Rakentavaa palautetta lyhkäisestä novellinpätkästä

beginner

Löysin pöytälaatikosta vuosi sitten aloittamani tekstin ja inspiroiduin jatkamaan sen loppuun. Toivottavasti joku jaksaa lukea ja kommentoida, en ole juurikaan kirjoitellut. Pahoittelen mahdollisesti loukkaavasta sisällöstä.


Torstai

Hän oli jopa lihavampi kuin Amerikkalaiset serkkuni. Ilmassa leijuva tuore sikarinsavu täytti tilan. Hämärän kapakan katonrajassa olevista ikkuinoista kajastava valo piirsi savunsekaiseen ilmaan säteensä. Lattia tömähteli kun tämä valtaisa ihmisryökäle tallusti kohti baaritiskiä. Ilta oli vielä nuori, mutta kapakan tunnelma oli selvästi nousussa. Istuin nurkkapöydässä seuraamassa tilannetta. Lihavalla miehellä oli yllään nahkatakki ja vihreät maastohousut. Hän nojasi tiskiin rujo virne kasvoillaan ja tilasi oluen, samalla kuiskaten baarimikolle jotain. Baarimikko näytti ymmärtäneen, ja heti tarjoiltuaan oluen livahti takahuoneeseen. Lihava mies jäi istumaan tiskille itseensä tyytyväinen hymy kasvoillaan. Viereisessä pöydässä istunut juopporemmi repesi nauruun, yksi heistä oli pudota tuolilta. Olin ollut paikalla puolisen tuntia, ja tuoppini alkoi huveta. Näin baarimikon kurkistavan takaovelta. Maastohousumies nosti katseensa tuopinpohjasta, ja huomasi baarimikon vinkkaavan hänelle. Mies ryysti viimeisetkin tilkkaset olutlasinsa syövereistä, ja suuntasi ulko-ovelle hieman ympärilleen pälyillen. Itse olin samalla utelias ja tyytymätön. En voinut olla pohtimatta mitä ulkona tapahtuu, mutta oikeasti olisin vain halunnut vielä yhden lasillisen.

Nahkatakin kadottua nurkan taakse päätin itsekin käydä vilkaisemassa mitä kapakan takana tapahtuu. Sytytin ulkona tupakan ikään kuin hämäykseksi. Ulkona ei ollut ketään muita, koleansateinen syysilta oli ajanut paatuneimmatkin juopot sisätiloihin. Varovaisin askelin kävelin pubin nurkalle kurkistamaan salaperäistä tilannetta, ja mitä näin yllätti minut täysin. Jälkeenpäin ajatellen tilanne ei ollut kovin yllättävä, tiesinhän kuitenkin kyseessä olevan sataman likaisin räkälä. Nahkatakkimies hieroi malttamattomasti käsiään baarimikon vielä laskiessa seteleitä. Salaperäiseen joukkoon oli liittynyt kolmas henkilö, jouduin siristämään silmäni nähdäkseni knnolla. En erottanut kasvoja sateenvarjon takaa. Naisella oli yllään punainen kulahtanut kangastakki joka kiristi keskivartalon kohdalta, nahkaiset legginsit ja korolliset saappaat. Vasemmassa kädessä paloi tupakka. Nahkatakkimies puhui naiselle härskisti samalla kaapaten tämän kainaloonsa. Parivaljakko lähti vaappumaan kohti viereistä rappua baarimikon poistuessa sisätiloihin. Naisen räkäinen nauru kaikui kerrostalojen välissä kun vedin viimeisiä henkosia savukkeesta.

Astuin takaisin kapakkaan kutakuinkin samalla hetkellä kun baarimikko palasi tiskin taakse. Katseemme kohtasivat hetkellisesti samalla kun ravistelin takkiani kuivaksi. Oven viessä seisova naulakko oli pullollaan takkeja. Jouduin asettelemaan takkini tuolin selkänojalle. Mieleni halusi olutta entistäkin enemmän. Ajatuskin siitä mitä viereisessä kerrostaloyksiössä pian tapahtuisi sai inhottavat väristykset kulkemaan pitkin selkääni. Tilanne todella vaati olutta. Tiskillä nuokkui vanha risupartainen mies pipo päässään tilaamassa tuopillista. Astelin tiskille juuri kun hän sai tuopin kouraansa. Baarimikko kääntyi minuun »Mitäs sulle?» Pipopäinen herrasmies lähti kohti seurueensa pöytää. »Samanlainen kuin äskeiselle kaverille» totesin virniestäen, ja katsoin takahuoneen ovea. Hetkellisen hämmennyksen jälkeen baarimikko tarjoili minulle oluen, en tiedä ymmärsikö hän vitsin. Takana istuva jupporemmi repesi taas nauramaan. Pipopäinen risuparta totesi kuuluvaan ääneen »Rahti-Raija, kaupungin likaisin huora!»

2

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HEISKAN

      Annan nyt taas palautteeni, vaikken mikään mestari ole itsekään. Kannattaa suhtautua siihen kriittisesti.

      - Teksti on sujuvaa suomea. Siinä ei ole virheitä, jotka hidastaisivat lukemista.
      - En tiedä, mikä olisi sopiva suomenkielinen adjektiivi, mutta tällaista tekstiä kuvaa hyvin sana purple. Ehkä se olisi suomeksi ylikoristeellinen. Luepa esimerkiksi tämä lause ääneen: Hämärän kapakan katonrajassa olevista ikkuinoista kajastava valo piirsi savunsekaiseen ilmaan säteensä. Vähemmillä sanoilla ja adjektiiveilla saa paljon paremmin luotua tunnelmaa, kunhan sanoissa itsenssäänsä on latausta.
      - Ja-sanan pilkkusäännöt kannattaa kerrata.
      - Juoni tai sisältö ei luonnollisesti tämän mittaisessa tekstissä oikein vakuuta.
      - Lauseiden väliset siirtymät tekevät tekstistä paikoitellen tökkivää.
      Esimerkki: " Oven viessä seisova naulakko oli pullollaan takkeja. Jouduin asettelemaan takkini tuolin selkänojalle. Mieleni halusi olutta entistäkin enemmän. Ajatuskin siitä mitä viereisessä kerrostaloyksiössä pian tapahtuisi sai inhottavat väristykset kulkemaan pitkin selkääni. Tilanne todella vaati olutta. "

      Vaihtoehto: "Naulakko oli täynnä, joten asettelin omani tuolin selkänojalle. Väristykset kulkivat pitkin selkääni, kun mietinkin, mitä viereisessä kerrostaloyksiössä pian tapahtuisi. Enää en ainoastaan halunnut olutta. Tarvitsin sitä."

      - Tökkimisen kanssa auttaa myös parempi kappalejako.
      - Tapahtumien kulku on luonnollinen ja uskottava. Voisin kuvitella itsekin seuraavani outoa tilannetta ulos ja tekevän jotain samalla peittääkseni todellisen tarkoitukseni.
      - Vaikka palaute on lähinnä negatiivista, niin teksti ei ole mitenkään huono.

    • Pöydältä

      Saitkin jo kivaa palautetta, olen itse vain harrastelija kirjailija. Mutta huomasin heti, että käytät ja-sanan edessä pilkkua. Se häiritsi.
      Muuten tekstisi on luontevaa kuvaelmaa, se on elävää.

      Jos lukisin tätä kirjasta, odottasin koko ajan että kohta tapahtuu jotakin. Minusta tämä on hyvää "taustakuvaelmaa" ilman, että vielä tapahtuu yhtään mitään. Eli mitä tämän jälkeen tapahtuu?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 175
      5156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4643
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2976
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      31
      1955
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1726
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe