Kannattaako judo aloittaa?

taistelulajimielessä

Olen aikuisiällä lähinnä käynyt kuntosalilla. Nyt kiinnostaa aloittaa jokin taistelulaji.
Voiko judon aloittaa vielä aikuisena? Olen kuullut että ukemi suojaa mahdollisissa kaatumisissa ja heittotilanteissa. Mutta miten judossa oppii suojautumaan nyrkeiltä ja potkuilta? Saako judossa edes lyödä kunnolla vai onko pisteytys samaan tapaan kuin karatessa?

22

1818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nageno

      Judoharjoituksissa ei yleensä lyödä tai potkita.

      Judon katassa tosin pääsee hyvin kosketuksiin kamppailuun myös lyöntien kautta. Kun pari kertaa keskittyminen herpaantuu ja ei ehdi torjua nageno katassa tulevaa lyöntiä, niin seuraavalla kerralla se torjunta tuleekin jo selkäytimestä.

      Harjoittelemalla tasaisesti "tavallista" judoa ja kataa saat varmasti itseluottamusta itsepuolustukseen.

      Itseäni onkin hieman ihmettänyt miksei katassa kilpailla myös olympialaisissa, sillä se on monipuolisempaa kuin nyt olympialaisissa nähtävä "kilpajudo".

      • katajumala

        lopeta trollaaminen, joku saattaa oikeesti vielä ottaa tuon tosissaan.


    • Jääkiekko95

      Ei.

    • poiuytr_

      Judo on painilaji johon eivät lyönnit ja potkut kuulu. Toki jollain salilla saattaa olla opetusta vaikka lyöntien torjunnasta, mutta parempaa opetusta siihen saa lajeista joissa ne kuuluu lajiin.

      Judossa saa heittääihan niinlujaan kuin haluaa

      • taistelulajimielessä

        Minun mokani. Pitäisi ensin quuqlettaa ja kysyä vasta sitten. Mutta sopisiko judo itsepuolustukseen ja kumpaa kannattaa kokeilla katajudoa vai sitä toista?


    • Painimaanvaan

      Unohda kata, se on normaalin judon sivupolku. Kunnon kamppailu se judokan tiellä pitää.

    • senioritori

      Judon tie on pitkä ja kivinen ja nurkan takana voi matkalla tulla vastaan se puukko tai useampi hyökkääjä siksi suosittelen itsepuolustuslajia tukemaan judoa esim. jujutsu(moderni) krav maga, defendo ym ja kohta näsitä tuleekin päälajisi, tietenkin voit jatkaa judoa hyvänä harrastuksena.
      Kilpamielessä judo täytyy ottaa vakavasti mutta silloiun ei harjoitella itsepuolustusta vaan kilpajudoa.
      Aloitin itse vasta 20 vuotiaana tosin oli pohjaa yleisurheilusta ja painista ja saavutin vuonna 1972 kolmen vuoden treenin jälkeen sm hopeaa , kilpailurani kesti pari vuotta aktiivina ja suoritin ruskean vyön judossa, intohimokseni tuli sitten karate(wado ryu) ja siinä aina 1 daniin asti. sivussa treenasin jujutsua ja nyt eläkepäivilläni harjoittelen krav maga itsepuolustusta joka onkin mahtava järjestelmä.

    • pelottaajonyt

      Kato, Aven mies täällä opastaa.....
      Ja vielä raakamakkarassa osensei....

    • riippuutavoitteista

      Riippuu niin tavoitteista ja luonteensta mikä laji kenellekin sopii parhaiten. Jos ei pelkää ottaa kovaa matsia, niin judo on siinä tapauksessa erinomainen laji harrastaa. Jos painimista enemmän tykkää lyödä ja potkia, niin suosittelen semmoista potkunyrkkeiluseuraa, jossa oikeasti sparrataan usein ja kovaa. Jos sen sijaan pelkää ottaa kovaa kontaktia ja mieluummin harjoittelee erilaisia itsepuolustuksellisia kikkoja, niin siinä tapauksessa ip-lajit kutn jujutsu, defendo ja krav maga ovat parempia. Kamppailulajit ovat kamppailijoille ja ip-lajit wannabe-kamppailijoille.

    • Judoonparasta

      Judo kannattaa aina aloittaa, oli lähtötaso mikä tahansa

    • MÄÄKIN54

      Kannattaa aloittaa. itse kohta 54 ja käyn säännöllisesti harjoituksissa. Paikalta löytyy vanhempiakin. Kuntojudoa löytyy melkein joka seurasta. Judoseuroissa on yleensä mukavaa ja fiksua porukkaa joten helppo pitää järki päässä ja soveltaa treenejä omalle kuntotasolle ja iälle sopivaksi.
      Keveyttä tai kovaa randoria ihan sama, hyvä olo jokatapauksessa.
      Itsepuolustuksellisesti hyvä laji jos joku ui liiveihin.
      Voithan lisäksi käydä 1-2 rt kuntonyrkkeilyssä niin tulee vähän käsitystä siitä lyömisestä ja väistämisestä.
      KUMMASSAKIN LAJISSA VOI SPARRATA KOVAAKIN JONKA JÄLKEEN EI TARVITSE TÄÄLLÄ IHMETELLÄ KUN TIETÄÄ.
      TSEMPPIÄ JA TREENAAMAAN, ET VARMASTI KADU

    • Nyrkkisankari

      Judo on täysin homolaji kute painikin.

      • päähänlyöty

        Pari kertaa oon tippunut...kute näkyy....


    • 445566

      Jos itsepuolustusta haet niin Judo ei ainkaan alussa tarjoa siihen kovin kummoisia lääkkeitä. Se on Olympialaji mistä on karsittu pikkuhiljaa kaikki vaaralliset tekniikat pois.
      Toki kun judotatamilla on viihtynyt vuosia aktiivisesti niin kyllä se itsepuolustus sujuu aivan varmasti.
      On kuitenkin muita lajeja ja tyylisuuntia missä keskitytään enempi tai kokonaan itsepuolustukseen. Niissäkin sitten on ehkä kolmannes tai puolet sitä samaa kuin Judossa.

      Myös ns. lyönti/potkulajeissa on sellaisia mitkä on viilattu enempi sinne kilpailujen puolelle eikä niinkään itsepuolustukseen.

      Aloita mikä tahansa niin parhaan itsepuolustustekniikan saat kun yhdistät siihen jonkin toisen tyyppisen lajin treenamisen.
      Aloita siis kaksi erilaista lajia niin varmasti jo (puolen) vuoden jälkeen sinulla peruskäsitys itsepuolustuksesta tai ainakin sen verran jotta tiedät mikä sinulle sopii paremmin.
      Jos toinen lajeista on judo niin ainakin opit katumaan ilman että rikot itsesi.

      Ite aloitin viittä vaille viiskymppisenä ja kyllä tämä ihan hyvin onnistuu.
      Sikäli Judo sopii vanhemmille että se sopii kankeille paremmin kuin korkeita potkuja sisältävät lajit.

      • judokavieläjoskus

        Nii mutta judossa oppii kyllä nopeasti itsepuolustusta varsinkin mattorandorissa. Oppii ainakin sen kuinka rankkaa se on. Itsepuolustustilanteen pitkittyessä se voittaa joka pidempään jaksaa. Judo ja nyrkkeily on todella hyviä itsepuolustukseen, mutta moni judoka ei valitettavasti edes tiedä miltä tuntuu kun tulee nyrkkiä naamaan. Moni mustavyö judoka on tiputettu parilla lyönnillä. Ehdottomasti judoa kannattaa harjoitella mutta nyrkkeilyllä pitää kyllä aloittaa. Paras laji itsepuolustukseen on nopeat ketterät jalat jotka saa juoksemalla esimerkiksi metsässä. Kyllä nämä perinteiset lajit, nyrkkeily, judo, paini, on edelleen niitä parhaita.


      • 445566

        On myös olemassa lajeja tai tyylisuuntia missä koko juttu on rakennettu itsepuolustuksen vinkkelistä. Myös tällaisia karate-tyylejäkin on.

        Ainakin itse näen asian niin että tehokkainta on päästä irtautumaan ja sitten ne nopeat jalat alle. Painiminen tai nappailu on aivan turhaa. Jollekin tulee aina pipi ja aina joku maksaa isoja korvauksia. Ei siinä ole järkeä.

        Niinpä myös puhuminen on yllättävän tehokas itsepuolustulaji.
        Voisikin kai nostaa sen vanhan asian esille että parasta itsepuolustusta on olla joutumatta ns. tilanteeseen. Tämä on sama kuin autolla ajamisessa. Kokenut kuski ei joudu tilanteeseen mistä osaava selviää. Kumpi on parempi kuski?

        Tätä palstaa kun seuraa niin suurin osa jannuista oikein kerjää tilanteita. Ei se ole itsepuolustusosaamista. Se on typeryyttä.


      • itsekerjäät
        445566 kirjoitti:

        On myös olemassa lajeja tai tyylisuuntia missä koko juttu on rakennettu itsepuolustuksen vinkkelistä. Myös tällaisia karate-tyylejäkin on.

        Ainakin itse näen asian niin että tehokkainta on päästä irtautumaan ja sitten ne nopeat jalat alle. Painiminen tai nappailu on aivan turhaa. Jollekin tulee aina pipi ja aina joku maksaa isoja korvauksia. Ei siinä ole järkeä.

        Niinpä myös puhuminen on yllättävän tehokas itsepuolustulaji.
        Voisikin kai nostaa sen vanhan asian esille että parasta itsepuolustusta on olla joutumatta ns. tilanteeseen. Tämä on sama kuin autolla ajamisessa. Kokenut kuski ei joudu tilanteeseen mistä osaava selviää. Kumpi on parempi kuski?

        Tätä palstaa kun seuraa niin suurin osa jannuista oikein kerjää tilanteita. Ei se ole itsepuolustusosaamista. Se on typeryyttä.

        Mitä tarkoitat että täällä joku "kerjää tilanteita"? Jos et ole huomannut, niin tämä on judopalsta ja judo tatamilla tapahtuvaa kamppailua. Aktiivisesti treenava judoka tietää yleensä varsin hyvin oman tasonsa, eikä sitä missään kadulla tarvitse testata. Tatamilta löytää helposti sekä itseä kovempia että heikompia vastustajia.


    • seniorijjjudo

      Aloitin itse yli 40 vuotiaana ja kymmenen vuoden jälkeen suoritin dan arvon, kävin pari kertaa ottelemassa kisoissakin ja kataa olen treenannut paljon nyt on ikää 54 vuotta ja päälaji on hokuto ryu jujutsu koska haluan oppia itsepuolusta judo antaa hyvän pohjan tähän, tosin pitää opetella lyönnit, potkut, asetorjunnat ja erikoislukot joita judossa ei ollut, mutta kaato ja heitttokniikka sujuu judon pohjalla erinomaisesti.
      Mikäli olisin tiennyt niin olisin suoraan aloittanut jujutsun koska ip-homma on siinä kehittynyttä ja ovat kovia jätkiä mutta judossa on kyllä hyvä henki ja fiilis, että suosittelen kumpaa vain

      • itsepuolustaja

        En halua dissata hokutoryuta mutta judo nyrkkeily toimii ehkä jopa paremmin itsepuolustusta varten. Kun ei käytetä aikaa potkuihin ym. erikoisiin sidontoihin jotka on suunnattu poliisi-sotilaskäyttöön, niin kehittyy nopeammin nyrkkeilytaidot ja ne judon perusteet joiden avulla pysyy pystyssä.


    • Meventataan

      Aloita juomaharjoituksella äläkä enää yritä piilotta vihaasi.

    • Sstupeksantierien

      Sivistyneet ryhtyvät sellaiseen. Mikään ei muutu paremmaksi.

    • Miet

      Hei
      Paras itsepuolustus "laji" nopeat jalat
      Mielestäni judo ei ole taistelulaji .Aikuisena aloittaessa judo on hyvä laji jos nivelet kunnossa koska se on kokonaisvaltainen päästä varpaisiin .Mielestäni kannattaisi opetella tekniikat jotta pystyisi ottaa myös randoria ehkä myös osallistua mahdollisesti omien kykyjen oikeisiin matseihin koska judo on Kamppailulaji

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1408
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1261
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1205
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1155
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      28
      1147
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1053
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1043
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1038
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe