KarhunHaaskaltaMetsästäminen

Ihmetyttää miksi karhua ei saisi pyytää ravintohoukutinta käyttäen. Kuitenkin lähes kaikkea muuta riistaa kyllä saa.
Jokatapauksessa karhuluvat käytetään pääsääntöisesti joka ainoa joten miksi erotella se tapa jolla sen luvallisen elukan saisi pyydystää?
Karhu on kuitenkin vaarallinen metsästettävä etenkin haavakkona. Silti laki kieltää metsästystavan jossa ammuttaisiin varmoja kaatolaukauksia huolella valittuihin yksilöihin. Esimerkiksi hirvieläinjahdeissa kytikseltä ammutut eläimet ovat puhdaslihaisia kun voi ampua rauhassa tuelta tarkan laukauksen oikeaoppisesti lapojen taakse. Ajatetut eläimet ja sinnepäin ammutut ovat usein pelkkää vereslihaa joista ainakin toinen lapa menee haaskuuseen.

Vaarallisen riistan kanssa olisi ehdotonta sallia ravintohoukuttimen käyttö. Karhut olisi näin helposti tunnistettavissa onko kyseessä uros vai naaras ja mahdollisesti naaras pentueineen. Myös varma kaatolaukaus voidaan sitten suorittaa ilman pelkoa haavakkojahdeista arvaamattoman eläimen ollessa kyseessä.
Vai onko lainsäätäjä säätänyt tarkoituksella sellaisen metsästyslain jossa haavakoiden ampuminen tai pennullisen naaraan ampuminen olisi todennäköisempää saaden lailla näin yksi jahtimies pois kirjoista "metsästys lain rikkomisen takia" tai päälle käyvän haavakko karhun takia joka on uhka silloin myös lähialueen muillekin ihmisille ovat he marjassa sienessä tai muuten vaan kulkevat alueella jossa haavakko majailee.
Useinmiten karhut muutenkin liikkuvat tiheissä puskissa ja tien ylityksetkin passitilanteessa ovat ohi silmän räpäyksessä jolloin ratkaisu ampumisesta pitää tehdä muutamassa sadasosassa ja toivoen että onnenkantamoisella laukauskin vielä osuisi elintärkeisiin elimiin oikeaoppisesti eikä esim takakinkuille jolloin seuraa se kuuluisa "persiille ammuttu karhu" tilanne.
Mielestäni keväinen karhun pesäpyyntikin on inhimillisempää ja helpommin yksilöitävissä kuin nämä ajatetut ja ei niin varmat eläimet mitä sitten usein ammutaan vähän niinkuin sinnepäin.

Sitten puoliautomaatti asetus. No ase asetukset muutoinkin ovat suomessa kummallisia ja vailla mitään realismia mutta miksi karhulla saa olla puolarissa 1 2 mutta hirvellä 1 3? Ainahan lähdetään siitä että eka laukaus kaataa ja toisia ei tarvita mutta kun se käytännössä ei aina toteudu niin eikös puolari asetus pitäisi olla tässä toisinpäin koska kyseessä on vaarallinen eläin ja mielummin enemmän kun liian vähän patruunoita silloin kun mahdollinen haavoittaminen tapahtuu.
Itselläni on kolmen lipas hirvijahdissa puolarissani mutta tällä lippaalla karhujahdissa syyllistyisin lain rikkomiseen vaikka en laittaisi sinne sitä kahta enempää.
No laki on yhtä fiksu tässäkin kuten metsäjäniksen ja rusakon metsästyksessä puoliautomaatilla. Valkkua saat pyytää 1 2.lla ja rusakkoa 1 3.lla eli rusakkojahdin vaihduttua koiralla metsäjänisajoon rikkoo puolarimies silloin lakia jos kajauttaa 1 3.lla metsäjäniksen pataan vaikka se jäisikin jo sillä ensimmäisellä. Onkohan näistä jo linnatuomioita jaettu? :)

2

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laukkuryssä

      Kukas se osaa sen määritellä, onko karhu ammuttu haaskalta, vai haaskattomana, jos metsämies ei ennakolta tiedä, missä haaska on?

      Hirven tai muun elukan raatojahan löytyy aina silloin tällöin aivan sattumalta metsästä. Ja ellei haaskan löytäjä laita löytöpaikkaa kartalle julkiseen tiedotukseen, niin hankalaa karhunmetsästäjän on sitä ennakolta tietää karhujahtiin ryhtyessään. Ja jos karhun kaaduttua paljastuu, että vanhan eläimen raadon viereenhän se karhu kellistyi, niin noinkohan ne lakimiehet sitten voisivat tuomita karhunkaatajan haaskalta ampujaksi.

      Tuollainen touhu tuomareilla on kyllä perseestä.

      • Jossainvaiheessahan nää suojeliat alkoi perustamaan karhuhaaskoja tuhka tiheään sentakia että alueelle ei pääsisi karhujahtiin koska se olisi ollut ravintohoukuttimen käyttöä. Käsittääkseni tähän kiusantekoon tuli muutoksia ja rajoituksia.
        Joo mistäpä sitä tietää onko alueella luonnon haaskoja vai ei. Ja jos laukauksen jälkeen läheltä joku iän vanha luukasa löytyy niin mielellään aina siitä kyllä itse jahtimiestä syytetään. Kyllä tänne pitäis sallia amerikkalaistyyppinen jahti jossa mustajarhuja houkutellaan kaikilla mahd syöteillä ja tarkka laukaus paikallaan olevaan elukkaan. Haavakoiden määrä vähenisi reilusti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe