Lieksan kaupungin nähtävyyksiä

Lieksaan.ihastunut

Lieksaan kannattaa tulla ihailemaan pääkatuamme Pielisentietä, joka on rakennettu hyvin lyhytikäiseksi ja joka on jatkuvien muutostöiden alaisena.

Myös siirtolapuutarha kirkkopuiston takana on parhaimpia nähtävyyksiämme.

Uutta kaarisiltaa on rakennettu kohta neljä vuotta, mutta keskeneräisenäkin se on katsomisen arvoinen.

Arkkitehtuurin huippuluomuksia on ns. Osulan talo, joka on suojeltu ikuisiksi ajoiksi murenevine seinineen ja rikkinäisine ikkunoineen. Kaupungin perustajan patsas vartioi talon vieressä yötä päivää.

Vilkas sijaansa etsivä tori on aina yhtä arvoituksellinen. Milloinkaan ei voi tietää, missä se sijaitsee.

Rakentamaton maailman matalin kolmikerroksinen tornitalo sijaitsee Rotkon tontilla olkikodan vieressä.

Kaupunginniemen satamaa ei pidä unohtaa Lieksan matkalla. Siellä on kahden laivanraadon lisäksi yksi nakkikioski ja jatkuvasti lukittuna pidettävä yleisövessa.

Vanhaa kaupunginosaa edustaa Rantakylä, jonka raittia ajaessa näkee ja haistaa tuulahduksen vuosisadan takaisesta Lieksan kylästä.

Tervetuloa nykyaikaiseen Lieksan kaupunkiin Kolin kupeessa!

29

303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihana-pikkukaupunki

      Kuinka joku voi vihata kotikaupunkiaan noin paljon. Sinun pitää muuttaa heti Joensuuhun tai johonkin muuhun onnelaasi. Toivottavasti sinulla on siellä hyvä olla.
      Minusta tämä on ihana pikkukaupunki jossa on helppo lähteä metsään ja järville. Täällä ei ole huumeongelmaa niin kuin isommissa kaupungeissa, eikä syrjätyneet valtaa puistojen penkkejä.
      Harrastusmahdollisuuksia on ainakin jos harrastaa liikuntaa. Täällä voi lähteä lenkille moneen suuntaan tai vaikka pilkille kaupunkimme lukuisille järville.
      Asuminen on halpaa kuin mikä ja työtönkin pärjää kivasti. Siksi kai täällä onkin niitä niin runsaasti. Kesällä on kulttuuriakin kokonaisen viikon ajan ja syksyllä on tavallisemmalla kansalle Hämärän Kaupan Ilta josta he saa voimaa jolla pääsee vaikka koko talven yli. Meillä on kahdet markkinatkin vuosittain, mutta se on niin rahvaanomainen tapahtuma, etten oikein välittäisi.
      Siirtolapuutarhaa ei ehkä tarvitakaan, koska sitten sielläkin tontilla voi vaikka lenkkeillä. Siellä on runsas kasvilajisto ja siellä voi sitten tutustua vaikka erilaisiin kukkiin. Tornitalo tai joku kerrostalo saattaa tulla vielä ja jos ei tule niin rakennetaan sinne sitten jotain muuta kivaa, vaikka taidetta yhdessä. Turistit voi hyvinkin sitten tulla sitä taidetta katsomaan.
      Toria ei Lieksassa oikeasti ehkä edes tarvita, koska meillä on niin ihanan kaunis keskusta ja sitä voidaan kaunistella lisääkin. Tori voitaisiin muuttaa vaikka puistoksi, koska niitä Lieksassa on vähänlaisesti.
      Se Osulan kiinteistö voikin jäädä tuollaiseksi. Se on mitä ihanin funtionaalisen arkkitehtuurin tuote. Siitä voi aistia vanhan rakennuksen historian, siinä historia elää ja siinä voi melkein tuntea menneisyyden tuoksun.

    • aloituksessa.asiaakin

      Mielestäni aloituksessa viitattiin Lieksan kaupungin virkamiesten ja päättäjien epäonnistumisiin. Lieksa olisi todellakin mukava pikku kaupunki, jos päättäjät eivät olisi niin pahasti taluteltavissa kuin viime aikoina ovat olleet. Ryhtymistä ja intoa moniin hankkeisiin on toki havaittu muovialasta alkaen, mutta toteutukset ovat olleet hyvin surkeita.

      Matkailukaupunkia Lieksasta ei ole saatu kehiteltyä ollenkaan viimeisten vuosikymmenten aikana. Todella paljon pitää tehdä työtä, jotta edes pienin askelin päästään eteenpäin. Uusia johtajia ja päälliköitä nimitetään viikoittain. Myös matkailun kehittämiseen tarvitaan tehtäväänsä paneutunut vetäjä. Matkailu ei saa olla jonkun virkamiehen oman työn ohella tapahtuvaa puuhastelua. Vetonaulaksi ei riitä riippukeinu ja postilaatikko Pielisen jäälle.

      • Tehoa.ja.notkeutta

        Näitä Lieksan kehittäjiä toimistoissaan on ihan liikaa. Tehdään päällekkäisiä asioita ja haukutaan selän takana toisia. Organisaatio on hyvin sirpaloitunut ja sitä pitäisi ehdottomasti tiivistää.


    • nousukausi.tulee

      Eikös tuosta Osulan kartanosta voisi rapistella ne loputkin laastit seinistä, ja laittaa pahvit kaikkiin ikkunoihin? Sitten se olisi vielä enempi funkkistyylinen! Kaarisillan paikalle ei tarvita uutta siltaa, koska se on tarpeeton ja yksi silta riittää, kun ei täällä voi tulla sellaista tilannetta että ainut silta menisi käyttökieltoon, lieksa on siitä erikoinen paikka!
      Tornitalon, siis ainakin neljätoista kerroksisen voisi siihen rotkontontin savikolle rakentaa, ja ajanmittaan siitä saattaisi tulla maailman pohjoisin pisan tornia vinoudeltaan muistuttava rakennus! Jos ei huikeaa tornitaloa tule voisi siihen tontille tehdä pajuhimmelikeskuksen, jossa kuka tahansa itseään taiteilijana pitävä voisi väsätä pajusta mitä mieleen juolahtaa! Ehdottomasti uusia kerrostaloja tarvitaan, muunmuassa pielisentien varresta uusimmasta kerrostalosta on kaikki osakkeet myyty jo rakennusvaiheessa,,kun olivat niin halpoja!

      • Karvas-kalkki

        Kylläpäs sinä olet kamalan katkera ja ilkeämielinen ihminen. Kuinka joku voi vihata kotikaupunkiaan noin paljon. Muuta Joensuuhun jos siellä on hyvä olla (kylläpä kohta alkaa tyhjenemään kun kaikki katkerat muuttaa Joensuuhun ;-)
        Voi olla niinkin, että Joensuun kaupunginjohtaja tulee ja pistää rajat kiinni. Joku tolkku se on joensuulaistenkin sietokyvyllä.


      • JokapäiväPahapäivä

        Ai, rouvallako on taas paha päivä?


      • Minä-Umpitosikko
        JokapäiväPahapäivä kirjoitti:

        Ai, rouvallako on taas paha päivä?

        Ei sillä ole varmaan sen pahempi päivä kuin yleensäkään. Olihan hän jopa yrittänyt jotain itsekin, vaikka kovin tylyin sanoin.
        Närkästymisen syynä on mitä ilmeisemmin puutteet luetun tai kuullun ymmärtämisessä. Joskus myös luullun.
        Ironia ja sarkasmi ovat sellaisia huumorin lajeja joita eivät jotkut kykene ymmärtämään juuri lainkaan. Heitä sanotaan joskus tosikoiksi. Arkikäytössä ainakin ironia usein myös aika "hyökkäävä" eli se ei anna helposti aikaa tai tilaa puolustautumiselle. Ironiaa ja sarkasmia voi käyttää myös pehmeillä tavoilla ja silloin ne vasta ovatkin herkullisia.
        Kuinka sitten puolustautua ironian kohteeksi joutuessaan? Minä tiedän sen, mutta en kerro muuta kuin sen, ettei se ole nyrkki tai solvaus.
        Pieruhuumori taas on niin helppoa, että sitä ymmärtävät jopa brititkin.
        Tosikko lukijakin voi jollakin tasolla käsittää, että kyseessä on (varmaankin) ironia, mutta jos se ei "avaudu" hänelle niin siitä voi seurata närkästyminen. Jotkut suuttuvat jopa ihan helv... kamalan paljon, koska he kokevat jopa yleisluontoisen ironian henkilökohtaiseksi loukkaukseksi.
        Heitäkin on vaan siedettävä, - ja miksi emme sietäisi. Kultivoituneelle humoristille, jolla ironia ja sarkasmi (eivät ole ihan sama asia) ovat napakasti hallussa, tosikot ovat meheviä suupaloja, joita on kiva napsia. Kannattaa kuitenkin välttää ylensyöntiä, koska siitä voi tulla hankala olo, jopa henkinen ummetus. Suu aukeilee, mutta mitään ei tule, tai korkeintaan röyhtäisyjä.
        Lisäksi kannattaa varmistaa, että reitti ovelle on selvä ja ovi ei ole lukossa.


    • kulttuurin-nimessä

      Mitäs pahaa tuossa on? Funkkista pitää säilyttää, samon kulttuurihistoriallinen silta hinnalla millä hyvänsä,,kukaan vaan ei sano mistä rahat vanhojen romujen korjauksiin! Museovirasto ja kommarit käskee säilyttää romuja, mutta eivät hommaa rahoja tarkoitukseen! Kulttuurihan se on mikä kannattaa ja elättää!

    • paljon.katseltavaa

      Onhan Lieksassa muitakin nähtävyyksiä: lakkautettu rautatieasema, kohta purettava linja-autoasema, Rantalan paloasema, Lieksan vanha paloasema, kaupungintalo Rantalassa, tyhjät liikehuoneistot Pielisentien varrella, Hovilan rappeutunut kartano, umpeen kasvanut ennen niin upea Kevätlahti ja raiskattu Varasjoki.

    • alkuperäiskansalainen

      Lieksassa vierailevan turistin ei pidä unohtaa markettien käytävien penkeille joka päivä kimppakyydillä esittäytymään tulleita viensuulaisia ja pankakoskelaisia reppuselkäisiä pussihousuisäntiä. He pukeutuvat paikalliseen 1950-luvun tyyliin ja tarkkailevat ohikulkijoita aina sama tylsä ilme naamallaan. Heidän lyhytsanaisesta mörinänoloisesta puheesta ei vieraspaikkakuntalainen saa mitään tolkkua. Se ei haittaa, turistin päivä on näillä nähtävyyksillä pelastettu.

    • retroisännät

      Retrohan on muotia, ja täällä sitä on luonnostaan, mutta etelässä se tehdään ihan tekemällä!

    • niin.totta

      Kiitokset avaajalle, näinhän se on.

    • Ootellaan.Ootellaan

      Osuvasti on aloittaja kirjoittanut. Näyttää kalikka montaa kolauttaneen.

    • ruskisoldat

      Täällä ainakin hymynkaretta havaittavissa aloittajan tarinassa,kyllähän kaikki tuo on totta : )

    • wantitnow

      Haluun sut mun ihana willew<3

    • pooispois

      Heti kaikki poistoon, myös lieksan nähtävyydetkin!

    • Wakkiiri

      Ihku aikamiespoika,suoraan peräkammarista.

    • Kevätniemeen näköjään rakennetaan uutta lentokenttää ,joten siitä uusi nähtävyyskohde

      • hyvää.kehitystä

        Nykyinen lentokenttä onkin liian kaukana keskustasta.


    • wantitnow1

      No ei tod.ole peräkammarista.
      Toki sinä voit ollakkin.

    • Wanha.lieksalainen

      Wanha lieksalainen toivottaa rauhaisaa vuoden loppua kaikille palstan lukijoille ja kirjoittajille Pielisen rantamaisemista. Tietokonetta ei ole. On vain älypuhelin.

    • Välkytin

      Ai että löytyikin näin ihanan pirullinen topicci.
      Haluan ehdottomasti lisätä Lieksan nähtävyyksien joukkoon upean ja bulevardeineen kansainvälisen tason Kiramon uuden asuinalueen. Alueelle rakennetut parikymmentä ok- ja rivitaloa edustavat viimeisintä rakennus- ja arkkitehtiosaamista. Käykääpä heti katsomassa ! On niin ihania ja somia pihapuutarhojakin.
      Samalla kävelylenkillä kannattaa ehdottomasti poiketa ns. vanhan kunnantalon alueella tien toisella puolen. Purettujen homerakennusten tilalle rakennetut pienkerrostalot symboloivat uutta itäsuomen kasvukeskusta- Lieksaa. Talojen ulkoseinärakenteissa on hyödynnetty paikallisen betonifirman elementtiosaamista.

      • Asuntoja.ja.äkkiä

        Kihihhiii ! Onko betoniset julkisivuelementit homesuojattu ?. Samoin ne kannattaa lisäaineistaa niin että alkavat murentua n. 5 vuoden päästä. On paljon helpompi ja halvempi purkaa !


      • Pumppaa.pumppaa

        Onkohan tuo 5 v. liian pitkä aika ?
        Kerrassaan mahtava topic.


    • sinun.painajainen

      Oliko hiki kun heräsit?

      • Cows-Cows-Cows

        Olipa tosiaan hiki ja on melkein aina, herätessä. Olen lähes kuusikymppinen aikamiespoikamies ja naimaton. Enkä nyt tarkoita naimattomuudella solmimatonta avioliittoa vaan erästä toisenlaista kokemusta.
        Olen kova harrastamaan ja harrastankin useampina iltoina ja joskus myös päivällä. Hiukan tylsäksihän tämä harrastaminen käy näin talvella kun puistojen penkit ovat lumessa ja jäässä tai kaupungin varastossa. Kohta kuitenkin kevät saa ja samaa toivon itsellenikin, vaikkakin hiukan pelonsekaisin tuntein, koska ainahan se ensimmäinen kerta hiukan jännittää. Saattaahan se olla niinkin, että jännitän turhaan, eikä sitä tapahdu vieläkään. Ehkäpä ennätän kuolla. Kyllä on ristiriitainen olo - ja hiki.
        Jotta en poikkeaisi aiheesta liikaa, niin lisään tähän loppuun sanan joka näyttää kuuluvan ketjuun.
        Funkkis!


    • Tätä.lissää.Ummettaa

      Aloittajan luonnehdintaa Rantakylässä voisi vielä täsmentää. Jos oikein silmät kiinni aistii niin voi tuntea suokaasumaisen, merellisen tuoksun, mikä rantalimaikosta ilmaan siellä tuprahtellee. Sen viereisen sahan kolinan ja homeisen sahanpuruhajun lisäksi.

    • Vaaraniemeltkö

      Vaan kun lähtee ajamaan jamalista kylänlahteen päin niin jo löytyy rötteöitä ja pitkin matkaa..viimeisenä rokuva, jonne rakennustarkastajankin pitää antaa siivousmääräys!

    • Anonyymi

      Kaikki pikkuhiljaa surkastuu ja mätänee

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe