Muuttunut olemus

Yyyykkkk

Äidilläni todettiin lievä kilpirauhasen vajaatoiminta ja hän sai lääkityksen siihen. Lääkityksen aloituksen jälkeen kaikki voimat ovat menneet. Mitään ei jaksa tehdä. Nukkuu paljon. Ääni on muuttunut. Puhe on muuttunut epäselväksi.
Ruoka ei meinaa pysyä sisällä. Tähän asti on hoitanut talon lämmityksen ja pihatyöt mutta nyt ei jaksa muuta kun nukkua.

23

1034

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hashimoto

      Minusta muutos ei vaikuta vajaatoimintaan liittyvältä nyt. Sinänsä ei ole ihmeellistä vaikka oireet lievästi pahenisikin vielä vähän aikaa lääkkeen aloituksen jälkeen. Näin kävi itsellä, mutta oli tosin pitkälle edennyt ennen lääkityksen aloittamista.


      Ääni on muuttunut, mutta onko madaltunut?
      Onko puhe ns. muminaa (vajiksessa voi esiintyä)?
      Paljonko lääkkeen aloituksesta on aikaa ja paljonko on tsh, t4v, t3v?
      Onko oireet pahentuneet vähitellen?
      Liittyykö ongelmat kaikkeen ruokaan?
      Onko muita diagnooseja tai oireita?

      • hitaasti.eteenpäin

        Joo, kroppa huomaa pillerinä tuodun tyroksiinin ja lopettaa oman tuotantonsa. Tämä on hyvin yleistä ja syy, miksi alkulääkitystä (yl. 50ug) lisätään 25ug:lla vähitellen. Kaukaisessa menneisyydessä lisättiin hurjiinkin määriin mutta nyttemmin on opittu tutkimaan muutakin. Jokin lääkäriasema raportoi 60%:lla olleenkin ferritiinivaje ja netissä muutama kertoo olon korjautuneen B12:lla.
        Joskus harvoin kroppa suuttuu tyroksiinista ja lääke pitää vaihtaa.


      • Yyyykkkk

        Puhe on kuin olisi humalassa vaikkei ole. Madaltunut.Mahahapot eivät meinaa pysyä sisällä vaan tulevat ylös. Öisin pahempaa vaikka on korotettu päätyä. Närästyslääkkeet ei paljon auta. Täällä päin Suomea kun ei sitten kunnallisen terveydenhuollon kautta meinaa saada lähetettä tähystykseen.
        Syksyllä oli verenpaineen nousua. Ambulanssikin kävi mutta ei mitään erityistä. Lääkärit vaan määraa närästyslääkkeitä kun ei enää Buranaa uskalleta määrätä.
        Kilpirauhatulokset oli nippa nappa ,että lääkäri kirjoitti lääkkeet vajaatoiminnasta.. Ei isot poikkeamat mutta kirjoitti reseptin.
        Lääkkeitä ei ole syönyt kuin 3 viikkoa. Henkilön olemukseen on tullut 20 vuotta lisää.


      • hankala.tilanne

        Ei ollut mainintaa annoksesta. Joskus on tapahtunut että pitää "hivuttaa" eli ottaa välillä pakkia ja sitten taas ylös. Tyroksiini on hidasvaikutteinen eli annoksen alentamisen voi tehdä myös jättämällä välipäivän.

        Tuolla aikaisemmin kerrotusti pitäisi muitakin syitä etsiä.


      • umpikujassako

        Kuullostaa niin hurjalta että jossain päin on annettu suonensisäinen T3-annos.

        Mikähän (hidas!) vaikutus olisi lääkityksen lopettamisella? Varalta kyllä pitäisi sitten olla T3:a tai eläinperäistä


      • Hashimoto
        Yyyykkkk kirjoitti:

        Puhe on kuin olisi humalassa vaikkei ole. Madaltunut.Mahahapot eivät meinaa pysyä sisällä vaan tulevat ylös. Öisin pahempaa vaikka on korotettu päätyä. Närästyslääkkeet ei paljon auta. Täällä päin Suomea kun ei sitten kunnallisen terveydenhuollon kautta meinaa saada lähetettä tähystykseen.
        Syksyllä oli verenpaineen nousua. Ambulanssikin kävi mutta ei mitään erityistä. Lääkärit vaan määraa närästyslääkkeitä kun ei enää Buranaa uskalleta määrätä.
        Kilpirauhatulokset oli nippa nappa ,että lääkäri kirjoitti lääkkeet vajaatoiminnasta.. Ei isot poikkeamat mutta kirjoitti reseptin.
        Lääkkeitä ei ole syönyt kuin 3 viikkoa. Henkilön olemukseen on tullut 20 vuotta lisää.

        Tuskin on kilpirauhasperäistä, jos tilanne tuo. Onko se puheongelma tullut hitaasti myös? Periaatteessa tuollainen oire vaatisi jo MRI-tutkimuksen. Onko ruokahalu muuttunut? Onko keuhkoissa ollut ongelmaa? Onko muitaoireita? Natrium?


      • Yyyykkkk

        Thyroxin 25 mg 1 tabletti /päivä. Viikon päästä maanantaina on aika sille lääkärille joka määräsi kyseisen lääkkeen. Äiti on 68v ja tähän asti kyennyt itse huolehtimaan asioista niin uskomattomalta ja pahalta tuntuu kun toinen menee ettei pysty huolehtimaan asioistaan. Tämä on tapahtunut lääkityksen jälkeen. Äiti ei ole tehnyt tk suostumusta että minä pystyn hoitamaan hänen puolestaan asioita. Tietoja ei anneta kun ei ole ei valtuutusta.
        Mummotettava on lämmittämässä taloa ja laittaa ruokaa tämän viikonlopun.. Suurimman osanajasta mummo nukkuu. Ulos ei jaksa mennä.


      • Hashimoto

        Asia selvä, mutta näillä tiedoilla on ei oikein enempää voi sanoa. Et siis itse ole muita oireita havainnut?

        Jos tila edelleen vaan pahenee ennen lääkäriä, kehotan kyllä menemään päivystykseen. Endokrinologin ja /tai neurologin konsultaatio kyllä paikallaan. Kuten jo aiemmin totesin, niin äkisti tai melko äkisti, varsinkin jos syy ei ole tiedossa, ilmaantuva puheen sammaltaminen on periaatteessa päivystysluontoisen kuvantamisen aihe. Aivoihin voi syntyä ns. mini-infarkteja, yleensä pieniin suoniin, jolloin oireet voi esiintyä kuvatun kaltaisesti. Ei kunnon sammaltaminen enää kilppariin sovi. Voimakas väsymys ja uupumus myös sopisi. Närästys voi vaikuttaa myös ääneen. Mahdollisia syitä on vaikka kuinka paljon, mutta enemmän pitäisi tietää oireista.

        Onko lääkäriin oltu missään yhteydessä viime viikkoina? Ja jos, niin eikö puheeseen ole otettu kantaa? Onko tuo aika varattu kontrollikäynniksi jo silloin kun lääkitys on annettu?


    • Tyroman

      Olen samaa mieltä kuin yllä olevassa tekstissä.Jos kyseessä on tavallinen henkilö joka nukkuu normaalisti eikä ole alkoholiriippuvainen niin tuollaiset oireet saattaa liittyä muuhun aivojen
      toiminnan häiriöön jolloin kyse voi olla ohimenevästä tai myös vakavasta tilanteesta.
      25 mg päiväannos on niin pieni ettei sillä ole käytännössä mitään vaikutusta.Mikäli lääkäri määrää kilpirauhaslääkettä väsymykseen nin todennäköisesti väärä diagnoosi ja pitäisikin selvittää oireiden todellinen syy.
      Kannattaa unohtaa se kilpirauhanen ja mennä mahdollisimman pian vaikka yksityiseen vastaanottoon.
      Rahaa ei kannata säästää ja jos on mahdollista kuvauttaa aivot niin ainakin itse käyttäisin sitä mahdollisuutta jolloin voisi selvitä se että onko kyseessä jokin vakavamoi asia kuten esim. aivoinfarkti ja siihen liittyvät tukokset.
      Jos tilanne huononee niin voi soittaa hätänumeroon.
      Tämä on vain kilpirauhaspalsta joten tämä ei ole oikea paikka kun kyseessä on kuvaamasi oireet ja oireet vaatii oikean lääkärin joka suhtautuu asiaan vakavasti.

      • Yyyykkkk

        Hänellä oli n 1.5 kk sitten verenpaineen nousua. Tunsi itsensä huonovointiseksi kutsuen ambulanssin jopa 2 kertaa . Ambulanssitesteissä ei hälyyttävää. Lääkäri kommentoi keskussairaalasta että ei huolestuttavaa.
        Tällä viikolla sain päivystävälle lääkärin mutta saattajaa ei päästetty mihinkään kuuntelemaan mitä lääkäri oli puhunut. Nuori lääkäri oli maininnut neurologista äidille mutta siihen oli jäänyt. Sen verran sain tietoja tksta ettei mitään lähetteitä ollut vielä perjantaina. Ei ole kuulemma ehditty purkaa lääkärin tekstejä tai mitä ne nyt sitten olikaan.
        Lähipiirissä on epäilys ollut että jotain muutakin tässä on mutta... Äiti ei itse ole tuntenut mitään infarkti oireita. Josko on yöllä sitten ollut.


      • Hashimoto

        Ihan mahdollista, että on yöllä ollut ja jäänyt pieni tukos. Mutta tärkeää muistaa, että potilas ei aina tunne ja/tai tiedosta vakavankaan infarktin tai vuodonkaan oireita! Nyt ei lääkärit kyllä ole toiminut ihan protokollan mukaan. Vaikuttaa taas niin hemmetin tavanomaiselta tilanteelta ettei potilaasta huolehdita kuten pitäisi!


      • aivopolttoine.lopussa

        Jos sattuisi olemaa kilpparilähtöinen voisi olla T3-puutos aivoissa.
        Noin pieni T4-annos ei vielä pitäisi muuntumista maksassa hidastaa.
        Kunpa voisi kokeilla T3-kuuria.


      • Hashimoto

        Tuskin näin. Jos pääoireisto olisi selkeän neuropsykologista ja kognitiivista, ehkä voisi t3 -
        puutosta ajatellakin, mutta siltikin oireet on aika voimakkaat tällaiseen ja samoin kehityskulku. T3-puutos on kyllä alidiagnosoitu, mutta on niitä paljon muitakin sairausvaihtoehtoja, joissa samankaltaiset oireet, esim. ms.
        Kilpparivaivassa puhe ja ajatus voi hidastua paljonkin, mutta humalaiselta kuulostava puhe lienee jotain muuta.


      • Yyyykkkk

        Puheeseen kiinnitin huomiota pari viikkoa sitten. Se oli semmoista epäselvää, sanojen miettimistä. Äidin veli ja hänen vaimonsa kiinnittivät huomion siihen myöskin.
        Ei kuulostanut sen äidin puheelta jota olin kuunnellut siihen asti. Äänen madaltumisen ymmärrän kyllä kuuluvan kilppari asioihin. Huomenna jos luoja suo niin pääsen katsomaan äitiä kotia paikan päälle.


      • väärälääke

        Tyroksiini vääräksi osoittautueessaan on ikävän pitkävaikutteinen. Parempiakin lääkkeitä kilpparihoitokokeiluun olisi.


      • Yyyykkkk

        Eilen olin sitten äidin luona koko päivän. Makoilemassa oli sohvalla. Siinä sitten uunia lämmittämään. Keskuslämmityskattilan kanssa oli hieman ongelmia joten enoni polki paikalle. Puuron jätin hellalle hautumaan tienkin oli liian isolla levy. Pannuhuoneessa meni hiukan pitempään kuin oli tarkoitus. Puuro otti hiukan rusketusta pohjalle. Äiti haistoi kyllä että oli kiinni mutta ei noussut sammuttamaan hellaa.
        Monesti yritin mainita kuinka olisi jos kävisi pihalla vähän aikaa mutta ei. Päivällä vielä nukkui ainakin 3 tuntia. Illalla vielä sohvalla makoili. Yöllä heräilee ja valvoo sitten. Saattaa aamulla sitten nukkua vaikka yhdeksään . Ruokaa syö kun joku tekee ja laittaa valmiiksi.
        Lääkkeen määrännyt lääkäri vastasi puhelimeen . Käykää tk:ssa. Viime viikolla kävi eihän sieltä saa muuta kuin laskun.


      • Hashimoto

        Kurja on tilanne, mutta en kyllä osaa sanoa enempää näin netitse jos ei muita oireita havaittavissa. Vaihtoehtoja on paljon. Olisiko mahdollista mennä yksityiselle sisätautilääkärille?


      • Yyyykkkk

        Äidin tila on nyt sellainen että on keskussairalassa. Aivoinfarkti käynyt jossain vaiheessa!? Oikea puoli ei oikein toimi. Suolat on hukassa veressä ja virtsassa. Kilpirauhasen vajaatoiminta arvot oli silloin niin vähäiset jotta ei olisi kannattanut lääkitäkään.
        Oli ollut päänsärkyä aikaisemmin syksyllä. Näköhäiriöitä ja närästystä. Perusoireet. Ambulanssi käynyt lokakuussa pari kertaa. Oli alapaine korkealla. . Ei huolestumista lääkäriltä ei keskussairaalaan. Viime viikolla ensimmäiset tietokonekuvat päästä. Ei hälyyytävää. Sunnuntaina siirrrttiin keskussairaalalle . Uudet kuvat päästä. Niistä löytyi vähän harmaata tihentymää. Tiistaina magneettikuvat joista ei ollut vielä eilen tietoa.


      • Hashimoto

        No, tätä pelkäsin :( Onko kerrottu näköhäiriöiden liittyvän siihen harmaaseen tihentymää?
        Onko syönyt ja juonut vähänkään normaalisti? Mitä natrium nyt? Pitää muistaa erottaa todellinen ja valetila eli natrium "vähenee" jos elimistöön kertyy nestettä. Miten kortisoli? Näköhäiriöitä, mutta onko näkökenttä kaventunut?

        Edelleen vähän vaikea saada kiinni jutusta, pitäisi nähdä kaikki labrat ja nähdä.


    • Yyyykkkk

      Viime viikolla tuli tietoa äidin tilasta. Aivolymfooma. Tällä viikolla pääsi sitten oikean mukaiseen hoitoon. Oikean puolen käsi ja jalka meni heikkovoimaiseksi. Toivottavast palautuu.

      • katastrofaalista_usein

      • Hashimoto

        Voi ei :( Tämä on kyllä aika harvinainen diagnoosi. Mutta toivotaan hoitojen purevan mahdollisimman hyvin äitiisi.


    • Anonyymi

      miksi en myönnä vaikka nään, että puolisoni valehtelee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe