Yliopisto vai AMK?

apuaabille

Hei! Opiskelen tällä hetkellä viimeistä vuotta lukiossa, ja sähkötekniikka kiinnostaa. Olisi kiva tietää plussat ja miinukset molemmista vaihtoehdoista, DI- ja AMK-inssin opinnoista sekä myöhemmästä työelämästä. Matikan numeroiden keskiarvo on vähän yli 7 ja fysiikan noin 8, kemiaa en ole pakollista kurssia enempää opiskellut. Onko näillä mitään toivoa yliopistoon pääsystä, lähinnä tamperetta tai lappeenrantaa miettinyt?

6

2013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • persoona.ratkaisee

      Eipä nuo numerot nyt kovin ihmeellisiltä näytä. Harkitse tarkoin haluatko oikeasti alkaa yliopisto-opiskelijaksi ja onko sinusta pitkäjännitteiseen opiskeluun. Työelämässä tarvitaan tosin paljon muutakin kuin ulko-opittuja taitoja. Valitettavasti niitä ei riittävästi Suomen korkeakouluissakaan opeteta. Asioita miettiessäsi lueskele ohessa vaikka TEK:in tutkimuksia työllisyystilanteesta, vastavalmistuneiden kokemuksista yms.

    • tähän.on.tultu

      Kyllä tradenomit osaavat myydä ne kiinalaiset tavarat, ei siihen DI:n koulutusta tarvita.

    • Roo2d2

      Hei apuaabille,

      DI ja amk opinnot eroavat suurimmaksi osaksi niiden teoreettisuudessa. Matematiikan (ja fysiikan) numeroistasi päätellen joutuisit todennäköisesti näkemään todella paljon vaivaa omaksuaksesi DI opintojen vaatimat insinöörimatematiikan kurssit yms. En kuitenkaan näkisi tätä mahdottomuutena - mikäli siis ensin pääsisit sinne opiskelijaksi. Kurssit ovat haastavampia yliopistossa (DI), joten kannattaa miettiä, paljonko olet valmis käyttämään aikaa opiskeluun. AMKissa en usko tämän olevan yhtä suuri ongelma, tosin haastetta siinäkin varmasti riittää.

      Sanoisin, että molemmista pystyy loppujen lopuksi työllistymään saman tyyppisiin tehtäviin, mutta todennäköisyydet työllistyä esim. tuotekehityksen yms. puolelle ovat paljon suuremmat DI:llä kuin AMK-pohjalta. AMKissa panostetaan enemmän käytännön hommiin, ja teoriapuolta yksinkertaistetaan paljon.

      Yliopistoon/AMKiin pääsystä sanoisin, että sinulla on kyllä toivoa. Varsinkin Lappeenrantaan vaatimukset eivät ole huippuluokkaa ja mikäli olet ajoissa liikkeellä, ehdit vielä motivoitua opiskeluun kunnolla ja parantaa mahdollisuuksiasi. Kaikkein eniten kannattaa varmaan panostaa matematiikan yo-kokeisiin, fysiikka seuraavaksi tärkeimpänä. Kemian opiskelujen jättäminen taas ei haittaa ollenkaan. On kuitenkin tärkeää, että ymmärrät, kuinka paljon korkeakouluopiskelut vaativat työtä ja aikaa. Jos et ole tähän valmis, ei kannata edes hakea. Jos uskot pystyväsi siihen, tie voi olla kuoppainen, mutta jonain päivänä voisit valmistua vaikka DIksi. Eipä se koskaan ole liian myöhäistä.

      Toivottavasti vastauksestani on hyötyä sinulle. Omasta taustastani sen verran, että olen juuri valmistumassa oleva DI sähkötekniikalta Tampereen teknillisestä yliopistosta.

      • Korpi-Heppu

        Täyttä asiaa. Itse menin aikoinaan lukioon noin 9 keskiarvolla. Lukiossa en sitten enää viitsinyt tehdä juuri yhtään mitään. Numerot laskivat selvästi. Pääsin kuitenkin teknilliseen oppilaitokseen koneautomaatiotekniikan insinöörilinjalle, josta en ollut kiinnostunut juuri ollenkaan. Valmistuin kuitenkin aikanaan. Kurssien opintoaikayksiköillä painotettu keskiarvo oli kohtalaisen surkea, noin 2,4 asteikolla 1-5. Keskiarvoa ei ole laskettu todistuksessa, vaan olen laskenut sen itse jälkikäteen.

        Aina oli suunnitelmissa. että haen yliopistoon DI-koulutukseen. Insinööritutkinnon suorittamisen jälkeen pääsin ikään kuin vahingossa tietotekniikan DI-koulutukseen, johon minun ei olisi pitänyt päästä aikaisempien opintojen menestymisen perusteella. Motivaatio oli kuitenkin kohdallaan. Tein töitä erittäin paljon, ja valmistuin arvosanalla erittäin hyvä 4/5.

        Omasta kokemuksestani voin kertoa, että kaikki on loppujen lopuksi itsestä kiinni. Ammattikorkeassa (mukaan lukien aikaisempi teknillinen oppilaitos) voi päästä kursseista läpi suhteellisen helpolla, mutta yliopistossa joutuu tekemään töitä tosissaan, ainakin jos tavoittelee arvosanoja 4 ja 5. Toisaalta jos on insinöörintutkinto jo ennestään suoritettuna, ei pitäisi olla suurempia vaikeuksia päästä kursseista läpi. Toinen huomion arvoinen asia on, että yliopistossa opiskelu on itsenäistä. Yleisesti ottaen läsnäolopakkoa ei ole, mikä voi aiheuttaa ongelmia, jos on luonteeltaan laiska ja motivaatio ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Mutta kuitenkin. Jos on päättänyt hakeutua DI-koulutukseen ja valmistua sieltä aikanaan, kannattaa ainakin yrittää. DI-koulutus ei missään nimessä ole helppo. Matkan varrella saattaa tulla eteen kaikenlaisia kommervenkkejä, jotka vaikeuttavat opiskelua ja valmistumista tavalla tai toisella, mutta ongelmat ovat yleensä ratkaistavissa keinolla tai toisella. Valmistumisen jälkeinen tunne oman kokemukseni perusteella on aika mukava. Tunnetta voisi kuvailla sanoilla paska keikka vaan tulipa tehdyksi.

        Ai niin. On tullut ajankuluksi suoritettua toista DI-tutkintoa, kun ei ole ollut muutakaan järkevämpää tekemistä tarjolla. Opintojaksot olen suorittanut, diplomityö puuttuu. Kaipa valmistun joskus.


    • apuaabille

      Kiitos vastauksista! Olen valmis näkemään paljon vaivaa ja matematiikan kirjoituksiin valmistautuminen on jo aloitettu, ja lähes kaikki tämän syksyn vapaa-aika on mennyt opiskellessa. Nuo numerot ovat tuota mallia lähinnä siitä syystä että ensimmäisenä lukiovuotena motivaatio oli täysin hukassa, ja numerot olivat silloin sen mukaisia. Sittemmin motivaatio on löytynyt, ja ymmärrän sen, kuinka paljon töitä joudun tekemään. Tutustun vielä molempiin vaihtoehtoihin tarkemmin niin saan tehtyä hyvin harkitun päätöksen tulevasta opiskelupaikasta!

    • Anonyymi

      Jos matematiikka on yli 5 niin työllä ja ahkeralla harjoittelulla se on mahdollista saada kymppiin(ellei sitten ole aivovammaa tai muuta vastaavaa terveydellistä estettä) .

      Tahto, peräänantamattomuus ja päättäväisyys ovat niitä asenteita mitkä loppupeleissä ratkaisevat.

      Luontainen lahjakkuus matematiikassa on harvinaista ja helpottaa matemaattisesti lahjakkaiden ihmisten matematiikan opintoja huomattavasti mutta matematiikka on taito jonka voi oppia vaikka matematiikka tuntuisi tällä hetkellä vaikealta.

      Jos aikoo pärjätä insinöörinä niin ongelmat(kuten huono matikkapää) pitää nähdä haasteina, koska insinöörin työ on ongelmanratkaisua.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5178
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1512
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1353
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1046
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      958
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      63
      728
    Aihe