Virtuaaliraha VAI osakkeet?

Kumpaa ostaisit ja miksi. Siinäpä kysymys, perusteluineen vastaukset.
Ilmianna
Jaa

22 Vastausta


Tällä hetkellä en ole kovin innokas ostamaan kumpaakaan, kun tuntuvat kalliilta. Mutta omistan osakkeita eli voittoa tekeviä yrityksiä ja niiden omaisuutta.

Virtuaalirahoilla keinottelu on jo hurjaa ja levinnyt laajoihin piireihin. Tässä moni polttaa vielä pahasti näppinsä. Tulppaanimaniassa sentään myytiin sipuleita, mutta nyt ei näköjään tarvita niitäkään. No, tämäkin ilmiö on tuttu entuudestaan.

Käykääpä ennen uusia virtuaalisijoituksia lukemassa Charles Mackayn teos Memoirs of Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds. Tässä linkki intialaiseen kirjastoon:

https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.54491
Ilmianna
Jaa
Sijoitustoimintaan tietysti osakkeet. Tosin tässä kohtaa vertailu on typerä, koska virtuaalivaluutta rinnastuu enemmän esim. raaka-aineisiin kuin osakkeisiin.

Hintaspekulaatioon sopii osakkeet, raaka-aineet, virtuaalivaluutat ja vaikka mikä. Valitulla instrumentilla ei ole oikeastaan mitään väliä silloin, jos spekulaatiota tehdään viivotinanalyysillä tms. tavalla, jossa ei huomioida reaalimaailman tapahtumia mitenkään.
Ilmianna
Jaa
Osakkeisiin. Nyt ja ikuisesti. Osakkeet ovat runsauden konteksti. Virtuaaliraha niukkuuden. En myöskään sijoita maahan. Vaikka se voisi olla kannattavaakin. Osakkeissa jotka ovat niiden takana olevien yritysten liiketoiminta sen sijaan oletusarvoisesti liittyy runsastuminen taloudellisen lisäarvon tuotannon myötä. Poimin siis mieluummin tämän sadon tuottamia (tylsiä?) hedelmiä kuin lumoutuisin hyvin harvinaisesta timantista lasivitriinissä.
Ilmianna
Jaa
Osakkeet.

Ensiksi on sanottava, että virtuaalirahat eivät kovin hyvin sovellu pitkäaikaiseen sijoittamiseen, koska arvon vaihtelut lyhyellä aikavälillä ovat HYVIN suuria, suurempia kuin esim. warranteissa tai small capeissa. Jos ostat jotakin rahaa, sinulla ei ole käytännössä mitään muuta mahdollisuutta kuin päivystää ruudun edessä ja odottaa jos se nousee, joka taas riippuu siitä, lähteekö porukka mukaan. Sitten sinun pitää myydä juuri oikealla aikaa tai toista mahdollisuutta ei välttämättä enää tule ja rahasi menivät sinne. Kyseessä on siis kaupankäynti enemmän kuin sijoittaminen. Lisäksi et voi aina olla varma rahan todenperäisyydestä, jolloin rahaa ei koskaan pitäisi edes ostaa.

Sijoittaminen toimii pitkän tähtäimen toimintana, sillä paria kolmea suurempaa notkahdusta lukuunottamatta pörssikurssit ovat tasaisesti nousseet 200 vuotta sen noin 7% per vuosi. Joillekin tuo on tylsän tasainen tahti, mutta jos laitat aikajanalle riittävän pitkän ajan ja riittävän suuren summan, saat melkoisen tuoton sijoituksellesi siitäkin huolimatta. Lisäksi tuet samalla yrityksien toimintaa ja nämä yrityksethän ovat usein kaikkien ihmisten tarvitsevien asioiden ja esineiden takana, jotta meillä olisi täällä maailmassa hyvä olla. Vielä tähän aasinsiltaa sen verran, että virtuaalirahan pääkäyttäjiä taitavat tällä hetkellä olla erilaiset rikolliset kuten huumekauppiaat ja rahanpesijät.
Ilmianna
Jaa
Virtuaaliraha itsessään ei tee tai tuota mitään, yhtiöt taas tuottavat, joten oikein pitkällä aikavälillä yhtiöt tulevat varmasti tuottamaan paremmin kuin mikään valuutta.
Voi kuitenkin olla, että elämme historiallisessa murroksessa, jossa virtuaalivaluutat nousevat valtavirtaan ja syrjäyttävät perinteiset valuutat. Jos tähän uskoo vahvasti, niin virtuaaliraha voi seuraavat 10 vuotta olla erinomainen sijoitus, kuten on ollut viime vuosina muutenkin.
Itse en kuitenkaan tämän varaan uskalla laskea, joten pysyn erossa valuutoista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Bitcoinilla ei tällä hetkellä paljon mitään tee. TOR-verkossa on mustia kauppoja joista voit ostaa tavaraa sillä, mutta nekin ovat suurimmaksi osaksi laitonta tavaraa kuten varastettua omaisuutta, huumeita ja aseita. En tiedä onko rehellisillä toimijoilla minkäänlaista kauppaa tarjolla coineille. Maailman ihmisistä ehkä tuhannesosalla on virtuaalirahaa kun taas normaalia valuuttaa on lähes kaikilla. En vaan jaksa uskoa että coinit syrjäyttäisivät kansallisvaluuttoja ainakaan pitkään pitkään aikaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Vai ei tee? On olemassa automaatteja joista voit nostaa käteistä vaihtamalla Bitcoinia. Lisäksi monet nettikaupat tarjoavat mahdollisuuden ostaa Bitcoinilla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Asiaa pohdittu blogissa:
https://digivaluutat.blogspot.fi/
Ilmianna
Jaa
Itse ostaisin koko rahalla Monero-kryptovaluuttaa. Ring signatureen perustuvat salaiset transaktiot, joita on mahdoton jäljittää. Monerojen hinta tulee räjähtämään pilviin mikäli siionistien kontrolloimat paskahallitukset ja keskuspankkiirit todella aloittavat avoimen sodan bitcoinin omistajia kohtaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Ja tämä sotahan tulee koskemaan kryptovaluutoista tietenkin ainoastaan Bitcoinia?

:D
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
https://coinmarketcap.com/currencies/monero/

Pelkästään viimeisen 24h aikana nousua n. 30%, mikä muu sijoitusinstrumentti pystyy samaan. Vakavasti ottaen, valtion perustehtävä ja verotus on pakko miettiä uusiksi koska nyt kansalaisilla on pomminvarma menetelmä kätkeä omaisuutensa verottajan ka muiden rosvojen ulottumattomiin. Kaikki keskitettyihin tietokantoihin perustuvat instituutiot voisi purkaa ja irtisanoa tuhansien virkamiesten armeijan ja korvata nämä lohkoketjuihin perustuvilla ratkaisuilla. Myös äänestykset hoituisivat lohkoketjuilla, aito demokratia olisi mahdollista toteuttaa ilman korruptiopoliitikkoja ja puolueita.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
vallankumous.nyt kirjoitti:
https://coinmarketcap.com/currencies/monero/

Pelkästään viimeisen 24h aikana nousua n. 30%, mikä muu sijoitusinstrumentti pystyy samaan. Vakavasti ottaen, valtion perustehtävä ja verotus on pakko miettiä uusiksi koska nyt kansalaisilla on pomminvarma menetelmä kätkeä omaisuutensa verottajan ka muiden rosvojen ulottumattomiin. Kaikki keskitettyihin tietokantoihin perustuvat instituutiot voisi purkaa ja irtisanoa tuhansien virkamiesten armeijan ja korvata nämä lohkoketjuihin perustuvilla ratkaisuilla. Myös äänestykset hoituisivat lohkoketjuilla, aito demokratia olisi mahdollista toteuttaa ilman korruptiopoliitikkoja ja puolueita.
"kansalaisilla on pomminvarma menetelmä kätkeä omaisuutensa verottajan ka muiden rosvojen ulottumattomiin."

Voit myös ottaa nipun oikeaa setelirahaa ja tuikata sen tuleen. Myös se on yhtä varma menetelmä omaisuutensa siirtämiseen verottajan ulottumattomiin kuin ilmiselvään kuplaan sijoittaminen. Bitcoinin kurssinousua kannattelee suuremman idiootin periaate, siis se, että millä tahansa kurssitasolla löytyy idiootti, joka on valmis maksamaan vielä enemmän. Eikä näistä idiooteista tunnu olevan tälläkään palstalla puutetta.

Ideologia on tietysti ihan hyvä ja kannatettava, mutta sen ei pitäisi sokeuttaa realiteeteilta, varsinkaan jos pelaa omilla rahoillaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Periaatteessa osakkeet ovat myös "virtuaalivaluuttaa". Osakkeissa on aina mukana - enemmän tai vähemmän - odotusarvoa, joka on täysin virtuaalista arvoa. Siihen asti, kun tuo arvo realisoidaan. Ajatellaanpa, että yhtiön A laskennallinen reaaliarvo olisi 1 Meur. Tämä pitäisi sisällään yhtiön likvidit varat, vaihto- ja käyttöomaisuuden. Yritys kuitenkin tekee koko ajan toiminnallaan tulosta, ja maksaa tuloksestaan osinkoja, jolloin yrityksen arvostus onkin korkeampi. Tämä näkyy osakkeiden hintana. Tulevaisuuden odotukset - A:n tai sen toimialan, tai molempien - voivat vaikuttaa huomattavastikin osakearvostukseen.

Jos ajatellaan, että jostain kumman syystä A päättäisi lyödä pillit pussiin ja lopettaa toimintansa, yhtiön arvo todennäköisesti romahtaisi. Ihan yhtä lailla tapahtuu virtuaalivaluutalle; niin kauan, kuin valuutta vaihtaa omistajaa ja "talouden rattaat pyörivät", virtuaalivaluutta on ihan yhtä käypä sijoitus kuin osakkeetkin. Osakkeissa on yhtä lailla riskipreemioiltaan erilaisia yhtiöitä. Erittäin volatiileja ja suhdanneherkkiä, mutta sitten myös vakaita.

Itse pidän virtuaalivaluuttaa maksimiriskiluokan sijoituksena. Jos vastaavaa etsisi osakkeista, se olisi ehkä joku aloittava kaivoskompleksi tai it-sektorilta startup-yritys. Virtuaalivaluuttaan sijoittamisessa hajauttaminen ei onnistu samalla tavalla kuin osakkeissa, siinä ehkä se suurin ero.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Ota huomioon että kryptoja on jo joku 1300+ kpl ja periaatteessa ne jotka eivät ole pelkkää ICO-kusetusta saattavat ihan oikeasti olla ratkaisu johonkin reaalimaailma ongelmaan. Näistä paremmista kryptoista kasaa salkun helposti siinä missä osakkeistakin. Sitten on vielä kryptojen johdannaismarkkinat.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Itse en osta noita virtuaalisia rahoja millään, edes pienellä rahalla, koska en halua kannattaa systeemiä, joka ei tee yhtikäs mitään meidän hyväksemme. Yritykset, vaikka niistä osa tietenkin kuolee pois jossakin vaiheessa, sen sijaan tuottavat vaikka mitä kivaa ja tarjoavat työpaikkoja.

Bitcoinin arvona lukee jotain 17000 dollaria mutta todellinen arvo lienee 0,017 dollaria kappale. Ihmiset ovat syytäneet helvetisti rahaa kankkulan kaivoon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Noh, ei se raha toisaalta ole mihinkään kadonnut, aina sen on joku toinen kerännyt talteen. Samoin kuin ei se Bitcoin-omaisuus myöskään ole tyhjästä syntynyt, vaan on vain muiden ihmisten siihen työntämää reaalivaluuttaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Bitcoinissa on nyt teknokuplan makua. Koskaan ennen ihmiskunta ei ole ollut näin innokas ostamaan tiedetysti tyhjää. Valuutta on velkaa, bitcoin ei ole mitään. Vaikea sanoa kuinka paljon vielä vaihdetaan oikeaa rahaa tyhjään bitcoiniin. Bitcoinin arvonnousu loppuu kun bitcoinin ostajat loppuu. Osakkeet tarkoittaa jatkuvaa kassavirtaa yritysten voitoista omalle tilille niin pitkään kuin ihminen käy kauppaa.
Ilmianna
Jaa
Nämä jotka jostakin kuplasta valittavat ovat katkeria ja onnettomia köyhiä joilta meni elämänsä tilaisuus ohi suun. Niin, rahat taitavat riittää kuplavolkkariin eivät muuhun. Coin kuplasta ei ole tietoakaan vaan nousu jatkuu päivä päivältä ja rahaa tulee sen kun ehtii, enemmän kuin Bill Gatesille koskaan.
Ilmianna
Jaa
Kuinka nämä kryptovaluutat myydään. Samassa kauppapaikassa kuin ostettukkin?? ja rahat heti tilillä euroina??
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kryptot voi myydä keskitetyissä pörsseissä, esim. XMR:n kauppapaikat näkee listasta https://coinmarketcap.com/currencies/monero/#markets volyymin mukaan lajiteltuina. Eri maissa on erilaisia käytäntöjä, yleensä kryptojen välinen treidaus hoituu suuremmin rekisteröitymättä mutta FIATin siirtoihin vaaditaan henkilön tunnistautumista - yleensä pitäisi lähettää valokuva itsestään pitelemässä passia ja jokin skannattu sähkölasku, josta asuinpaikan osoitteen voi lukea. Pörssit pyrkivät noudattamaan "know your customer" -säännlstlä, jolla pyritään estämään rahanpesua yms. hämärähommia. Sitten on Localbitcoins, jolla voi sopia tapaamisen vaikka kahvilaan kauppakumppanin kanssa (riskinä ehkä ryöstetuksi tuleminen). Ja uutena ilmiönä DEXit, eli hajautetut kauppapaikat, joissa tilauskirja elää planeetanlaajuisten verkoissa, mikä antaa patrmman suojan hakkeroinneilta mutta näissäkin FIATin saaminen sisään systeemiin jonkun gatewayn kautta vaatinee tunnistautumista. Bitshares.org ja waves platform ovat tunnetuimpia DEXejä, vielä toistaiseksi näiden ongelmana on pieni volyymi ja turhan ohuet markkinat vakavaan treidaukseen. FIATin saanti pankkitilille ei yleeensä tuota ongelmia EU:ssa, siirrot hoituvat yleemsä SEPA:lla. Ja verottaja kiittää...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
kuulostaa vaikealta tuo myynti. siis vakavasti tämmösen maalikon korvaan koko kryptovaluutat kuulosta isolta kuplalta. käyttääkö kukaan näitä muka oikeasti mihinkään:D mites nyt jos esim sortuu ostamaan litecoinia coinmotionin kautta niin onko coinmotionilla myynti helpompaa. siis tämä kotimainen pörssi
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Tukipalveluita ainakin luulisi saavan suomeksi jos englanti tökkii. Kannattanee kiinnittää huomiotaa myös komissioiden suuruuteen jos treidaat usein, vuodessa 0.2%/kauppa tekee jo isohkon loven kassaan. Muita pohdittavia asioita voi olla paikan tietoturva (lantteja ei siis kannata pitää pörssissä lojumassa), tuen saanti ongelmatilanteissa, Kannattaa perehtyä eri toimeksiantotyyppien toimintalogiikkaan (esim. limiitti vs. market order, stop-lossit jne.) ja miettiä mikä näistä sopii omaan treidausstrategiaan. Treidauksesta ja teknistä analyysista löytyy myös runsaasti kirjoja, webinaareja, videoita ja kursseja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Virtuaaliraha VAI osakkeet?

Kumpaa ostaisit ja miksi. Siinäpä kysymys, perusteluineen vastaukset.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta