Yksi helppo kysymys

Palstalla on vaihteeksi sivuttu moraalia ja kannanpa korteni kekoon.

Varsinkin nykyään Veressäkylpijät, ja vastaavat TosiUskovat, ovat yhtenä osana agendaansa pyrkineet selittämään jumalansa olevan numero uno, se kaveri josta kaikki on lähtöisin. Kognitiotieteiden edistyminen on omalta osaltaan ajanut nurkkaan lahkoja, jotka sokeassa paniikissa joutuvat keksimään valheita hatusta kuten "moraali on Jumalasta". Hokemia, joissa ei ole sisältöä eikä lahkolaisilla ole halua määritelläkään niille mitään selityksiä - määritelmät eivät tuo rahaa sisään.

Mutta autetaan kretua mäessä - no, taitaa kylläkin olla jyrkkä seinämä missä kretu on. Yritetään määritellä mitä kretun hokema "objektiivinen moraali" tai jos oikein rohkea on, niin "absoluuttinen moraali", tarkoittaa - tarkoittaa siis kretulogisesti.

Aloitetaan kysymyksellä:
Kaksi kohtaa, 1 ja 2. Kumpi kohdista on moraalisesti oikein ja/tai moraalisesti väärin. Vai onko kumpikaan väärin tai oikein?
1. Lapsi tapetaan?
2. Lapsi tapetaan?

Lyhyt vastaus ja perustella saa/pitää, mutta jätä spekulaatiot myöhempään - objektiiviseen moraaliin ei kuulu saivartelu.

13

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ateismista käsin ei voida puhua moraalista, koska ateismin mukaan ihmisen yläpuolella ei ole ketään tuomaria (Jumalaa), joka määrittelisi, mikä on oikein ja mikä väärin.
      Toiseksi, ateismin mukaan kaikki on vain ainetta ja aineen ominaisuuksia. Moraalikin olisi siten vain atomeja ja molekyylejä ja niiden ominaisuuksia. Atomit, molekyylit ja kemialliset reaktiot eivät kuitenkaan osaa ajatella, eikä niillä ole mitään tietoisuutta moraalista, eikä mistään muustakaan.
      Ateismista käsin on siten sama asia puhutaanko ihmisen vai tiiliskiven moraalista.

      Moraalista voi puhua vain se, joka uskoo, että on olemassa Jumala, joka on kaikkivaltias Tuomari, ihmisen yläpuolella ja joka on antanut ihmiselle elämän ja omantunnon ja tietoisuuden, että on olemassa oikea ja väärä, hyvä ja paha. Jos sinä et tunnusta tämän Tuomarin olemassaoloa, niin silloin olet väärä henkilö puhumaan moraalisista asioista.

      • Purkauksestasi voimme päätellä, että sinä tajusit ettet ymmärrä mitä objektiivinen moraali on ja sen, että sinua närästää, jos joku ateisti tulee häiritsemään juuri kun olet vikittelemässä esikouluikäistä. Painu vittuun keskustelupalstalta, jos et kykene keskustelemaan tai kiukuttelet muille, että "saa keskustella vain MUN ehdoilla".


    • 12____13

      Jumala on antanut elämän, joten Hänellä on täysi oikeus päättää kuinka kauan se kestää. Ihmisellä ei ole samaa oikeutta.

      Mutta no tosiaan mielenkiintoista, ateistit usein syyttävät Jumalaa "viattomien" lapsien murhasta. Samaan aikaan he kuitenkin kannattavat abortteja. Säilyttääkseen edes jonkinlaisen uskottavuuden, ateistien olisi syytä pyrkiä johdonmukaisuuteen ja loogisuuteen.

      • Fantomex

        Niin, ja samalla kun kristityt vastustavat tappamista, he kannattavat kuolemanrangaistusta ja jumalan oikeutta murhata kenet vaan. Joten mitenkäs olikaan sen johdonmukaisuuden ja logiikan kanssa?


      • Nimi_Ja_Merkki_ei_kirj

        Ja muissa uutisissa: autoilijat kannattavat suuntavilkun käyttämistä. Samaan aikaan he kuitenkin potkukelkkaillessaan eivät käytä sitä.

        Jos et tuosta tajunnut, niin väännetään rautakangesta: abortoitu alkio ei ole viaton eikä viallinen lapsi. Se ei ole lapsi ollenkaan. Siinä sinulle johdonmukaisuutta ja loogisuutta. Oikeaa sellaista, eikä uskonnosta höpertyneen pseudologiikkaa.


      • Et osaa vastata aiheeseen? Tajusitkohan, että uskosi kusettaa sinua. Pyysin vastaamaan kysymykseen ja jättämään spekulaatiot pois, mutta sinä et voinut kun ymmärsit ettei sinun uskosi sisällä objektiivista moraalia. Olet niin pihalla siitä, mikä on oikein ja väärin, että joudut ottamaan mielikuvitushahmostasi tukea. Ajattele, että yhteiskunnassamme elää teikäläisten tapaisia ihmisiä, jotka eivät tiedä mikä on oikein tai väärin, he toimivat sen mukaan, että mikä suututtaa heidän piippalakkijumalansa tai mikä pahempaa, mikä m i e l l y t t ä ä heidän vaka vanhaa partajääräänsä.

        Mutta hyvä kontrasti tulee kun todellisuus ja uskonnollisuus kohtaa. Sinä ja tuo toinen ette kykene vastaamaan yhteen yksinkertaiseen kysymykseen tuomatta kummitustanne keskusteluun. Niin huomaatko, sinä ja Mark5 ovat ne, jotka ovat tuoneet keskusteluun jumalan - en minä. Minä tein aloituksen moraalista.


    • mitätäh

      Mikä idea tässä on kun kohdat ovat samoja:

      "1. Lapsi tapetaan?
      2. Lapsi tapetaan?"

      • mitätäh

        Paskaa huumoria tai kettuilua vissiin.


      • Onko ne samoja? Onko sama lapsi molemmissa?


      • mitätäh
        marathustra kirjoitti:

        Onko ne samoja? Onko sama lapsi molemmissa?

        Mstä mitä tiedän onko identtisten lauseiden lapsi sama, mitä ihmeen väliä? Kerro vaan ihan suoraan mikä järki tuossa on, sikäli on, nyt ei vaikuta olevan.


    • LakiV

      Kyse on AINA ihmisen omasta lankeemuksesta ja jopa vääristellyistä laeista uskonnossaan, jos joku lapsi tai vaikkapa vanhuskin tapetaan. SE ON TOTTA; ettei Jumalolennot ole aina kiinnostuneita sosiaalisen elämän täydellisyydestä, koska he olivat "vain" äärimmäisen älykkäitä älyotuksia, jotka osaavat luoda kaikenlaista monimutkaista fyysistäkin rakennelmaa, eli alunperin moni jumalolento on voinut olla moraalisesti nykyihmistä kurjempikin olio... Ei Jumalat hyväksyneet sitä, että Saatana omi itselleen kaiken pahuuden....

    • LakiV

      Teologiassa on paljon olkiukkoja, joissa Jumalaa kuvataan juuri moraaliltaan ja etiikaltaan joksikin liian äärettömän täydelliseksi olennoksi, mutta käytännössä, sellaista ideaalisen täydellistä moraalijumalaa ei todellakaan ole olemassa, koska jokaisella luodullaan ainakin olisi melko erilaisia käsityksiä, mitä olis moraaliseettinen täydellisyys. Alunperinhän olivat eläimet vain Jumalien leikkikaluja, ihmisestä tuli tälle asialle, jonkinlainen stoppari, koska meihin saartui osa Jumalien henkiä, jotka olivat(siis ME!) hyvin pahastuneita Jumalien julmista leikeistä luotujensa kustannuksella, koska meille kehittyi niin paljon kaikenlaisia tuntokipuhermoja ja tuskaa ja henkistäkin kärsimystä siitä, että Jumalat kai pilaillessaan pistivät meihin niitäkin, pahoja henkiä, että saisivat toiminnoistamme ilmekkäämpiä. Jumalat eivät ehkä enää pidä meitä enää pelkkinä leluina, mutta valitettavasti saavutuksemmekin ovat vielä niin pieniä ja pahoja, että silti se itsestänikin vielä näyttää...

      • "Teologiassa on paljon olkiukkoja, joissa Jumalaa kuvataan juuri moraaliltaan ja etiikaltaan joksikin liian äärettömän täydelliseksi olennoksi, mutta käytännössä, sellaista ideaalisen täydellistä moraalijumalaa ei todellakaan ole olemassa, koska jokaisella luodullaan ainakin olisi melko erilaisia käsityksiä, mitä olis moraaliseettinen täydellisyys."

        Minun mielipiteeni on, että tiedossa olevat jumalolennot ovat ihmisten luomuksia ja ne ovat sellaisia, minkälaisia ihmiset haluavat niiden olevan. Ei taida löytyä ensimmäistäkään yhteistä nimittäjää eri jumalille - jätetään se olemattomuus nyt pois. No yksi yhteinen nimittäjä tuli mieleen eli se, että jumalolennot pitävät aina heihin uskovien puolta. Yleensä rankalla kädellä luonnonvoimilla ja vastaavilla "rakastavasti" kurittaen, koska luonnonvoimat ja vastaavat ovat todellisuutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      91
      5895
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      43
      2270
    3. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      66
      1587
    4. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      58
      1289
    5. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1223
    6. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      113
      1019
    7. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      74
      1010
    8. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      90
      930
    9. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      50
      827
    10. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      59
      798
    Aihe