Mitä asioita taloyhtiön puheenjohtajan tiedettävä

uuno23

Olen miettinyt taloyhtiön puheenjohtajan pestiä ja tiedän mitä tehtäviä puheenjohtajan rooliin kuuluu. Lähinnä tiedustelen mitä yleisluontoisia asioita puheenjohtajan on omasta taloyhtiöstään vähintään tiedettävä?

22

1745

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nokkaapina

      Perehdy kunnolla As Oy lakiin. Perehdy taloyhtiössä tehtyihin sopimuksiin, siis ihan kaikkiin. Sisäistä ne siten, ettei sinun koskaan myöhemmin tarvitse sanoa, ettet tiennyt.

    • Opiskele

      Juu perehdy as oy lakiin ja mm. Kiinteistöliiton sivuilta löytyy ohjeita ja googleta as oy puheenjohtajan nuotit.

    • Asukas50

      Mitä puheenjohtajan paikkaa tarkoitat ja minkä taloyhtiön. Osaketalon, vuokratalon jne. Jos tarkoitat osaketalon, niin hallituksen vai yhtiökokouksen? Periaatteessa puheenjohtaja valmistelee kokouksessa käsiteltävät asiat ja on niihin perehtynyt, hallituksessa äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee. Yhtiökokouksessa puheenjohtajana voi olla isännöitsijäkin. Hallituksessa hallitus valitsee puheenjohtajansa. Periaatteessa isännöitsijän ja puheenjohtajan tulisi tietää taloyhtiöstä mahdollisimman paljon , jos ei kumpikaan taloyhtiö on tuuliajolla.

      • Asukas50

        Lisäys edelliseen, hallituksen puheenjohtaja kutsuu kokoukseen hallituksen.


    • Hallituksenpj

      Kannattaa lukea
      Asunto-osakeyhtiölaki
      7 luku kokonaan
      Hallituksen yleiset tehtävät 2§
      Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.
      Hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka:
      1) yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen ovat epätavallisia tai laajakantoisia;
      2) vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen; taikka
      3) vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muihin osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin.
      Hallitus saa kuitenkin ryhtyä 2 momentissa tarkoitettuun toimeen, jos yhtiökokouksen päätöstä ei voida odottaa aiheuttamatta yhtiön toiminnalle olennaista haittaa. Tällaisista toimista on mahdollisimman pian ilmoitettava osakkeenomistajille kirjallisesti osoitteeseen, joka on ilmoitettu yhtiölle, tai samalla tavalla kuin kutsu yhtiökokoukseen toimitetaan.
      Hallitus tai hallituksen jäsen ei saa noudattaa yhtiökokouksen tai hallituksen tekemää päätöstä, joka on tämän lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen ja siksi pätemätön.

    • Esinainen

      Mieti, että sinulla on vapaata aikaa hoitaa taloyhtiön asioita. Työpaikallamme on taloyhtiön hall.pj, yhtiö suunnittelee putkiremonttia ja pj on muutenkin kovin innoissaan hommasta. Herra 8h töissä, mutta työnantajan aikaa menee todella paljon taloyhtiön asioiden hoitoon. Tämä ei ole kyllä sallittavaa, ei vaan itse ymmärrä, että kun saa kk-palkkaa, niin ei ole oikeutta tehdä kuin työnantajan töitä. Puhelimessa menee uskomaton määrä aikaa ja sähköposteja naputellaan päivät pitkät. Jos on vapaata ja et hoida palkkatyön ohella otona, niin hyvä ja hyvää pj:tä aina tarvitaan.

    • Mikäasiantuntija

      Jos täällä kyselet, et ole hommaan sopiva ;)

    • Diktaattoriontalossamme

      Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on asukkaiden ja osakkenomistajien edustaja ja hallituksen jäsenten ääni on yhtä painava ja arvokas kuin puheenjohtajan , hänellä ei ole mitään ylivaltaa kuten moni luulee. Tärkein taloyhtiölain periaate osakkeen omistajien kesken on yhdenvertaisuus ja tarkoittaa sitä ja on siksi laadittu , että vähemmistö osakas on yhtä arvokas kuin enemmistö osakas eli lain tarkoitus on ettei enemmistö voi jyrätä vähemistöä vaan on noudatettava yhdenvertaisuutta ja tätä on monen hallituksen puheenjohtajan vaikea sisäistää kun luulevat olevan diktaattoreita ja vain hän määrää kaiken , tällaisia ihmisiä varten taloyhtiölain tärkein periaate on yhdenvertaisuus! Kaikki löytyy googlettamalla .

      • Ei.yhdenvertaisuutta

        """vähemmistö osakas on yhtä arvokas kuin enemmistö osakas eli lain tarkoitus on ettei enemmistö voi jyrätä vähemistöä vaan on noudatettava yhdenvertaisuutta ja tätä on monen hallituksen puheenjohtajan vaikea sisäistää kun luulevat olevan diktaattoreita ja vain hän määrää kaiken , tällaisia ihmisiä varten taloyhtiölain tärkein periaate on yhdenvertaisuus!"""

        "ettei enemmistö voi jyrätä vähemistöä"
        Tästä pitäisi saada lisäselvitys mitä oikein tarkoitat.


      • Asunto-osakeyhtiössä käytännössä kaikki päätökset tehdään enemmistöpäätöksillä ja eri mieltä olevat nuolevat sitten haavansa heidän näkemyksensä hävittyä äänestyksessä.


      • Anonyymi

        Tämä oli erittäin hyvä kommentti. Joissain tapauksissa taloyhtiön hallitukselta voi todellakin täysin unohtua tuo yhdenvertaisuus- periaate. On koettu.


    • Diktaattoriontalossamme

      Lukekaa taloyhtiölaista ja sen tärkeimmästä periaatteesta yhdenvertaisuudesta , se selventää paljon ja tekee monen isännöitsijän ja taloyhtiönhallituksen ja eritoten hallituksen puheenjohtajan päätökset oikeudessa pätemättömiksi !! Sieltä löytyy ihmisten kysymyksiä ja tuomarien vastauksia. Olen taloyhtiön kokouksessa ottanut näitä asioita esille , mutta nopeasti isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja yrittää sivuuttaa asian kun ymmärtävät jonkun ottaneen selvää ettei heillä olekkaan sitä valtaa jonka antavat asukkaiden ymmärtää. Olen jutellut asiasta erään kiinteistövälitys toimiston tuomarin kanssa asiasta ja hän vahvisti käsitykseni. Taloyhtiötä ja sen toimintaa määrää paljon vastuunjako taulukko ja taloyhtiölain yhdenvertaisuus pykälä vastuunjaoissa ja osakkeen omistajan oikeuksista tai osakkeessa olevan vuokralaisen oikeuksista jotka on yhdenvertaiset omassa osakkeessa asuvan kanssa. Osaketta on kohdeltava yhdenvertaisesti muihin osakkeisiin nähden asui siinä itse tai vuokralainen. Jos vuokralainen haluaa autopaikan on hän siihen yhtä oikeutettu kuin omassa osakkeessa asuvakin , jos hallitus ei tätä noudata ja enemmistöllä on jyräävinään tämän yhden osakkaassa vuokralla olevan se jyrää sen osakkeen joka on yhtä arvokas kuin mikä muu tahansa osake asuu siellä vuokralainen tai omistaja itse! Hallitus näin rikkoo taloyhtiölain yhdenvertaisuus pykälää ja haittaa vuokralla olevan osakkeen toimintaa kun siihen ei voisi saada esim. autopaikkaa kuten muihin osakkeisiin jotka ovat lain edessä yhdenvertaisia. Tällainen toiminta tekee haittaa osakkeen vuokraamiselle ja se on yhdenvertaisuuden vastaista toimintaa. Sama koskee säilytystiloja esim autotalleja ja ulkoiluvälinevarastoja kaikille osakkeille on sallittava samat oikeudet säilyttää niissä samaa tavaraa kuin toisenkin kunhan paloviranomaisen määräykset täyttyvät. Jos jollekkin on sallittu säilyttää autotsllissa vaikka vanhaa pesukonettta on se sallittava toisellekkin osakkeelle ,kirjoitan osakkeelle koska yhdenvertaisuus laki koskee osaketta!

      • talo_elää_tavallaan

        Mistä moinen katkeruus kumpuaa, onko sinua simputettu taloyhtiössä?


    • Hessu-setä

      Olen ollut yhteensä 15 vuotta yhden porno asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja muutaman vuoden sitä ennen hallituksessa. Puheenjohtajan tehtäviä on kuvattu aika hyvin edellä olevissa kommenteissa. Oman kokemukseni perusteella lisäisin seuraavaa:

      Taloyhtiöitä on monenlaisia. Isompien yhtiöiden tehtäviin tarvitaan isommat saappaat. Mutta kaikissa yhtiöissä muillakin kuin isännöitsijällä tulisi mielellään olla ainakin hyvä käsitys talotekniikasta, hankesuunnittelun periaatteista, kyky ymmärtää kirjanpitoa ja lukea tilinpäätöksiä jne.

      Onkin hyvä, jos uusi puheenjohtaja on harjoitellut jonkin aikaa yhtiön hallituksessa ja sitä kautta perehtynyt yhtiön asioihin ja tulevan tehtävän vaatimuksiin.

      Hyvä isännöitsijä on puheenjohtajalle erittåin arvokas tuki. Itse olen ollut tekemisissä sekä hyvien että huonojen kanssa. Huono teettää puheenjohtajalla kaksinkertaisen työmäärän hyvään verrattuna. Jos taloyhtiösi isännöinti on retuperällä, valmistaudu ensi töiksesi vaihtamaan isännöintitoimisto tai kieltäydy puheenjohtamisen kunniasta.

      Jos yhtiö on riitainen eli siellä on keskenään tappelevia osakkaita tai yksikin päätöksentekoa jatkuvasti sabotoiva osakas, sinulla tulee joko olla lehmän hermot ja norsun nahka tai sitten niin paljon järkeä, ettet lähde moista kivirekeä kiskomaan.

      Jos yhtiössänne on lähivuosina tiedossa suuria korjaushankkeita kuten linjasaneeraus, varaudu siihen, että sinulta puheenjohtajana menee valtavasti aikaa. Joudut varsinkin työn kuluessa tekemään jatkuvasti päätöksiä asioista, joista sinulla ei kenties ole aikaisemmin ollut tietoa ja kokemusta. Jos kaiken tämän hanskaat, selviät putkirempan jälkeisessä elämässäsi melkein mistä vaan.

      Ja asennoidu puheenjohtajan tehtävääsi niin, että sinut on valittu hoitamaan kaikkien osakkaiden ja yhtiön etua, ei omaasi.

      Kyllä se siitä, sanoisi Manu Koivisto tässäkin.

    • amazim

      "Joudut varsinkin työn kuluessa tekemään jatkuvasti päätöksiä asioista, joista sinulla ei kenties ole aikaisemmin ollut tietoa ja kokemusta. "

      - Kannattaa kuitenkin huomata, että hallituksen puheenjohtajalla ei ole sen enempää valtaa kuin kenelläkään muulla hallituksen jäsenellä. Jos työmaakokouksessa ruvetaan puheenjohtajalta kysymään päätöksiä taloyhtiön puolesta, niin ei se oikein mene. Koko hallitusta tulee informoida ja samalla vastuu päätöksestä jakautuu.

    • 1) puheenjohtajan pitää haluta perehtyä asioihin 2) ymmärtää vastuuta laskujen hyväksynnässä 3) tarkailla isännöitsijän (erityisesti uuden) toimintaa 4) seurata remontteja/korjauksia 5) reagoida nopeasti kaikkeen omituiseen (urakassa, kilpailutuksessa) 5) osata koordinoida hal.jäsenten toimintaa eli antaa hallitukselle tehtäväksi joitakin asioita. Kiinteistöliiton laki-, kirjapito-, rakennus ja muu neuvonta on erittäin hyvä apu, erityisesti riidoissa ja ongelmissa.

    • Anonyymi

      Hallitusten pj:t on järjestään kamalia ihmisiä. Luulevat olevansa jumalasta seuraavia ja kyttäävät kaikkea mahdollista sekä leikkivät jotain poliisia. Seurasin aikanaan muutama vuosi sitten sivusta hallituksen jäsenenä pj:n touhua remontin aikana niin hääräsi kokoajan jo suunnittelusta lähtien ammattilaisten kimpussa vaikkei mitään alan kokemusta. Työmaan aikana leikki valvojaa vaikka meillä oli kyllä todella kokenut ammattitaitoinen valvoja. Kulki välillä jopa niiden soppareiden kanssa työmaan edustalla vahtimassa että miehet tekevät sopimuksen mukaisesti töitä. Siis mitä vittua…:D kyllä me naurettiin porukalla mutta tämä ehkä aika ääripää. Oli muutenkin se äijä taloyhtiön valvontakamerana ja varmaan vähän liikaa aikaa.

      • Anonyymi

        Moni taloyhtiö hyötyisi tuollaisesta pj:sta. Nykyään on liikaa taloja, joissa ei kukaan välitä mistään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moni taloyhtiö hyötyisi tuollaisesta pj:sta. Nykyään on liikaa taloja, joissa ei kukaan välitä mistään.

        Niinpä. Luontaisesti mulkkku persoonallisuus on pelkästään eduksi noissa hommissa. Liian paljon on kädestä vietäviä lampaita. Toki mulklun lisäksi pitää olla jonkinlainen selkäranka ja oikeudentunto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moni taloyhtiö hyötyisi tuollaisesta pj:sta. Nykyään on liikaa taloja, joissa ei kukaan välitä mistään.

        Eihän se kerään pitäidin haitata jos puh.joht.seuraa mitä urakoitsijat touhuavat, riippumatta siitä onko viralinen valvojakin olemassa. Yhteistyötä siinä tehdään. Joskus se valvojakin voi olla ” lepsu” tai ei aika riitä ihan joka paikkaan mennä seuraamaan mitä tehdään tai miten tehdään.
        Aktiivisen roolinsa ansiosta puh.joht. saa myös paljon tietoa ja kokenusta alan ammattilaisilta. En näe tuossa mitään ongelmaa ellei henkilö alaa täysin tuntemattamona ja hallitsemattomana puutu ammatti- ihmisten tekemisiin. Kysellähän toki saa ja on hyväkin asia että hän ottaa selvää asioista.
        Luvattoman paljon on henkilöitä taloyhtiöiden hallituksissa jotka eivät todellakaan välitä mistään mitään , eivät ole uteliaita eivätkä halua tietää mistään mitään.
        Tuollaista puh.johtajaa moni jopa kadehtii ja toivoo että kumpa meilläkin olisi samanlainen.


    • Anonyymi

      Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että hallituksen jäseniltä voisi vaatia rikosrekisteriotteen valituksi tulemisen jälkeen. Sen verran isoja ja monen ihnisen elämään vaikuttavista asioista taloyhtiöissä päätetään ja käsitellään että vaatimus ei ole edes kohtuuton. Pienet ylinopeussakot ei ketään vielä kaada, ei lievä rattijuopumuskaan, mutta jos on syyllistynyt esim. petoksiin, talous- ja veropetoksiin,- tai on ylipäätään hyvin vakavista rikoksista tuomittu, miten sellaiset ihmiset voi edes päästää päättämään taloyhtiön asioista?
      Sama koskee isännöitsijöitä.

      • Anonyymi

        Samoin jonkinlainen ikäraja tulisi myös asettaa. Ei mielellään yli 75, eikä missään tapauksessa 80 vuotiaita enää päättämään mistään. Ellei olla täysin varmoja järjenjuoksusta ja vireydestä. Seniiliys ei aina näy heti ulospäin ja dementoitunut voi hyvinkin pitkään näyttää,terveeltä ja asialliselta.
        Mutta sitten kotona taloyhtiön asioita käsitellessään voi asiallisuus ja järki lipsua pahastikin. Yhteistyö voi myös merkittävästi vaikeutua muiden hallituksen jäsenten kanssa. Luonne ja persoonallisuus kun muutuvat, tulee vainoharhaisuuta, käytös muuttua impulsiiviseksi, kiukunpuuskia esiintyy ja tietenkin muistamattomuutta. Langat eivät pysy enää käsissä samala tavoin kuin terveenä, eikä sairaudentunetta ilmene.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14851
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    8. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe