Huoneilman hiilidioksiditasot talvella

Hei. Ostin muutama kuukausi sitten tällaisen pienen, kahden huoneen talon ( sauna), ja aloin huolestua ilmanlaadusta kun koin monesti oloni talossa tokkuraiseksi ja väsyneeksi, sekä tietokoneella ollessani aloin kärsiä pään särystä, jota minulla ei koskaan aikaisemmin ole ollut. Nyt sitten kävin verkkokauppa.com liikkeestä ostamassa hiilidioksidi mittarin ja kun sen eilen laitoin päälle, yöpöydälläni, uniltani herättyä, niin lukemaksi sain 1400 ppm (parts per million, eli osaa per miljoona). Ideaalinen taso olisi alle 800 ppm ja yläraja on 1200 ppm (laite hälyttää kun huoneilma saavuttaa tämän arvon). No, tuosta kyllä vähän huolestuin ja rupesin sitten seuraamaan mittaria vähän tarkemmin ja näyttäisi siltä, että asuntoni huoneilman hiilidioksidi pitoisuus alkaa, heti ikkunan sulkemisen jälkeen, lähteä kipuamaan kohti vaarallisia lukemia. Tilanne kyllä korjaantuu jos avaan ikkunan joksikin aikaa, mutta näyttäisi vähän siltä että yhden yön aikanakin ikkunaa pitäisi avata varmaan joku 3 - 4 kertaa, jotta hiilidioksidi pitoisuudet eivät nousisi hälytystasolle.

Asunnossani olevat kaksi manuaalista poistoilmakanavaa on minulla nyt ollut niin auki kuin vain ne saan, mutta ongelma ei silti korjaannu. Olen poistoilmakanavat testannut savulla, että ne kyllä vetävät. On hieman rosittavaa availla ikkunaa jatkuvasti ja se ei ole talvella, eikä näin syksylläkään, mitenkään mukavaa, kun heti tulee todella kylmä sisälle.

Osaisikohan teistä joku kertoa, tai ehdottaa, minulle jotain ratkaisua ongelmaani, joka siis on, että ikkunoiden ollessa kiinni ja manuaalisten painovoimaisten ilmanvaihtokanavien täysin auki, asuntooni alkaa kertymään hiilidioksidia, niin että se lopulta ylittää turvallisuusrajaksi asetetun 1200 ppm arvon. Ongelma myös on mahdollisten ratkaisuiden lämpöhukka. Toki voisin asua ikkuna auki, mutta voisi aika kylmä olla. Luin tutkimuksia ja ilmeisesti jo hiilidioksiditasojen maltillinenkin nousu (400 ppm nousu, ilmeisesti ulko ilman normaalista 400 ppm tasosta) aiheuttaa mitattavaa kognition ja strategisen ajattelun heikkenemistä. Minua tämä todella huolestuttaa, koska käyn tällä hetkellä iltalukiota ja pyrin siellä hyviin arvosanoihin, jotka saattavat vaarantua, mikäli opiskelutilassani, kotona, on korkeat hiilidioksidi pitoisuudet.

Voisikohan tarkaisu olla koneellisen ilmanvaihdon asennuttaminen, eli halvimmillaan se että asentaisin sähköpuhaltimella varustetun ilmanpoistokanavan, joka vetäisi huoneistosta ilmaa kovemmalla voimalla, niin että huoneilma uudistuisi nopeammin. En tiedä auttaisiko jos tekisin lattian rajaan jonkun ilmastointiaukon, niin että uutta ilmaa olisi myös helpompi saada asuntoon. Tietenkin nämä ratkaisut eivät ole hirveän mieluisia, koska tällöin asuntoni lämmittämisestä tulee kalliimpaa, kun poistoilmakanava vetäisi lämmintä ilmaa harakoille. Mittasin myös laitteella ulkoilman hiilidioksidi pitoisuuden, jonka arvoksi laite antoi 355 ppm, eli kyse ei ole myöskään siitä, että asuisin alueella jossa olisi muuten poikkeuksellisen huono ulkoilman hiilidioksiditaso.

Onko jollain ollut samanlaista ongelmaa, tai muuten kuullut jostain toimivista ratkaisuista?

Se tutkimus/artikkeli: https://thinkprogress.org/exclusive-elevated-co2-levels-directly-affect-human-cognition-new-harvard-study-shows-2748e7378941/

19

6381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NickNailer

      Kyseessä on painovoimaisen "ilmanvaihdon" ominaisuus. Korvausilmaa tulee liian vähän.

      Mikäli kyseessä on OKT, niin reikä seinään ja siihen lisälämmittimellinen ilmanvaihtokanava. Ei tule juurikaan vedon tunnetta. Maksaa tietysti. Halvempi vaihtoehto on reikä ulos patterin yläpään kohdalta. Kylmä ilma laskeutuu patteria pitkin lattiaa kohti kunnes lämpiää ja alkaa nousta.

      AS. OY:ssä ongelma on yhtiön.

      Talvella painovoimainen voi toimia, kesällä ei useinkaan, koska lämpötilaero ei ole riittävä.

      Kokonaan koneelliseen siirtyminen voi olla hyvinkin raskas investointi.

    • Uhjkk

      Mistä ilmaa tulee? Esim. makuuhuoneeseen voi laittaa mobair venttiilin.

    • InsinööriX

      En voi muuta kuin ihmetellä tätä hommaa: Suomalaiset on aivopesty säästämään energiaa oman ja talonsa/asuntonsa terveyden kustannuksella. Tukkimalla tai kuristamalla ilmanvaihtoa säästetään vuodessa ehkä 100 euroa tai pari. Sillä seurauksella, että lääkäri-, lääke- , yms. terveydenhoitokustannuksiin ja menetettyihin työtuloihin hukataan vuodessa tuhansia euroja sekä asukkaiden että yhteiskunnan varoja. Tai se aiheuttaa jopa satojen tuhansien menetyksen kosteus/homevaurioiden muodossa.

      Järki käteen ja laittakaa se ilma vaihtumaan pelkäämättä muutaman euron lämmityskustannusten kasvua! Energian säästö terveyden kustannuksella on todella kallista "säästöä"!

      • peffa_edellä_puuhun

        Ei ole enää varaa ilmanvaihtoon, kun rahat käytettiin mittalaitteeseen!

        Toki tuo mittalaite oli tarpeeton ostos, koska ilmanvaihdon puutteen (=tunkkaisuuden) havaitsee nenälläänkin. Mutta johonkin rahat piti käyttää...


    • Mikrohöyry

      Suo siellä, vetelä täällä. Erittäin runsas ilmanvaihto, etenkin talvella, aiheuttaa huoneilman suhteellisen kosteuden pienentymisen tuonne 20-30 % tasolle, minkä seurauksena nenän limakalvot kuivuvat, kipeytyvät, iho kuivuu ja alkaa kutista. Tämä estetään hankkimalla ilmankostutin. Niitäkin on olemassa erilaisella toimintaperiaatteella toimivia, joten kannattaa lueskella niistä saatuja käyttökokemuksia esim. netistä.

    • Happiahmatit

      Tuota hiilidioksidilähdettä hiukan pohdin.

      Miten vanha talo on. Onko koko talo tuo pari huonetta sauna? Eli onko ullakkotiloja tai kellaria? Kohoaako hiilidioksiditaso vaikkei yksikään asukas olisi paikalla? Jos hiilidioksiditasot nousevat vaikkei yksikään ihminen tai kotieläin ole paikalla, on mahdollista, että paikallinen fauna kuluttaa sisäilman happea.

      Kannattaisi selvittää, onko jossain rakenteissa esim. hiiriä, muurahaisia tms., joiden hengityksestä hiilidioksiditaso kohoaa. Entä bakteeritoimintaa? Myös, onko alalattiat tuuletettu niin, ettei mahdollinen Radonkaasu kerry asuntoon. Onko Radonriskialuetta? Nimittäin hiilidioksidikaan ei pääse alarakenteista pois tuulettumaan, jos on liian tiivis. Hiilidioksidi CO_2 on raskasta ja kertyy seisovassa ilmassa helposti lattianrajaan.

      Jos on ullakkotila ja vaikka 55 vuotta vanha talo niin ullakolle voi olla kuollut hyönteisiä 55 vuotta, joita sitten toiset hyönteiset saapuvat syömään (ns. lahottajia). Mikäli ullakkotila on kuiva on tilanne vähän parempi, mutta esim. hiirten käytävät ja vuotavat katon saumat (keväisin lumen ja jään sulamisvedet) kannattaisi tarkistaa.

      Muuten tuo suodattimellinen reikä seinään alas on hyvä ratkaisu.

      • Anonyymi

        Ellei kyseessä ole navetan tai sikalan kulmahuone, en ehkä olisi huolissani rakennuksen eläinten päästöistä. Pikemminkin ihmisten ja lemmikkien yhteinen hiilidioksidikertymä, joka puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi aiheuttaa haittaa. Ilmansuodatin, joka poistaa myös hiilidioksidia olisi varmaan hyvä ratkaisu.


    • DItuta

      Moi. Asia ei ole pelkästään kiinni ilmanvaihtokertoimesta. On tietysti tärkeää, että korvausilma tulee ulkoa, eikä esim. rakenteiden läpi mistä tahansa. Myös poiston sijoituskohta vaikuttaa, erityisesti alimitoitetuissa ilmamäärien kierroissa, esim. painovoimainen. Lattiarajaan sijoitettu poisto vie hiilidioksidin tehokkaimmin pihalle. Tämähän on vanhoissa taloissa järjestetty siten, että vessan, vaatehuoneen tai kylppärin oven alla on rako. Poisto siis asuintiloista tapahtuu lattiarajasta vaikka kylppärissä poisto olisi katossa. Oikeastaan toimiakseen pitäisi noiden ovien olla kiinni, mutta varmistaa että oven alareunassa on riittävä rako.
      Syy, miksi poistot tehdään asuintiloissakin nykyään suoraan kattoon, on puhtaasti kustannuskysymys. Se on halpa ratkaisu. Eikä riittävien ilmamäärien täyttyessä koeta ongelmaksi.
      Itse rakentaisin nykyisissä systeemeissä rinnalle aina muutaman poistohaaran myös lähelle lattiatsoa, joka raikastaa ilman myös kevyemmällä kierrolla.

      • y-haara

        Pöpiläänkin on näköjään saatu nettiyhteys. Vai oletko vanha tuttu y-haara?


      • DItuta
        y-haara kirjoitti:

        Pöpiläänkin on näköjään saatu nettiyhteys. Vai oletko vanha tuttu y-haara?

        Ai niinkö? Ootko usein sinne yrittänyt yhteyttä? Toiselta palstalta saat varmaan apuja.


      • raksaaja-sh

        "Itse rakentaisin nykyisissä systeemeissä rinnalle aina muutaman poistohaaran myös lähelle lattiatsoa"

        Jeps.
        Ilman epäpuhtaudet tuppaa olemaan hapekasta ja puhdasta ilmaa raskaampia.
        Siitä syystä meilläkin on yksi poisto alakerrassa lattian rajassa (saunassa lauteiden alla).

        Mutta koneellisen (tulo poisto) ilmanvaihdon taloissa ilma liikkuu niin paljon että ilman kaasut sekoittuu tehokkaasti.
        Haitallinen kerrostuminen siis lähinnä painovoimaisten järjestelmien ongelma ja etenkin lämmityskauden ulkopuolella.


      • Anonyymi
        DItuta kirjoitti:

        Ai niinkö? Ootko usein sinne yrittänyt yhteyttä? Toiselta palstalta saat varmaan apuja.

        Tukehtuvat hiilidioksidiin, ellei sitä asianmukaisesti poisteta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tukehtuvat hiilidioksidiin, ellei sitä asianmukaisesti poisteta.

        "Tukehtuvat hiilidioksidiin, ellei sitä asianmukaisesti poisteta."

        Hiilidioksidi ei ole myrkyllistä, suurin osa hengittämästämme ilmasta on hiilidioksidia. Hiilimonoksidi on tappavan myrkyllistä..

        Joten ole kommentoimatta kun et edes tiedä perusasioita!!!


    • raksaaja-sh

      Aihetta sivuavia faktoja...

      Määräykset ilmanvaihdosta.

      Tuloilman määrän tarve per yksi ihminen omakotitalossa (per neliö? per minuutti):
      Suomi 24L
      Ruotsi 12L
      Norja 20L
      Tanska 18L
      Ranska 8L (noin)
      Puola 11L (noin)
      jne

      Eri maissa ihmiset tarvii eri määrän happea. (LOL!)

      • Anonyymi

        Vai olisiko kuitenkin niin, että eri maissa viranomaiset haluavat asukkaiden toiminnoillaan kehittämän kosteuden tuulettaa eri vauhtia pois huoneistoa homehduttamasta?, lol,lol


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai olisiko kuitenkin niin, että eri maissa viranomaiset haluavat asukkaiden toiminnoillaan kehittämän kosteuden tuulettaa eri vauhtia pois huoneistoa homehduttamasta?, lol,lol

        Oliisko essonvaareilla ryyppy juuttunut päälle ja mopo keulii, kun taas tulee jotain ihan käsittämätöntä legendaa tuutista ulos?

        Vai tarkoitus ainoastaan muistuttaa, että kovin ääni lähtee tyhjistä tynnyreistä?


    • Anonyymi

      Kuulostaa siltä että korvausilma ei tule, niin ei myöskään ilma vaihdu.

      Meillä ja kaverilla oli rivarissa korvausilman tuloputki saunassa , Meillä se täyttyi aina silloin tällöin vedellä. Pumppasin tyhjäksi.

      Kaverilla oli ulkopuolelta istuttu putken hatun päälle ja se rikkoutuessaan sulki putken.

      Kannataa tutkia mikä on vikana, eli kaikki venttiilit sun muut

    • Anonyymi

      Jatkan aiheesta
      Sinulla on myös kosteusongelma melko varmasti ja hanki ilmankosteusmittari.
      Tutki nyt koko talo ja etsi korvausilman tulo..... jossain se on oltava tai toinen poistoventtiili on sellainen. Sitten tarkista että kaikki kanavat on oikeasti auki ulos saakka. Joskus noista löytyy vaikka linnun/ oravan pesä

      Jotain on vialla, onko talo kovin vanha ? Wanhaanaikaan ei tehty mitään ilmastointia, hatarat ovet ja ikkunat falskasivat sopivasti ja sauna sekä wc oli ulkorakennuksessa.

      Remonteissa sitten tiivistettiin taloa ja tuotiin vesi sisälle........

      Melko varmasti löytäisin vian ja korjaisin sen lähes ilmaiseksi jos taloasi tutkisin.
      T Kokemusasiantuntia

    • Anonyymi

      Jatkan
      Tulo ja menoputket on yleensä 100mm joten säätöventtiili irti ja imurinletku sisään täydellä imuteholla, tulee pieni imunuohous kotikonstein, pitkiin putkiin tarvitaan tietty jatkoa. ja vettä varten märkäimuri. Niitä saa vuokrattua jos ei kaverilta löydy.

      Tosiaan olen näitä ilmastointi asioita aika laajalti korjannut ja enoni mökiltä itikkaongelmankin korjannut. Siellä oli ilmastointi kanava vain hellan päällä ja rakoja yläpohjassa josta itikoita tuli kokoajan sisään, laitoin kanavapuhaltimen ilmastointi kanavaan ja hyttysten tulo loppui täysin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2478
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2240
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2072
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1873
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe