Linux Surffailuun

Nopeammin

Tervehdys Linuxtelijat!

Kuulin vinkkinä, että vanhat läppärit kannattaa hyödyntää ekotekona esim. PuppyLinuxilla tms. Minullakinhan vanhoja koneita löytyy, joten päätin kokeilla. Kokeillessani jopa hieman ihastuin Linuxmaailmaan ja sen monimuotoisuuteen, vaikken mikään Junger olekaan.

Sellaiseen kyssäri tuli kaiken keskellä esille, että miten saisin surffailun toimimaan nopsemmin. Puppyn selaimella ei onnistunut suoratoistaa vaikkapa yle Areenaa ja Fedora oli hienoudestaan huolimatta aivan liian raskas. Aika monia minttejä sun muita olen kokeillut, mutta suoratoisto tökkii kaikilla versioilla. Mihinkään en ole saanut asennettua vielä mitään kevyttä selainta jos se vaikka auttaisi?

Kysymys on siis, että mitkä seikat vaikuttavat netin nopeuteen ja mikä Linux palvelisi parhaiten tätä tarkoitusta. Modeemini on kyllä supernopea, mutta kuinka paljon koneen ominaisuudet, Linux jakelu ja selain vaikuttavat lopputulokseen? Asentaako linux automaattisesti sopivimmat ajurit koneelle, vai täytyykö ne asennella itse Linuxin asennuksen jälkeen? Muilla kahdella läppärillä hoitelen yleensä raskaammat puhteet, mutta vaikkapa uutisten katseluun voisi olla lisäkone, kun käyttäjiä tuntuu olevan aina enemmän kuin koneita.

Kysymys on tarkoitettu yleiseksi, mutta jos jotain kiinnostaa tai osaa, niin kone johon Linuxia kaipailisin on vanha Vistakone: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5515 specifications, 2 GB, 1.86 GHz, Intel Pentium Dual-Core T2130.

11

109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asennanopeest

      Tuohon asentasin ubuntun(jopa tän 17.10). On kyllä varmasti nopee. jossittelut: Ramia 2 lisää ja jopa SSD(jotai 50€ 120GB).

    • purkuun-vaan
    • Kannatetaan. SiS -piirisarjainen kone on ongelmajätettä nimenomaan onnettoman hitaan integroidun näytönohjaimen takia.

      Jos olisi Intelin piirisarja, niin toimisi kunnolla ja erityisesti erillisellä näytönohjaimella (AMD tai nVidia) suorastaan lentäisi.

    • todella_huono
    • Tuki videon rautapurulle auttaa paljon. Nvidian VDPAU julkaistiin 2006 tienoilla? Intelillä on VAAPI. Selaimet tukevat huonosti videon toistoa. Jos videon lataa koneelle ja toistaa jollain kevyellä toistimella voi katselu onnistua. Jo Atom ion tai Rasberry riittää jos video puretaan raudalla. Itse olen suosinut Nvidian näytönohjaimia. Intelin piirillä pärjää myös.

      Kevein yhdistelmä lienee pelkkä OpenBox ikkunamanageri ja vaikka itse käännetty mplayer ja yle-dl ohjelmalla lataat ensin ja sitten katsot. Yksi tapa jos verkko pätkii

      wget ftp://sivu.com/leffa.avi -O - | mplayer -cache 8192 -

      tallennus vaikka
      mplayer http://217.71.208.37:8006 -dumpstream -dumpfile stream.asf

      mplayerille myös graafisia kikkareita.

      • ylitarkka-netti-tv

        Jotenkin tuntuu että netti-tv:t ovat muuttuneet entistä raskaammiksi.
        Luottavat että katsolilla in tarpeeksi tehokas kone.


    • Nopeammin

      Erittäin paljon kiitoksia asiantuntevista vastauksista. Paljon tuli uutta tieto ja termisröä, kuten "piirisarja". Mikon ohjeet huokuvat perehtyneisyyttä ja niidenkin mukaan ymmärtääkseni suoratoisto ei ole elämys. Itselläni on peukalo keskellä näppäimistöä näissä tietokonejutuissa, joten saattaa jäädä ekoteko tekemättä tältä osin. Eipä mitään akuuttia uuden koneen tarvetta juuri nyt olekaan, mutta pitänee pikkuhiljaa alkaa seuraamaan ilmoituksia ja vertailla hintoja. Valitettavasti minun taidoilla joutunee turvautumaan Windowsiin, vaikka Linuxmaailmaa kohtaan arvostus on huipussaan. Kun vaan ei osaa, eikä ole aikaa opetella. Tyhmäähän on maksaa liikaa, mutta järjen istuttaminen pipon sisään vie valitettavasti liikaa muutenkin vähissä olevia vapaita tunteja. Nyt osaan kuitenkin myyjältä kysyä, että onko koneessa hyvä "piirisarja" ja toimiiko se myöhemmin hyvin Linuxien kanssa.

      • kurapois

        Noihin linkkuroihin on ihan turha sotkeutua. Ovat vaikeita käyttää ja suurinosa ajasta menee ongelmanratkaisuihin. Niihin ei saa kunnon ohjelmia, vain jotain alkeellisia harrastelijoitten tekemiä bugisia virityksiä. Joten ei ihme että niiden suosio on pyörinyt 1-2% markkinaosuudella.


      • win-löyhäpää
        kurapois kirjoitti:

        Noihin linkkuroihin on ihan turha sotkeutua. Ovat vaikeita käyttää ja suurinosa ajasta menee ongelmanratkaisuihin. Niihin ei saa kunnon ohjelmia, vain jotain alkeellisia harrastelijoitten tekemiä bugisia virityksiä. Joten ei ihme että niiden suosio on pyörinyt 1-2% markkinaosuudella.

        Kielenkiintoista että osaamattomat jaksavat käydä täällä esittelemässä typeryyttään.


      • vähiten_vaivaa

        Vähimmillä ongelmilla ja vaivoilla pääsee jos koneessa tärkeimmät komponentit on Intelin, eli se piirisarja, prosessori, näytönohjainpiiri ja verkkokortit.


    • Itselläni on edullinen Intelin i3 integroidulla grafiikkapiirillä. Nyt on Kodissa intelin VAAPI rajapinta rikki, mutta tuo jaksaa näyttää leffat ilman rautakiihdytystä. Selaimen videotoisto ihan hyvä. Muistia tuossa pikkukuutiossa on 8G, mutta 4G riittää hyvin. On TV:n kyljessä ja TV ei ole edes liitetty antenniverkkoon kun TV-kortti hoitaa tallennukset. Käsittääkseni Windowsille ei ole kunnollista mediacenteriä. Nykyistä tilannetta en tiedä.

      Jos valokuvia haluaa editoida niin Intel on siihen huono. Nvidian grafiikkakorttien rautakiihdytys on on parempi RAW-kuvien parissa työskennellessä. ATI:n korteista ei kokemusta.

      Vanhoilla koneilla voi ajankuluksi kokeilla kaikenlaista, mutta uudempi rauta tuo nopeutta ja käyttömukavuutta. Mieluummin yksi hyvä kuin monta huonoa. Pöytäkoneeseen voi liittää useamman näytön ja teho riittää vaikka toisessa pyörisi leffa ja toisessa nettiselain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      138
      1658
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      110
      1254
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1192
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      86
      1097
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      188
      912
    6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      83
      835
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      819
    8. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      798
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      748
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      137
      682
    Aihe