Tervettä ajattelua ja toimintaa

yxlkujism

3

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lääkäri2

      Ulkona se ilma onkin usein huonompilaatuista ja terveydelle jopa vaarallista, nastarenkaiden aiheuttamat pienhiukkaset ja etenkin puun pienpoltosta aiheutuvat pienhiukkaset tappavat yli tuhat suomalaista vuodessa, näitä on talvella takan lämmittämisestä aiheutuen eritoten vaarallisesti ja keväällä katupöly tappaa, lisäksi vielä dieselautojen vaaralliset hiukkaspäästöt. Näistä pitäisi oikeasti olla huolissaan. Mutta meillä ihmetellään jos jossain haisee home, vaikka sen terveysvaaroja ei ole todistettu tai todettu eikä myöskään muunlaisen huonon sisäilman todellisia terveysvaaroja, se ei tapa jos päätä särkee kun ilmanvaihto on heikko. Näitä pienhiukkasia joita etenkin talvella on ulkoilmassa ei haista eikä maista. Uusissa rakennuksissa sisäilma tulee lisäksi suodatettuna vielä, vanhoissakin näitä hiukkasia on sisäilmassa vain vähän ulkoilmaan nähden.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000702331.html

      THL:n tutkimuksen mukaan puiden polttaminen aiheuttaa 400 kuolemaa vuosittain.
      Talojen ja saunojen lämmittäminen puulla saattaa omakoti- ja rivitaloalueen asukkaat suureen hengenvaaraan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pitkän ajan seurantatutkimuksen mukaan jopa 400 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti sairauksiin, jotka aiheutuvat puun pienpoltosta.

      - Suomalaiset kaupunkiseudut rakennetaan entistä tiiviimmiksi eikä pientalojen suosio näytä hiipuvan. Ongelma ei poistu sillä, että tuli sytytetään oikeaoppisesti, vaan tarvitaan järeämpiä toimia.

      - Meillä kyllä on olemassa teknologiaa, jolla puuta pystytään polttamaan vähäpäästöisesti. Kaupunkialueella pelletti on ainoa riittävän vähäpäästöinen puuenergian lähde, mutta sekin pitää osata polttaa oikein, Tynkkynen huomauttaa.

      Kaikkein pahimpia ilman pilaajia ovat vanhanaikaiset, klapeilla lämmitettävät kattilat, joissa ei ole vesivaraajaa. Niissä puuta poltetaan jopa 15 tuntia päivässä. Myös vanhat varaamattomat takat tuottavat vaarallisen paljon pienhiukkasia.

      - Tällaiset tulisijat pitäisi kieltää kokonaan tiheästi asutuilla alueilla, varsinkin lastentarhojen, koulujen, vanhainkotien ja sairaaloiden läheisyydessä.

      Puiden poltto haja-asutusalueilla on Tynkkysen mielestä perusteltua ja kannatettavaa, mutta alueilla, joissa toimii kaukolämpö, tulisijojen käyttäminen kodeissa on turhaa.

      Koko maan pienhiukkaspäästöistä peräti 40 prosenttia tulee puunpoltosta, mikä on enemmän kuin energialaitosten ja tieliikenteen päästöt yhteensä.

      - Näiden päästöjen vähentämiseksi ei ole saatu aikaan mitään uutta sääntelyä sen paremmin Suomessa kuin EU:ssakaan. Yhä edelleen talon lämmityksessä voi käyttää mitä tahansa vanhaa menetelmää. Tämä on täysin villi alue, Salonen ihmettelee.

      Puuta polttavilla pientaloalueilla sydäntauti- ja hengityssairauskuolleisuus on korkeampi kuin kaukolämpöverkkoon kuuluvilla pientaloalueilla, joissa puuta poltetaan vain toissijaisesti.

      Pienhiukkaset pääsevät tunkeutumaan syvälle keuhkoihin ja jopa verenkiertoon ja ovat siksi terveydelle erittäin haitallisia. Salosen mukaan puunpoltosta aiheutuvien sairauksien hoitokulut ja työssä poissaoloista aiheutuvat taloudelliset menetykset nousevat vuositasolla jopa satoihin miljooniin euroihin.

      Pienhiukkasille yhtä tyypillistä sairautta Salonen ei nimeä, mutta niiden tiedetään pahentavan sepelvaltimo- ja muita verenkiertosairauksia sekä hengityssairauksia.

      Myös astmakohtauksien lisääntymisellä, kroonisella keuhkoputkentulehduksella ja todennäköisesti myös keuhkosyövällä on yhteys puunpolttoon.

      Jopa diabeteksen puhkeamisen ja pienhiukkasten välisestä yhteydestä on Salosen mukaan saatu viitteitä.

      http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074232552/Talvirenkaat pollyttavat vaarallisia pienhiukkasia hengitysilmaan

      Ruotsissa halutaan luopua nastarenkaiden käytöstä ja siirtyä käyttämään pelkästään nastattomia talvirenkaita eli niin sanottuja kitkarenkaita. Hanketta ajavan Ruotsin tielaitoksen mukaan renkaiden nastat irrottavat asfaltista hengitysilmaan pienhiukkasia, jotka tappavat vuosittain jopa 1 800 ruotsalaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1877
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1286
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe