Mikähän mulla on?

AUTTAKAANYTJOKUMUA

Usean vuoden ajan seuraavat arvot:

TSH 5.9
T4 12.2
T3 2.62
Kortisoli 650-800

Kokeiltiin Thyroxinia 0,1. Arvot muuttuivat TSH 2.7 ja T4 19. T3 ei mitattu, koska lääkärin mielestä se arvo on turha. Lekuri käski lopettaa Thyroxinin, koska oireet eivät helpottaneet vaikka arvot paranivat ja käski psykiatrille. Olen syönyt mielialalääkkeitä kohta 10v, ei apua väsymykseen ja paleleluun. Masentaa koko ajan. Kynnet huonossa kunnossa, iho vitun kuiva. Pahoja sisäilmaaltistumia taustalla. Mykoplasmaa ja keuhkokuumeita ollut viimeisen 10v aikana.

Elämäntavat terveet, liikuntaa harrastan paljon, töissä yritän sinnitellä. Sairastan astmaa, PEF-arvot hyvät. Jatkuvasti olen kipeänä ja kurkkua painaa. Olen menossa kilpirauhasen ultraan, koska se on paisunut taas isommaksi ja nieleminen vaikeaa.

Uusi lääkäri käski aloittaa Liothyroxinin. Voiskohan se auttaa vai olenko pelkästään hullu?

31

544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AUTTAKAANYTJOKUMUA

      gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota kokeiltu 2kk. ei apua. myös lisäravinteet aina olleet käytössä, ei niissä puutteita. muut veriarvot hyvät.

      • T3v_tärkein_mittaus

        Nuo "TSH 2.7 ja T4 19" osoittavat että oikeaan suuntaan menty mutta riittämättömästi.

        TSH on häiriöherkkä, mutta kokemusten mukaan oireettomiksi lääkityillä se tyypillisesti on välillä 0.2 - 0.5. T4v tällöin viitealueen yläosassa, joskus ylikin. T3v on mittauksista tärkein.

        Kokemusten mukaan T3v oltava viitealueen yläosassa, huipputohtori Pöntinen tarkentaa "oltava 5 - 6". (Kilpi 2-2016 s 19 http://kilpirauhasliitto.fi/kilpi-lehti/kilpi-lehtien-arkisto/ )

        Suhdeluku T4v-per-T3v ollessaan paljon yli kolmen kertoo huonosta T4-T3-muuntumisesta.
        T3v yli viitealueen on ainoa liikatoiminnan osoitin. Korkea T4v tai matala TSH ei ole.

        Liothyronin? Siis T3-lääke. Tehokas mutta vaativa annosteltava siinä määrin että kannattaa ensin kokeilla Thyroxinin annosnostoa. Lue em lehden ss. 9-10 potilastapaukset

        Ferritiini tai B12 tai D-vitamiini tai folaatti aiheuttavat puutoksina samoja oireita.


      • Hashimoto

        Juuri näin! Ap:lle esittäisin pari kysymystä. Kauanko söit thyroxinia? Kortisoli on korkeahkolla tasolla, mutta oletko huomannut kasvojen punakkuutta tai kiiltoa, painonnousua, "vyötärömakkaran", kasvua, mielialan muuttumista, pigmenttiläiskiä? Entä verenpaine ja sokeri?


      • Hashimoto

        Lisäyksenä vielä, että mielialalääkkeet voi jopa pahentaa vajaatoimintaa, varsinkin masennukseen tarkoitetut. Hyvä muistaa myös, että depressiivet oireet on hypotyreoosille tyypillisiä.
        Jos käytät suuria määriä astmalääkkeitä, voi kortisoli olla tämän vuoksikin koholla. Toisaalta se on hyvin herkkä muutoksille, jonka vuoksi tarkempi koe tehdään tarvittaessa yleensä deksametasonilla.


    • ValdemarAA

      Samoja oireita itellä oli 70-luvulla kun vajaatoimintaa oli mutta lääkettä ei saanut.TSH oli silloin jotain 8- 14 ja T4v alakantissa.En ole ite hyötyny tyroksiinista eli otanpa enemmän tai vähemmän niin sowhat? vaikutusta ei ole.
      Nyt vejän olutta olan takaa ja pilleripurkki on mutta unohtuu usein.
      Ei nämä neurootikot täällä tiedä mitään.Turha palsta.Paskanjauhajat vastaa ensimmäisenä.

      • alilääkitty

        Suomen satojen tuhansien potilaskokemus ja maailmalla kymmenien tutkimusten tulos on eri kuin nimimerkillä "ValdemarAA". Lienee yksi kelvottomasti alilääkitty. Onkohan hänellä TSH esim. yllämainittu 0.2...0.5? Sekä T4v ja T3V viitealueittensa yläneljänneksessä?


      • ValdemarAA

        Tuo kyllä osoittaa sen että et tiedä suomalaisten lääkityksestä mitään.Minäkin olen lukenut tutkimuksesta jossa toinen ryhmä sai tyroksiinia ja toinen lumelääkettä.Mitään eroa ei löydetty lääkityillä ja lumelääkettä syövien välillä.


      • placebo.pärjäsi.hyvin

        Tätä varmaan tarkoitat: http://1.usa.gov/243nLIl (PubMed 11668132)
        Olihan tyroksiini viidestätoista testistä parissa huonompi kuin placebo...
        Lääketilaston 321 tuhannesta suuri osa saa oireiden lievennystä tyroksiinista.
        Ei ehkä Antonio Biancon väittämä 85 prosenttia mutta melko moni kuitenkin.

        Vaikuttavuus näkyy verikokeissa. Ei ehkä oireiden poistumisena alilääkityillä.

        Jos tyroksiinin vaikuttavuutta laajemmin tutkittaisiin tieteellisesti, olisivatko koejärjestelyt yhtä huonot kuin trijodityroniinilla tehdyissä kokeissa? Sellaiset että potilasvihamieliset koululääketieteen endot voivat vakuuttaa että "ei ole vaikutusta"

        Kliininen kokemus molemmissa kuitenkin on, että vaikutus on selvä.


      • ValdemarAA

        Olen täällä palstalla vähintään niin kauan että alkaa tulla juttua siitä että joku täällä suomessa on huomannut lääkkeen hyötyvaikutusta.
        Nämä jorinat nyt ei liity aloitukseen joten päätän tämän tähän eli aamen ja odotan juttuja joissa kerrotaan vaikutuksesta.Toistaiseksi pidän lääkettä suurena huijauksena tai uskoon perustuvana plasebon kaltaisena vaikutukseltaan.


      • Hashimoto

        Tyroksiiniko muka huijausta/placeboa??? Se on elimistön normaali hormoni, jonka puutetta tarvittaessa korvataan synteettisellä tai eläinperäisellä hormonilla. Kyseessä ei siis itse asiassa ole edes lääke.

        Monet oireet sopii moneen eri tautiin, joten vaikka olisi kuinka tyypilliset kilpirauhasen toimintahäiriöön vittaavat oireet pitää silti ottaa muutkin vaihtoehdot huomioon ja tehdä diagnoosi huolellisen kliinisen oiretarkastelun ja labrojen ym. yhteispelillä.


      • ValdemarAA

        Luonnollinen hormoni korvataan synteettisellä ja sitten lääkäri tai professori toteaa että kaikki on kunnossa.Olet varmasti oikeassa siinä että muut vaihtoehdot pitää ottaa huomioon mutta sitä ei koskaan tehdä ja sehän näkyy tälläkin palstalla.


      • muut_vaihtoehdot

        Siis " lääkäri tai professori toteaa että kaikki on kunnossa" heti kun TSH saatu vääräksi tiedetyn "viitealueensa" ylärajan tuntumaan.

        Totta että "muut vaihtoehdot" on laiminlyöty. Eräs nimekäs kilpparilääkäri kertoo että ferritiinin vajaus on hänen potilaissaan yleisempi kuin kilpirauhasen vajaatoiminta.

        Nettikeskusteluissa monella B12:n vajaus ollut oireiden aiheuttaja


    • Annosnosto

      Ap, sinun olisi pitänyt jatkaa Thyroxinin syöntiä ja nostaa annosta. Sinulla olivat arvot lähteneet oikeaan suuntaan mutta eivät riittävästi. Lääkkeen lopetus oli vikatikki.

      Aloita uudestaan, mittaa myös vasta-aineet TPOab, ja nosta annosta kunnes TSH on 1 tai alempi ja T4V yläkolmanneksessa. Mittaa seurannassa myös T3V.

      • vain.numeroita.hoidettu

    • AUTTAKAANYTJOKUMUA

      TPOab on negatiivinen. No eipä ole Thyroxiniin reseptiä. Liothyroxiniin on ja sitä nyt alkuunsa syön. Mietin vaa et onkoha mun kilpirauhanen terve, DIO2mutaatio oli kanssa negatiivinen.

    • Hashimoto

      Alussa kerrot arvoista T4 ja T3, mutta luulen niistä, puuttuvan v-kirjaimen. Kuten jo todettua, Thyroxin-lääkitys ehkä lopetettiin liian aikaisin ja lisäksi sulla saattaa olla T4/T3-muuntumishäiriö, sillä T3V(?) on matalalla tasolla. tähän se lio onkin. Pitäisi mitata kaikki ylempänä mainitut labrat uudestaan samalla kertaa sekä lisäksi rT3.
      Tpo riittää suurimmalle osalle potilaista todistamaan, että kyseessä on autoimmuunitauti. Hyvä mitata TyglAb myös. DIO2 ei siis ainakaan ole muuntumishäiriön syy.

    • kärähtänyt

      Liothyronin voi pitää sinut pinnalla tuossa tilanteessa, mutta tuskin ratkaisee perimmäisiä ongelmia. Ei sitten mitattu T3 ja rT3? Uusi lääkärisi kuulostaa kuitenkin olevan jotenkin asioista perillä. Korkeat kortisoliarvot viittaa siihen, että sulla saattaa olla joku tulehdus / matala-asteinen tulehdus päällä elimistössä. Onko sellaiset pois suljettu? Miten tuo mykoplasman tilanne? Et kai sentään enää altistu kosteusvaurioille?

      Jos sulla on alttius muodostaa käänteistä T3, kosteusvaurioaltistus voi johtaa siihen, että tyroksiini ei ole sinulle riittävä vaan tarvitset tässä tilanteessa juuri tuon Lion. Sen kanssa vaan on vaara, että suuremmilla annoksilla "käräytät" äärirajoillaan ponnistelevat lisämunuaisesi ja tarvitset kohta kortisoniakin. Ilmeisesti et ole kuitenkaan aivan surkeassa kunnossa, koska pystyt harrastamaan paljon liikuntaakin. Ehkä sen suhteen kannattaisi toistaiseksi olla aika maltillinen, elimistösi on kortisolista päätellen jo muutenkin stressaantunut. Kova fyysinen rasitus voi romahduttaa tilanteen.

      Oma kokemus on, että kosteusvaurioaltistus hyydyttää kilpirauhasen (vaikka mitään vasta-aineita ei löydy), aiheuttaa käänteisongelman (jolloin tarvitsee T3 selviytyäkseen) ja ajaa lisämunuaiset äärirajoille.

      • kosteusvaurioaltistus

        9.8.2017 on nyt tuorein kommentti ketjuun jossa on puheenaiheena Taija Sompin arvostettuun tiedelehteen saama tutkimus T3:sta kosteusvauriosairauden hoidossa.

        (Taija Somppi menetti oikeutensa kun prof Välimäki piti kiinni endojen väittämästä että terveen kilpparin "fysiologinen" T3-eritys on luokkaa viidesosa todellisesta.
        Epäillyn rT3-dominanssin vuoksi määrättyä FDA:n ohjeita noudattavaa T3-monoterapiaa potilas ei osannut keskeyttää saamiensa ohjeiden mukaisesti liikatominnan alkaessa.)


      • Hashimoto

        Välimäeltä kusipäinen temppu ihan vaan oman ja vissiin monen muunkin endon egon pönkittämiseksi. Keskittyisi nyt vaan pistämään kilpirauhassairauksien hoidon kuntoon ylipäänsä ja aloittaa voi viitearvoista, ainakin meilläpäin! Mitä nettiä olen selannut, niin taitaa olla retuperällä kautta maan, vaikka monet kilpirauhashäiriöt on kansantauteja.


      • järjenvastaisuuksia

        >> ... Keskittyisi nyt vaan pistämään kilpirauhassairauksien hoidon kuntoon ylipäänsä ja aloittaa voi viitearvoista ... <<

        Saatat olla oikeassa. Kilpparihoidoissa on kymmenittäin järjenvastaisuuksia ja haaveilen ehtiväni asettaa ne perusteltuun tärkeysjärjestykseen. TSH ekana.

        Esinnäkin TSH-viitealueen yläraja pitäisi asettaa Völzken tulokseen 2.12

        Toiseksi pitäisi saada lääkäritkin ymmärtämään TSH-ylärajan merkitys. Kohdan jonka ylittää 2½ prosenttia "terveistä". Sillä kohdalla vajis on todennäköinen

        Kolmanneksi pitäisi saada perille tieto tyroksiinin jarruvaikutuksesta maksan D1-dejodinaasiin ja että aivolisäkkeen D2-dejodinaasi ei häiriinny, vaan alentaa TSH:ta aiheettomasti. Endoyhdistyksen tavoitearvo 1 on varovainen. Anthony Toftin havainnoima alue 0.2...0.5 ilmeisesti oikeampi.


      • Winksinwonksin

      • avoimessa.netissä

        Edellisen viestin linkki on turpaduunari.fi "missä mennään kilpirauhaskiistassa" -sivullakin, jonka sivun kommentitkin valaisevat Suomen hoitohulluutta.
        Muutenhan keskustelu on kovasti valunut Facebookiin.


    • SAISKOJOSTAINAPUA

      Mykoplasmaa ei enää pitäisi olla. Helvetti soikoon mikä olo tästä Lionthyroxista. Aiheuttiko tää muille mitä sivuvaikutuksia? Kulmakarvat ovat ainakin ruvenneet kasvamaan täällä päin.

      • Lio.sopii.useimmille

        Ei Liothyroninista pitäisi tulla sivuvaikutuksia, jos nostaa annosta hyvin maltillisesti, ja jakaa annoksen pariin-kolmeen pienempään annokseen päivän mittaan.

        Onko sinulla siis pelkkä Liothyronin? Ei ollenkaan Thyroxinia? Joillekin pelkkä Liothyronin on ainoa joka vie oireet pois, mutta näitä henkilöitä ei ole kovin paljon. Useimmille sopii yhdistelmälääkitys Thyroxin Liothyronin. Annosnosto pitäisi aina olla hidas. Pitää tarkkailla oloa ja mitata arvoja tiheämmin sinä aikana, kun etsitään oikeaa annostusta.


      • APUAPUAPUAPUAPUA

        Ei oo thyroxinia kun se aikoinaan lopetettiin kun lääkäri sano et oon vaan psykiatrin tarpeessa. No mulla ainakin kamala hymina tullu pääähän tosta.


      • yhdistemänä_yleensä

        Onpas omituista. Yleensä aloitetaan neljännes Lio-tabletilla mutta Thyroxin ennallaan tai aluksi sitä vain ihan vähän alentaen. Hidas Thyroxin tasaa oloa. Erittäin harvinaisen rT3-dominanssin hoidossa ja muutamassa muussa tapauksessa on pelkkä Liothyronin.

        Terve kilpirauhanen tuottaa joka tunti noin yhden mikrogramman T3-hormonia ja tähän nähden on äkillinen monen mikrogramman annos totuttelua vaativa.

        Edesmennyt kilppariguru Lowe otti vuorokaudessa 150µg T3:a joten mikään myrkkyhän se ei ole vaikka suomiendot kauhistelevat 60µg:n päiväannoksia rT3-dominanssia hoidettaessa


    • Tri_Toft

      Pakkomielteenomaisesti aina samat vastaukset ja samat viittaukset professoreihin aloituksesta riippumatta.

      • jupinat_aina_samat

        Pakkomielteenomaisesti aina jollain teinillä samat jupinat että ei ole merkitystä
        a) alan parhaiden osaajien mielipiteillä
        b) uusimmilla tieteellisillä tutkimuksilla
        c) kymmenien tuhansien potilaiden kokemuksilla


      • kyselyt-aina-samat

        Suomesta puuttuu potilaslähtökohtainen tietolähde. Siksi kysytään ja vastataan samoja asioita.

        Ulkomaisissa nettikeskusteluissa on aivan samaa ongelmaa ja sitä enemmän, mitä vähemmän kysyjä on jaksanut lukea aikaisempia keskusteluja. FAQ-ratkaisu olisi hyvä jos olisi jonkin aiheeseen keskittynyt aktiivisesti ylläpidetty kilpparisivusto


      • Dead_discussion

        Eipä kysytty aikaisemmin samoja asioita.Mitä kauemmaksi ajassa menee taaksepäin niin sitä monipuolisempia olivat kysymykset ja vastaukset sekä keskustelu.Nykyään kaikki ovat häipyneet ja trolli vastaa omiin viesteihin.


    • yhdistelmä.usein.sopii

      Aloittajan tilanne on vähän erikoinen, kun Thyroxin lopetettu kokonaan ja siirrytty pelkälle Liothyroninille, mutta ei ole selkeää syytä siihen, miksi näin on tehty. Yhdistelmälääkitys Thyroxin Liothyronin olisi ollut luontevin vaihtoehto.

      Pelkkä Liothyronin tosiaan sopii joillekin, mutta ei ole niin yleistä. Sen sijaan yhdistelmälääkitys sopii melkein kaikille, sehän on kehon fysiologinen tapa (molemmat hormonit T4 ja T3). Yleensä mennään ensin yhdistelmälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1326
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      914
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      77
      819
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      774
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      773
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      766
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      754
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe