Savon Sanomat hyökkää hyvän vajishoidon kimppuun

Niin paksua puppua että lukijakommenteja tietysti alkoi tulla.
Kommenttien määrästä ei saa selvää kun niitä jatkuvasti poistetaan.
Eilen iltamyöhällä oli 24, aamukymmeneltä 23 joista tuorein varttitunnin vanha.
Copypeistatessa yksi tuhoutui, nyt on tallessa 25 kpl, mutta ei tuota uusinta.
Siis uusin ehti olla näkyvillä vain varttitunnin.

On olevinaan pääkirjoitus, toivottavasti johtaa oikeustoimiin.

http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Arveluttavaa-hoitoa-tieteen-harmaalla-alueella/

Vanhimmat jä terävimmät kommentit aukeavat sinisllä "kuplalla"

19

421

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hashimoto

      Ei pitäisi päätoimittajan ottaa kantaa asioihin, joista ei tiedä mitään eikä näin ollen myös voi ymmärtää. Kommenteista käy hyvin ilmi päälinjat mistä kyse. Mitä ihmeen sensurointia siellä toimituksessa oikein on?

      Potilaiden tekemistä kanteluista Valvira yleensä vähät välittää. Tällaisiin lääkäreiden keskinäisiin kateudesta ja egosta riippuvaisiin taas ylireagoidaan.

    • selkokielistettynä

      ”Vaihtoehtohoitoja tarjoavien lääkärien pieni määrä kertoo osaltaan, ettei kyseessä ole tieteellinen koulukuntakiista. Kilpirauhashoidoissakin uskomuslääkintä haastaa perinteisen tutkimusnäyttöön perustuvan hoidon. Vaihtoehtoisten hoitomuotojen suosio kasvaa, kun ihmiset kokevat, etteivät saa apua koululääketieteestä. Selityksiä haetaan itse googlaamalla ja netin keskustelupalstoilta.”

      Yllä pääkirjoitusta lehdestä jonka luulisi olevan Pahkasika, mutta on Savon Sanomat.

      Yhdistelmähoitoko ”vaihtoehtohoito”? Kyllä, hyvä vaihtoehto epäfysiologiselle pelkälle tyroksiinille. Puutteellisinkin koejärjestelyin tieteellisissä tutkimuksissa auttanut useita potilaita: http://bit.ly/1WgbqPE

      ”Lääkärien pieni määrä” tarkoittaa että harvat lääkärit perehtyvät uusimpiin tieteellisiin tutkimuksiin.

      ”Uskomuslääkintää” en ole kilpirauhaskiistassa havainnut. Onko joku muu?

      ”Tutkimusnäyttö” on tietysti lisääntyvästi yhdistelmälääkityksen puolella. Jos terve kilpirauhanen erittää edes usein toistettun 20% T3-hormonia, miksei T3:a käytettäisi hoidossa kun esim. Hashimoto on tuhonnut osan kilpirauhasesta? Tyroksiinihoitoa ei ole tieteellisesti tutkittu ollenkaan.

      ”Ihmiset kokevat, etteivät saa apua koululääketieteestä”. Vaihteeksi ihan totta.

      ”Selityksiä haetaan itse googlaamalla ja netin keskustelupalstoilta.” Netti onkin mullistanut asioita kun tavis pääsee lukemaan esim. professoreiden Bianco ja Hoermann tiimien tutkimustuloksia. Monet lukevat ja jakavat tietoa keskustelupalstoilla,

      Alussa lainattua seuraavan kappaleen mukaan yhdistelmähoidon vaikutus (esim. monta vuotta) on ”lyhytaikainen”

      ”Esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjastossa tähdennetään, että kilpirauhashormonin sopivan annoksen määrittelyssä ei voida tukeutua pelkästään potilaan vointiin”. Siiskö potilaan voinnilla ei väliä kunhan lääkärin ego säilytetään jalustalla?

      ”… mieleisiään testaamattomia hoitoja yksityissektorilta, ja haitat kaatuvat julkisten sairaaloiden syliin. On eettisesti kyseenalaista määrätä riskialttiita lääkkeitä tai hoitoja, joiden vaikuttavuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.” Testaamattomia? Ja testaaminen kuitenkin kielletään? Tieteellinen näytö sitäpaitsi on jo hyvä.

      Pöntynen selosti tavallaan riskialtista päätöstä hoitaa lyhytaikaisella T3-monoterapiakuurilla kuntoon mies, joka muutoin olisi melko varmasti kuollut. Kirjallisesti ilmoitti ottavansa vastuun. Potilas voi nyt hyvin.

    • puoskaripsykiatriaa
      • noloa.pelleilyä

        Lehti menee pian jätepaperiin, joten siinä on turvallisempaa päästää totuus esille.
        Naurettava sirkus Kuopiossa. Myös lehdessä. Aloituksen linkki aluksi toimi ilman lisäystä "1066597" osoitteeseen. Ao. kirjoitus ensin näkyi pääkirjoituskokoelmassa


      • jälkien_peittelyä

        "... linkki aluksi toimi ilman lisäystä "1066597" osoitteeseen."

        Ovelaa. Aluksi tallennuskansiona "...harmaalla-alueella" ja itse tiedosto "index.html". Sitten perustettu alikansio "1066597" ja siirretty tiedosto siihen.
        Fuskua kuvastaa myös että häipyi "Pääkirjoitukset"-osasta,


    • kaikuja_lukijoilta

      Tuo pääkirjoituksena ilmestynyt herjakirjoitus oli 8.11 ja jo seuraavina päivinä nämä:

      https://drive.google.com/open?id=1uvv1T3FQF47Rohtfc4Q59GZ1Knb4DmFt

      https://drive.google.com/open?id=1SSGsTpiLAEYwl3EPfRfgW32w-t8qOoSp

      Edellinen iskee arkaan paikkaan eli surkeaan tietämättömyyteen uusista tutkimuksista.
      Youtubessa brittiendojen keskustelusta sentään vilahtavat Biancon turkimukset

      Jälkimmäisessä hykerryttää keskimmäisessä kappaleessa maininnat mielialalääkkeistä.
      Näillä tutkimatta määrätyillä monen elämä on pilattu ja psykiatrian alaanhan kuuluisivat

      • kaffecamilla

        Nettikeskustelussa on epäillty että pääkirjoituksena julkaistu vihapuhe ei ollut minkään toimittajan, vaan jonkin lääkärin käsialaa. Nyttemmin on mobilisoitu lisäjoukkoja.

        Muistavathan kaikki kaffecamillan sekoilut MOT-ohjelmassa? Ruotsia puhuen katseli katonrajoja ja räpläsi kampaustaan. Tiesi puhuvansa vaihtoehtoista totuutta. Hänetkin on saatu savon sanomiin lausumaan, että "tärkeintä on olla vahingoittamatta potilasta"

        Tämähän on ikiaikainen virkamiesohje eli virkavirheet välttääksesi älä tee mitään.
        Brittiehdojen keskusteluillassa (löytyy youtubessa) tämä torjuttiin laiminlyöntinä.
        Kun ei yritäkään parantaa potilasta, ei varmasti esiinny hoidon haittavaikutuksiakaan.
        Hukkaan vaan menee koulutus ja kokemus ja potilaita kuolee.


      • epätieto.omaksuttu.hyvin

        Tuon camillakirjoituksen alaotsikko "T3-lääkitys johtaa herkästi kilpirauhasen liikatoimintaan." on aivan totta ja silti hyvin harhaanjohtava. T4-lääkkeellä liikatoiminnan saa yhtä herkästi mutta se kestää päljon pitempään.

        Kirjoituksen pääotsikko "Hoidon riskeinä ovat eteisvärinä ja aivoinfarkti" jättää kertomatta, minkä hoidon. Tieteelliset tutkmukset eivät tue väitettä kilpparihoidoissa,

        Apropos tutkimukset. Katsokaapa allaoleva kirjaesittely ja klemmarien määrä kirjoissa
        https://www.facebook.com/laakarikeskuslupaus/posts/1171394242962461

        Yleensä arviodaan suomiendojen tietotason olevan 70-luvulta sellaisena kuin Big Pharma sen junttasi tuodessaan Synthroid-lääkkeen myyntiin. Huippututkija britti Midgley on kohtelias ja sanoo että endojen jälkeenjääneisyys on vain seitsemäntoista vuotta.


      • Hashimoto

        "Kirjoituksen pääotsikko "Hoidon riskeinä ovat eteisvärinä ja aivoinfarkti" jättää kertomatta, minkä hoidon. Tieteelliset tutkmukset eivät tue väitettä kilpparihoidoissa,"

        Mitähän tarkoitat? Siis kyllähän millä hyvänsä kilpirauhashormonilla on mahdollista aiheuttaa hypertyreoottinen tila, jolloin eteisvärinän riski on todennäköinen ja tämä taas on hyvin tunnettu aivoinfarktin riskitekijä.

        Mutta on ihan totta, että nämä muutamat ihmiset ovat joutuneet kohtuuttoman ajojahdin kohteeksi. Totuus tekee kipeää toisille, kuten Matti Välimäki - olisko jo aika eläköityä.


      • epätieto.omaksuttu.hyvin

        > Mitähän tarkoitat? Siis kyllähän millä hyvänsä kilpirauhashormonilla ...

        savon sanomien eli endokrinologiyhdistyksen solvauskirjoitus kohdistuu YHDISTELMÄHOITOON. Täysjärkinen toimittaja olisi sen selvästi sanonut pääotsikossa. Lehdessä jopa oli tk-ylilääkäri anteeksipyytelemässä annetua kunnollista hoitoa.

        Videolla https://youtu.be/GQOTGrEP1Ts Pöntynen irtisanoutuu T3-monoterapiasta.

        TERVE KILPIRAUHANEN "syyllistyy yhdistelmälääkitykseen". Vesa Ilvesmäen Kilpi-lehdessä kertoma kilpirauhasen T3-vuorokausieritys 29µg lienee oikea. Tosin John Midgley on puhunut suuremmista määristä osalla potilaita.

        Erona kilpparierityksessä ja pillerilääkinnässä on ajallinen jakauma. Kilpparista tulee jatkuvasti 10% vuorokausivaihtelulla: https://academic.oup.com/jcem/article/93/6/2300/2598837 Pillereitä otetaan 3 tai 4 kpl/vrk. Jos aiheutuva vaihtelu on haitallista, voisi lääketeollisuus tehdä hitaasti vaikuttavan pillerin JOS olisi kysyntää eli lääkärit kirjoittaisivat reseptejä.

        29µg? matti välimäen ja tapani kiminkisen "10nmol (6,51µg) mantra" on poistumassa. kilpirauhasliittokin on etusivulleen linkittänyt kaksi eri lääkäreiden tarkistamaa ensitieto-kirjoitusta joissa kilpparin suora eritys on 20%.
        Samoin http://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo12919 eli Duodecim-lehden 1/2016 sekoilukirjoituksen alku s 33 ja ekoina sanoina s 39 alussa. (Sivulla 41 ekoissa sanoissa tosin taannutaan suhteeseen 1:17 eli 5.6%:iin.)


      • itse.asiasta.kuultuna

        Paikallisradio HitMix haastattelee allelinkitetyssä Villeä puoli tuntia. Alussa opintouraa, sitten kokonaisvaltaisen lääketieteen ajatuskulkuja ja jossain minuutilla 13 ajankohtaista. Käynnistyy ”nuotinkuvasta” uutiskuvan ylävasemmassa nurkassa

        http://www.radiokuopio.fi/uutiset/kahvilavieras-ville-pontynen-kohtuutonta-etta-laakarien-oikeuksia-rajoitetaan-oppikiistan

        Hyppimisen eri kohtaan mahdollistaa allaoleva tallenne:
        https://drive.google.com/open?id=11Fe_OXEs5JLyY2azdYhucsK3jvjIv7eg

        valviran kosto muuten jyrkkä sikäli että einkeinonharjoittamiskielto seuraa siitä että pari prosenttia potilaita saa yhdistelmälääkitystä.


      • KuopionKaupunkisanomat

      • kunnon_lääkitys_kieltoon

        Brittiendotkin kauhun vallassa pelkäävät, että Tanskan malliin aletaan kirjoittaa tehoavan lääkityksen reseptejä. Kaameuden huippuna että YLEISLÄÄKÄRIT näin tekevät:

        https://drive.google.com/open?id=1J1b0-rIZXBzsTGFzANuRMggNjMgMV5Ar

        Ruutukaappaus on brittiendojen keskustelusta parin vuoden takaa. Kysymyksenä "pitäisikö yhdistelmälääkitä jos tyroksiini ei tehoa?" 80 prosenttia endoista vastasi "EI!"


    • sumuverhokampanja
    • mikä_suositus

      Mikäs Villen hoitolinjauksessa niin suunnattomasti poikkeaa suosituksesta (ja jos niin mistä suosituksesta)?

      Ville: ” Vaikka T3-lisä auttaa osaa kilpirauhaspotilaista, liittyy sen käyttöön kuitenkin myös mahdollista haittoja: Elimistön energiantuotantoa ja kulutusta ohjaavat suojamekanismit ohitetaan eikä sairastunut elimistö välttämättä kestä lisääntyneen aineenvaihdunnan aiheuttamaa kuormitusta. Oma kilpirauhashormonien tuotanto loppuu lääkityksen aikana. Tyroksiiniin verraten annostelu on haastavampaa, koska lääke otetaan useammassa erässä vuorokaudessa.

      Ville: ”Lisäksi erityislupavalmisteisiin liittyy paljon tietämättömyyttä, eivätkä kaikki lääkäritkään osaa hoitaa niillä potilaitaan. Tavoitteena onkin aina lopulta pelkkään tyroksiinihoitoon pääsy, tietenkin niin, että oireet eivät palaa. Mikali lääkehoitoa tarvitaan, tyroksiini ei ole aina sopivin vaihtoehto. Kun kroppa on kunnossa, tyroksiini on paras kilpirauhaslääke.

      • muka-muka-suositus

        > ... suunnattomasti poikkeaa suosituksesta (ja jos niin mistä suosituksesta)?

        "Suositus"-otsikolla on allaoleva hoidonestoyhdistyksen teksti 5.11.2014 jossa vähän oikeaan suuntaan on TSH-tavoite 1 (jälkikäteen kyllä vesitetty) ja raskaana olevien kohta (löysempi kuin Englannin NICE-ohje):
        http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/@Bin/179635/Hypotyreoosilausunto_051114_final.pdf
        Tämähän oli sellaista sekoilua että sen samanisältöisestä edellisestä versiosta sai alkunsa erinomainen blogisivusto:
        https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/06/kilpirauhasen-vajaatoimintapotilaan-kommentteja-endokrinologiyhdistyksen-lausuntoon-27-05-2013/

        "Suosituksen" asemaan on vaarassa päästä päähänpinttymäkatsaus lehdessä Duodecim 1-2016. Järkyttävää ensinnäkin numeroiden ristiriita. Kahdessa kohdassa on terveen kilpirauhasen T4-T3-hormonierityssuhde 4:1 mutta yhdistelmälääkityskohdassa 17:1.

        Järkyttävää myös ontot korulauseet kliinisestä eutyreoosista kun jatkossa pitkään selostetaan että potilaan sijaan pitää hoitaa kelvotonta TSH-arvoa (jota ulkomaiset oikeat asiantuntijat käyttävät vain potilaiden karkeaseulontaan).

        http://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo12919

        Tähän pötykokoelman muutamaan kohtaan tietysti kommentoi se korruptoitumaton potilasyhdistys, monia perättömyyksiä tutkimusviitteillä kumoten:

        http://kilpirauhaspotilaat.fi/ajankohtaista/vastine-duodecim-lehden-katsaukselle-kilpirauhasperaisen-vajaatoiminnan-hoidosta


      • sielun_syväluotaus

        "Toimitus suosittelee erityisesti opiskelijoille" lukee ekan sivun alalaidassa em. katsauksessa 12919. On pelättävissä että opiskelijat erehtyvät luulemaan sen esittävän tosiasioita. Kilpirauhaspotilaiden pitäisi lukea se huolella katsauksena endojen luonnevikaisuuteen


      • alioireinenko

        Tuossa katsauksessa 12919 korviin särähtää heti alkuun "subkliininen"

        "Kliininen" lienee jotain mitä tehdään klinikalla, jonne potilaat tulevat OIREIDEN VUOKSI. Katsauksessa kuitenkin TSH-arvonnassa saatu LUKUARVO oireista riippumatta on nimeämisen peruste.
        Huonoin tuloksin: http://bit.ly/1RNoc2N


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe