Sain keväällä thyroxin lääkityksen

Terveyskeskuslääkäriltä

Lähtölukemat:
S-TSH 5.84
S-T4-V 13
S-TPOAB 43
Aloitettiin 50mikrog. 1 päivässä.
Kuukauden päästä laboratoriokoe ja tulos P-TSH 3.5
Jatko: 37.5mikrog. Päivässä vuoden ajan ja sen jälkeen 25mikrog. Päivässä jatkuvasti ja hormoonimäärityksiä ei enää tehdä.


Nainen 50 normaalipainoinen, terveelliset elämäntavat ja liikuntaa päivittäin 1-2h reipasta kävelyä. En tupakoi ja alkoholia muutaman kerran vuodessa.

16

324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • numerolääketiede.pois

      Lääkityksellä pitäisi saada TSH alle ykkösen vaikka vanhoja möhläyksiä peitelläkseen ATA & Co allelainatussa sallivat arvon 1.5. Kokeneen Anthony Toftin mukaan TSH 0.2...0.5 on tyypillinen potilailla, joilla vajisoireet poistuvat.

      "2003 – the consensus panel (Endocrine Society, American Association of Clinical Endocrinologists, and American Thyroid Association) recommended a target TSH range of 1.0 to 1.5 mIU per liter in patients already receiving thyroxine therapy."
      (Lähde: http://jeffreydachmd.com/tsh-wars-part-one/ )

      Toisaalta muistettava että numeroiden hoitamista tärkeämpi on hoitaa potilas oireettomaksi:

      Siis: ONKO OIREITA NYT?

    • Hashimoto

      Lääkärin pitäisi mittauttaa myös T4V, niin pystysi sanoon tarkemmin. TSH laskenut kuten pitääkin, ja tosiaan optimiarvo monella aika lähellä nollaa, kuten yllä jo on todettu. Vasta-aineet koholla, mutta vain vähän. Suurimmalla osalla syynä on autoimmuunipohjainen kilpirauhasen toimintavajaus, jota kutsutaan mm. Hashimoton tyreoidiitiksi. Kroonisesta tulehduksesta myös paljon puhutaan, mutta tulehdus on väärä sana.
      Millaisia oireita mahdollisesti on juuri nyt?

    • oisko_mahkuja

      Onko mitään mahdollisuuksia saada tyroksiinilääkitystä terveyskeskuslääkäriltä jos tsh on 5.2 ja t4v 14.8 vai pitääkö odottaa vielä arvojen huonontumista? Oireita piisaa, mutta niillä ei taida olla mitään merkitystä, kun kattovat vain noita arvoja.

      • Hashimoto

        Noilla arvoilla ja lisäksi jos vajaatoiminnan oireet, niin pitäisi aloittaa lääkitys. On valitettavan tuttua tuo mitä kerrot. Tämä olisi helppo ottaa lääkäreiltä haltuun jos vain todellista tahtoa olisi ja tämä olisi ns. arbitraasihoitoa eli hoidon aloitushetkellä jo tiedetään, että saadaan olemattomalla riskillä isoja hyötyjä ja säästöjä.
        Kerrotko vielä mitä oireita sulla on muut mahd. sairaudet?


      • oisko_mahkuja_

        Oireina kova väsymys, lihominen, univaikeudet, viluttaa, ihon hilseily, muistiongelmat, lihassäryt, huimaus, ruoka ei maita, mutta silti lihon. Tuo voimakas väsymys ja voimattomuus ketuttaa. En jaksa sitä ns. seurantarumbaa johon moni on joutunut, kun arvoja vain seurataan, mutta lääkitystä ei aloiteta. Arvot on laskenut hitaasti vuosien saatossa ja samalla oireet pahentuneet.


      • Hashimoto
        oisko_mahkuja_ kirjoitti:

        Oireina kova väsymys, lihominen, univaikeudet, viluttaa, ihon hilseily, muistiongelmat, lihassäryt, huimaus, ruoka ei maita, mutta silti lihon. Tuo voimakas väsymys ja voimattomuus ketuttaa. En jaksa sitä ns. seurantarumbaa johon moni on joutunut, kun arvoja vain seurataan, mutta lääkitystä ei aloiteta. Arvot on laskenut hitaasti vuosien saatossa ja samalla oireet pahentuneet.

        Kaikki sopii hypotyreoosiin ja lääkitys kyllä on perusteltua aloittaa. Arvoja tulee kontrolloida alussa parin kuukauden välein ja säätää lääkitystä tarpeen mukaan. Jos ei olo ala kohentua, niin sitten pitää miettiä uudestaan. Mielialalääkkeitä noihin oireisiin myös helposti tyrkytetään, mutta älä vaan suostu. sillä niistä on vain haittaa.


      • oisko_mahkuja__
        Hashimoto kirjoitti:

        Kaikki sopii hypotyreoosiin ja lääkitys kyllä on perusteltua aloittaa. Arvoja tulee kontrolloida alussa parin kuukauden välein ja säätää lääkitystä tarpeen mukaan. Jos ei olo ala kohentua, niin sitten pitää miettiä uudestaan. Mielialalääkkeitä noihin oireisiin myös helposti tyrkytetään, mutta älä vaan suostu. sillä niistä on vain haittaa.

        Kiitos vastauksesta ja vinkeistä! :)


    • mitenkäs

      Mitenköhän tuo TSH:n kanssa menee, kun sanotaan että optimi on lähellä nollaa.

      Toinen teoria mitä usein kuulee on se, että ulkoinen lääkitys tavallaan "täydentää" omaa tuotantoa ja näin TSH voikin jäädä korkeammalle? Eli kokonaistuotanto koostuu sekä ulkoisesta että sisäisestä. Vai onko lääkityksellä nimenomaan tarkoitus korvata kokonaan oma tuotanto?

      • lisäysvielä

        Lisäyksenä vielä, että itsellä on käynyt niin, että lääkityksen alettua TSH on pudonnut 6,1 -> 1,5, mutta T4v on pysynyt lähes samana. Alussa 13,5 ja viime mittauksessa 13,4. Vaikuttaa kyllä vähän kummalliselta, mutta ehkä tuohonkin löytyy joku selitys.


      • nolla-TSH

        Väite "optimi on lähellä nollaa" ei päde kaikilla. Päinvastoin. Muutamilla olo korjaantuu jo kun TSH on vain vähän alle ykkösen ja näitä onnekkaita pitää kadehtia.

        Kadehtia koska lääkärit ovat näkevinään "liikatoimintaa" TSH-viitealueen alarajan alituttua, vaikka näin on aniharvoin. Vaikka molemmat Suomen osaavat endokrinologit kertovat potilaillaan joskus tarvittavan lähes nollalukemia. Vaikka T3v olisi kaukana liikatoiminnasta ja jollaisesta ei mitään (inhottavia!) oireita olekaan.


      • D1.ja.D2.dejodinaasit

        " ... ulkoinen lääkitys tavallaan "täydentää" omaa tuotantoa ja näin TSH voikin jäädä korkeammalle?"

        "Täydentäminen" toimii vain pari päivää tai pari viikkoa. Sitten kilppari huomaa lääkityksen ja lopettaa oman tuotannon. Olo usein lääkitsemätöntä huonompi. Kokemusperäisesti tämä tiedettiin kauan mutta tanskalainen tutkimus toi selvästi esiin.

        TSH pitää saada varsin ALAS koska tyroksiini sekoittaa aivolisäkkeen sitä aiheettomasti alentamaan. Jossain "Dejodinaasit" tms. nimisessä ketjussa kerrottu täälläkin.


    • Aito_vajaatoimintainen

      Vaikuttaa jälleen trollaukselta koko "keskustelu".
      Jos on epäilys kilpirauhasen vajaatoiminasta niin arvoihin tuijottamisen sijasta kannattaa herätä todellisuuteen ja tarkkailla oireita ja lääkityksen vaikutusta oireisiin.
      On varmaan kiva esitellä omia kilpirauhasarvojaan aloituksissa mutta keskustelun pohjaksi tällaiset aloitukset on huonoja.

      • näinpänoin

        Sinä vaikutat trollaukselta.

        "Oire" on sitä paitsi suhteellinen käsite, jonka jokainen kokee omalla tavallaan. Kukaan muu ei voi tuntea puolestasi, onko oiretta vai ei. Se, onko oiretta vai ei, ei poissulje mahdollisuutta saada oloaan edelleen paremmaksi.

        Tästä ketjusta voi päätellä ainakin sen, että epäilemättä moni saattaisi kokea vointinsa vieläkin paremmaksi jos T4v trimmataan lähemmäs asteikon yläpäätä. Olettaen siis, että T3 muunto, aktivointi ja muut oleelliset prosessit toimivat myös normaalisti. Kilpirauhanen vaikuttaa käytännössä kaikkiin elintoimintoihin.


      • Aito_vajaatoimintainen

        Tuo on pelkkää spekulaatiota.Thyroxinin eri annoksista minulla on pitkäaikaista kokemusta ja tänä vuonna olen puolittanut annoksen.Tunnen voivani paremmin kuin aikaisemmin mutta en vedä toistaiseksi mitään johtopäätöksiä enkä lähde mittauttamaan arvojani koska voin hyvin.
        Moni saattaisi myös kokea olonsa paremmaksi kun unohtaisi ne arvot ja alkaisi harrastaa ja elää elämäänsä päivästä päivään ilman tälle palstalle tyypillistä pessimismiä ja murehtimista.


      • Hashimoto

        Nimenomaan. Moni lääkäri vaan ei osaa muuta kuin katsoa arvoja. Juuri oireiden arvojen tulkinta on se tärkein tehtävä. Itsekkään en tarkoittanut käyttää "optimi lähellä nollaa..." käytettäväksi saivarteluun, jota tuossa ylempänä ilmenee.


      • aloitustoive

        Hyvä huomio kyllä se, että aloituksessa saisi olla muutakin kuin numeroita.
        Numeroiden taustaksi, onko jo lääkitys vai ei. Vaikuttaa TSH-tavoitteesen.
        Ja mukana katsaus oireisiin!

        (Jos "tutkiminen" on vain numeroiden katselua, sen voisi tehdä tk-kanslistikin.)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      421
      4689
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      249
      2334
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1740
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1477
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      325
      1460
    6. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1161
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1157
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      80
      1130
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1095
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1015
    Aihe