Sveitsi on hyväksynyt täydentäviä hoitoja korvattavaksi pakollisesta sairausvakuutuksesta. Potilas saa 1.8.2017 alkaen virallisesti perussairausvakuutuksesta korvausta lääkärin antamista hoidoista seuraavilla aloilla:
antroposofinen lääketiede
klassisen homeopatia
perinteinen kiinalaisen lääketiede
yrttilääkintä (Herbal Medicine)
Hoitavalta lääkäriltä edellytetään pätevyyttä yhdellä näistä Sveitsin lääketieteellisen yhdistyksen hyväksymistä neljästä oppialasta.
Poliittinen päätös asiasta syntyi, kun Sveitsin parlamentti hyväksi 16.6.2017 hallituksen esityksen antaa näille neljälle hoitomuodolle sairausvakuutuslaissa sama asema kuin tavanomaisille lääketieteellisille hoidoille.
Sveitsiläiset äänestivät kahdeksan vuotta sitten, 17. toukokuuta vuonna 2009, perustuslakia koskevassa kansanäänestyksessä valittujen täydentävien hoitomuotojen ottamisesta mukaan pakollisesta sairausvakuutuksesta jaettaviin hoitokorvauksiin. Kaksi kolmesta sveitsiläisestä kannatti täydentävien hoitojen korvattavuutta. Kokeiluluontoisesti, väliaikaisen asetuksen perusteella äänestystä koskevia terapiamuotoja on korvattu perussairausvakuutuksesta jo vuodesta 2012.
Lain mukaan vain ne palvelut, jotka ovat tehokkaita, asianmukaisia ja kustannustehokkaita (liittovaltion sairausvakuutuslain 32 §:n vaatimukset) voidaan kattaa sairausvakuutuksesta. Uuden lakipykälän (perustuslain artikla 118 a) keskeinen vaatimus on, että pakollisella sairausvakuutuksella (perusvakuutuksella) on katettava myös täydentävän lääketieteen erityispalvelut. Täydentävät hoidot rinnastetaan siis tehon, turvallisuuden ja taloudellisuuden suhteen erityispalveluihin.
Sveitsin liittoneuvosto on nyt todennut, että korvattavaksi hyväksytyt täydentävät hoitomuodot täyttävät tehokkuutta koskevat lakisääteiset määräykset, jotka takaavat hoidon laadun ja turvallisuuden.
Tuore päätös on tärkeä niille kansalaisille, joilla ei ole yksityistä vakuutusta sekä niille, joille tavanomaisen lääketieteen tarjoamat keinot saattavat aiheuttaa suuremman terveysriskin kuin täydentävät hoidot.
Suoran demokratian tulos
Sveitsin poliittinen järjestelmä perustuu ns. suoraan demokratiaan, jossa pääasiallisia vallankäyttäjiä ovat kansalaiset periaatteena se, että kaikilla kansalaisilla tulee olla yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.
Suomalaisesta edustuksellisesta demokratiasta tämä poikkeaa sikäli, että kansalaiset voivat suoraan osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Suomalaisessa hallintojärjestelmässä kansanedustajat on valtuutettu päättämään laeista. Sveitsissä sen sijaan parlamentin lisäksi päätöksenteon mekanismeja ovat muun muassa kansalaisaloite ja kansanäänestys, jossa äänestyksen kohteena on aina kulloinkin päätettävä asia, tässä tapauksessa täydentävien hoitojen korvattavuus pakollisesta sairausvakuutuksesta. Kansanäänestyksen tulos on hallitusta sitova.
Vuoden 2009 kansanäänestyksessä selvitettiin, mitä mieltä kansalaiset ovat siitä, että joukko täydentäviä ja vaihtoehtoista terapiamuotoja sisällytettäisiin korvattavaksi sairausvakuutuksesta. Kansalaisten selvä enemmistö äänesti näiden hoitomuotojen korvattavuuden puolesta. Akupunktio on ollut korvattava jo aikaisemmin.
Tietoa Sveitsin suorasta demokratiasta:
Büchi Rolf, Braun Nadja, Kaufmann Bruno, Kyllönen Irina. Opas suoraan demokratiaan. Into. Helsinki. 2008
Lähteet
Bundesamt für Gesundheit BAG 2017. Komplementärmedizin: Vergütung neu geregelt. Medienmitteilungen 16.6.2017. https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/aktuell/medienmitteilungen.msg-id-67050.html
Eurocam Complementary medicine in Switzerland now a mandatory health insurance service http://www.cam-europe.eu/news2.php?id=161967201459
SVEITSI, LÄÄKETIETEEN JOHTAVIN MAA MAAILMASSA!
15
666
Vastaukset
- Homeopatia-luuseri-olet
Sveitsi ON parhaita maita maailmassa lääketieteessä, mutta aivan muista syistä kuin sinä väität.
Homeopatiaan uskominen on mielisairautta.- Uskomukset
Mielisairautta on heitellä faktoina omia uskomuksiaan!
- psyk.hoitaja
Uskomukset kirjoitti:
Mielisairautta on heitellä faktoina omia uskomuksiaan!
Ai, päästivät sinut sitten joululomalle sieltä mielisairaalasta!
- Hohhohohohooooo
"Homeopatiaan uskominen on mielisairautta. "
Sinähän sen tiedät parhaiten, kun sairastat tätä tautia! - Vain13prossanteho
British Medical Journalin (BMJ) Clinical Evidence verkkojulkaisussa lehden asettama tutkijaryhmä arvioi kaikkiaan 2500 erilaista lääketieteellistä hoitoa ja niistä olemassaolevaa tutkimusnäyttöä. RCT-tason (satunnaistettu kaksoissokkotutkimus) vankka näyttö katsottiin selkeäksi osoitukseksi siitä, että hoidolla on muutakin kuin lumevaikutus.
BMJ:n tutkijaryhmän mukaan vain 13%:lla hoidoista on vankka tieteellinen näyttö niiden toimivuudesta, 23 % :lla hoidoista on todennäköisesti hyödyllisiä vaikutuksia, 8 %:lla hoidoista haitan ja hyödyn suhde on epävarma, 6 % hoidoista ei ole todennäköisesti hyödyllisiä, 4 % hoidoista on todennäköisesti tehottomia ja jopa haitallisia, mutta suurimman ryhmän 46 % muodostivat hoidot, joiden tehokkuudesta ei ole mitään varmaa tietoa.
Tutkijaryhmän myöntää, että hoitojen jaotteleminen eri kategorioihin on erittäin vaikeaa vaikka käytettävissä on eri alojen asiantuntijoita, vertaisarvioitsijoita ja huippututkijoita. Hoitojen ryhmittely eri kategorioihin sisältää aina jossain määrin subjektiivista arviointia ja kiistanalaisia tulkintoja. Joka tapauksessa oheinen jaottelu kertoo tiedeyhteisölle sen, että paljon on vielä tutkittavaa ja useimmat päätökset hoidoista tehdään lääkärin henkilökohtaisten tietojen, taitojen ja asenteiden perusteella, myös potilaan ja lääkärin onnistunut vuorovaikutus on tärkeää.
Kirjallisuusviitteet
http://clinicalevidence.bmj.com/ceweb/about/knowledge.jsp" - kaikenlaais
Hohhohohohooooo kirjoitti:
"Homeopatiaan uskominen on mielisairautta. "
Sinähän sen tiedät parhaiten, kun sairastat tätä tautia!Sveitsissä on uskonnonvapaus.
- Kalle-sukka
Hohhohohohooooo kirjoitti:
"Homeopatiaan uskominen on mielisairautta. "
Sinähän sen tiedät parhaiten, kun sairastat tätä tautia!Taas ite oot -kommentti sinulta, palstantuhoaja.
- Heheherheeee
Kalle-sukka kirjoitti:
Taas ite oot -kommentti sinulta, palstantuhoaja.
Palstasn surkee sananmuunnos yrittää esiintyy nerona.
- Saksa-Sveitsi-Itävalta
Kertokaa kokemuksistanne Sveitsin ja Saksan yliopistollisissa sairaaloissa sekä muilla klinikoilla!! Mitä maksoi ja millä tavoin parempaa hoitoa sait, kuin Suomesta?!
Pärjäsitkö in English kielellä? - mm.eutanasia
Ottakaa oppia. Hyvä kirjoitus. Myös Hollanti on täydentäviähoitoja hyväksyvä maa.
- Suomi.pohjolantakametsä
Eutanasia ennen pitkää hyväksytään suomessakin.
- kokeilkaa
Sveitsinleike on maailman paras ruoka!
- Kolikärrynakseli
Sveitsi on todella hyvä esimerkki toimivista luontaishoidoista.
- hoidot.kai.hyvii
Sveitsiin se jatkosodan romahduttama Mannerheikkikin meni kuolemaan.
- Sveitsinmatkaaja
Kävin viime vuonna sveitsissä.
Todella hieno maa!
Kannattaa käydä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes1064743Yleltä tyrmäävä uutinen
Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/744001447- 1891094
Pakko kertoa mies
Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti1101078Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna86990Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk11932Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.47921tilitoimistopiirainen huutaa
mikä tää piiraisen tilitoimistomies oikee on? olin kuullut vaikka mitä huhuja, että ihan valtavan äkkipikanen mies mutt10917- 64911
- 64876