Henkilötietojen leviäminen

Killeriä

Kävin kuluvalla viikolla näöntarkastuksessa Specsaversilla, joka on alkuaan brittiläinen perheyritys ja taitaa olla edelleenkin. Näöntarkastus oli ilmainen, kun se tarjottiin ns. tarjouspalveluna. Jouduin antamaa näöntarkastusta varten nimeni, sosiaaliturvatunnuksen, puhelinnumeron ja kotiosoitteen. Sosiaaliturvatunnuksen saantia perusteltiin THL:n määräyksillä.

Pari päivää näön tarkastuksen jälkeen tuli ilmeisesti Britanniasta puhelu, jossa naisääni puhui jotakin englanniksi. Puhelun numero oli 3584573976310. Onko kyseessä rikollisten harjoittama puhelinrahastus ja haittaohjelmien levitys?

Koskaan aiemmin vastaavaa puhelua en ole saanut. Onko Specsaversin suomalaisten asiakastiedostoihin joillakin sellaisilla henkilöillä vapaa pääsy, jotka voivat levittää asiakastietoja rikollisten käyttöön? Mikäli suomalaisten asiakastiedot ovat käytettävissä myös Britanniassa firman keskuspaikassa, on vaara, että tiedot joutuvat ns. vääriin käsiin ja niitä käytetään rikolliseen toimintaan.

Poliisin kannattaisi tutkia asiaa epäilyjen hälventämiseksi.

10

1129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Killeriä

      En ole ainoa, jolle epämääräisiä puheluja alkoi tulla Britanniasta, kun Specsavers oli saanut asiakkaan henkilötiedot käyttöönsä. Osaako Specsaversin Suomen maajohtaja kertoa, mistä moinen yhteensattuma johtuu?

    • Kylmärinki

      Specsaversilta en uskalla ostaa silmälaseja muutoin kuin seteleillä. Pelkona on, että pankki- tai luottokortin tiedot kopioidaan ja kaikki tarvittavat tiedot ovat sitten kasassa oheisluottokortin käytölle ulkomailla.

    • klj43e5yul

      Voi herranjestas teidän kanssanne

    • jutfjyfjygjj

      Ei kai niitä puhelin- ja osoitetietoja ole pakko antaa. Liekö tuo hetun vaatiminenkaan laillista. Ainahan voi äänestää jaloillaan, muutkin optikkoketjut tyrkyttävät ilmaisia tutkimuksia jos Specsawer ei suostu tekemään ilman täydellisiä tietoja (eikä se tutkimus edes maksa montaa kymppiä). Minullakin on ns. salainen puhelinnumero enkä anna sitä minnekään. Jos jossain sitä vaaditaan ehdottomasti, jätän homman väliin (ei ole tullut puheluja englannista). Jätän myös vastaamatta kaikenmaailman kyselyihin ja arvontoihin, jos siellä vaaditaan puhelinnumeroia ja osoitetietoja.

      Nythän on tulossa EU:n vaatima henkilörekisterilaki voimaan ja sen perusteella voi vaatia ettei tietoja saa antaa muualle. Taitaa vaan Englanti "sopivasti" erota juuri EU:sta.

    • bcvgdf

      Hankkiessani viimeksi lasit, niin ihmettelin henkilötietojen antamista. Aikaisemmin ei ole tarvinnut. Asioin siis optikon kanssa, en lääkärin. Muistaakseni Nissen.
      Onko teillä nykyisin aina henktun kyselty?

    • Jämäkkyyttäihmiset

      Henkilötietoja ei tarvitse antaa Specsaversin henkilörekisteriin.
      Omat tiedot voi käydä heillä katsomassa ja vaatia niiden poistamista.
      Tietosuojavaltuutettu voi kertoa asiasta lisää.

    • Killeriä

      Toinen puhelinnumero, josta näitä englanninkielisiä epämääräisiä puheluja tulee, on 3584573976117. Kolme viimeistä numeroa eroavat, kun ne aiemmassa puhelussa ovat olleet 310.

      Näitä puheluja alkoi tulla sen jälkeen, kun olin Specsaversin näöntarkastuksen yhteydessä antanut henkilötietoni ja puhelinnumeroni tämän firman käyttöön.

      Poliisin kannattaisi tutkia, mistä puhelut tulevat.

    • Killeriä

      Soittajat taitavat olla Englannissa asuvia intialaisia, joille suomalaisten puhelintietoja ja henkilötietoja on ohjautunut Specsaversin kautta. Odotettavissa on , että talousrikoksiin syyllistyneet intialaiset alkavat muodostaa suomaisten asiakkaiden pankki- ja luottokorttien rinnakkaiskortteja, kun asiakas maksaa ostoksensa kortilla Specsaversille.

    • Specsavers_oy

      Täällä on käyty keskustelua liittyen henkilötunnuksen ja yhteystietojen luovuttamiseen näöntutkimuksen yhteydessä. Optikot toimivat terveydenhuoltolain alaisuudessa, ja suomen terveyslaindäädännön mukaan optikko on velvollinen laatimaan asiakkaastaan potilasasiakirjan, joka edellyttää henkilötunnuksen. Kaikki henkilötiedot ovat henkilösuojalain mukaisesti suojattuja eikä niitä missään tapauksissa luovuteta kolmansille osapuolille eikä kenellekään muille ilman asiakkaan kirjallista lupaa.

      Keskustelussa viitatuilla puheluilla ei ole mitään tekemistä Specsaversin kanssa, eikä meillä ole menossa mitään asiakastutkimuksia tai vastaavia, joiden osalta asiakkaisiin oltaisiin yhteydessä. Asiakkaan luottokorttitietoja ei myöskään tallenneta minnekään eivätkä ne ole millään tavalla käytettävissä yrityksen toimesta mitenkään

      Lisätietoja tietoturvasta asiakastietoihin liittyen löytyy osoitteesta https://www.specsavers.fi/tietosuoja/tietosuoja?popup tai käymällä myymälässä. Mikäli asiakas haluaa muutoin lisätietoa asiasta, voivat he olla yhteydessä myymälään tai antaa palautetta nettisivujen kautta https://www.specsavers.fi/specsavers/anna-palautetta

      Erkki Tala, maajohtaja, Specsavers

    • Pikku_mökin_akka

      Minkä kumman lakien alaisuudessa siellä oikein toimitaan? Kävin näöntutkimuksessa ja kysyin vähintään kolme kertaa, "Onko näöntarkastus ilman lasien ostopakkoa." Maksoin 29 euroa ja sitten myyjä sanoi: "Tämä on meidän paperi" repi sen optikon paperin ja heitti roskiin. Myyjä ei selittänyt minulle mitenkään näöntutkimusten tulosta. Vaan myyjä ja optikko ikään kuin yrittivät salata sen minulta.
      Olin hämmentynyt ja ihmettelin, ja "kysyin enkö saakaan reseptiä". Sitten myyjä kopio minun omasta vanhasta optikon reseptistäni tiedot toiselle paperille ja antoi minulle.
      Niin, että oliko tämä terveydenhuoltolain mukaista, vai minkä lain mukaista???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      3615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      25
      2214
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      89
      1670
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe