Kaapelihävikki

Mahdollistako-

Asun kerrostalossa jossa on kaapeliyhteys. Eräs naapuri valittaa että häneltä katoaa aina joskus TV-signaali. Muilta asukkailta ei. Miten se voi olla mahdollista?

27

953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lisätiedot_tarpeellisia

      Lähtötiedot ovat heikon puoleiset, mutta miten häiriö esiintyy? Onko se lyhytaikainen katkos vai lyhyt "räpsy", joka esiintyy esim. pakastimen käynnistyessä tai laitettaessa valoja päälle?

      Arvaus: Antennisignaali tulee ensiksi digiboksille, josta katkaistaan ajoittain sähköt pois eikä signaali menekään enää tv:lle? Jos digiboksia ei ole, niin onko liitäntäkaapeli kunnossa? Kannattaa vaihtaa liitäntäkaapeliksi kunnollinen tuplasuojattu mieluummin kuristimin varustettu malli. Jos asunnossa on joku toinen antennirasia, niin onko siinä sama ongelma?

      Mitä tv:n tai digiboksin laatumittaus kertoo? Onko taso vakaasti vihreällä vai onko siinä ajottaista tason putoamista tai virheiden kasvua? Kannattaa ottaa tv:stä sähkötöpseli pois seinästä ja suorittaa sen jälkeen kanavien uudelleenhaku.

    • Mahdollistako-

      Katkos kestää 10 sekunnista jopa kahteen minuuttiin ja palautuu sitten itsestään.
      Naapurilla on käytössä DNA-hubi.
      Liitäntäkaapeleita on kuulema vaihdeltu paljonkin.
      Mitään laatumittauksia ei pysty katsomaan.
      Toista antennirasiaa ei asunnossa ole.

      • Digitaalisesti

        Jos ei muilla ole ongelmia ja naapurillasi kaikki laitteet/liitännät on tutkittu niin hyvin outo tapaus kyllä on. Tietysti riippuen miten kaapelit talossa kulkee niin on mahdollista että jollakin on käytössä kaapeli puristin joka vie signaalia. On myös olemassa Signal-Catsher laitteita joilla saadaan napattua myös signaalia omiin laitteisiin kuten lektori, mutta tälläinen asia on aika kaukaa kyllä haettu sillä nykyaikaisilla kaapeleilla ei pitäisi enää tuollaista edes pystyä saamaan aikaan.


    • Lisätiedot_tarpeellisia

      Olisiko kyseessä laitteen ominaisuus eli herkkyys kaikenlaisille häiriöille?
      https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-tv-hubi-kayttokokemukset/ ketjussa on 730 viestiä ja viimeisimpiä löytyy https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/posts/tv-ja-viihde/ palstalta.

      https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-tv-hubi-jumii/ suositellaan ensiksi tehdasasetusten palautusta ja päivitysten asennusta. https://www.dna.fi/tuki-tv-hubi löytyy ohjeet päivityksen suoritukseen. Jos ongelma jatkuu, niin kannattaa olla yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun.

    • Tää_on-taas_tätä

      Sanoppa sille sun naapurilles että laittaa foliopaperin sinne kaapelipistokkeeseen niin eiköhän lopu valittaminen. Kumma juttu että kerrostaloissa on aina näitä luusereita jotka valittaa joka asiasta ja mikään ei ole hyvää.

      • Pöndellä_parempi_asua

        Lektorin käyttö kerrostalossa joissa on vanhat (yli 10 vuotta) kaapelit on naapureille/naapurille yhtä helevettiä. Signal catcher laitteisto käyttää taajuuksia eli on ns. taajuus elektroinen laite jolla saadaan huomattaviakin häiriöitä sopivalla taajuudella olevalle naapurin digilaitteelle, mutta kuten täällä jo mainittiin niin uusissa kaapelitekniikoissa ei tuo ole mahdollista.


    • Yhteyttä

      Naapurisi kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen kaapelioperaattoriin ja selvittää heidän kautta nämä ongelmat.

      • Off-topic

        Talossa on ilmeisesti Dna:n kaapeliverkko ja minun kokemukuset kyseisen operaattorin teknisestä puolesta ei ole kovinkaan hyviä, mutta en niistä ala nyt enempää tässä kirjoittamaan. Talonyhtiö kaapeleissa yleensä isännöitsijä on vastuussa kaapeleiden toiminnasta ja useasti jo pelkkä valittaminen hänelle laittaa asian vireille ettei osakkaan tarvitse itse olla yhteydessä operaattoriin.


    • Mahdollistako-

      Talosamme on todellakin Dna:n kaapeliverkko. Isännöitsijän kommentti asiaan oli että verkossa ei voi olla vikaa kun muilla asukkailla ei ongelmia esiinny. Myöskään laitekohtainen vika ei ole kyseessä, boxillakin sama juttu.
      Taitaisi ongelma nyt liittyä joko kaapelipuristimeen tai lektori ja Signal Catcher:iin. Talossa on alkuperäiset kaapelit ja jo yli 30 vuotta vanhat.
      Jos olisi kaapelipuristin niin olisiko häiriö jatkuvaa vai vain silloin tällöin esiintyvää?

      • Naapurin_harakiri

        "on alkuperäiset kaapelit ja jo yli 30 vuotta vanhat."

        Miten tuo on mahdollista että voi olla yli 30 vuotta vanhat kaapelit.. Talonyhtiölaki velvoittaa päivittämään kaapeliverkon 10 vuoden välein joten uskon että naapurisi on trolli.

        Kaapelipuristimella häiriö olisi jatkuvaa, mutta alkoi epäilyttää koko tämä aloittajan kirjoitus juurikin tuosta 30v kaapeleista.


      • jos-sittenkin

        Saavatko kaikki asukkaat tiedotteen tai muulla tavoin tiedon jos ja kun kaapeliverkkoa on päivitetty tai päivitetään?


      • Naapurin_harakiri

        Kaapeliverkon päivitys on operaattorin tehtävä ja isännöitsijällä on velvollisuus pitää huoli että kaapelit päivitetään. Päivitys tehdään yleensä yöaikaan jotta katkoksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa. Jotkin talonyhtiöt tiedottavat asukkaille asiasta, mutta jotkut taas eivät. Olen kuitenkin aivan varma että talossasi on kaapelit päivitetty, koska "antiikki ajan" kaapeleilla ei pitäisi nykyaikana saada signaalia lainkaan.


      • vanhakettula

        taidat asua VVO-Lumo asunnossa :)


    • Lisätiedot_tarpeellisia

      Naapurin_harakiri on näköjään päässyt vauhtiin. Mikään laki ei vaadi kaapeleita uusimaan, vaan se on taloyhtiön asia ja uusinnat suoritetaan esim. putkirempan yhteydessä. Ei mikää laki vaadi taloyhtiön putkiakaan uusimaan kymmenen vuoden välein.

      Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista ohjeistaa, miten pitää menetellä jos kiinteistön sisäverkkoa päivitetään tai rakennetaan uutta kiinteistöä. Meillä on kerrostalo rakennettu parikymmentä vuotta sitten ja tällä sisäverkolla tullaan toimeen vielä vuosia eteenpäin. Antenniverkko on rakennettu tähtiverkoksi ja se kelpaa hyvin kaapeli-tv:n jakeluun. Taloyhtiön laajakaista jaetaan talojakamosta puhelinpareilla asuntoihin ja VDSL2-tekniikalla 100/10M yhteys toimii riittävän hyvin.

      Meillä operaattori tuo kaapeli-tv:n kuidulla talojakamoon ja hoitaa signaalin jakeluun tarvittavat vahvistimet. Taloyhtiön kaapeliverkko on vahvistimista eteenpäin taloyhtiön omaisuutta ja siihen ei operaattorilla ole mitään vastuuta. Laajakaista tulee myös kuidulla talojakamoon ja takojakamon laitteet kytkennät hoitaa operaattori. VDSL2-sovittimen operaattori postittaa asukkaalle, kun hän tekee sopimuksen liitännän kytkennästä.

      Kaapeliverkkoa on mahdollista uusia tai päivittää vain taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksellä, vai kuinka? Kyseessä on sen verran kallis operaatio, että se on budjetoiva ja hyväksytettävä taloyhtiön yhtiökokouksessa.

      • Datapiirturi

        Operaattorin vastuulla on talon jakamoon asti tulevat kaapelit ja siitä eteenpäin eli asuntojen kaapelipistokkeisiin asti on talonyhtiön vastuulla. Toki on myös tapauksia jossa isännöitsijä on poikkeuksellisesti vastuussa myös pistokkeisiin asti tulevasta kaapelista, mutta tälläinen on aika harvinaista. Naapurisi ongelma viittaa kaapelin osaan joka kulkee jakamosta pistokkeeseen.


      • IsäBrown
        Datapiirturi kirjoitti:

        Operaattorin vastuulla on talon jakamoon asti tulevat kaapelit ja siitä eteenpäin eli asuntojen kaapelipistokkeisiin asti on talonyhtiön vastuulla. Toki on myös tapauksia jossa isännöitsijä on poikkeuksellisesti vastuussa myös pistokkeisiin asti tulevasta kaapelista, mutta tälläinen on aika harvinaista. Naapurisi ongelma viittaa kaapelin osaan joka kulkee jakamosta pistokkeeseen.

        Mitä eroa on kaapelipistokkeisiin ja pistokkeisiin? Eikö tunneta enää "seinärasia"?
        ***

        Isännöitsijä? Henkkoht vastuussa?


    • Kaapelisovitin

      Jos talonyhtiössä on toteutettu tähtiverkko ristikytkennällä niin tällöin jakamossa olevat laiteparit muodostavat verkon kahden asunnon välille ja ymmärettävää on että ongelmia ei esiintyisi kuin vain naapurillasi ja yhdessä muussa asunnossa riippuen siitä kenen laiteparina naapurisi on.

    • sinkkualisää

      Aiemmin kerrottu talon kaapeloinnin olevan yli 30 vuotta vanhan, joten ei ole tähtiverkkoa. Taloissa joissa on ketjutettu verkko DNA jostain kumman syystä pitää liian pientä signaalin voimakkuutta. Näissä ketjutetun verkon taloissa ei usein ole kuin yksi antennirasia ja monta kertaa siinä on vielä jakaja modeemille ja siitä boksiin sekä vielä kierrätys telkkariin. Rasian voi todennäköisesti vaihtaa sellaiseen, joka vaimentaa vähemmän (kuuluu DNA:n hommiin). Jos DNA:n jamppa tulee käymään ja sen mielestä ei verkossa ole vikaa niin siitä käynnistä saa maksaa hinnaston mukaisen maksun. Kannattaa pyytää isännöitsijän kautta.

      Itse olen ketjutetun verkon ylimmässä kerroksessa ja kun tuli taloyhtiölaajakaista kaapelimodeemilla niin piti ottaa antennivahvistin käyttöön, että on riittävän vahva sinkku.

      • dfgfdgfdfg

        Ei kuulu DNA:n hommiin minkään rasioiden vaihto. Taloyhtiö sen talon sisäisen verkon ja rasiat omistaa.


      • seinärasia
        dfgfdgfdfg kirjoitti:

        Ei kuulu DNA:n hommiin minkään rasioiden vaihto. Taloyhtiö sen talon sisäisen verkon ja rasiat omistaa.

        Ainakin mulla DNA:n setä vaihtoi.


      • Niiskumuikkunen_

        Olisi tosiaan kiva nähdä kun isännöitsijä vaihtaisi rasiat, heheh


    • Tekoälyllinen

      Olisikohan mahdollista että joku oikosulkisi naapurisi kaapeliverkkoa?

      • Cablecar

        Vanhoissa ketjutetuissa verkoissa on vielä valitettavasti oikosulkemis mahdollisuus ja tälläistä on käytetty lähinnä kiusantekoon. Talot joissa on vain yksi antennirasia niin hyvin harvoin niitä on vaimennettu joten naapurisi kannattaa pyytää tästä asiasta selvitystä. Jakamosta pystyy runkoverkon tehoja myös lisämään, mutta siinäkin on sellanen juttu että ketjutetussa verkossa Dna haluaa pitää tehot yleensä liian matalalla.


      • miettijä-
        Cablecar kirjoitti:

        Vanhoissa ketjutetuissa verkoissa on vielä valitettavasti oikosulkemis mahdollisuus ja tälläistä on käytetty lähinnä kiusantekoon. Talot joissa on vain yksi antennirasia niin hyvin harvoin niitä on vaimennettu joten naapurisi kannattaa pyytää tästä asiasta selvitystä. Jakamosta pystyy runkoverkon tehoja myös lisämään, mutta siinäkin on sellanen juttu että ketjutetussa verkossa Dna haluaa pitää tehot yleensä liian matalalla.

        "Dna haluaa pitää tehot yleensä liian matalalla"
        oletko sitä mieltä, että tämä on DNAn käytöntö kaikkialla koko suomessa.....ja muut sitten toimii paremmin.


    • Tekniikkaajolapsena

      Naapuri kannattaa toimia seuraavien ohjeiden mukaan.

      1. Ottaa viipymättä yhteyttä Dna:han ja kysyä että onko rasia vaimennettu ( kysyminen ei maksa mitään)

      2. Jos rasia ei ole vaimennettu niin sitten vähän äkkiä asentaja tekemään hänelle kuuluva homma.

      3. Jos rasia on vaimennettu niin asentaja lisämään tehoa jakamoon.

      4. Jos vaimennus ja/tai tehon lisäys ei auta niin yhteys isännöitsijään joka hankkii paikalle valtuutetun asentajan.

      • Talonpoika_palvelu

        Vanhoissa kerrostaloissa joissa vanhat kaapelit niin ei ole vaimennettuja antennirasioita ja lähetystehot pidetään automaattisesti alhaalla jotta signaalia riittää kaikille. Asukas kyllä voi pyytää operaattoria vaimentamaan rasian sekä lisämään lähetystehoja, mutta ainakaan Dna ei kovin mielellään tehoja nosta.


      • Teho-osasto

        Onhan se ihan ymmärrettävää että Dna eikä mikään muukaan operaattori helpolla nosta lähetystehoja vanhoissa kerrostalossa, koska se vie joltain taas signaalia heikommaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe