Henkilötietojen leviäminen

Killeriä

Kävin kuluvalla viikolla näöntarkastuksessa Specsaversilla, joka on alkuaan brittiläinen perheyritys ja taitaa olla edelleenkin. Näöntarkastus oli ilmainen, kun se tarjottiin ns. tarjouspalveluna. Jouduin antamaa näöntarkastusta varten nimeni, sosiaaliturvatunnuksen, puhelinnumeron ja kotiosoitteen. Sosiaaliturvatunnuksen saantia perusteltiin THL:n määräyksillä.

Pari päivää näön tarkastuksen jälkeen tuli ilmeisesti Britanniasta puhelu, jossa naisääni puhui jotakin englanniksi. Puhelun numero oli +3584573976310. Onko kyseessä rikollisten harjoittama puhelinrahastus ja haittaohjelmien levitys?

Koskaan aiemmin vastaavaa puhelua en ole saanut. Onko Specsaversin suomalaisten asiakastiedostoihin joillakin sellaisilla henkilöillä vapaa pääsy, jotka voivat levittää asiakastietoja rikollisten käyttöön? Mikäli suomalaisten asiakastiedot ovat käytettävissä myös Britanniassa firman keskuspaikassa, on vaara, että tiedot joutuvat ns. vääriin käsiin ja niitä käytetään rikolliseen toimintaan.

Poliisin kannattaisi tutkia asiaa epäilyjen hälventämiseksi.

10

744

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Killeriä

   En ole ainoa, jolle epämääräisiä puheluja alkoi tulla Britanniasta, kun Specsavers oli saanut asiakkaan henkilötiedot käyttöönsä. Osaako Specsaversin Suomen maajohtaja kertoa, mistä moinen yhteensattuma johtuu?

  • Kylmärinki

   Specsaversilta en uskalla ostaa silmälaseja muutoin kuin seteleillä. Pelkona on, että pankki- tai luottokortin tiedot kopioidaan ja kaikki tarvittavat tiedot ovat sitten kasassa oheisluottokortin käytölle ulkomailla.

  • klj43e5yul

   Voi herranjestas teidän kanssanne

  • jutfjyfjygjj

   Ei kai niitä puhelin- ja osoitetietoja ole pakko antaa. Liekö tuo hetun vaatiminenkaan laillista. Ainahan voi äänestää jaloillaan, muutkin optikkoketjut tyrkyttävät ilmaisia tutkimuksia jos Specsawer ei suostu tekemään ilman täydellisiä tietoja (eikä se tutkimus edes maksa montaa kymppiä). Minullakin on ns. salainen puhelinnumero enkä anna sitä minnekään. Jos jossain sitä vaaditaan ehdottomasti, jätän homman väliin (ei ole tullut puheluja englannista). Jätän myös vastaamatta kaikenmaailman kyselyihin ja arvontoihin, jos siellä vaaditaan puhelinnumeroia ja osoitetietoja.

   Nythän on tulossa EU:n vaatima henkilörekisterilaki voimaan ja sen perusteella voi vaatia ettei tietoja saa antaa muualle. Taitaa vaan Englanti "sopivasti" erota juuri EU:sta.

  • bcvgdf

   Hankkiessani viimeksi lasit, niin ihmettelin henkilötietojen antamista. Aikaisemmin ei ole tarvinnut. Asioin siis optikon kanssa, en lääkärin. Muistaakseni Nissen.
   Onko teillä nykyisin aina henktun kyselty?

  • Jämäkkyyttäihmiset

   Henkilötietoja ei tarvitse antaa Specsaversin henkilörekisteriin.
   Omat tiedot voi käydä heillä katsomassa ja vaatia niiden poistamista.
   Tietosuojavaltuutettu voi kertoa asiasta lisää.

  • Killeriä

   Toinen puhelinnumero, josta näitä englanninkielisiä epämääräisiä puheluja tulee, on +3584573976117. Kolme viimeistä numeroa eroavat, kun ne aiemmassa puhelussa ovat olleet 310.

   Näitä puheluja alkoi tulla sen jälkeen, kun olin Specsaversin näöntarkastuksen yhteydessä antanut henkilötietoni ja puhelinnumeroni tämän firman käyttöön.

   Poliisin kannattaisi tutkia, mistä puhelut tulevat.

  • Killeriä

   Soittajat taitavat olla Englannissa asuvia intialaisia, joille suomalaisten puhelintietoja ja henkilötietoja on ohjautunut Specsaversin kautta. Odotettavissa on , että talousrikoksiin syyllistyneet intialaiset alkavat muodostaa suomaisten asiakkaiden pankki- ja luottokorttien rinnakkaiskortteja, kun asiakas maksaa ostoksensa kortilla Specsaversille.

  • Specsavers_oy

   Täällä on käyty keskustelua liittyen henkilötunnuksen ja yhteystietojen luovuttamiseen näöntutkimuksen yhteydessä. Optikot toimivat terveydenhuoltolain alaisuudessa, ja suomen terveyslaindäädännön mukaan optikko on velvollinen laatimaan asiakkaastaan potilasasiakirjan, joka edellyttää henkilötunnuksen. Kaikki henkilötiedot ovat henkilösuojalain mukaisesti suojattuja eikä niitä missään tapauksissa luovuteta kolmansille osapuolille eikä kenellekään muille ilman asiakkaan kirjallista lupaa.

   Keskustelussa viitatuilla puheluilla ei ole mitään tekemistä Specsaversin kanssa, eikä meillä ole menossa mitään asiakastutkimuksia tai vastaavia, joiden osalta asiakkaisiin oltaisiin yhteydessä. Asiakkaan luottokorttitietoja ei myöskään tallenneta minnekään eivätkä ne ole millään tavalla käytettävissä yrityksen toimesta mitenkään

   Lisätietoja tietoturvasta asiakastietoihin liittyen löytyy osoitteesta https://www.specsavers.fi/tietosuoja/tietosuoja?popup tai käymällä myymälässä. Mikäli asiakas haluaa muutoin lisätietoa asiasta, voivat he olla yhteydessä myymälään tai antaa palautetta nettisivujen kautta https://www.specsavers.fi/specsavers/anna-palautetta

   Erkki Tala, maajohtaja, Specsavers

  • Pikku_mökin_akka

   Minkä kumman lakien alaisuudessa siellä oikein toimitaan? Kävin näöntutkimuksessa ja kysyin vähintään kolme kertaa, "Onko näöntarkastus ilman lasien ostopakkoa." Maksoin 29 euroa ja sitten myyjä sanoi: "Tämä on meidän paperi" repi sen optikon paperin ja heitti roskiin. Myyjä ei selittänyt minulle mitenkään näöntutkimusten tulosta. Vaan myyjä ja optikko ikään kuin yrittivät salata sen minulta.
   Olin hämmentynyt ja ihmettelin, ja "kysyin enkö saakaan reseptiä". Sitten myyjä kopio minun omasta vanhasta optikon reseptistäni tiedot toiselle paperille ja antoi minulle.
   Niin, että oliko tämä terveydenhuoltolain mukaista, vai minkä lain mukaista???

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   284
   4456
  2. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   3199
  3. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   91
   1358
  4. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1302
  5. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   272
   1174
  6. Uskallatko paljastaa

   Kaivattusi nimikirjaimet ja sukupuoli? Minä aloitan, KA, nainen.
   Tunteet
   37
   920
  7. Sofia kertoo et halusi luvan kokeiluihin seksin suhteen Lontoossa asuessaan..

   Katos nainen alkaa kertoa et seksikokeilut alkoi maistua, kun muutti Lontooseen.Marokkolainen räppäri ja tietenkin sekin on varsttu mies ja itse sen k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   151
   900
  8. Mikamika missä mika

   Polliisi etsii https://poliisi.fi/-/epailty-henkirikos-torniossa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
   Tornio ja Haaparanta
   7
   855
  9. Aiotko saattaa sen loppuun

   ..mikä on meillä pahasti kesken..ja milloin...en jaksa odottaa enää..
   Ikävä
   54
   851
  10. En halua satuttaa sinua

   Mutta tässä ei ole järkeä!..
   Ikävä
   39
   795
  Aihe