Tietokoneen virrankulutus tietokoneella pelatessa?

nob71

Hei,
Minua on alkanut mietityttämään eräs asia. Perinteisesti olen ajatellut, että jos pelaan tietokoneella vanhempaa (ja vähemmän tehoja vaativaa) tietokonepeliä samalla koneella (esim. The Sims 2 The Sims 3:n sijaan, tai Zoo Tycoon 1 Zoo Tycoon 2:n sijaan), se säästää sähköä. Jokin aika sitten tietokonealalla työskentelevä veljeni kuitenkin sanoi, että jos kone on sama, sähkönkulutuksessa ei ole merkittävää eroa. Mielelläni pyrkisin ekologisista syistä säästämään sähköä, mutta jos eroa ei juuri ole, silloin uudemman pelin pelaaminen ei olisi niin pahasta. Osaako joku ystävällinen ja minua asiantuntevampi ihminen sanoa, miten asia on? Eli eroaako sähkönkulutus merkittävästi, jos samalla tietokoneella pelaa vanhempaa peliä? Voin antaa koneeni tekniset tiedotkin, jos on tarpeen, mutta luulisin, että tämän kysymyksen kohdalla se ei ole tarpeen.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

7

170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rottenpotatoes
    • Lyhyt vastaus:
      Se riippuu pelin koodauksesta ja siitä oletko laittanut esim. vsync (rajoitus 60 FPS vaikka kone kykenisi mihin vain)

      Tämä on siis sen vuoksi koska jos vanhempi peli piirtää rajoitetun määrän kuvia per minuutti, niin uusi näytönohjain voi olla tekemättä mitään suurimman osan ajasta. Mikäli ei ole tälläistä rajoitetta... Silloin saattaa olla että näytönohjain vain käyttää kaiken energiansa siihen että kykenee piirtämään näytön tuhat kertaa sekunnissa uudestaan.

    • Bersel

      Jos asia huolestuttaa, suosittelen sammuttamaan valot, katkaisemaan lämmityksen ja pelaamaan tietokoneen sijasta omilla genitaaleilla.

    • pihtari234

      Tärkeintä on että tietokone sammutetaan kun sitä ei käytetä. Tällä on suuri vaikutus virrankulutukseen.

    • kannustaja

      taitaa kulutusero olla niin pientä, ettei kannata stressata. pelaile rauhassa.

    • hmmm-----

      Millä talosi mahtaa lämmetä? Jos käytät lämmitykseen sähköä, niin ei huolta, kunhan pelaat vain talvella.

      Tietokone lämmittää taloasi lähes yhtä energiatehokkaasti kuin tavallinen sähkövastus. Noin 99% koneesi käyttämästä sähköenergiasta muuttuu muuttuu lämmöksi, loput sitten katoaa avaruuteen radiosignaaleina, valona ja muina sähkömangeettisina häiriöinä. (ja näistäkin osa absortoituu sinuun ja talosi rakenteisiin tuottaen samalla lämpöä)

      Sama pätee suurimpaan osaan sähkölaitteista, mukaanlukien valoihin. (Hehkulamppu: n. 95%-97% sähköstä lämmöksi) Monet ekologisuus-intoilijat siis unohtavat täysin energian säilymislain, energia ei voi kadota, se voi vain muuttaa muotoaan.

    • Voit saada energiankulutusta pienemmälle jos säädät asetuksia virtapihimmäksi.

      Oletettavasti se, että kaikki energiansäästö asetukset päälle ajurista käyttöjärjestelmästä näytönohjaimeen ja prosessoriin, passiivijäähdytykset käyttöön että puhaltimet ei pyöri, vsync siihen 60Hz tai pudota vaikka 30Hz jos mahdollista, ja lasket kuvanlaatuasetuksia niin, että toimii. Kuvan resoluution voi myös laskea 4K ja FullHD tarkkuuksista -> 1270x720 tarkkuuteen. Näytön kirkkautta voi laskea myös.

      Karsimalla rankalla kädellä laatuasetuksista ja kiristämällä virrankulutusasetuksia ja himmentämällä näyttöä, pitäisi energiankulutuksen laskea.

      Joissakin jutuissa voi vaikutus olla kulutukseen vähäinen mutta joissakin voi tuntua huomattavankin paljon. Olennaisesti se että toimii ilman, että ropelit pyörähtää virransäästöt päällä näyttöä himmentäen, on varmaan suurin vaikutus. Pelin ikä merkitsee oikeastaan vähemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1815
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe