Kuolemaan liittyvät järjestelyt

RohkeuttaKaikille

Laitan tällaisen aloituksen, sillä tämä kysymys tuli itselleni aivan äskettäin ajankohtaiseksi. Mitä tehdä kun esim. lähiomainen kuolee? Esim. omalla kohdallamme isämme aivan yllättäen kuoli kotonaan.

Ei paniikkia. Hautaustoimisto hoitaa käytännön järjestelyt.

Isämme saatua sairauskohtauksen, paikalle saapui nopeasti ambulanssi ja elvyttäjät, mutta elvytys ei onnistunut. Hiukan tämän jälkeen saapui paikalle kotisairaanhoitaja omalla kierroksellaan. Sitten myös poliisi, koska kuolema tapahtui kotona. Äitimme oli välittömästi laitettu sohvalle lepäämään.

Kotisairaanhoito sai nopeasti yhteyden vanhusten hoivakotiin, jonne sitten vein äitini samana päivänä. Siellä äidin kunto tutkittiin, voiko hän palata kotiin asumaan, vai ei.

Poliisi tutki kuolintapahtuman ja meiltä kysyttiin tahdommeko kuolinsyyntutkinnan / ruumiinavauksen, jolle ei ollut välttämätöntä pakkoa. Tahdoimme. Kuolinsyyn lausuntoon voi mahdollisesti kulua muutama kuukausi. Näin ovat muut, vastaavan asian kokeneet kertoneet.

Nyt välittömästi otimme yhteyden läheiseen hautaustoimistoon. Menimme sinne ja meille kerrottiin kaikki järjestelyt. Hautaustoimisto toimi sen mukaan kuin annoimme luvan. Kerroimme hautausmaan jonne toivoimme isämme haudattavaksi. Valitsimme mainitun kirkon kappelin, meille annettiin pitopalvelun puh.numero sekä esite mahd. ruokatarjoiluista, kuinka paljon vieraille varataan paikkoja ja mihin mennessä tiedot on ilmoitettava pitopalveluun. Kaikki ruuat muuten olivat laktoosittomia.

Valitsimme ruumisarkun, sekä uurnan. Samaten tilapäisen, valkoisen ristin, johon tuli laatta ja jonka hinta hyvitetään tulevassa hautakivessä. Maan nimittäin annetaan ensin painua muutaman kuukauden ajan, ennenkuin haudalle voidaan asettaa hautakivi. Samaten valitsimme kukkaseppeleen arkulle. Saimme mallikuvan ohjelmavihkosesta jonka hautaustoimisto sitten painatti suunnittelemamme ja määrän mukaisesti siunaustilaisuutta varten. Myös ammattivalokuvaaja tilattiin paikalle. Kaikki tämä tapahtui rauhallisesti, istuessamme päälle parituntia hautaustoimistossa. Hautakiven valitsemme myöhemmin, mutta saimme heti vihkosen jossa kuvia eri malleista. Uurnahaudalle valitaan kapeampi kivi kuin arkkuhaudalle. Kivimallit ovat todella kauniita.

Hautaustoimisto otti tietomme ja hoitaa perunkirjoitusjärjestelyt. He hoitivat vainajan ruumiinavauksen jälkeisen kunnostuksen, että saatoimme nähdä omaisemme ennen siunaustilaisuutta. Saimme kirkon urkurin nimen, jonka kanssa sovimme esim. virsistä. Meille annettiin heti tieto uurnanlasku-päivästä ja kuinka se tapahtuu.

Ensikertaa olimme järjestämässä tällaista, suurta tilaisuutta, mutta yhdessä tehden me lähiomaiset suoriuduimme kaikesta hienosti, äitimme saadessa vain levätä.

Kuinka paljon tämä kaikki sitten tuli maksamaan? Luullakseni kaikkineen, (ev.l.kirkkoon kuulumattomana hautaus, arkku, seppele, risti, pitopalvelu ja ruuat n. 35:lle, valokuvaaja ym) n. 6000 euroa, tai päälle. Meille kuitenkin sanottiin, että kenenkään, edes lähiomaisen velvollisuus ei ole haudata toista ihmistä. Jos ei ole varallisuutta tai halua, yhteiskunta hautaa vainajan, tietenkin omin ehdoin.

Rauhallisesti, ilman panikointia tämä kaikki toiminta, kuolemasta siunaustilaisuuteen sujui n. 3 viikossa. Tuhkauksen jälkeiseen uurnan laskuun vielä pari viikkoa päälle. Myöhemmin perunkirjoitus, joka kuitenkin on lain mukaan toimitettava 3 kuukauden aikana vainajan kuolemasta.
.

29

433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RohkeuttaKaikille

      Ja mitä tulee kuolinilmoitukseen, esim. sunnuntain HS:ssa, uskokaa vaan, se on kallis.

      Sellainen esim. neliskanttinen, vajaat 10 cm x 10 cm = n. 800 euroa! Ne pienemmät, kapeat ilmoitukset, n. 400 euroa.

      Käsittämätöntä rahastusta ihmisten surutyöllä. No, isompi suku voi vaikka kerätä kolehdin, mutta köyhemmällä perheellä ei juurikaan taida olla varallisuutta tähän kaikkeen kuolemanriehaan.

      Koska rahat ovat vainajan omat, katsoimme, että annetaan hänelle myös kunnon lähtö, itse työnsä tehneenä ja omat palkkarahansa säästäneenä. Ei ollut tämä mies mikään juoppo, eikä poltellut rahojaan savuna ilmaan.

      Nyt hän on jo maan povessa. Ystävät ja sukulaiset syötetty ja juotettu ja kuolemanasiat arvokkuudella puolestaan toimitettu.

      Tein tämän aloituksen koska itseäni aiemmin kovasti mietitytti nämä tulevat käytännön asiat, kuten miten kaikki hoidetaan ja mitä maksaa, jos kuolemanjärjestelyt vedetään täyden kaavan mukaan, rahaa pihtaamatta.

      Toivottavasti joku muu saa tästä hyödylliset vinkkinsä.

      Vielä on tulossa hautakiven laitto muutaman kuukauden kuluttua kun maa on laskeutunut ja lumi sulanut. Sen tulevaa hintaa en tiedä. Ehkä joku muu voisi kertoa tässä hautakivien hinnoista ja muuta hyödyllistä asiaan liittyvää.
      *

      • Anonyymi

        Ei kai tavallisella pulliaisella ole mitään tarvetta ilmoittaa hesarissa.


    • ettäsilleenn

      Olen 23 vuotiaana yksin, huom yksin hoitanut lapseni hautajaiset. Tein jopa puisen ristin haudalle odottamaan laattaa.

      • RohkeuttaKaikille

        Osanotto sinulle. Rakkaus saa paljon aikaan. Itse tehdyn ristin ja kaikki...

        Arvokkaampaa kuin isollakaan rahalla järjestetty seremonia.

        Rakkaudella haudattu pienokainen. Kaunista.
        .


    • Hei RohkeuttaKaikille ja ettäsilleenn

      Otan osaa menetyksiinne. Ettäsilleen, olet joutunut tilanteeseen, joka on yksi niitä ihmiselämän
      vaikeimpia; hautaamaan oman lapsen. Kuinka jaksat? RohkeuttaKaikille, isän menettäminen on iso asia myös. Hienoa että huolehdit siitä, että äitisi pääsi mahdollisimman vähällä järjestelyissä, hän menetti elämänkumppaninsa.

      RohkeuttaKaikille, kerroit selkesäti ja hyvin hautajaisiin liittyvistä asioista, joku ehkä tosiaan hyötyy kirjoittamastasi. Aika monelaista asiaa siinä on otettava huomioon ja hoidettava.
      Se tuntuu raskaalle, kun on suru mielessä ja sydämessä, siksi on hyvä, jos järjestelyvastuu jakaantuu useammalle ihmiselle. Hautajaiset voi järjestää niin monella tavalla, toiset omaiset tietävät mitä vainaja toivoi, jotkut eivät tiedä ja kovasti yhdessä miettivät miten tahtovat toimia. Hautajaiset voivat olla hyvinkin pienet, ilman suurta muistotilaisuutta. Joidenkin mielestä on tärkeää hyvästellä läheinen isolla joukolla, viettää aikaa ja syödä yhdessä läheistä muistellen. Musiikkia ihmiset usein toivovat, se on sielua ja mieltä hoitavaa. Kun kerran on hautajaiset joutunut järjestämään, seuraavalla kerralla tietty sujuu hivenen helpommin, kun on jokin käsitys mitä kaikkea on edessä. Mutta hautaustoimistoissa osataan auttaa ja tukea. Se on merkityksellistä arvokasta työtä.

      Voimia syksyyn,
      Pirkko-pappi

      • Rahaatänneheti

        Hautaustoimi on kirkolle iso bisnes.


      • KaunisKirkkohautaus
        Rahaatänneheti kirjoitti:

        Hautaustoimi on kirkolle iso bisnes.

        Käsittääkseni se ei ole mikään nimenomaisen iso bisnes. Asiakas maksaa omat kulunsa, tai siis "asiakkaan" eli vainajan omainen / läheinen.

        Kanttorille kanttorin palkka. Täytyyhän hänenkin saada palkka työstänsä. Ja eikös juuri vasemmisto ole se joka on riekkunut aina vain korkeampien palkkojen puolesta!?

        Itse asiassa tämä hautauksen kirkkopuoli oli mielestäni hämmästyttävän halpaa, verrattuna muuhun. Moni muu asia hautauksessa maksoi paljon enemmän.
        .


      • Tappiobusiness

        Kirkon isoimpia kulueriä on hautaustyö. Seurakuntien rahoista menee iso osa hautausmaiden, kappelien ja krematorioiden ylläpitoon. Ei ole bisnes, on persneddos.


      • kuolema_kannattaa
        KaunisKirkkohautaus kirjoitti:

        Käsittääkseni se ei ole mikään nimenomaisen iso bisnes. Asiakas maksaa omat kulunsa, tai siis "asiakkaan" eli vainajan omainen / läheinen.

        Kanttorille kanttorin palkka. Täytyyhän hänenkin saada palkka työstänsä. Ja eikös juuri vasemmisto ole se joka on riekkunut aina vain korkeampien palkkojen puolesta!?

        Itse asiassa tämä hautauksen kirkkopuoli oli mielestäni hämmästyttävän halpaa, verrattuna muuhun. Moni muu asia hautauksessa maksoi paljon enemmän.
        .

        :On se iso bisnes. Ota asioista selvää äläkä käsityksies varaan jää.


      • Eikös_
        Tappiobusiness kirjoitti:

        Kirkon isoimpia kulueriä on hautaustyö. Seurakuntien rahoista menee iso osa hautausmaiden, kappelien ja krematorioiden ylläpitoon. Ei ole bisnes, on persneddos.

        hautausmaiden kunnossapidon kustannukset kuitenkin oteta niistä hautapaikkojen vuokratuloista? Hautapaikka maksaa seurakunnan jäsenelle jotain ja muualta saapuneille vielä enemmän. Minkä ne rahat katoavat? Kirkkohan hinnoittelee ihan itse hautapaikan kustannukset, jotka vainajan omaiset sitten haudalle tilaavat. Ei oikein voi auttaa jos kirkko hinnoittelee työnsä "persneddos"-bisneksiksi.


    • RohkeuttaKaikille

      Aloitukseen liittyen: sain juuri tiedon tulevasta perunkirjoituspäivästä. Tapahtuu hautaustoimistolla. Eli tulee ihan nopsasti ajallaan. Ehkä tuleva joulunaikakin, ym. henk.koht.asiat lähiaikoina pyynnöstä jouduttivat tapahtumaa.

      Rahalle on kyllä kiireistä tarvetta, vaikka itse sanonkin... Kun kuitenkin piti kuolla niin kuoli sopivaan aikaan.
      *

      • rehellisestiilmaistu

        Miten niin sopivaan aikaan? Perintöäkö odotat?


      • RohkeuttaKaikille
        rehellisestiilmaistu kirjoitti:

        Miten niin sopivaan aikaan? Perintöäkö odotat?

        Luulisin, että sieltä hiukan jotain tipahtaa myös allekirjoittaneen köyhän syliin. Hartaudella vastanotan mahd. almut jotka ylhäältä annetaan.


      • unelmatHaihtui

        Minä en halua perintöä vaan hänet takaisin! Antaisin lähes mitä vaan ettei hän olisi kuollut.


    • rahastusta

      Asian vierestä: mutta koska olette kuulleet/lukeneet että hautaustoimistot tai apteekit tekevät konkurssin?

      • raihnainen1

        Ihmiset sairastavat, eikä vainajia voi roskikseenkaan kantaa. Kilpailua tietysti on toimistojen välillä. Itse aikoinaan vaihdoin hautaustoimistoa epäkunnioittavan käytöksen takia.


    • Suuret_kiinteät_kulut

      Tässä on monenlaista kuluja omalle kohdalle tullut. Hautastoimiston lasku 6000 euroa, josta arkku 2000 ja pitopalvelu 2000 (70 hengen ruoka ja kahvit) ja muut kulut 2000 (Tekstin kaivarrus hautakiveen, lehti-ilmotus, vainajan siirrot, kukat arkun pääle, ohjelman painatus, jne).

      Mutta seurakunnan osuus hyvinkin halpa, kun hautapaikka oli maksettu 50 vuodeksi jokunen vuosi sitten. Kaivuutyöt 190 euroa, mutta ilmainen kappeli, ilmainen seurakuntasali, ilmainen pappi ja kanttori myös muistotilaisuuteen. Toki pientä kirkollisveroa maksan eli en halua olla vapaamatkusta tässäkään asiassa.

      Muitakin kuluja on. Muistotilan koristelut, jne. Aika kivasti asiat ovat menneet.

      Halusimme pitää sen verran suuren muistotilaisuuden, että kaikki, jotka halusivat tulle, olivat tervetulleita. Tämä ei lisännyt kustannuksia paljoa, koska on paljon kiinteitä kuluja ja vain vähän muuttuvia kustannuksia.

      • EiköhänTämäTästä

        Juu, noihin hintoihin meilläkin luullakseni menee, vaikkakin vieraita oli puolet vähemmän.

        Pitopalvelun yhden aterian hinta, riippuen valittavasta menusta noutopöydässä, n. alle tai päälle 40 euroa. On mahd. tilattava väh. 25 ruokailijalle. Sisältyy pääruoka, kahvi, kakku ym.

        Koska omaisemme ei ollut ev.l.kirkon jäsen, kappelin vuokra ym. maksoi hiukan, kirkon ostetut eri palvelut yht. muutaman satasen, joten vapaamatkustajia emme mekään olleet.

        Vapaamatkustaja ilmoittaisi kirkolle / yhteiskunnalle tylysti, että enkä hautaa, haudatkaa ite! Eikä yhteiskunta muuta voisi. Tosin Väiski-setä lähtisi sitten tuonilmaisiin alimman hintaluokan mukaan, esim. ilman puu-uurnaa, ehkä tuhkattuna, pahvirasiassa muistolehtoon. En tiedä onko nimiaattakaan pakollinen.

        Tuo perunkirjoitus-juttu onkin aika iso ja vaativa. Katsokaa googlesta esim. "Perunkirjoitus". Verotoimiston sivut.

        Monet asianajajat näyttävät mainostavan palveluksiaan, mutta myös oma hautaustoimisto voi hoitaa tuon koko perunkirjoitusrumban järjestelyn.

        Jumalalle kiitos hautaustoimistoista! Ilman heidän palveluksiaan ... huh ...

        .


      • EiköhänTämäTästä kirjoitti:

        Juu, noihin hintoihin meilläkin luullakseni menee, vaikkakin vieraita oli puolet vähemmän.

        Pitopalvelun yhden aterian hinta, riippuen valittavasta menusta noutopöydässä, n. alle tai päälle 40 euroa. On mahd. tilattava väh. 25 ruokailijalle. Sisältyy pääruoka, kahvi, kakku ym.

        Koska omaisemme ei ollut ev.l.kirkon jäsen, kappelin vuokra ym. maksoi hiukan, kirkon ostetut eri palvelut yht. muutaman satasen, joten vapaamatkustajia emme mekään olleet.

        Vapaamatkustaja ilmoittaisi kirkolle / yhteiskunnalle tylysti, että enkä hautaa, haudatkaa ite! Eikä yhteiskunta muuta voisi. Tosin Väiski-setä lähtisi sitten tuonilmaisiin alimman hintaluokan mukaan, esim. ilman puu-uurnaa, ehkä tuhkattuna, pahvirasiassa muistolehtoon. En tiedä onko nimiaattakaan pakollinen.

        Tuo perunkirjoitus-juttu onkin aika iso ja vaativa. Katsokaa googlesta esim. "Perunkirjoitus". Verotoimiston sivut.

        Monet asianajajat näyttävät mainostavan palveluksiaan, mutta myös oma hautaustoimisto voi hoitaa tuon koko perunkirjoitusrumban järjestelyn.

        Jumalalle kiitos hautaustoimistoista! Ilman heidän palveluksiaan ... huh ...

        .

        Hei.
        Voimia perunkirjoituksen loppuunsaattamiseen. paljon olet jo joutunut tekemään, ja vielä on edessä tehtäviä. Totta sanot, että hautaustoimisto tekee paljon, pääsääntöisesti hyvin ja ammattitaitoisesti. Monenlaista läheisen kuolemaan liittyy, mutta onhan se ymmärrettävääkin. Suruaikaan asioiden hoitaminen vie usein voimia melko lailla, on hyvä muistaa huolehtia itse3stään ja ottaa aikaa levolle ja voimien keräämiselle.
        Ystävällisesti,
        Pirkko-pappi


      • hautaustoimi

        Montako suklaarasiaa hautaustoimistot lähettivät Pirkon seurakuntaan joulunaikaan?


      • hautaustoimi kirjoitti:

        Montako suklaarasiaa hautaustoimistot lähettivät Pirkon seurakuntaan joulunaikaan?

        Hei vaan, nimimerkki Hautaustoimi
        Vastaus kysymykseesi on, ei ensimmäistäkään. Oletatko että me syömme hautaustoimiston lahjoittamaa suklaata ennen joulua? Saitko sinä riittävästi suklaata joulun pyhinä?
        Ystävällisesti,
        Pirkko-pappi


      • Perunkirjoituksen
        EiköhänTämäTästä kirjoitti:

        Juu, noihin hintoihin meilläkin luullakseni menee, vaikkakin vieraita oli puolet vähemmän.

        Pitopalvelun yhden aterian hinta, riippuen valittavasta menusta noutopöydässä, n. alle tai päälle 40 euroa. On mahd. tilattava väh. 25 ruokailijalle. Sisältyy pääruoka, kahvi, kakku ym.

        Koska omaisemme ei ollut ev.l.kirkon jäsen, kappelin vuokra ym. maksoi hiukan, kirkon ostetut eri palvelut yht. muutaman satasen, joten vapaamatkustajia emme mekään olleet.

        Vapaamatkustaja ilmoittaisi kirkolle / yhteiskunnalle tylysti, että enkä hautaa, haudatkaa ite! Eikä yhteiskunta muuta voisi. Tosin Väiski-setä lähtisi sitten tuonilmaisiin alimman hintaluokan mukaan, esim. ilman puu-uurnaa, ehkä tuhkattuna, pahvirasiassa muistolehtoon. En tiedä onko nimiaattakaan pakollinen.

        Tuo perunkirjoitus-juttu onkin aika iso ja vaativa. Katsokaa googlesta esim. "Perunkirjoitus". Verotoimiston sivut.

        Monet asianajajat näyttävät mainostavan palveluksiaan, mutta myös oma hautaustoimisto voi hoitaa tuon koko perunkirjoitusrumban järjestelyn.

        Jumalalle kiitos hautaustoimistoista! Ilman heidän palveluksiaan ... huh ...

        .

        suuruus riippuu pitkälle ja juuri nimenomaan siitä kuinka viljalti sitä perittävää omaisuutta on. Sikäli kun on kiinteistöjä, osakkeita sun muuta aineellista hyvää vainajan jäämistössä niin se toki teettää enemmän työtä, mutta "normitapauksessa" asiasta selkiää ilman juristeja mainiosti. Loppuviimen se eniten työtä teettävä osuus on omien tunteiden kanssa painiminen. Jyvittää itselle läheisen ihmisen omaisuutta ei ole heti se houkuttelevin ajatus kun suru painaa puseroa.


      • Ristus_sentään
        kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hei vaan, nimimerkki Hautaustoimi
        Vastaus kysymykseesi on, ei ensimmäistäkään. Oletatko että me syömme hautaustoimiston lahjoittamaa suklaata ennen joulua? Saitko sinä riittävästi suklaata joulun pyhinä?
        Ystävällisesti,
        Pirkko-pappi

        on siinä pastorskalla kysymyksiä! Minä olen heteromies enkä niinkään innostunut anaaliseksistä. Se kannaksen toisen puolen tavara on piisannut oikein hyvin ja sitä on saatu niin joulun pyhinä kuin jälkeenkin. Minkähänmoisin mandaatein kirkon edustaja noin henkilökohtaisia kyselee, hieman hämmentävää.


      • Ei.Hautaustoimi.vaan.p
        kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hei vaan, nimimerkki Hautaustoimi
        Vastaus kysymykseesi on, ei ensimmäistäkään. Oletatko että me syömme hautaustoimiston lahjoittamaa suklaata ennen joulua? Saitko sinä riittävästi suklaata joulun pyhinä?
        Ystävällisesti,
        Pirkko-pappi

        Niin tehtiin omassa seurakunnassani. Ystävälliset hautaustoimiston virkailijat antoivat konvehtirasioita meille seurakunnan työntekijöille. Pahoittelen, ettei teidän seurakunnan työntekijät ole väleissä hautaustoimistojen väen kanssa.


    • Surutyö on aina uuvuttavaa ja raskasta. Läheisen menetyksen lisäksi joutuu vastaamaan myös käytännön järjestelyistä tavalla tai toisella. Hautaustoimisto auttaa kyllä hautajaisjärjestelyissä mahdollisimman paljon.
      Usein hautaustoimistoilla on omia suosituksia esim pitopalveluiden järjestäjistä, mutta toki omaiset voivat itsekin hoitaa varauksen suoraan haluamastaan pitopalvelusta tai jos pienet hautajaiset ja voimia riittää niin voi hyvin itsekin järjestää muistotilaisuuden vaikka kotona. Hautaustoimisto laskuttaa siis vainajan kuolinpesää eki ensisijaisesti vainajan tililtä maksetaan kaikki hautauskulut. Jos läheisiä omaisia ei ole, sosiaalitoimi avustaa hautajaiskuluissa, yieensä halvin arkku, pieni kukkalaite arkun päälle sekä hautausmaan järjestelyt (haudan avaus ja peittäminen).
      Hautauskuluissakin voi säästää jos takoudellinen tilanne on heikko. Kalliin kukkalaitteen sijasta voi hankkia vaikka yksittäisen kukan, se on ihan yhtä hieno asia kuin kalliimpi kukkalaitekin. Arkuissakin on valinnanvaraa kukkaron mukaan. Suurin kulu yleensä on muistotilaisuus. Pitopalvelu on helpoin vaihtoehto mutta usein myös kallis. Jos halua riittää niin muistotilaisuuteen voi leipoa tarjoiluja valmiiksi etukäteen (esim kuivakakut tai täytekakun, karjalanpiirakat yms). Muistotilaisuuksia järjestää usein maaseudulla esim marttakerho tms järjestöt hyvin edullisesti, kannattaa kysellä rohkeasti. Muistotilaisuus voidaan pitää siis myös vainajan kotona tai omaisten luona, joskus myös vaikka kesämökilläkin ja se ei aina edellytä lämmintä ruokaa tarjolle vaan voi olla pelkästään kylmiä tarjottavia esim salaatteja, suolaisia piirakoita yms tai pelkästään kahvitilaisuus. Eikä vastuuta kannata ottaa järjetelyistä välttämättä täysin yksin vaan voi hyödyntää muiden omaisten osuutta (joku voi olla hyvä kokki, toinen hyvä leipoja, joku osaa tehdä kauniit kukkalaitteet jne). Työpanoksen voi jakaa aivan hyvin ja kulussakin säästää tekemällä kukkalaitteet itse, ei se ole vaikeaa (kotipuuutarhasta saa usein kauniit kukat jotka helppo sitoa kimpuksi tai kukkalaitteen voi rakentaa vaikka havun päälle).

    • Näintäällä

      Kun itse jouduin yksin hoitamaan isäni hautajaiset muutama vuosi sitten (äidistä ei enää silloin ollut avuksi) ohjenuoranani oli että ei halvinta mutta ei kalleintakaan. Hautaustoimiston lasku oli 2400 josta arkku oli 700 ja puu-uurna 160 e. Pitopalvelu 25 hengelle oli suunnilleen 700 (keitto ja jälkiruokana kakkukahvit). Hautapaikka saatiin ilmaiseksi kun oli veteraani mutta hautakivi maksoi 1000 e. No äidin kohdalla ei sitten enää tarvitse hautakivestä maksaa, lisäkaiverruksen saanee aika vähällä.
      Mitä ne ennen ajan ihmiset sanoi että sen verran pitää olla säästöjä että kirsturahat on.

    • unelmatHaihtui

      Tyhmä kysymys miten maksan hautajaiset kun vuosi tulot on vain 11 000 euroa? Millä minä itse elän ja syön ja maksan omat pakolliset kulut kuin vuokra, puhelin , sähkö ja ruoan.? 6000 tonnia kuulostaa siltä että olen itse monta vuotta velkaisena.

      Haluan muisto tilaisuudet ja kaikki hoitaa mutta miten pystyn? En halua hänen kuolemansa takia menettää omaa vuokra asuntoa. En halua joutua muuttamaan takaisin lapsuuden kotiin. Voiko hänen omistus asunnon myynti hinnalla maksaa kaikki hänen kuolemansa liittyvät kulut? En halua perintöä vaan haluan hänet takaisin tänne ja olisin mieluummin lähtenyt ennen häntä. En osaa kuvitella elämää ilman häntä. Tule takaisin. Tarvitsen sinua!

      • Hei.

        Otan osaa suruusi. Olet ilmeisesti lähiaikoina menettänyt läheisesi. Et joudu menettämään omaa asuntoasi läheisen hautajaisten takia, älä kanssa siitä huolta. Jos hänellä on omistusasunto, saat varmasti sovittua asiat siten, että voit maksaa kaikki hautajaisiin ja muistotilaisuuteen liittyvät kulut ilman isoja ongelmia. Ehkä joudut pankin kanssa neuvottelemaan tai hautaustoimiston kanssa miettimään laskujen eräpäivää tms. Asia on järjestettävissä. Jos omainen on varaton, voi kysyä sosiaalitoimistosta tukea hautauskuluihin.

        Voimia sinulle, huolehdi itsestäsi,
        Pirkko-pappi


      • Seurakunta.auttaa

        Pyydä seurakunnan pitopalvelusta ilmainen tarjoilu muistotilaisuuteen ja pyydä muihin kuluihin avustus diakonilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe