppia Brianin bassokuvioista. http://albumlinernotes.com/Paul_McCartney_Comments.html

Nimenomaan musiikillinen yhtenäisyys on syy, miksi Pet Sounds on valittu useammin maailman parhaaksi albumiksi kuin mikään Beatlesin, Nirvanan, Velvet Undergroundin tai Bob Dylanin levy. http://www.acclaimedmusic.net/Current/1948-02a.htm

Kun on Pet Soundsin taikaan syventynyt, tuntuu Beatles välillä jopa aika vammaiselta ja alkeelliselta. Esim. en jaksa mitenkään kuunnella "Here There and Everywhere" -biisiä eli McCartneyn "versiota" God Only Knowsista, koska se on soinnuiltaan niin paljon yksinkertaisempi ja sen säestys on tosi tylsä. Paul McCartneyn äänenmuodostus on myös selvästi huonompi kuin Carl Wilsonin, jolla oli absoluuttinen sävelkorva. Ja Beach Boysin biisit kuten "You Still Believe In Me" tai "Caroline No" ovat tappavan kauniita. Kuvitelkaa John Lennon säveltämässä sellaista harmoniaa kuin "Lets Go Away for Awhile".

Ei voi mitään: omasta mielestäni amerikkalaiset kollegat vain varastivat shown kluvun puolivälissä Beatlesilta. Eri mieltä saa olla.

11

349

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huutelemitähuutelet

      "jolla oli absoluuttinen sävelkorva."

      Tämä kommentti kertoo paljon omasta musikaalisuudestasi. Absoluuttisella sävelkorvalla ei ole paljonkaan tekemistä musikaalisuuden kanssa. Pianonvirittäjälle se on hyvä ominaisuus.

      Minä en ole Beatles-fani. Omistan tosin yhden lahjaksi saadun Beatles-levyn 70-luvulta. Olen kanssasi sikäli samaa mieltä, että maailmassa on paljon bändejä, joita kuuntelen mieluummin kuin Beatleja, ja tällä logiikalla ne siis ovat minun subjektiivisesta mielestäni parempia kuin The Beatles. Esimerkiksi Antti Sarpila Swing Band.

    • KANTTORIPÄÄLLIKKÖ

      Studiomuusikot tekivät hyvää jälkeä Beach boysin levyillä.

    • stardustO9

      Minäkin olin innostuneempi Beach Boysista kuin Beatleistä. Ja kyllä ne rantapojat kuulosti ihan nautittavina livenäkin (Keimola Juhannus 1969). (tai ehkä siellä soi taustanauhoja, tiedä häntä.)
      Aika oli otollinen popmusiikin vallankumoukselle ja bändejä syntyi enemmän kuin sieniä sateella. Toiset jäivät sinnittelemään, kehittyivätkin jonkin verran - toiset hävisivät muutaman levyn jälkeen.
      Mutta ihanaa kun tulee koko ajan uutta musiikkia. Ei noita vanhoja puhkisoitettuja pystyisi enää kuuntelemaan kuin ihan satunnaisesti. Tuntuvat nykypäivänä jotenkin niin latteilta ja kesyiltä.
      Voi ja miten niitä kauhisteltiin nuorison turmelemisesta. Ollaanko me turmeltuneita?

    • piitlesfani

      Molemmat olivat erittäin hyviä, sen myöntävät useimmat. Paremmuus onkin sitten aivan toinen juttu, sillä musiikin teko ei ole mitään pituushyppyä tms.

    • Beach boys luova kausi oli Brian studiossa ja muu bändi kiertueella. Studiomuusikot soittivat, van dykes oli mukana mm. Luova kausi loppui lyhyeen...

      Vierailijoitakin kävi, ei George Martin vaan Paul Mccartney.

    • Anonyymi

      Brian Wilson kieltämättä sävelsi upeita kappaleita, kuten God Only Knows, Don't Worry Baby, California Girls, Good Vibrations, In My Room, Heroes and Villains ja Surf's Up. Nimenomaan harmoniat olivat miehellä huippuluokkaa, soinnutuksen taituri, mutta George Martin kiinnitti huomiota siihen, miten loistavia Beach Boysin melodiat ovat. Niissä on kauneutta, intervallihyppyjä, tyyliä, ilmaisuvoimaa. Tämä pätee ehdottoman johdonmukaisesti Pet Soundsiin, joka etenee junan tavoin kauniista laulusta toiseen, mutta raitojen joukossa kimaltelee myös pari instrumentaalisävellystä. 1960-luvun ja kaiken popmusiikin ehdottomia tähtihetkiä ja pääteoksia, Wilsonin lähes hengellinen popalbumi.

      • Anonyymi

        Pet Sound on hieno levy mutta rantapojat eivät soita levyllä. The Wrecking Crew hoiti musiikin.


    • Nyt juuri kuuntelen Beatlesia "Here comes the sun", minä joka en yleensä Beatlesia kuuntele olen sitäkin nyt ruvennut kuuntelemaan tai ainakin nyt tämän yhden biisin verran =) Saas nähdä tuleeko musta Beatlesin fani =) Tuttuja kuitenkin monet Beatlesin rallit mulle koulusta ja kun mun sisko aikoinaan luukutti bändin musiikkia.

    • Havaitsin, että menee mulla tämäkin bändin musiikki. "Let it be" soi nyt. Että let it be se että en voi kuunnella Beatlesia. Nyt kuuntelen ja I like it =)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      263
      2583
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      192
      1652
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1434
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1159
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1022
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      895
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      729
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    Aihe