Lakiosaa ei suostuta maksamaan

Perintöriitaa

Edesmenneen kumppani(ei aviopuoliso) ei suostu maksamaan rintaperillisen lakiosaa hallintatestamentin alaisesta omaisuudesta. Kuka maksaa oikeusavustajan ja käräjäoikeuden kulut ja auttaako kotivakuutuksen oikeisturvavakuutus asiassa, mikäli rintaperillinen joutuu maksamaan jotain kuluja? Voidaanko oikeusavustajan kulut maksaa kuolinpesästä ja otetaanko nämä maksetut oikeidenkäyntikulut huomioon määriteltäessä lakiosaa? Pesän riitahan tämä on kun pesänjakoa ei voi suorittaa ennen lakiosan maksamista. Maksaako häviäjä oikeudenkäyntikulut, ja vastapuolen oikeusavustajan kulut? Voiko lakiosaa vaativa rintaperillinen hävitä?

7

1132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perintöriitaa

      Edelliseen liittyen, onko Porissa jotain hyväksi tiedettyä perintöasioihin keskittynyttä edullista lakimiestä? Vaikuttaako asianajajan kokemus ja pätevyys tällaisessa lakiosa-asiassa paljon?

    • hiemanvastauksia

      Rintaperilliset maksavat oikeusavustajan kulut, niitä ei voi ottaa pesästä.
      Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus saattaa hyvinkin kattaa nämä kulut.

      Oikeudenkäynnin kulut ja myös asianajokulut maksaa hävinnyt. Tässä tapauksessa henkilö "kumppani(ei aviopuoliso)" joka kieltäytyy maksamasta lakiosaa, koska rintaperillisillä on oikeus saada aina lakiosansa, ellei vainaja ole ennen kuolemaansa erittäin vakavien syiden vallitessa tehnyt testamenttia, jossa hän tekee rintaperillisen tai rintaperilliset perinnöttömiksi. Usein tämäkään perinnöttömäksi jättäminen ei päde oikeudessa, vaan siellä päädytään lakiosan saamiseen.
      Lakiosaa vaativa määrää myös maksuaikataulun, joka on tyypillisesti joitakin viikkoja.
      Mikäli hallintatestamentin saaja ei pysty maksamaan lakiosaa, se otetaan perittävästä hallintatestamentin alaisesta omaisuudesta myymällä sitä. Hallintatestamentin alaisen asunnon tapauksessa myymällä asunto, jolloin kuolinpesän osuus asunnosta menee samalla kokonaan jakoon perillisille ja hallintatestamentti purkautuu siltä osin.


      LAKIOSA
      http://juranova.fi/perinto-perhevarallisuusoikeus/perinnonjako/
      Rintaperillisellä on testamentista ja tietyistä perittävän elinaikana tekemistä lahjoituksista riippumatta oikeus saada aina lakiosansa, ellei perinnöttömäksi tekemisen edellytykset täyty ja tästä ole määrätty laissa edellytetyllä tavalla testamentilla. Lakiosa on puolet lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan perilliselle tulevan perintöosuuden arvosta. Ainoastaan lesken(siis aviopuolison, ei koske avopuolisoa) oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ja asuinirtaimistoa ohittaa lakiosaperillisen oikeudet, jolloin perillisen oikeus saada lakiosa haltuunsa lykkääntyy hallintaoikeuden päättymiseen saakka. Lakiosaa laskettaessa pesän varoihin tulee lisätä perittävän antama ennakkoperintö, suosiolahja tai testamenttiin rinnastuva lahja. Lisäksi huomioon voidaan ottaa ylisuuret henkivakuutusmaksut. Toisin kuin lakimääräistä perintöosuutta jaettaessa, lakiosaperillinen ei voi vaatia esinekohtaista lakiosaansa, jos perittävä on tehnyt omaisuudestaan testamentin määräämättä, että rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa nimenomaan jäämistöön kuuluvasta omaisuudesta.

    • PesänjakaajaAA

      Kotivakuutus ei korvaa perinnönjakoa kuin vasta moitekannevaiheessa pesänjakan päätöksestä.

      Kuluja ei ole ellet käytä avustajaa. Käräjäoikeuden hakemusmaksu ja hakemispalkkio pesänjakajasta korvataan vainajan varoista päältäpäin. Pesänjakajan kulut ja palkkio menevät myös päältäpäin pesästä.

      Hakemus ei paljoa taitoa vaadi. Perukirja liitteeksi, mielellään suostumus pesänjakajasta ja pyyntö, että pesänjakaja toimittamaan ositus ja perinnönjako.

      Avopuoliso vaikuttaa hölmöltä, kun ei sovi.

      • Fjfkdkdkdl

        Kyseessä ei ole perinnönjako- vaan riita-asia, jossa testamentinsaaja ei maksa lainmukaisesti määrättyä lakiosaa rintaperilliselle. Velka tulee laittaa ulosottoon mikäli sitä ei makseta. Lakiosa maksetaan tarvittaessa myymällä hallintatestamentin alaista omaisuutta, mikäli summaa ei saada muuten maksettua esim. lainana. Tietenkin viivästysmaksut päälle. Muutenhan kukaan velallinen ei maksaisi velkojaan pois.


    • entäviivästyskorko

      Entä viivästyskorko?
      Sehän on 7 %.
      Voiko lisätä perittävään?

      Voiko vaatia ulosoton kautta, jos kaikki paperit on kunnossa?

      Tuo Käräjäoikeuden hakemispalkkio pesänjakajasta, - mikä se on ja minkä suuruinen, jos ei käytä avustajaa?

      • KaikkiVastapuolenMaksuun

        Tietenkin lakiosan viivästyneeseen maksuun korko ja käräjäoikeuden kulut häviäjälle eli lakiosan maksusta kieltäytyvälle, koska lakiosa on ensisijainen oikeus rintaperilliselle jos testamentin saaja ei ole aviopuoliso, vaan joku muu esim. avopuoliso. Eihän oikeassa oleva perintölain mukaan toimiva maksa oikeudenkäyntikuluja vaan se joka toimii lakia vastaan.


    • PitääOdottaa

      Kunpa pian tulisi 100% testamenttioikeus ilman mitään automaattisia lakiosia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1585
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1315
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1198
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe