Riihimäen kouluruokailu ulkoistetaan?

Johannajulia74

Mitä tarkottaa ja pitääkö huhu paikkansa?

Esim eteläinen naapurikaupunkimme on hiljattain muuttanut ruokapalvelutoimintaansa ja toiminta on jatkuvasti esillä lehtien palstoilla ja puheissa sen sujumattomuuden vuoksi. Nyt pitäisi ottaa oppia ettei Riihimäki ole kohta samassa tilanteessa.
Riihimäellä kouluruoka on toiminut hyvin ja ruoka on ollut laadukasta ja hyvää.
Keittiöväen palkka taitaa olla aika pieni verrattuna meidän esim toimistoihmisten palkkaan, joten säästöäkö tässä haetaan vai mikä on asian ydin?
Toivottavasti joku asiasta tietävä valottaisi tilannetta.
Kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista.

31

542

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OikeansuuntainenPäätös

      http://www.riihimaki.fi/kaupunginhallitus-5-6-2017-poytakirja/

      Tuolta riviltä löytyy liite pöytäkirjasta:
      253 Riihimäen kaupungin keskuskeittiön tarveselvitys; ruokahuoltopalvelujen kokonaisulkoistus

      Suurkeittiöissä, jotka usein ovat jo keskuskeittiöitä, laitteilla saavutettavat valmistusmäärät ovat valitettavan usein riittämättömiä kannattavaan toimintaan. Energian, tuotannon ja logistiikan tehokkuudet jäävät teollisesta tuotannosta. Asiakasturvallisuuden valvonta on usein manuaalista.
      Laitteiden rajallinen käyttö rajaa myös valikoimaa. Elintarviketeollisuuden valmiit tuotteet löytyvät jo listoilta: pyttipannut, pinaatti- ja porkkanaohukaiset, pihvit, kepakot sekä pyörykät jauhelihasta, kasviksista ja kalasta puikkoineen, makaronilaatikko, kiusaukset, muita laatikkoruokia ja joissain kunnissa osa keitoista sekä perunamuusi.
      Suurkeittiöiden tuotekehitys lepää nyt jo pitkälti elintarviketeollisuuden hyvän kehitystyön panostuksen varassa. Jäljelle jäävä oman tuotannon tarve voi jäädä luultua vähäisemmäksi.

      Tavoiteltavaa on asiakaslähtöinen ja vastavalmistetun tuntuinen ruoka. Laadullisesti, kannattavuuden ja kestävän kehityksen näkökulmista ruoka on viisainta valmistaa mahdollisimman vähillä, energiatehokkailla kuumennuksilla ja jäähdytyksillä, siksi suurkeittiöt käyttävät paljon elintarviketeollisuuden tuotteita, raaka-pakasteita, kypsiä lihoja, paloiteltuja ja raastettuja kasviksia, kastikkeita ja aiemmin mainittuja kokonaan valmiita ruokia.

      Riihimäen tarpeeseen n.4700 ateriaan ja 1000 välipalaan ei omasta keskuskeittiöstä saada kannattavaa. Esimerkki löytyy Hyvinkäältä, missä ateriamäärä on noin kaksinkertainen.
      Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy:n tiedot 2013-2016:
      Liikevaihto 7,1M€
      Tulos -646 000€

      Jokainen myyty euro on siis maksanut 1 euron ja 11 senttiä!
      Leikillisesti: Jos olisi pyytänyt ostajaa kävelemään ohitse ja antanut puolet euron tappiosta=5,5 senttiä tuon toteutuneen 7,1M€ mukaisesti, olisi vielä säästänyt 323 000 €?

      Kuntien tehtävä ei jatkossa ole leikkiä verovaroin elintarviketeollisuutta.

      • eiturhilleinvestoinneill

        Ilmeisesti Riihimäen olisi myös investoitava aika paljon uusiin keskuskeittiön laitteisiin ja mahdollisesti jopa uuteen keskuskeittiöön. Kaupungilla on paljon velkaa, joten ilmeisesti tällainen investointi ei ole kannattavaa.
        Kouluilla tarjottavan ruoan laatu riippuu tietenkin siitä, miten paljon siitä ollaan valmiita maksamaan per annos sekä siitä, miten Riihimäki osaa vaatia tiettyä tasoa ruoalta ja miten valvoo laatua.
        Olen joskus Helsingissä ruokaillut keskiasteen oppilaitoksessa, jossa taisi olla Fazer Amicalta ostettu ruokapalvelu. Mielestäni siinä ei ollut mitään moitittavaa.


      • OikeansuuntainenPäätös

        Juuri näin.
        Tärkeintä on kustannusten kohdentaminen oikein .
        Kuvitteellisesti: Jos kokonaiskustannukset olisivat suunnitellusti 2. Jakautuen raaka-aineille 1 ja toinen 1 sisältäen merkittävimpinä työvoima hallintoineen, vuokrat, energian ja kuljetuksen. Mikäli nämä jälkimmäiset eivät toteudu suunnitellusti, joudutaan lautaselta säästämään kokonaiskustannusten hallitsemiseksi.

        Kauppamiehet myyvät idylliä tuotantokustannusten säästöstä keskitetyssä ruuanvalmistuksessa (keskuskeittiö) ja tarjoilukeittiössä (koulu)lämmityksestä. Osittain näin toteutuukin, mutta onko useimpien tuotteiden tunnin valmistus edullisempaa kuin jo valmistetun vaatima tunnin lämmitys?

        Myös tarjoilukeittiöihin tarvitaan usein merkittäviä investointeja nykyaikaisiin kylmäsäilytys-, lämmitys- ja lämpösäilytyslaitteisiin. Lisäksi on hyvä tietää, että ylijäävä kuumennettu ruoka on aina hävikkiä, koska sen elinkaari on jo matkansa päässä (Cook & Chill: valmistus - jäähdytys - kylmäsäilytys max 4 vrk - kuumennus, ) toisin kuin valmistuspäivänä tarjoiltava ja asianmukaisesti jäähdytetty ruoka, sillä on vielä 3 vrk elinkaarta.

        On myös hyvä muistaa, että mikäli ruuan kuljetukseen käytetään pestävää kalustoa, on tiskin kuljetuksellakin hintansa, jollei ole kolminkertaista määrää kalustoa. Mikäli kuljetus hoidetaan kertakäyttöpakkauksin (muoviastioin tai - pussein) on energiajätteen määrä ja käsittely myös rahalliselta arvoltaan merkittävä.


    • saatanantunarit

      Hieno homma on, kun lapset ovat saaneet ilmaisen ruuan kouluissa ja päiväkodeissa. Joka on pidetty verovaroin mahdollisena. Sinulla lienee parempaa käyttöä niille rahoille? Ruoka järjestelmä on myös pyörinyt hyvin. Millä varoilla luulet yksityisen pyörittävän ruokahuoltoa?
      Kuntien on joka tapauksessa järjestettävä ruokailu. Kunnat ostavat palvelun yksityiseltä, jota pidetään verovaroin toiminnassa. Onko se oikein, että he pyörittävät toimintaansa verovaroin?
      Vai onko suuntaus siihen, ne lapset syövät kouluissa ja päiväkodeissa,
      joiden vanhemmilla on varaa maksaa?
      No' tämä sopii Kokoomukselle.

      • OikeansuuntainenPäätös

        Ensiksi korjaus leikilliseen laskuun :
        Yksi euro maksoi euron ja yhdeksän senttiä. 5,5 senttiä on 4,5 senttiä. Lopputulos sama 323000

        Koulu-, päiväkoti-, ja vanhustenruoka tulee hoitaa jatkossakin verovaroin, mutta kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisin tuottein. Trendinä on ollut rakentaa kunnallisia keskuskeittiöitä. Tuotantomäärät ovat pienen elintarviketeollisuuden luokkaa, laitteet ovat suurkeittiöiden pili-palivehkeitä teollisuuteen verrattuna.

        Keskuskeittiöitä yhdistää:
        - suunnitellut kustannussäästöt eivät ole toteutuneet
        - tuotanto ei ole energia- eikä logistiikkatehokasta, usein päinvastoin. Niiden kustannusvaikutusta joudutaan pahimmillaan tasoittamaan lautaselta
        - tuotantovälineet rajaavat valikoimaa, Turvaudutaan mainitsemaani teolliseen alihankintaan, joka käsitellään (pakataan ja kuljetetaan) uudestaan. Ainoastaan kustannukset nousevat.
        - " temputtavilla" tuotantomenetelmillä aistinvarainen laatu (näkö, maku ja tuoksu) ei toteudu vaikka mikrobiologisesti se on kunnossa, esim. perunamuusin valmistus - jäähdytys - uudelleenkuumennus (cook & chill) ei ole helppoa ja saattaa vaatia enemmän työtunteja kuin pelkkä valmistus ja heti tarjoilu (cook & serve). Samoin kylmävalmistus keskuskeittiössä, esim. lihakeiton kypsät, kylmät raaka-aineet (yleensä pakastekasvikset ja teollisuuden kypsentämät lihat ja perunat) ja mausteet (lihaliemijauhe) sekoitetaan keskenään ja tarjoilukeittiössä (esim. koulu) kuumennusvaiheessa lisätään vesi.
        - työn raskaus ja rasittavuus lisääntyvät, koska keskuskeittiöissä monet raskaat ja yksitoikkoiset työvaiheet joudutaan tekemään manuaalisesti. Teollisuudessa ne hoidetaan robotein.

        Toistan:
        Tavoiteltavaa on asiakaslähtöinen ja vastavalmistetun tuntuinen ruoka.

        Jotta keskuskeittiötoiminta olisi kannattavaa, tulisi määrien nousta kymmeniin tuhansiin. Silloin tarvitaan elintarviketeollisuuden laitteet ja markkinat jakeluverkostoineen
        Kuntien tehtävä ei siis ole leikkiä elintarviketeollisuutta.


      • huomaamattavai

        Milloin keskuskeittiöstä tuli liikelaitos?


      • vahvistettutalousarvio

        Kaiken kaikkiaan kunta käyttää kuntalaisilta keräämiään verovaroja ja valtiolta saamiaan valtionosuuksia vahvistetun talousarvion mukaisesti. Kaupunki ostaa erilaisia palveluita ulkopuolisilta, esim. hoivapalveluja vanhuksille, rakennusprojekteissa tarvitaan ulkopuolisia urakoitsijoita, selvitystöitä tilataan konsulteilta, jne. Ei kunta pysty tehokkaasti hoitamaan kaikkea mahdollista omalla henkilökunnalla. Ulkopuolisia toimijoita tarvitaan.


    • Paikallistaruokaa
      • Annescis

        Tunneköyhät poliitikot ja virkamiehet yksityistämiskiimassaan tekevät lapsista ja vanhuksista pelkkiä numeroita. Tähänkin toimintaan sopii vanha totuus: "An nescis mi fili, quantilla prudentia mundus regatur"


    • Keittäjännaapuri

      mitä järkee tässä on?
      kokopäiväisten vakituisten keittiötyöntekijöitten bruttopalkka vuosilisineen n.1600e-1800e kuukaudessa, kaikista huonoimmat palkat , ja näistä työntekijöistä revitään säästöt??? ei voi ymmärtää!!!
      naapurikuntien ulkoistamisen onnistumisesta saa jatkuvasti lukea lehdistä, huonompaan menee kokoajan, ruuan taso ja toiminta ja sujuvuus! kalliimpaakin kun oma ruokapalvelu!kannattaisiko ottaa opiksi!? entäs sitten tapakasvatus, esim päiväkodeissa ja kouluissa.
      keittäjät huomioivat ja kuuntelevat ruokailijoita ja ottavat palautetta aina vastaan .
      miksi hyvin sujuvasta pitää päästä eroon?

      • OikeansuuntainenPäätös

        Ote kaupunginhallituksen pöytäkirjasta, linkki siihen on ensimmäisessä viestissäni, kannattaa tutustua.

        "SOTE –uudistuksen yhteydessä sosiaali- ja terveyspalvelujen
        ruokapalvelujen järjestäminen siirtyy kaupungilta maakunnan vastuulle.
        Käytännössä aluekeittiö Kontion toiminnot eivät SOTE –uudistuksen
        jälkeen kuulu kaupungin vastuulle.

        Riihimäen ruokapalvelujen henkilöstömäärä on noin 55 työntekijää.
        Keittiön tiloihin on viime vuosina tehty kosteusvauriokorjauksia,
        parannettu monin tavoin ilmanvaihtoa sekä alipaineistettu rakennuksen
        alapohjan ryömintätila. Korjaustoimenpiteistä huolimatta koulun ja
        keittiön henkilökunta on saanut erilaisia sisäilmaongelmiin viittaavia
        terveydellisiä oireita.

        Aluekeittiö Telluksen sijainti koulun yhteydessä keskellä
        kerrostaloaluetta on monella tapaa ongelmallinen. Esimerkiksi keittiön
        huoltoajo ja ruokien kuljetukset voidaan hoitaa ainoastaan kävelykadun
        kautta. Lisäksi nykyinen keskuskeittiömalli ruokapalvelujen
        tuotantotapana on yksipuolisuutensa vuoksi vanhentunut. Nykyaikaiset
        ruokapalvelujen tuotantotilat pyritään sijoittamaan omina
        tuotantolaitoksinaan teollisuuskäyttöön osoitetuille kaava-alueille."

        Aiheellinen kysymys on : Mitä konsulttiyhtiöt haluavat tavoittella? Voisiko laitetoimittajien etu olla myös oma etu? Mihin suuntaan päätöksentekoa siis ohjataan?
        Julkisen sektorin ruokahuolto on laitetoimittajien paras asiakas, tarjolla on aina isoja kauppoja.
        Ovatko ostajat (päättäjät) olleet musta-valkoisia lintuja, jotka haluavat kaikkea mikä kiiltää...
        Kenkiä tarvitsevalle myydään suutarinvehkeet vaikka valmiit kengät tulee edullisemmaksi. Pyttipannua tarvitsevalle myydään puuronkeittovehkeet, millä sitä ei saa tehtyä!

        Uskottavasti päättäjiin vaikuttaen niin Hämeenlinna, Hyvinkää sekä moni muu kunta eivät ole päässeet suunniteltuihin (luvattuihin) tavoitteisiin. Tietääkseni Hämeenlinnassa palataan/on palattu aiempaan tuotantotapaan.
        .


    • näinsevaanmenee

      eipä taida kannattaa täällä tästäkään asiasta keskustella, mikään ei todellista tilannetta muuksi muuta.
      päättäjät päättää, me muut seurataan sivusta. turhat marinat sikseen ! annetaan päättäjille työrauha .
      pelissä mukana olevat työntekijät voivat hakea töitä muualta jos ei muutokset nappaa.

    • OikeansuuntainenPäätös

      Lobbarit lobbaa asiantuntijan roolissa. Verorahat palaa eikä kukaan huutele perään. Sitten kun menee pieleen, laitetaam taas "konsultit" selvittämään ja suojaudutaan raporttien taakse. Edelleen verorahat palaa.

      • liikaaulkopuolisia

        Riihimäen kaupunki käyttää aivan liikaa erilaisia konsultteja selvittämään yksinkertaisiakin asioita, joista omat viranhaltijat pystyisivät laatimaan raportit. Aika moneen kertaan konsultit taisivat selvittää mm. mahdollisia kuntaliitoksia. Rahaa paloi, mutta ei tainnut mikään muuttua. Luulisi sitä tietoa ja asiantuntemusta kaupungin asioista kertyneen nimenomaan omille viranhaltijoille.


      • Annescis

        Monen kunnan organisaatiot ovat turvonneet tehottomiksi ja kalliiksi johtamiskerhoiksi. Kun joskus on päätetty, että kunnassa pitää olla näin monta johtajan- , päällikön -, osastopäällikön tms. virkaa, ne täytetään aina uskollisesti. Tämän lisäksi perustetaan uusia virkanimikkeitä. Tehottomuus kasvaa, kustannukset lisääntyvät, mutta porukka ylityöllistää toisensa tehokkaasti. Otanpa jonkun esimerkin. Kun meidän firmassa alkoi mennä huonosti, piti saneerata. Siltä ei säästynyt edes johtajataso. Laskentapäällikkö lähti eläkkeelle vapaaehtoisesti ja talousjohtaja sai kaikki hänen tehtävänsä. Hommat hoituivat hyvin, eikä yhden henkilön vähennystä huomannut lainkaan. Joku vai itsekseen mietti, mitä se talousjohtaja oli päivät pitkät tehnyt. Samalla sai toimitusjohtaja lähteä, uusi nimitettiin , mutta omatalon sisältä. Hänen tehtävänsä jaettiin muille. Alkoi tulla ihan oikeaa säästöä.
        Toisena esimerkkinä tulee mieleen Hausjärven kunta. Kun kunnanjohtaja lähti pois, hänen tehtäviään hoiti talousjohtaja menestyksellä. Samoin hoitui talousjohtaja tehtävät. Oliko organisaatiossa yhden johtajan ylitys. Lähes sama tilanne on Lopella. Kunnanjohtaja on virkavapaalla. Talousjohtaja hoitaa hänen tehtävänsä ja hänen tehtävät on delegoitu alaspäin.
        Herää kysymys, miksi niitä virkoja täytetään, kun tehtävät hoituvat vähemmälläkin byrogratialla.
        Täten voitaisiin käydä läpi koko organisaatio. Saattaisi löytyä ne puuttuvat rahat mm. lasten ja vanhusten ruokailuun, joka lienee mm. se kunnan tehtävä.


    • OikeansuuntainenPäätös

      "Spotlight Kouluruokaa säästöliekillä"
      https://areena.yle.fi/1-3797227
      Kannattaa katsoa. Ohjelmassa on kutakuinkin samat asiat, joista aikaisemmissa viesteissäni olen maininnut. Lisäksi siinä kerrotaan kuinka Ruotsissa on päädytty toisenlaisiin ratkaisuihin, säästetty muualta kuin lautaselta!

    • järkivoittaavielä

      kiitos linkistä :) tuo kannattasi kaikkien katsoa. fiksu kokki oli kommentoimassa ja ajatteli kouluruokailua kokonaisuudessaan. sopii ajatella , että miltä se esim viikkoa aikasemmin tehty ruoka maistuu ,kun esim perunamuussi kiusaukset, perunat valmistetaan edellisviikolla ja jäähdytetään ja sitten ruokailupäivänä lämmitetään . jos suurtuotantoon menee kouluruuan valmistus suureen tehtaaseen, ei ruuan laatu voi ainakaan parempaan suuntaan mennä. kouluruokailu on tärkeä osa kehittyvälle ja kasvavalle lapselle ja nuorelle. ja kuten ohjelmassa kerrottiin, on ammattitaitoiselle kokille nöyryyttävää syöttää "asiakkailleen" monta päivää vanhaa ruokaa. kokki tekee parhaansa että asiakas on tyytyväinen saamaansa ruokaan.
      riihimäellä kouluruoka on hyvää ja laadukasta.

      • OikeansuuntainenPäätös

        Elintarviketeollisuudessa on nykyään hyviä, mummon ohjeella tehtyjä, käytännössä lisäaineettomia tuotteita (tässä yksi parhaista: http://www.lagerbladfoods.fi/fi/yritys/laatu/), jotka ovat ravintola- ja suurkeittiökäyttöön suunniteltuja, joko sellaisenaan tai tuunattuna.

        Kaikissa keskuskeittiöissä on toteutunut ohjelman mukaisesti : Kun pitäisi tehdä sekundaa, niin sutta tulee. Hyväksi koetut kouluruokareseptit eivät vaan yksinkertaisesti sovi Cook & Chill- tuotantoon. Eikä ruuan käyttäytymistä prosessissa voida varmuudella ennustaa. Esim. muusiperuna on vuodenajasta, säistä, lajikkeesta ja käsittelystä johtuen erilaista ja vaatii senmukaisen kypsennyksen ja reseptin. Opetellaan sanoi titteliherra ohjelmassa, juuri kun sen oppii niin joutuu taas säätämään, ja taas ja taas...

        Osaamista ei ole, eikä sitä tuohon voi tulla, on vaan niitä, jotka ovat pitempään hakanneet päätään seinään asian kanssa. Ovat sitten tehneet kompromisseja epäonnistumisen välttämiseksi = laatu joustaa, haasteeliset ruokalajit pudotetaan pois. Helposti listalta löytyy etupäässä makkararuokia, puuroja, kiusauksia ja jauheliha- ja hernekeittoa. Hyviä ruokia, mutta monet jo eläkeläisten suosikkeja, mutta kun laitteet ei muuhun väänny vaikka ruuanlaiton osaamista löytyy yllin kyllin.

        Onko päiväkotilapselle valmistettu ruoka lukiolaiselle maistuvaa ruokaa? Ja päinvastoin? Toistatuhatta litraa soppaa maustetaan niin, että se sopii kaikille. Siksi vesi ja lihaliemijauhe ovat hallitsevat maut. Pataan lasketaan vesi ja lapioidaan lihaliemijauhetta perään, sitten pakastevihannekset, kypsät lihat ja perunat. Jäähdytetään, pussitetaan (tai päinvastoin) ja lämmitetään neljän päivän päästä. Sitten syytellään lapsia nirppanokiksi kun ruoka ei maistu.

        Voisin jatkaa tätä loputtomiin.


    • arim82

      luotetaan että päättäjät päättää asiassa oikein. pitemmällä tähtäimellä ajatellen, eikä hetken mielijohteesta eikä ainoastaan halusta olla se joka muuttaa kaiken. jos itsellä ei ole lapsia, pitäisi silti päättää vastuullisesti niin että riihimäkeläisillä koululaisilla ja päiväkotilapsilla jatkossakin on ravitsevaa ja maukasta kouluruokaa.
      oliko niin että hausjärvellä ja lopella om oma keskuskeittiö jatkossakin? yhdistymisestä riihimäen kanssa huhuttiin vielä jokin aika sitten

    • Masamäki

      voisiko ulkoistuksessa olla joitain hyviäkin puolia mahdollisesti?
      jos joku hiffaa niin vois jotain positiivistakin edes kuvitella olevan muutoksesta. eikös aina joka asiassa ole kaksi puolta?

    • OikeansuuntainenPäätös

      Päätös ulkoistuksesta on ehdottomasti oikeansuuntainen. On oltava huolellinen mitä valmistetaan ja mikä on tuotantotapa. Tavoite on on oltava vastavalmistettu (Cook & Serve) eikä edellisviikkoinen, lämmitetty ruoka. Jos se ei ole mahdollista ja Cook & Chill on ruokalajiin laadullisesti toimiva vaihtoehto, voidaan sitäkin harkita, mikäli ruokaa ei saada esivalmistettua niin. että suunniteltu lämmitysvaihe onkin kypsennysvaihe. Itsetarkoitus Cook & Chill ei saa olla, eikä siihen pidä pyrkiä. Tässä on menty lujaa metsään kunnallisissa keskuskeittiöissä. On myyty sellaista, mitä laitetoimittajat eivät aina itsekään hallitse pikkuisissa esittelykeittiöissään.

      Kartoituksen on lähdettävä asiakaslähtöisistä ruokalistoista ateriatyypeittäin. Ravintosisällöt toteutuvat vain syötyjen aterioiden kohdalta.

      On mietittävä niiden tuotanto oikeine, todellisine vaiheineen ja niihin tarkoitetuin laittein sekä teollinen alihankinta. Hyvien elintarviketeollisuuden tuotteiden kanssa ei ole viisasta kilpailla, siinä häviää sekä laadussa että hinnassa, kädet väsyy ja tulee paha mieli.
      Lähtökohtana siis: Tarvitaanko soosia vai soosintekovehkeet?

      Jos ulkoinen, osaava toimija vastaa tarpeisiin, kykenee tuottamaan myös omille markkinoilleen tuotteitaan niin, että hinta pysyy oikeana, ollaan onnistuttu. Tuotevalikoima pysyy molemmille viisaana, eikä aleta tusaamaan kannattamatonta, Win-Win kaikille. Toiminnan suunnittelu laitehankintoineen ja toiminta ovat normaaleja yritystoiminnan sisäisiä kustannuksia. Tässä myös hankintalain karikot voidaan kiertää.

      Silloin kunnalle ei tule taakakseen mahdollisesti väärinsuunniteltua keskuskeittiötä, missä väkipakolla yritetään tehdä kaikennäköistä huttua, mihin laitteet eivät oikein väänny ja kustannukset karkailevat. Sössitään kunnes kustannuksia leikataan pakon edessä lautaselta. Näinhän se on joka tarinassa mennyt.
      Vielä kerran:
      Kunnan tehtävä ei siis ole leikkiä elintarviketeollisuutta.

    • järjellistäajankäyttöä

      Aloitetaan koulut kello 12.00.
      Ruokailu ongelmille tulee loppu, kun
      aamupalan ja lounaan voi syödä kotona. Elovena patukan voi syödä vaikka välipalaksi ( omakustanne tietysti.) Poistaisi monta ongelmaa.

    • OikeansuuntainenPäätös

      Jyrki Sukula 2.10 aamu-TV:ssä:
      Kouluruokailun valtakunnallinen toteutumisaste on alle 80% suunnitelluista, noin miljoonasta ateriasta. "Pellosta pöytään"- arvoketjussa 200 000 ateriaa on ruoka- ja resurssihävikkiä (viljely, jalostus, pakkaus, varastointi, kuljetus ja hävikin käsittely laitteineen ja töineen). Puhutaan merkittävistä kustannuksista ja ympäristöhaitoista.

      Pienen nälän varmistaminen ruokailuajankohdan kohdentamisella oikein koulun alkamisajankohtaan, saa ruuan maistumaan ja korjaa taatusti tuota hävikkiä. Onko koululaisten sopeuduttava aamuvirkkujen seniorien rytmiin on aiheellinen kysymys myös huomisen työelämässä.

      Kansanterveydellisesti ja - taloudellisesti kouluruokailu on erittäin tärkeää. Kotien taloudellliset sekä taidolliset puutteet valitettavasti vääristävät viitsimisen ohella lapsen kehitystä tukevaa ravitsemusta.

    • uuttatuultataivaalta

      cook and chill menetelmä on nyt muoti-ilmiö. sitä ei kukaan taida tietää mitä on laatu tuossa menetelmässä, mutta haittaaks se ?

    • suomeekiitos

      win-win?? mitäs se meinaa??

      • OikeansuuntainenPäätös

        "suomeekiitos":
        Win-Win
        Molemmat osapuolet voittavat. Alkujaan peliteoreettinen käsite, joka rakentuu pelitilanteen voittamiseen. Usein toista osapuolta vastaan olevassa toiminnassa haetaan ratkaisua, jossa molemmat osapuolet hyötyvät.

        Tässä tarkoittamani:
        Kun ulkopuolinen yritys valmistaa sovittuja ruokatuotteita, mitä ei muilta toimijoilta saada kilpailukykyiseen hintaan tai rajauksin (esim. luomu tai kotimaisuus), voi se avoimilla markkinoillaan myydä tuotetta kenelle tahansa sitä tarvitsevalle. Saadakseen sen kaupaksi on tuotteen oltava oikeahintainen ja laadullisesti kunnossa. Julkisen sektorin jäykät hankintalait (halvin voittaa) voidaan tarvittaessa kiertää. Ollakseen kannattavaa, on yritystoiminnan oltava kustannustehokasta ja osaavaa jokaisessa vaiheessa, myös johtamisessa.

        Kunnallinen keskuskeittiö toimii suljetuilla markkinoilla, eikä tätä "kiritystä" tapahdu. Myynnin määrää voidaan lisätä muilla suljetuilla markkinoilla (muut kunnat), todennäköisesti suhteelliset kustannukset kasvavat enemmän kuin myynti. Miten ne jaetaan? Kaikki toiminnasta aiheutuvat kustannukset tulevat kunnalle ja ne maksetaan verovaroin. Näin on pääosin tapahtunut jokaisessa kunnallisessa keskuskeittiössä, ennemmin tai myöhemmin, Piikki on valitettavasti auki.

        "uuttatuultataivaalta:

        Cook & Chill on erinomainen elintarviketeollisuuden menetelmä. Robotit ja ohjelmoidut teollisuuden laitteet tekevät raskaan työn ja valvovat sitä. Tuotevalikoima on oikea ja sopiva. Kaupan kylmäaltaaista löytyy näitä, tutuimpina erilaiset laatikkoruuat.
        Teollisuudessa saadaan pakkauksista myös tuotesisällöltään tasa-laatuisia (=lihasopassa on kaikkia raaka-aineita pakkauksissa tasaisesti).

        Suurkeittiöissä valmiin ruokalajin pakkaaminen käsipelillä on haasteellista. Olisi sekoitettava samanaikaisesti sekä pysty- että vaakasuunnassa koko pakkaamisen ajan, (Ameriikasta löytyy näitä pelejä teolliseen käyttöön). Muuten yhteen pakkaukseen menee lihat, toiseen perunat ja kolmanteen liemet.
        On olemassa pumppuja, joilla imetään padoista . Niissäkin fysiikanlaki tulee vastaan: ensin tulee pumpulle helpoin ja lopuksi vaikein. Muusissa tarkoittaa, ensin nesteet ja sitten jänkkipottumuussi. Imu saadaan letkuun pyörivällä "siipihärvelillä". Se myös "pureskelee" ruoan sattumat. Mehukeitto ja kasvisosekeitto sopivat parhaiten pumpulle.

        Kaikki raaka-aineet eivät sovi keskenään kypsänä pitkään säilytykseen ja sen jälkeiseen kuumennukseen. Niissä tapahtuu rakenteellisia muutoksia, mm. kerma-/maitopohjaisesta kalakeitosta tahtoo tulla piimäpohjaista. Myös kypsien kasvisten rakenne muuttuu ajan kanssa: pinta liisteröityy tai väri muuttuu houkuttelemattomaksi.
        Valikoimista joudutaan tekemään kompromisseja, mitä pystytään tai halutaan valmistaa ja miten, jätetäänkö niistä jotain pois tai lisätäänkö jotain ylimääräistä (usein suurustavaa tärkkelystä).


    • Lihapullamuusilla

      Missä mennään sapuska asiassa?

    • Vehkakoski

      Riihimäen koulu ruoka on ihan paskaa keskuskeittiön paskamössot tuodaan kouluille syötäväksi

      • ToimijaX

        No ei mitään väliä, hyvä kun edes paskaa on. Kohta saatte muualta tuotua mössöä, kaikki on kaupan.


    • Edti

      Hyvää

    • ainykkönen

      riihimäellä ei ole varaa siis tehdä uutta teollisuus keittiötä , ok , otatte kilpailjtuksella 10 vuodeksi toimijan joka rakentaa kuntaan ihan överihintaisen uuden keittiökappelin , a. kunta ottaa siihen velkaa ( takaa lainan) ja makselee sitä sitten muiden veroeurojen nimissä.
      b. sopimus loppuu , kunta vissiin lunastaa tämän kompleksin itselleen ( velalla)
      c. nyt tehdään sopimus nousevin hinnoin eikä paluuta ole van haan ikinä , kunta riutuu veloissa , alue halpenee ja kuntalaisista tulee matalapalkka alaisten lähiö , jossa kouluruokailun hinta on elitistinen .

      onko kilpailun hävinnyt taho onnistunut jossain kunnassa , kaupungissa saamaan 1 tilan......

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1675
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1545
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1444
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      46
      1411
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1333
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1278
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      10
      1153
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe