Minkälaista on lukiossa

hei800

Hei! Minun tyttäreni on 9 luokalla ja toiveena hänellä olisi lukioon pääseminen ensi vuonna. Mitä lukiota suosittelette täällä Helsinki alueella ja minkälaista siellä on? Ja onko jollain kokemuksia lukion käynnistä millä tavalla se poikkeaa esim. peruskoulusta.

8

278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3.vuodenopiskelija

      Joo moi! Omasta lukiostani sen verra, että olen normi lukiossa (en ole linjalla vaan perus lukios). Olen tällä hetkellä kolmatta vuotta opiskelemassa lukiossani. Käyn tällä hetkellä Lumon lukiota, vaikka se ei nyt ookkaan Helsingin seudun lukio vaan Vantaan. Mutta ajattelin kumminkin nyt tässä vastata oman kokemuksen lukioni alkuvuosilta. Ja niin... ku alotin oman lukion niin stressi lisääntyi ja suurinpana muutoksena oli kaveri piirin laajentuminen. Sillä monilla kursseilla oli näitä pakollisia ryhmätöitä. Pahin katastrofi, mitä itselleni koitu jo heti lukion alussa oli koe numeroiden jyrkkä alamäki, sillä koeviikoilla oli vain kokeita ja ne välillä saattoivat tulla sellaisena letkana ettei ehtinyt edes edellisen iltana millään viimeisiä lukemisia tehdä. Mutta onneks se meni ohi ja opin opiskelemaan asioita muistiinpanojen avulla, joita kirjoittelin tunnilla entistä enemmän ja kattavalla opiskelulla kotona. Lukio on antanut mulle enemmän itsevarmuutta ja taitoja osata syventää asioita paremmin.

      Koulunkäynti on lukiossa paaaljon miellyttävämpää kun peruskoulussa. Saa opiskella syvemmin sellasia asioita, jotka itseä kiinnostaa. Lisäksi lukiossa tehdään omat lukujärjestykset, joiden avulla voi tehdä päivistäkin mieleisiä. Vaikka olihan mulla noita pitkiä väsyttäviä päiviä pakollisten kurssien takia. Mutta oli myös monia lukujärjestyksiä, missä oli hirmuisesti kymmenen päiviä. :)

      Näin neuvoja haluan vielä mainita, että lukiossa täytyy vain jaksaa lukea, myös kirjoittaa niitä muistiinpanoja! Lisäksi kannattaa jo heti alussa olla skarppina ekoilla kursseilla! ;)

      • Normiton

        "olen normi lukiossa"

        Mikä normi olet? Tätä kummastelee vuoden 1964 mallia oleva ylioppilas.


    • lyhyesti

      Jos tarvetta ei ole musiikki-, ilmaisutaito-, urheilu-, luonnontiede- tai muulle sellaiselle lukiolle, silloin paras ja suositeltavin valinta on lähin lukio.

      Lukiossa opiskelu on vähän itsenäisempää kuin peruskoulussa. Monille lukio on työläämpi kuin peruskoulu.

    • Ieyrhgliyaehrligayherygi

      Tyttäresi kannattaa käydä tutustumassa mahdollisimman monessa lukiossa paikan päällä esim. avoimien ovien päivinä, jotta hän näkee eri vaihtoehtoja ja voi vertailla niiden eroja. Jos hän ei halua millekään painotetulle linjalle tai erityistehtävän saaneeseen lukioon, on todennäköisesti lähin lukio paras vaihtoehto. Kuitenkin kauempaa voi löytyä lukio, jossa enemmän oppilaita eli enemmän kurssitarjontaa sekä koulun oheistoimintaa tai joka ilmapiirinsä ja "oppilasaineksensa" puolesta tyttärellesi paremmin sopii. Esimerkiksi korkeimpien sisäänpääsykeskiarvojen lukioihin tulee oppilaita ympäri Etelä-Suomea, koska niissä opiskelijat ovat motivoituneempia opiskeluun, mikä näkyy työrauhana ja johtaa siihen, että opettajat voivat opettaa asioita syvällisemmin ja paremmin. Siirtymällä kauemmas voi lisäksi kasvattaa sosiaalisia piirejä ja löytää uusia ystäviä. Tärkeää on, että koulumatka on silti kohtuullinen.

      Lukiossa opiskelu on yläkouluun verrattuna itsenäisempää, asiat ovat vaikeampia, reaaliaineissa siirrytään yksityiskohtien muistamisesta kokonaisuuksien hahmottamiseen ja analysointiin jne. Kielten opiskelu on aika lailla samanlaista, mutta vaatimustaso huomattavasti korkeampi. Yleisesti ottaen monilla arvosanat tippuvat yhdestä kahteen numeroa alaspäin yleensä nousten takaisin ensimmäisen vuoden jälkeen/kuluessa. Yläkoulussa kokeet arvosteltiin 30 tai 40 prosentin taulukolla, kun taas lukiossa käytetään pääasiassa 50 prosentin taulukkoa. Koealueena on koko kirja muut kurssin asiat, kokeissa usein esseekysymyksiä ja koeviikolla kokeet peräkkäisinä päivinä, joten asiat opiskeltava huolellisesti jo kurssin aikana. Yläkoulussa reputtaminen on käytännössä mahdotonta, jos käy tunneilla, mutta lukiossa nelosia tulee melko helposti.

      Lukio-opiskelun tavoitteena on, että opiskelija saa laajan yleissivistyksen ja opiskelija kykenee lukion jälkeen suorittamaan ylioppilastutkinnon ja on valmis opiskelemaan yliopistossa. Lukiossa kehitetään kielellisiä taitoja, vuorovaikutustaitoja, loogis-matemaattista ajattelua sekä ihan puhdasta ajattelua.

      Omien ja tuntemieni henkilöiden kokemusten perusteella ainakin Ressun lukio, Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Mäkelänrinteen lukio ja Töölön yhteiskoulu ovat hyviä vaihtoehtoja.

    • oiskannattanuxd

      3 vuosi lukiossa meneillään, en menis uusiks mutta jotkut tykkää. kandee käydä kattoo erilaisia opiskelu vaihtoehtoja etukäteen ni ei vituta yhteishaussa ku ei tiedä minne mennä (itse en siis edes yhteishaku päivänä tiennyt minne mennä joten ajauduin lukioon)

    • Ysinoppilad

      Kaipa se riippuu keski-arvosta. Helsingissä ei kauheasti ole alle 8.5 pääsyrajan lukioita.

    • Kikoman

      Lukio on vähän haastavampi kuin peruskoulu. "Opiskellaan opiskelemaan". Jatko-opintojen kannalta järkevin vaihtoehto mitenkään aliarvioimatta muita toisen asteen kouluja.
      Monessa amkissakin tarvitaan matemaattisia taitoja, joita toki ammattikoulussakin opetetaan, mutta opetuksen taso ei ole millään lailla verrattavissa.
      Joka tapauksessa kannattaa tehdä miten parhaaksi tuntuu. Mikään ei poissulje toista ja myöhemminkin voi kokeilla eri asioita. Suomessa pärjää kuitenkin myös muilla tavoin kuin akateemisesti koulutettuna.

    • Riippuu missä osassa Helsinkiä? Oulunkylän lukio on ihan hyvä, kun taas Helsingin medialukiota en suosittele. Keskustassa Töölön yhteiskoulu on myös hyvä koulu.
      Lukiossa työmäärä lisääntyy huomattavasti, varsinkin toisena opsikeluvuotena. Jos lukiojärjestelmää ei ymmärrä vielä, niin ei haittaa, koska se kyllä selviää viimeistään opon tunneilla. Jos pitkän matematiikan ottaa, niin on varauduttava tekemään töitä, koska se on harvoin helppoa kellekään, lyhyessä matikassa taas työskentely oman tason mukaan. Äidinkielen arvostelu kiristyy, eli ei kannata ihmetellä kun äidinkielen kursseista saa 7, vaikka on aina ollut 8 tai 9. Ja niitä esseitä tehdään sitten älyttömän paljon lukiossa, että niistä kannattaa tykätä :) Koeviikot on ihan kivoja, jos on kokeisiin valmistautunut ja niissä kutakuinkin pärjää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe