Lääkärin vastuu - sairaus ja hormonikorvaushoito

Niise

Mikä on lääkärin vastuu ?

Yksi lääkäri kertoo julkisuudessa (naisten) lehtien artikkelissa, että hormonikorvaushoito ehkäisee esimerkiksi dementiaa, ja käyttöä voi jatkaa koko loppuiän. Ainoana merkittävänä haittavaikutuksena hän mainitsee rintasyöpäriskin suurenemisen yli 3 vuoden käytön jälkeen.

Toisaalla lääkärien käyttämässä tietokannassa (www.terveyskirjasto.fi) taas kerrotaan, että tietyn iän jälkeen ja hormonikorvaushoidon seurauksena dementian, rintasyövän ja eräiden muiden sairauksien riski kasvaa, ja siksi estrogeenia tulee käyttää mahdollisimman vähän, ja vain vaihdevuosioireiden loppumiseen asti.

Jos nyt joku nainen sairastuu dementiaan tai johonkin muuhun hormonikorvaushoidosta aiheutuneeseen sairauteen, niin eikö tuollaiset sanomiset ole aika vastuuttomia siltä ekalta lääkäriltä?

Toisaalta voisi ajatella vastuuta olevan myös (naisten) lehteen artikkelin kirjoittaneella toimittajalla. Kun lähteenä on käytetty vain yhden lääkärin mielipiteitä, eikä selvitetty yleisiä hoitosuosituksia.

Miten paljon yksittäiset lääkärit voivat poiketa yleisestä hoitokäytännöstä, ilman että siihen reagoidaan? Tai on itse asiassa reagoitukin. Katso kommentteja.

11

5373

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niise

      Tarkoitus ei ole nyt arvostella ketään yksittäistälääkäriä. Pyydän jo valmiiksi anteeksi kaikilta Maija Kajan -faneiltja. Hän on varmasti mukava ja ymmärtävä gynekologi.

      On vain vaikea ymmärtää, miksi vaihdevuosista ja niiden hoidosta löytyy niin erilaista tietoa.

      Alla oleva pohjautuu kokonaan netistä löytyviin artikkeleihin ja kirjoituksiin.
      HUOM! - merkinnät liittyvät laajempaan tekstiin, jossa on myös linkit www-sivuille.

      LEHTIARTIKKLEISTA LUETTUA

      Maija Kajan on toiminut asiantuntijana artikkeleissa, joissa estrogeenin vähyys yhdistetään mm. verenpaineen ja kolesterolin nousuun, sepelvaltimotautiin ja dementiaan. Yhdessä artikkelissa mainitaan myös masennus. Kaikkia näitä hormonikorvaushoito parantaa, ainakin artikkelien kirjoittajien mukaan.

      Hormonikorvaushoidon dementiaa ja sepelvaltimotautia ehkäisevästä vaikutuksesta on eri mieltä mm. Elina Hemminki THL:sta ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen www.terveyskirjasto.fi:n artikkeleissa. Dementian osalta myöhään aloitettuun hormonikorvaushoitoon liittyy lisääntyneen dementian riski. Sen sijaan "pian vaihdevuosien jälkeen aloitettu hormonikorvaushoito mahdollisesti pienentää dementian riskiä".
      Ks. HUOM! - DEMENTIA

      Sepelvaltimotaudin ehkäisevä vaikutus rajoittuu hormonikorvaushoitoon, joka on aloitettu terveelle naiselle alle 10 vuotta menopaussista eli viimeisistä kuukautisista www.terveyskirjasto.fi:n Tiitisen artikkelin mukaan. Saman kirjoittajan mukaan hormonikorvaushoitoon liittyy myös kohonnut aivoinfarktin riski yli 60-vuotiailla, joten heille suositellaan pientä annosta estrogeenia. "Estrogeenihoitoa suositellaan nykyisin käytettäväksi vain niin pitkään kuin vaihdevuosioireet haittaavat oloa", kirjoittaa Tiitinen. Kajanin mukaan hormonikorvaushoidolle ei ole yläikärajaa, "jonka jälkeen olisi terveyden kannalta parempi lopettaa estrogeenin käyttö".
      Ks. HUOM! - IKÄ

      Vaihdevuosiin liittyvinä oireina, joihin estrogeeni auttaa Kajan mainitsee mm. ärtyneisyyden, ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden. Tai ainakin näin on artikkelin kirjoittaja kirjoittanut. Kuitenkin toisessa artikkelissa, jossa lähteenä oli käytetty myös www.terveyskirjasto.fi -sivustoa, artikkelin kirjoittajan mukaan: "Mielialaoireiden yhteydestä estrogeenin puutteeseen ei ole varmaa tutkimustietoa."
      Ks. HUOM! - MIELIALAOIREET

      Yhdessä artikkelissa Kajan mainitsee ainoana merkittävänä hormonikorvaushoitoon liittyvänä riskinä jonkin verran kohonneen rintasyöpäriskin. Vuoden 2017 artikkelissa hän kertoo, että "yli kolmen vuoden hormonikorvaushoito lisää jonkun verran rintasyöpäriskiä". Varpu Tavin blogissa Kajan mainitsee muina hormonikorvaushoitoon liittyvinä riskeinä syvän laskimotukoksen ja aivoinfarktin. Tiitinen luettelee hormonikorvaushoidon riskeinä edellä mainittujen lisäksi mm. keuhkoveritulpan, kohtu- ja munasarjasyövän ja sappikivet.
      Ks. HUOM! - RISKIT

      "Jos sairastuu hoidon aikana hormonaaliseen syöpään tai sydän- tai aivoinfarktiin, hormonihoito pitää räätälöidä mahdollisimman riskittömäksi tai lopettaa", on Kajanin mielipide vuodelta 2014. Aila Tiitisen vuoden 2011 näkemyksen mukaan taas estrogeenilääkitystä ei voi käyttää, jos on sairastanut rintasyövän, kohdun runko-osan syövän tai laskimoveritulpan.
      Ks. HUOM! - HOIDON LOPETUS

      Myös uudemman vuoden 2017 www.terveyskirjasto.fi:n artikkelin mukaan "ennen hoidon aloitusta suljetaan esitietojen perusteella pois hormonien vasta-aiheet. Näistä tärkeimmät ovat sairastettu rintasyöpä sekä sairastettu syvä laskimotukos tai keuhkoveritulppa. Hoitoa on syytä harkita, jos taustalla on esimerkiksi vaikea verenpainetauti, aivoinfarkti, sydänsairaus tai maksasairaus, varsinkin jos ne eivät ole hyvässä hoitotasapainossa."

    • Niise

      Tässä linkit käytettyihin artikkeleihin julkaisuvuoden mukaan.

      2017

      Pitää paikkansa, että yli kolmen vuoden hormonikorvaushoito lisää jonkun verran rintasyöpäriskiä. Mutta paljon enemmän riskiä kasvattavat alkoholin käyttö, tupakointi, huomattava painonnousu ja liikunnan vähyys, Kajan sanoo.

      HUOM! - IKÄ
      Tutkimusten mukaan ei ole mitään ikää tai käyttöaikaa, jonka jälkeen olisi terveyden kannalta parempi lopettaa estrogeenin käyttö.

      https://yle.fi/uutiset/3-9418490

      HUOM! - IKÄ
      Koska estrogeenin vähyys on niin suuri riski terveydelle, en suosittele hoidon lopettamista koskaan.

      Mikä on suurin vaihdevuosiin liittyvä väärinkäsitys?
      Se että kuvitellaan terveyden kannalta olevan parempi jättää hormonihoito käyttämättä. Estrogeenin vähyys tai puute on naisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta paljon vaarallisempaa kuin hormonihoidon käyttö.


      https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/terveys/muututko-sinakin-kohta-raivohulluksi-ammaksi-eli-kaikki-mita-olet

      KANNATTAA SINNITELLÄ ILMAN HORMONIKORVAUSHOITOA, JOS SUINKIN PYSTYY.
      TARUA. Tämä on erittäin tavallinen, mutta väärä ajatus jopa lääkärien keskuudessa.

      HUOM! - DEMENTIA
      Hormonikorvaushoito lisää rintasyövän riskiä yli kolmen vuoden hoidossa. Estrogeenin vähyys kuitenkin lisää ainakin
      -verenpaineen ja kolesterolin nousun,
      -sepelvaltimotaudin,
      -sydäninfarktin,
      -diabeteksen,
      -luun haurastumisen ja
      -dementian riskiä.

      Oireiden kanssa sinnittelevä nainen kärsii oireiden piinan lisäksi suuremmista terveysriskeistä kuin hormonikorvaushoitoa käyttävä.

      http://www.omaplus.fi/?s=artikkelit&p=220


      Totta. Rintasyövän riski kasvaa jonkin verran. Noin tuhannesta viisikymppisestä naisesta, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa, 26 saa syövän kymmenen vuoden aikana. Hormonikorvaushoitoa käyttävistä sairastuu 34.

      Sen sijaan noin puolella voi olla mieliala­oireita, kuten ärtyneisyyttä, itkuherkkyyttä ja masentuneisuutta.

      HUOM! - MIELIALAOIREET
      Mielialaoireiden yhteydestä estrogeenin puutteeseen ei ole varmaa tutkimustietoa.

      Asiantuntija: gynekologi Maija Kajan/Uusi gynekologikeskus Tampere, Dextra Munkkivuori ja Eiran Sairaala.
      Lähde: Terveyskirjasto


      http://www.kauneusjaterveys.fi/terveys-hyvinvointi/terveys/vaaria-luuloja-vaihdevuosista


      2015

      Kun estrogeenipitoisuudet alkavat elimistössä laskea,
      -verenpaine ja
      -kolesteroli lähtevät nousuun ja
      -sokerinsietokyky heikkenee.

      Pelkkä paikallishoito ei kuitenkaan vähennä estrogeenin vähyyteen liittyviä terveyshaittoja, kuten
      -verenpaineen nousua tai
      -sepelvaltimotautia.

      Jos on tarvis, niin hoitoa voidaan jatkaa pitkäänkin.

      HUOM! - RISKIT
      Ainoa merkittävä hormonikorvaushoitoon liittyvä terveysriski on jonkin verran kasvanut rintasyöpäriski.

      https://seura.fi/hyvinvointi/terveys/onko-vaihdevuosiin-tarkoitettu-hormonikorvaushoito-turvallista/

      2014

      Noin viidesosa vaihdevuosioireisista naisista käyttää Suomessa hormoni­korvaushoitoa. Hoito kannattaa lopettaa asteittain ja harkitusti, ettei joudu pulaan oireiden kanssa.

      Muita yleisiä vaihdevuosiin liittyviä oireita, joita ei aina ymmärretä vaihdevuosioireiksi, ovat
      -sydämentykytys,
      -ärtyneisyys,
      -ahdistuneisuus,
      -masentuneisuus,
      -unetto­muus,
      -nivel- ja lihaskivut,
      -limakalvojen kuivuus ja kirvely sekä
      -virtsavaivat.

      HUOM! - MIELIALAOIREET
      Estrogeeni hoitaa tehokkaasti kaikkia näitä oireita, kunhan annos on oikea. Jos käyttää oireiden kannalta liian pientä annosta, oireita ei saada kuriin.

      On yksilöllistä, miten pitkään hoitoa tarvitsee ja voi käyttää. Kaikki naiset eivät hoitoa tarvitse, mutta toisaalta sitä saa käyttää niin kauan kuin on tarpeellista.

      HUOM! - HOIDON LOPETUS
      Jos sairastuu hoidon aikana hormonaaliseen syöpään tai sydän- tai aivoinfarktiin, hormonihoito pitää räätälöidä mahdollisimman riskittömäksi tai lopettaa.

      D-vitamiini on hormoni ja läheistä sukua estrogeenille. Osa estrogeenin vähyydestä johtuvista muutoksista elimistössä voi pysyä kurissa, jos elimistössä on tarpeeksi D-vitamiinia.

      https://anna.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/kuinka-lopettaa-hormonikorvaushoito-10-kysymysta


      2012

      Kajan myöntääkin, että hormonihoito keltarauhashormonilla lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Hänen mielestään hormoneita varoessa unohdetaan kuitenkin suuremmat riskit.

      https://www.studio55.fi/terveys/article/lisaako-hormonikorvaushoito-syopariskia-nain-gynekologi-vastaa/123954

      Joillekin naisille muutaman vuoden hormonikorvaushoito riittää eikä oireita enää tule, mutta joillakuilla oireet voivat jatkua vuosikausia. Tärkeintä on rakentaa naiselle­ paras hoito yksilöllisesti.

      http://www.voihyvin.fi/artikkeli/vaihdevuosiin-voi-vaikuttaa

      – Yksi syy, miksi tein kirjoituksen, on se, että terveydelle on hirveän paljon suurempi riski olla hoitamatta estrogeenin vähentymistä kuin hoitaa se, Kajan sanoo.

    • Niise

      Jatkuu... Lopussa hormonikorvaushoidon hyödyt/haitat.

      2011

      Mutta kohtusyövän riskiä estrogeeni lisää.  Ja tätä kohtusyöpää estämään tarkoitettu keltarauhashormoni lisää (yli kolmen vuoden käytön jälkeen) rintasyövän riskiä.  Eri keltarauhashormonit ja erilaiset antotavat lisäävät rintasyövän riskiä vaihtelevasti, jotkut ilmeisesti enemmän, toiset vähemmän.

      Puhuessani tavanomaista suuremmasta riskistä tautiin, jonka todennäköisyyttä hormonihoito lisää, en tarkoita pelkästään
      -rintasyöpää. 
      Niinpä ”oireellisena” kokemasi sanavalinta on minusta tarkempi, en voi puhua syövästä, kun tarkoitan myös
      -syvää laskimotukosta ja
      -aivoinfarktia
      (jonka riskiä hormonihoito monien tutkimusten mukaan tosin vähentää).


      Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki tarvitsisivat hormonikorvaushoitoa, jotkut voivat hyvin esimerkiksi liikunnan, ruokavalion, tarpeeksi runsaan veden juonnin ja mieluisan musiikin kuuntelun avulla. 

      https://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/2011/03/07/tultasyoksevat-lohikaarmeet-osa-1/

      Vrt. Aila Tiitinen 2011

      Useissa pitkäaikaisissa tutkimuksissa on todettu tilastollisesti syöpäriskin suurenevan vasta, kun hoidon kesto on yli viisi vuotta. Monet rintasyövän riskitekijät, kuten varhainen kuukautisten alkaminen, myöhäinen menopaussi, synnyttämättömyys, ensimmäinen synnytys yli 30 vuoden iässä sekä menopaussin jälkeinen painonnousu viittaavat siihen, että estrogeenilla on merkitystä rintasyövän synnyssä.

      HUOM! - HOIDON LOPETUS
      Monelle naiselle hyvä ja sopiva kuumien aaltojen lieventäjä on estrogeenilääkitys. Sitä ei kuitenkaan voi käyttää, jos on sairastanut rintasyövän, kohdun runko-osan syövän tai laskimoveritulpan.

      http://blogs.helsinki.fi/studiageneralia/2011/03/03/aila-tiitinen-nainen-ja-hormonit/

      Vrt. Elina Hemminki 2012

      Yksi vastustajista on tutkimusprofessori Elina Hemminki THL:stä, joka perustelee kantaansa KU:n verkkosivuilta löytyvässä jutussa Elina Hemminki tyrmää Maija Kajanin hormonihoitoväitteet .

      Yllä mainitusta artikkelista:
      Tutkimusprofessori Elina Hemminki THL:stä tyrmää suuren osan Maija Kajanin hormonikorvaushoitoon liittyvistä väitteistä.
      Hormonikorvaushoidon vastustajana tunnettu tutkimusprofessori Hemminki ihmettelee tampelaisen gynekologi Kajanin julkisuudessa esittämää listaa niistä sairauksista, joiden riskiä voidaan vähentää vaihdevuosien korvaushoidolla.

      – Lista ei perustu tutkimukseen, hän toteaa.

      HUOM! - DEMENTIA
      "Hemmingin mukaan ei ole näyttöä siitä, että esimerkiksi dementian tai sepelvaltimotaudin riski vähenisi korvaushoidoilla."

      "Hemminki ei tutkimustiedon valossa suosittelisi yhdistelmävalmistetta tautien ehkäisyyn. Itse vaihdevuosioireiden hoitoon lääkettä voidaan hänen mukaansa ottaa, jos oireet ovat niin kovat, että pieni riski kannattaa ottaa."

      https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2768856-estrogeeni-vaittely-kay-kuumana

      VIRALLINEN NÄKEMYS 2017

      Vaihdevuosien hormonihoidon hyödyt ja haitat
      Lääkärikirja Duodecim
      6.10.2017
      naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

      Hormonihoito vähentää sydäntapahtumia, jos se aloitetaan alle kymmenen vuotta menopaussin jälkeen, mutta hoitoa ei suositella pelkästään sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.

      HYÖDYT

      vaihdevuosioireiden lievittyminen,
      Kuumat aallot alkavat vähetä
      unettomuus lievittyy
      suojaa nivelrikon kehittymiseltä ja vähentää nivelten kipua ja turvotusta.
      luuta suojaava vaikutus.
      vähentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

      HAITAT

      välittömiä sivuvaikutuksia voivat olla
      -painon vaihtelut,
      -rintojen arkuus,
      -päänsärky,
      -mielialamuutokset ja
      -vuodot.

      estrogeeni voi aiheuttaa
      -rintojen arkuutta ja turvotusta, joskus
      -päänsärkyä.

      Vaihdevuosien hormonihoito lisää
      -sappikivisairauden esiintymistä kaksinkertaiseksi.
      Estrogeenihoitoon liittyy
      -pieni laskimoveritulpan riskin lisääntyminen,
      joka on suhteessa käytettyyn hormoniannokseen mutta ei hoidon kestoon. Riski on suurin ensimmäisen käyttövuoden aikana. Ihon kautta annostellulla estrogeenilla tätä riskin lisäystä ei näytä olevan.
      -Aivohalvauksen riski
      kasvaa iän myötä, ja vaihdevuosien hormonihoidot lisäävät tätä riskiä, erityisesti 65. ikävuoden jälkeen.
      Hormonihoidolla on vaikutuksia sekä
      -sydän- ja verisuonisairauksien että eri
      -syöpäsairauksien esiintyvyyteen
      (ks. tarkemmin «Vaihdevuosien pitkäaikaisen hormonihoidon terveysvaikutukset»1).

      Käytettyjä lähteitä
      Mikkola T. Vaihdevuodet. Kirjassa: Ylikorkala O, Tapanainen J (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 114–122.
      Mikkola T. Vaihdevuosien hormonihoidon vaikutuksia arvioitu uudelleen - 10 vuotta Women´s Health Initiative – tutkimuksesta. Suomen Lääkärilehti 2012;67(16):1239–1243.
      Tiitinen A. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 28.6.2016.

      https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01158

    • Niise

      Oikeastaan tajusin jo, miksi niissä (naisten) lehtijutuissa ei lue tätä kaikkea. Helpompi kirjoittaa "yksinkertainen tieto" ja isot linjat lehtiartikkeliin kuin näin yksityiskohtaisesti.

      Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti. :)

      Vielä viimeiset tekstit lähteenä www.terveyskirjasto.fi vuodelta 2017.

      2017

      Vaihdevuosien pitkäaikaisen hormonihoidon terveysvaikutukset
      Lääkärikirja Duodecim
      6.10.2017
      naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

      HUOM! - RISKIT
      Vaihdevuosien hormonihoidon riskit
      -Rintasyöpä
      - Kohtusyöpä
      -munasarjasyöpä
      -laskimotukos- ja keuhkoveritulppariski
      -aivoinfarkti

      Toisaalta riskin on havaittu pienenevän ennalleen neljän vuoden kuluttua hormonikorvaushoidon lopettamisesta.

      Pitkäaikainen estrogeenihoito lisää
      -kohdunrungon syöpää
      (ks. «Kohdunrungon syöpä»3), jos keltarauhashormonin annos ei ole riittävä. Riski on suoraan verrannollinen annetun estrogeenin määrään.

      Riski putoaa kuitenkin tavanomaiselle tasolle, jos estrogeenihoitoon lisätään keltarauhashormoni. Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan jatkuvaa pieniannoksista estrogeeni-keltarauhashormoni-yhdistelmähoitoa käyttävien naisten kohdun limakalvon syöpävaara jopa pieneni;
      se oli noin puolet hoitoa käyttämättömien naisten riskistä.

      Pitkäaikaiseen estrogeenihoitoon (yli 10 v) on liitetty vähän lisääntynyt -munasarjasyövän riski.
      Riski on lisääntynyt sekä estrogeenihoidossa että estrogeeni-progestiiniyhdistelmähoidossa, eikä hormonin annostelureitillä näytä olevan vaikutusta.

      Tutkimuksissa on todettu, että vaihdevuosien hormonihoidon käyttäjillä on noin 20 % muita pienempi riski saada
      paksu- tai peräsuolisyöpä.
      Mekanismia ei kuitenkaan tunneta. Tämä riskin aleneminen liittyy yhdistelmähoitoon mutta ei pelkkään estrogeenihoitoon.

      Hormonihoito suurentaa
      -laskimotukos- ja keuhkoveritulppariskin
      (ks. «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»4 ja «Keuhkoveritulppa (keuhkoembolia)»5) 2–4-kertaiseksi. Riski liittyy tablettimuotoiseen estrogeenihoitoon, varsinkin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana hoidon aloituksesta.

      Lisääntynyttä aivoinfarktin riskiä ei kuitenkaan ole todettu alle 60-vuotiailla naisilla. Hormonihoidon aivoinfarktiriski näyttää olevan riippuvainen erityisesti estrogeenin annoksesta.

      HUOM! - IKÄ
      Koska aivoinfarktiriskin kliininen merkitys lisääntyy iän myötä, erityisesti yli 60-vuotiaiden hormonihoitoa käyttävien naisten tulisi käyttää pieniannoksista hoitoa.

      Vaihdevuosien hormonihoidon terveyshyödyt

      Virtsateiden sairaudet
      Osteoporoosi
      Sydän- ja verisuonisairaudet
      -Dementia
      Diabetes


      Hormonihoidon vaikutus
      -sepelvaltimotaudin ja muiden
      -valtimosairauksien riskiin
      (ks. «Valtimotauti (ateroskleroosi)»7) riippuu siitä, minkä ikäisenä hoitoa käytetään ja missä vaiheessa menopaussiin nähden hoito aloitetaan. Jos se aloitetaan terveelle naiselle alle kymmenen vuotta menopaussin jälkeen, hoito näyttää suojaavan sepelvaltimotaudilta ja sydäntapahtumilta. Hormonihoitoa ei toki suositella ensisijaisesti sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.

      HUOM! - DEMENTIA
      Vaihdevuosien hormonihoidon vaikutus
      -dementiaan
      on kaksijakoinen.
      Pian vaihdevuosien jälkeen aloitettu hoito mahdollisesti suojelee dementialta,
      -myöhään aloitettu hoito taas voi lisätä sairastumisriskiä.

      Käytetyt lähteet:
      Mikkola T. Vaihdevuodet. Kirjassa: Ylikorkala O, Tapanainen J (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 114–122.
      Mikkola T, Haapalahti P. Ikääntyvän naisen verisuonten terveys. Duodecim 2015;131(16):1493-8 1
      Remes A, Tanila H, Hallikainen M. Meneekö muisti menopaussin myötä - voiko ikääntyvä nainen suojautua muistisairaudelta? Duodecim 2015;131(16):1499-505 2
      Tiitinen A. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 28.6.2016.

      https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01159

      Vaihdevuosien hormonihoito
      Lääkärikirja Duodecim
      6.10.2017
      naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

      Hormonihoidon aloittaminen


      Ennen hoidon aloitusta suljetaan esitietojen perusteella pois hormonien vasta-aiheet. Näistä tärkeimmät ovat sairastettu
      -rintasyöpä sekä sairastettu
      -syvä laskimotukos tai
      -keuhkoveritulppa.
      Hoitoa on syytä harkita, jos taustalla on esimerkiksi
      -vaikea verenpainetauti,
      -aivoinfarkti,
      -sydänsairaus tai
      -maksasairaus,
      varsinkin jos ne eivät ole hyvässä hoitotasapainossa.

      Estrogeenihoitoa ei kannata aloittaa liian aikaisin, vaan vasta, kun vuodot ovat harventuneet tai loppuneet ja vaihdevuosioireet haittaavat selvästi.

      Estrogeenihoitoa suositellaan nykyisin käytettäväksi vain niin pitkään kuin vaihdevuosioireet haittaavat oloa.
      HUOM! - IKÄ

      https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00178

      • Anonyymi

        Hormonikorvaushoito on Suomessa retuperällä ja moni nainen ilman apua, koska Suomessa aniharva lääkäri ajattelee omilla aivoillaan vaan tyytyy siihen mitä "ylhäältä annetaan" saatika, että perehtyisi asiaan ja tutkimuksiin maailmalta.
        Voin kokemuksesta sanoa sen, että jokainen nainen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun itsellä alkaa vaihdevuosioireet, että mitä helpostusta hormoneista saa. Ja voipi jopa olla, että niitä hormoneita joutuu syömään loppuelämänsä ajan, sillä oireet eivät välttämättä koskaan tule kokonaan loppumaan.
        Itse syön tällä hetkellä estrogeenia 6 mg päivässä ja on siinä ja siinä riittääkö edes. En enää edes kysy asiasta julkisen terveydenhuollon lääkäreiltä ja hoidan itse itseäni niiden oireiden mukaan ja syön sen määrän mitä koen tarvitsevani. Estrogeni ilmoittaa minulle kyllä heti jos sitä on liian vähän.
        Heräsin koko vaihdevuosiasiaan kun näin ruotsalaisen dokumentin: "vaihdevuodet, ne tulevat sinullekin". Suosittelen katsomaan, jos se on vielä nähtävissä. Siinä Upsalan yliopistosairaalan naistentautien proffa kertoo, että yhdistelmähoito - synteettinen keltarauhashormoni/estrogeeni voi lisätä rintasyövän riskiä, mutta estrogeeniä voi surutta syödä vuosia.
        Minulla todennäköisesti alkoi valhdevuodet jo vähän ennen neljääkymmentä ikävuotta vaikka oli vielä kierto, en sitä vain itse tajunnut. Yksikään (nais)lääkäri, ei yleis- eikä erikoislääkäri ole tähän päivään mennessä koskaan mainnnut minulle sanaakaan vaihdevuosioireista ja olen nyt 56-vuotias.
        Minulla oli mm
        - Aivan järkyttävät mielialamuutokset jotka vaikutti jo työn tekemiseen, Tähän määrättiin ties mitä mielialalääkkeitä, vaikka niistä ei ollut mitään apua vain rahanmenoa.
        - Järkyttävä kutina intiimialueella joka paheni aina viikkoa ennen kierron alkua ja siihen diagnosoitiin ties mitä tauteja ja erikoisvoiteita ja taas rahanmenoa
        - Tolkuton painonnousu
        - Ei sokerinsietokykyä
        -Tajunnan räjäyttävät nivelkivut joka diagnosoitiin fibroksi mutta sanoisin, että oli ihan puutaheinää
        - Hiustenlähtö
        - 10 vuotta kuollut vyötäröstä alaspäin - ei minkäänlaista libidoa
        - Kuukautiset muuttuivat vuosi vuodelta runsaammiksi
        - Myöhemmin tuli myös hikoilupuuskat
        Jos tuolloin olisin tiennyt mitä tiedän nyt estrogeenia muutaman vuoden syöneenä, olisin ehdottomasti syönyt hormoneita jo aiemmin.
        - Mieliala on kohonnut huomattavasti
        - Nivelkivut on poissa
        - Sokerinsieto parantunut huimasti eikä tee mieli makeaa niin kuin aiemmin ja paino on laskenut
        - Huisten lähtöön todennäköisesti tarvitsisin testosteronia, mutta niitä laastareita ei Suomesta apteekista taida saada.
        Tuo syövällä pelottelu on järkyttävää manipulointia eikä kohdulla tee yhtään mitään kun lapset on tehty. Itse sain tapella 10 vuotta, että sain myoomakalkkia täynnä olevan kohdun pois, joka painoi virtsarakkoa ja aiheutti virtsainkontinenssia ja olo nyt sen suhteen mitä parhain. Hiustenlähtöä lukuunottamatta siis kaikki oireet on helpottaneet kun syönyt estrogenia. Kokemuksesta sanoisin kaikille naisille, että niin paljon elämänlaatu paranee kaikessa suhteessa, että ehdottomasti suosittelen.
        En käsitä miten takapajula Suomi on ja miten huono sairaahoito ja lääkärien koulutus on ennen kuin nyt kun olen itse ollut vuosia siinä kurimuksessa ja joutunut kärsimään ihan turhaan. Näin ei asioiden pitäisi olla vaan lääkärien tehtävä olisi auttaa ihmisiä.
        Suosittelen vakavasti estrogeenilisän ottamista vaihdevuosioireisiin, koska ne tulevat myös sinulle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hormonikorvaushoito on Suomessa retuperällä ja moni nainen ilman apua, koska Suomessa aniharva lääkäri ajattelee omilla aivoillaan vaan tyytyy siihen mitä "ylhäältä annetaan" saatika, että perehtyisi asiaan ja tutkimuksiin maailmalta.
        Voin kokemuksesta sanoa sen, että jokainen nainen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun itsellä alkaa vaihdevuosioireet, että mitä helpostusta hormoneista saa. Ja voipi jopa olla, että niitä hormoneita joutuu syömään loppuelämänsä ajan, sillä oireet eivät välttämättä koskaan tule kokonaan loppumaan.
        Itse syön tällä hetkellä estrogeenia 6 mg päivässä ja on siinä ja siinä riittääkö edes. En enää edes kysy asiasta julkisen terveydenhuollon lääkäreiltä ja hoidan itse itseäni niiden oireiden mukaan ja syön sen määrän mitä koen tarvitsevani. Estrogeni ilmoittaa minulle kyllä heti jos sitä on liian vähän.
        Heräsin koko vaihdevuosiasiaan kun näin ruotsalaisen dokumentin: "vaihdevuodet, ne tulevat sinullekin". Suosittelen katsomaan, jos se on vielä nähtävissä. Siinä Upsalan yliopistosairaalan naistentautien proffa kertoo, että yhdistelmähoito - synteettinen keltarauhashormoni/estrogeeni voi lisätä rintasyövän riskiä, mutta estrogeeniä voi surutta syödä vuosia.
        Minulla todennäköisesti alkoi valhdevuodet jo vähän ennen neljääkymmentä ikävuotta vaikka oli vielä kierto, en sitä vain itse tajunnut. Yksikään (nais)lääkäri, ei yleis- eikä erikoislääkäri ole tähän päivään mennessä koskaan mainnnut minulle sanaakaan vaihdevuosioireista ja olen nyt 56-vuotias.
        Minulla oli mm
        - Aivan järkyttävät mielialamuutokset jotka vaikutti jo työn tekemiseen, Tähän määrättiin ties mitä mielialalääkkeitä, vaikka niistä ei ollut mitään apua vain rahanmenoa.
        - Järkyttävä kutina intiimialueella joka paheni aina viikkoa ennen kierron alkua ja siihen diagnosoitiin ties mitä tauteja ja erikoisvoiteita ja taas rahanmenoa
        - Tolkuton painonnousu
        - Ei sokerinsietokykyä
        -Tajunnan räjäyttävät nivelkivut joka diagnosoitiin fibroksi mutta sanoisin, että oli ihan puutaheinää
        - Hiustenlähtö
        - 10 vuotta kuollut vyötäröstä alaspäin - ei minkäänlaista libidoa
        - Kuukautiset muuttuivat vuosi vuodelta runsaammiksi
        - Myöhemmin tuli myös hikoilupuuskat
        Jos tuolloin olisin tiennyt mitä tiedän nyt estrogeenia muutaman vuoden syöneenä, olisin ehdottomasti syönyt hormoneita jo aiemmin.
        - Mieliala on kohonnut huomattavasti
        - Nivelkivut on poissa
        - Sokerinsieto parantunut huimasti eikä tee mieli makeaa niin kuin aiemmin ja paino on laskenut
        - Huisten lähtöön todennäköisesti tarvitsisin testosteronia, mutta niitä laastareita ei Suomesta apteekista taida saada.
        Tuo syövällä pelottelu on järkyttävää manipulointia eikä kohdulla tee yhtään mitään kun lapset on tehty. Itse sain tapella 10 vuotta, että sain myoomakalkkia täynnä olevan kohdun pois, joka painoi virtsarakkoa ja aiheutti virtsainkontinenssia ja olo nyt sen suhteen mitä parhain. Hiustenlähtöä lukuunottamatta siis kaikki oireet on helpottaneet kun syönyt estrogenia. Kokemuksesta sanoisin kaikille naisille, että niin paljon elämänlaatu paranee kaikessa suhteessa, että ehdottomasti suosittelen.
        En käsitä miten takapajula Suomi on ja miten huono sairaahoito ja lääkärien koulutus on ennen kuin nyt kun olen itse ollut vuosia siinä kurimuksessa ja joutunut kärsimään ihan turhaan. Näin ei asioiden pitäisi olla vaan lääkärien tehtävä olisi auttaa ihmisiä.
        Suosittelen vakavasti estrogeenilisän ottamista vaihdevuosioireisiin, koska ne tulevat myös sinulle.

        Söin estrogeenipillereitä viisi vuotta, lääkäri ei enää uusinut reseptiä, ei kuulema saa niitä käyttää yli viisi vuotta. Nyt keljut vaihtarioireet :( t. nainen 61 -v.


    • Niise

      Oikeastaan tajusin jo, miksi niissä (naisten) lehtijutuissa ei lue tätä kaikkea. Helpompi kirjoittaa "yksinkertainen tieto" ja isot linjat lehtiartikkeliin kuin näin yksityiskohtaisesti.

      Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti. :)

      Vielä viimeiset tekstit lähteenä www.terveyskirjasto.fi vuodelta 2017.

      2017

      Vaihdevuosien pitkäaikaisen hormonihoidon terveysvaikutukset
      Lääkärikirja Duodecim
      6.10.2017
      naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

      HUOM! - RISKIT
      Vaihdevuosien hormonihoidon riskit
      -Rintasyöpä
      - Kohtusyöpä
      -munasarjasyöpä
      -laskimotukos- ja keuhkoveritulppariski
      -aivoinfarkti

      Toisaalta riskin on havaittu pienenevän ennalleen neljän vuoden kuluttua hormonikorvaushoidon lopettamisesta.

      Pitkäaikainen estrogeenihoito lisää
      -kohdunrungon syöpää
      (ks. «Kohdunrungon syöpä»3), jos keltarauhashormonin annos ei ole riittävä. Riski on suoraan verrannollinen annetun estrogeenin määrään.

      Riski putoaa kuitenkin tavanomaiselle tasolle, jos estrogeenihoitoon lisätään keltarauhashormoni. Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan jatkuvaa pieniannoksista estrogeeni-keltarauhashormoni-yhdistelmähoitoa käyttävien naisten kohdun limakalvon syöpävaara jopa pieneni;
      se oli noin puolet hoitoa käyttämättömien naisten riskistä.

      Pitkäaikaiseen estrogeenihoitoon (yli 10 v) on liitetty vähän lisääntynyt -munasarjasyövän riski.
      Riski on lisääntynyt sekä estrogeenihoidossa että estrogeeni-progestiiniyhdistelmähoidossa, eikä hormonin annostelureitillä näytä olevan vaikutusta.

      Tutkimuksissa on todettu, että vaihdevuosien hormonihoidon käyttäjillä on noin 20 % muita pienempi riski saada
      paksu- tai peräsuolisyöpä.
      Mekanismia ei kuitenkaan tunneta. Tämä riskin aleneminen liittyy yhdistelmähoitoon mutta ei pelkkään estrogeenihoitoon.

      Hormonihoito suurentaa
      -laskimotukos- ja keuhkoveritulppariskin
      (ks. «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»4 ja «Keuhkoveritulppa (keuhkoembolia)»5) 2–4-kertaiseksi. Riski liittyy tablettimuotoiseen estrogeenihoitoon, varsinkin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana hoidon aloituksesta.

      Lisääntynyttä aivoinfarktin riskiä ei kuitenkaan ole todettu alle 60-vuotiailla naisilla. Hormonihoidon aivoinfarktiriski näyttää olevan riippuvainen erityisesti estrogeenin annoksesta.

      HUOM! - IKÄ
      Koska aivoinfarktiriskin kliininen merkitys lisääntyy iän myötä, erityisesti yli 60-vuotiaiden hormonihoitoa käyttävien naisten tulisi käyttää pieniannoksista hoitoa.

      Vaihdevuosien hormonihoidon terveyshyödyt

      Virtsateiden sairaudet
      Osteoporoosi
      Sydän- ja verisuonisairaudet
      -Dementia
      Diabetes


      Hormonihoidon vaikutus
      -sepelvaltimotaudin ja muiden
      -valtimosairauksien riskiin
      (ks. «Valtimotauti (ateroskleroosi)»7) riippuu siitä, minkä ikäisenä hoitoa käytetään ja missä vaiheessa menopaussiin nähden hoito aloitetaan. Jos se aloitetaan terveelle naiselle alle kymmenen vuotta menopaussin jälkeen, hoito näyttää suojaavan sepelvaltimotaudilta ja sydäntapahtumilta. Hormonihoitoa ei toki suositella ensisijaisesti sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.

      HUOM! - DEMENTIA
      Vaihdevuosien hormonihoidon vaikutus
      -dementiaan
      on kaksijakoinen.
      Pian vaihdevuosien jälkeen aloitettu hoito mahdollisesti suojelee dementialta,
      -myöhään aloitettu hoito taas voi lisätä sairastumisriskiä.

      Käytetyt lähteet:
      Mikkola T. Vaihdevuodet. Kirjassa: Ylikorkala O, Tapanainen J (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 114–122.
      Mikkola T, Haapalahti P. Ikääntyvän naisen verisuonten terveys. Duodecim 2015;131(16):1493-8 1
      Remes A, Tanila H, Hallikainen M. Meneekö muisti menopaussin myötä - voiko ikääntyvä nainen suojautua muistisairaudelta? Duodecim 2015;131(16):1499-505 2
      Tiitinen A. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 28.6.2016.

      https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01159

      Vaihdevuosien hormonihoito
      Lääkärikirja Duodecim
      6.10.2017
      naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

      Hormonihoidon aloittaminen


      Ennen hoidon aloitusta suljetaan esitietojen perusteella pois hormonien vasta-aiheet. Näistä tärkeimmät ovat sairastettu
      -rintasyöpä sekä sairastettu
      -syvä laskimotukos tai
      -keuhkoveritulppa.
      Hoitoa on syytä harkita, jos taustalla on esimerkiksi
      -vaikea verenpainetauti,
      -aivoinfarkti,
      -sydänsairaus tai
      -maksasairaus,
      varsinkin jos ne eivät ole hyvässä hoitotasapainossa.

      Estrogeenihoitoa ei kannata aloittaa liian aikaisin, vaan vasta, kun vuodot ovat harventuneet tai loppuneet ja vaihdevuosioireet haittaavat selvästi.

      Estrogeenihoitoa suositellaan nykyisin käytettäväksi vain niin pitkään kuin vaihdevuosioireet haittaavat oloa.
      HUOM! - IKÄ

      https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00178

    • Niise

      Miten tässä voi muodostaa omaa mielipidettä, kun asiantuntijatkin ovat erimielisiä.

      Vai edustaako yksi lääkäri vain omaa näkemystään, eikä välitä riskeistä?

      YLEN SIVUILTA

      Ylisuuriin estrogeeniannoksiin liittyy vaaroja.

      Menopaussitutkimusseuran pj Auranen ei suosittele hormonien käyttöä yli 10v kuukautisten päättymisestä.
      (eli yli 60v, jos kuukautiset loppuu kuten useimmilla 50-51v.)


      10.2.2017 (päivitetty 19.4.2017)

      Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti
      Annika Auranen
      Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta
      Suomen Menopaussitutkimusseuran puheenjohtaja

      AURANEN:
      "Auranen ei suosittelisi hormonien käyttöä, jos naisen omien kuukautisten päättymisestä on yli kymmenen vuotta. "

      KAJAN:
      "Kajanin mukaan jotkut naiset tarvitsevat vaihdevuosioireidensa kurissa pysymiseen selvästi suurempia estrogeeniannoksia kuin lääkärit ovat valmiita kirjoittamaan."

      AURANEN:
      "Annika Auranen sanoo, että hän ei suosittele käyttämään lääkeohjeissa määriteltyä suurempaa estrogeeniannosta.

      – Lääkkeitä on eri vahvuisia ja jos korkein suositusannos ei vahvimmastakaan riitä, annoksen suurentamisesta ei yleensä ole hyötyä, hän sanoo.

      – Jos oireet eivät helpotu, täytyy miettiä, mistä se oireilu sitten loppujen lopuksi johtuu. Valtaosa lääkäreistä noudattaa suosituksia siksi, että ylisuuriin annoksiin liittyy vaaroja."

      https://yle.fi/uutiset/3-9435130

      • Anonyymi

        Vaihdevuosien hormonikorvaushoidon onnistumisessa parhaalla mahdollisella tavalla erittäin oleellista on myös tuo ajoitus. Se ennaltaehkäisee todennäköisyyttä sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin, dementiaan ja diabetekseen.

        Verisuonet alkavat tukkeutua nopeammin oman estrogeeni tuotannon loputtua. Hormonikorvaushoito jatkaa sen tehtäviä, kunhan se aloitetaan juuri oikeaan aikaan vaihdevuosien käynnistyessä eikä liian myöhään, kun tukkeutuminen on jo kiihtynyt ja vahinkoa on jo tapahtunut. Estrogeeni ennaltaehkäisee ja ylläpitää hyvää verisuoniterveyttä, mutta ei korjaa jo aiheutuneita vaurioita. Siksi sitä ei suositella enää 10v kuukautisten päättymisen jälkeen. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että pillereinä toteutettu hoito lisää veritulppariskiä, mutta ihon kautta (geelit ja suihkeet) ei lainkaan.

        Toinen juttu kokonaan on estrogeenin vaikutus uneen ja mielialaan. Jos kärsit unihäiriöistä vaihdevuosi-ikäisenä/sen jälkeen, voit tietysti itse miettiä, onko aivoterveyden, fyysisen terveyden ja loppuelämän hyvinvoinnin kannalta vaarallisempaa napsia psyyke/unilääkkeitä vai käyttää iholle siveltävää estrogeenia. Estrogeeni on ihmisen luonnollinen hormoni, kuten insuliini tai tyroksiini.

        Samalla tavalla kuin toteutetaan diabeteksen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan hormonikorvaushoito insuliinilla tai tyroksiinilla, voi estrogeenipuutosta hoitaa yksilöllisellä annoksella estrogeenihormonia. Se vaatii asiaan perehtyneen lääkärin arvion ja seurannan eikä kaikille sama annos ti tuote ole oikea, kuten ei muissakaan hoidoissa, ei kipuhoidossakaan.


    • Anonyymi

      Saattaa tämä asiani tähän liittyä.
      Itse sain avun vaihdevuosioireisiin ko. tohtorin vastaanotolta.

      Sairastan myös allergista astmaa. Olen sairastanut sitä alle parikymppisestä lähtien. Mitä enemmän on tullut ikää, sitä enemmän se vaivaa. Kevätoireilu on aina ollut todella kovaa. Nykyisin koko kesän kukinta-aika, homeitiöiden lisääntyminen alkusyksystä lähtien sateiden ja kosteuden myötä, kaukokulkeutuvat siitepölyt jne.. Erilaiset liuottimet, niiden hajut pahentaa, lisäävät limaa. Tavallinen savu, pakokaasu. Jotkin eläinpölyt. Pakkanen kuivattaa ja näin ollen vaikuttaa myös limakalvoihin, aiheuttaen sekin pirullista sairastelua...
      Olen allergisoitunut/herkistynyt myös lähes kaikille tulehduskipulääkkeille, antibiooteille (penisilliini jo lapsena) sekä viimeisimpänä useille kipulääkkeille, joita tarvitsisin tapaturman jälkeisiin kiputiloihin.

      Viime keväänä allergiaoireita piti usein hoitaa antibiootilla, limaisuus aiheutti keuhkoputkentulehduksia. CRP kohosi myös vähäisesti. Keuhkolääkäri kirjoitti antibiootin, joka auttoi. Aina hetkeksi. Kokeiltiin myös kortisonia, apua toi sekin, inhottavine sivuoireineen.

      Mitään mainitsematta, normaalin FSH:n yms hormonipitoisuuksien tarkistuksen yhteydessä ko. tohtori otatti ennestään "oudon" verikokeen, joka jo siinä labrassa verikokeita otettaessa selvisi herkän tulehduksen verikokeeksi.
      Mulle jo labrassa verikoetta otettaessa labrahenkilö sanoi, että keuhkoputkentulehdus, nostaa kyseistä arvoa varmasti. Ja että hormonikorvaushoito saattaa myös nostaa kyseisen verikokeen tulosta. Se tieto löytyikin jälkikäteen tutkiessani netistä. Tulehdus, minun tapauksessani se aiemmin mainitsemani keuhkoputkentulehdus, nostaa CRP-tulosta, näin ollen ilmeisesti herkkääkin tulehdusta, jota ei pitäisi tutkia muun tulehduksen ollessa päällä.
      Tulosten tultua, ko. tohtori jutteli, että ei saisi syödä mitään sokereita, hiilihydraatteja jne.. Kaurapuurokin on vaarallista, hedelmistä puhumattakaan... Olin ihmeissäni.

      Olen sairastanut kyllästymiseen asti hengitystieoireita pikkukakarasta saakka. Helvetillisiä korvatulehduskierteitä, keuhkoputkentulehduksia, useita kymmeniä angiinoita teini-ikäisenä, jotka loppuivat onneksi kun nielurisat poistettiin.
      Ja nyt. Reilu viiskymppisenä samat allergia yms. oireet jatkuu. Enemmän tai vähemmän. Onneksi edelleen on niitä taudittomiakin jaksoja.

      Vaihdevuosioireisiin soitin nyt taas apua ko. tohtorilta. Hikoilu, yöheräämiset, nivelkivut, ärtyneisyys, yölliset vessateissut jne.... lisääntyivät pikkuhiljaa kevään kesän aikana.
      Oitis kun kuuli, että kärsin taas myös allergiaoireista, lääkityksiä siihen jouduttu lisäämään, alkoi ko. tohtori kysellä taas hiljaisesta tulehduksesta ja ehdotti sen verikokeen ottamista hormonikokeiden lisäksi... Kielsin jyrkästi. Ei se kuulu tähän vaihdevuosiasiaan, en halua kaiken jo muutenkin stressaavan sairastelun lisäksi sitä sekoittamaan, vaikka miten voisi olla perää tahi ei. Yritän selvitä normiarjesta kaikkine allergiaoireineni ja kipuineni, kaipaan selkeisiin vaihdevuosioireisiin apua. Hiljainen tulehdus on vakava asia, en sitä vähättele, mutta kun on minulla olemassa allergiaoireita, käytössä vahva hormonikorvaushoito, jotka osaltaan sekoittavat pakkaa, en ymmärrä tohtorin pelottelevaakin puhuttelua nyt lainkaan.
      Hormoniasioihin, vaihdevuosioireisiin, olen saanut avun ko. tohtorin kautta. Mutta hämmennystä vain lisäsi tämä muu toiminta.

    • Anonyymi

      Ei kai naisen elimistö ole kone, joka olisi kaikilla samanlainen! En koskaan ollut käyttänyt mitään hormonivalmisteita, kun ne sitten minulle määrätiin meni elämä aivan sekaisin; pahat allergiaoireet, hiustenlähtö, nesteen kasautuminen kehoon ja voimakas lihominen pms -oireet. Ennen olin terve ja reipas nyt olen osittain liikuntakyvytön allergikko. Ei kiitos hormonihoidoille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      115
      5965
    2. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      32
      4067
    3. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      82
      3352
    4. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      18
      2986
    5. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      252
      2054
    6. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      88
      2004
    7. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      143
      1795
    8. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      43
      1787
    9. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      8
      1696
    10. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1569
    Aihe