Aktiivimallin jälkeen tulee toimeliaisuuden malli

Aktiivimalli on alkusoitto. Uudistus numero 2 tulee jo keväällä. Heti aktiivimallin jälkeen ajetaan läpi toinenkin malli lakiin, joka on alustavalta nimeltään "toimeliaisuuteen perustuva työttömyysturvamalli".

Siinä työtön joutuu hakemaan sekä raportoimaan kerran viikossa hakunsa nettipalveluun, tai saa automaattisen 2kk karenssin. Haettuja työpaikkoja pitää raportoida vähintään yksi viikossa, joka viikko. Vielä on epäselvää, pitääkö nämä hakea MOL:in (tai tilalle tulevan Työmarkkinatori-sovelluksen) kautta, jolloin tietysti virkailijat pääsevät mahdollisesti hakemukseen käsiksi suoraan.

Tällainen keskimääräinen nopeus ja viikottainen raportointi on täysin idioottimainen järjestelmä, joka ajaa työttömät järkevästä itse jaksottetusta omatoimisesta työnhausta pois, ja pakottaa käyttämään energian viikottaiseen raportointiin sekä pakkohakuun, riippumatta siitä, miten järkeviä työpaikkoja juuri sillä hetkellä on tarjolla. Moni käyttääkin jatkossa energiansa pakkohakupaikkaa tarkkaan valikoidessa sen sijaan, että hakisi ilman pakkoa itsenäisesti järkeviä silä hetkellä avoinna olevia paikkoja, ja raportoisi vaikka järkevämmässä aikajänteessä, kuten 3kk välein, viikottaisen sijasta, joka on raportointivälinä aivan yliampuvasti liian tiheä - täysin järjetön tarkastelujakson pituus.

Alustavasti on myös annettu tietoa, että kaikki työpaikat eivät kelpaa täyttämään jokaviikkoisen haun kriteereitä, ja lisäksi aiotaan valvoa sitä että jokainen hakee (virkailijan mielestä) tasolleen sopivia työpaikkoja. Tämä tuo lisää koukeroita ja lisää laskelmoituja karensseja jatkossa, kun virkailija päättää että pitkäaikaistyötön ei saa hakea toimistotyöpaikkaa, josta saa 2000e/kk, koska tämä on hänen mielestään "liian hyvä paikka kyseiselle työttömälle". Olisi pitänyt hakea puhelinmyyntihommaa pelkällä provisiolla ja todistaa hakeneensa itsenäisesti tätä.

Tämä toimeliaisuuden malli sekä aktiivimalli eivät poista velvoitetta hakea työtä (ilmais- sekä palkka) myös TE-toimiston erikseen osoittamana, kun virkailija lähettelee koko sopan lisäksi "työtarjouksiakin", joiden hausta, tottakai, pitää myöskin raportoida määräajassa.

Itseasiassa tuleva Työmarkkinatori joka korvaa MOL:in, oli jo uutisoitu virkaloisten puolelta "työnhaun Tinder-sovellukseksi" menneenä vuonna, joten ilmeisesti sitä ohjastaa joku tekoäly, joka matchaa työttömiä mm. maksettujen työttömyyspäivien määrän mukaisesti palvelua käyttävien työnantajien työpaikkojen profiileihin. On siis mahdollista että tämä tekoäly lähettää kaikkien uusien työttömyysturvan mallien lisäksi itse työtarjouksia työttömille mm. puhelinmyyntifirmoihin.

Toimeliaisuuden malliin palatakseni - joka siis tulee keväällä aktiivimallin lisäksi, ja siinä pitää joka viikko hakea työpaikkaa sekä erikseen raportoida haku, ja sitten katsotaan täyttääkö joka haku erikseen tarvittavat kriteerit - mallissa pitää tämän työpaikkahaun lisäksi myös "osallistua palveluihin", tai rapsahtaa 2kk karenssi. Se, mitä "palvelut" tarkoittavat, on epäselvää, mutta jos ne olisivat palkkatöitä, niitä ei kutsuttaisi palveluiksi. Ilmeisesti ovat lähempänä "pupuleikkejä" kuin palkkatyötä.
1
Ilmianna
Jaa

11 Vastausta


Tämän jälkeen tulee maakuntauudistus, joka alustavasti asettaa kaikki ansiosidonnaiselta tippuneet työttömät riippumatta terveydestä ja taustoista monialaisen palvelun (hieman TYP/MoPA:aa vastaava, jotka on todettu tehottomiksi tilastoissa työllistymisen kannalta) yhteisasiakkaiksi. Mukaan tulee pakkoholhous sossulta sekä kunnan terveydenhuollolta, sekä mahdollisesti muitakin "palveluita", jotka eivät ole missään tekemisissä palkkatyön kanssa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
vaikka ahkeruusmalli käyttöön työttömät joutuvat pakkoholhoukseen haetaan käsiraudoissa pakkoholhouksen toteuttamiseen terveydenhuollon ammattilaiset, sosiaalityöntekijät, te toimisto kela. työttömät hoidetaan terveydenhuollossa pakkokeinoin laitetaan lepo siteisiin lukkojen taakse tulee ovikoodilla varustettu lukko josta työtön ei karkaa minnekään. mielenterveys, päihdeongelmat, miksi ei ole saannut työsuhteita onko rikostaustaa nämä asiat vaikuttavat syrjäytyneitä työttömiä esim. kuntouttavassa työtoiminassa olleita yksinäisä. työttömien elämää vaikeutetaan tehokkaasti elämä hallinta saatava kuntoon että työtön reppana saataisiin osallistumaan aktivointitoimenpiteisiin ensin annnetaan hoitoa
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Huomio, tulevan seuraavan kyykytysmallin nimi ei ole "toimeliaisuuden työttömyysturvamalli".

OIKEA NYKYINEN NIMI mallille on (ilmeisesti muutettu) ja se on "AKTIIVISEN TYÖNHAUN MALLI" (se ei siis ole sama, kuin nyt voimaan astuva "työttömyysturvan aktiivimalli, vaan tulee voimaan tämän lisäksi erikseen).

Suunnitelma löytyy täältä:
http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/3915389/Korhonen_Tiina_Aktiivinen_työnhaku_20171005.pdf/

Mallissa mm. työttömän tulee JOKA VIIKKO RAPORTOIDA työnhakunsa nettijärjestelmälle ja hakea vähintään yhtä työpaikkaa joka viikko, tai "osallistua palveluihin". Jos tämä ei toteudu, saa kertaheitolla 60 päivän karenssin. Miettikää. Raportoida, joka viikko. Tämä ei poista velvollisuutta osallistua taannoin lailla säädettyihin 3kk työttömien haastatteluihin, jossa työllistymissuunnitelma tarkastetaan ja päivitetään, eikä poista muitakaan jo entisiä velvollisuuksia, eikä myöskään sulje pois nyt voimaan tullutta nk. automaattista tukileikkuria, eli "työttömyysturvan aktiivimallia", jossa lähtee noin 5% työttömyysturvaa pois jos ei löydä palkkatyötä tai osallistu kuntouttavaan työtoimintaan tarkastelujakson aikana riittävää tuntimäärää.

Maininta löytyy täältä:
https://demokraatti.fi/eika-tassa-viela-kaikki-lisaa-tyottomien-kuritusta-tulossa-sd-kansanedustaja-ei-mene-halpaan-nokkelista-sanankaanteista/

"Hän varoittaa, että lisää lunta tupaan on tulossa ensi keväänä.

–" Eikä tässä vielä kaikki: työministeri Jari Lindström (sin.) valmistelee parhaillaan lisää työttömiin kohdistuvaa kuritusta. Ensi keväänä on tulossa aktiivisen työnhaun malli, joka edellyttää, että työttömän pitää kolmen kuukauden aikana hakea vähintään 12:ta työpaikkaa ja raportoida joka viikko netissä sähköisesti karenssien uhalla."
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Joo ihan sama.
Ilmianna
Jaa
Antaa tulla mitä tulee, miksi moisesta meuhkaamaan. Kun kukaan ei lähde mukaan moisiin kyykytyksiin, ne pikkuhiljaa katoaa kartalta.
EDELLYTTÄÄ jonkun verran luonteenlujuutta, mutta se kannattaa.
Ilmianna
Jaa
Natsihallituksella on natsien tavoiteet kolmannesta valtakunnasta.
Ilmianna
Jaa
Noinhan se menee, että uudessa työnhaun mallissa aluksi annetaan hakea oman koulutuksensa mukaisia työpaikkoja. Sitten silmukkaa kiristettään, ja jo parin vuoden kuluttua työnhakusivuilla ei näytetä kuin kuntien palkattomien työpaikkojen ilmoituksia. Ja noita työpaikkoja ei välttämättä ole edes olemassa, mutta hakea täytyy karenssin uhalla ja tietenkin pitää työpaikoille soitella - kaikilla kun ei ole puhelinta.
Ilmianna
Jaa
Täytyy kyllä sanoa, että kaikista eniten minua näin ikääntyneenä työttömänä pelottaa nuo "älykkäät" pilipalisaatioratkaisut (siis Sipilän lempilapsi digitalisaatio). Olen vilkuillut noita Työmarkkinatorin sivuja kauhulla. Sivuston ja blogien tyhjä sanahelinä ei anna suuria lupauksia - ainakaan suunnittelijoiden älykkyysosamäärästä. Olen ollut töissä muutamassakin it-firmassa ja seurannut sivusta yhden suuren valtakunnallisen kehityshankkeen alkutaivalta pilottikäyttäjänä. Oli melkoista kohellusta ja valtion rahaa paloi! Ei ihme että tuon hankkeen kehittäjäfirmassa oli lopulta muutamat yt:t.

Onneksi kaikki it-projektit aina venyy ja paukkuu. Tokko tuo Työmarkkinatorikaan vielä helmikuussa meitä tulee kiusaamaan. Kun nyt töpeksisivät vuodenkaan, niin pääsisin livahtamaan kunniallisesti eläkeputkeen *koputtaa puuta että putki on vielä olemassa silloin*.

Mikä siinä pilipalisaatiossa pelottaa? Noh, työkkäristä soittelevan työntekijän kanssa pystyy vielä neuvottelemaan mm. ammattinimekkeistä ja niiden sisällöistä ja mahdollisten työpaikkojen sopivuudesta kandidaatille, mutta keskustelepa kasvottoman järjestelmän kanssa. Sovelluskehitys, laitteet, ohjeistus ja käyttökoulutus maksaa maltaita, mikä raha tietysti otetaan pois elävistä TE-virkailijoista, jotka teknologiauskovaisen pääministerimme mukaan vain hidastavat tehokasta työnvälitystä. Algoritmit ovat salaisia eivätkä tietenkään koskaan väärässä (vaikka ovat aina vain jonkun ihmisen/ryhmän koodiin upottamia, usein ennakkoluuloihin perustuvia mielipiteitä). Meikäläisen profiili voi mätsätä hyvinkin juuri puhelinpalveluyrityksiin, mistä kieltäytymisestä seuraisi väistämättä karenssi ja siitä taas taloudellinen katastrofi. Tai sukupuolen, iän, asuinpaikan ja työttömyysajan perusteella minut määrättäisiin johonkin hoivahommiin, mistä ei myöskään hyvä heiluisi.

Ja ei, en välttele työntekoa, mielelläni menisin vielä mielekkääseen työhön ja kartuttaisin eläkettä. Haen töitä ja olen valmis kouluttautumaan. Olen vain realisti. Tässä maassa ei yli kuusikymppinen enää saa mielekästä palkkatyötä.
Ilmianna
Jaa
Käsittääkseni iso-britanniassa on jo käytössä hyvin kiristettyä tuensaantia työttömille. Siellä työtön joutuu käymään jonkinlaisissa terapiatyylisissä keskusteluissa pohtimassa, miksi ei kykene työllistymään, muuten tuet lakkaa.

Melko järjetöntä Suomessakin jo nyt, mutta uskoisin homman menevän tästäkin vielä ihan älyttömyyksiin. Syystä, että yritykset ja yhtiöt jo tällä hetkellä tekevät ihmisiä työllistäessään suureksi osaksi hyväntekeväisyyttä. Moni työntekijä olisi korvattavissa teknologialla ja toimintojen järkeistämisellä. Ehkäpä tässä on yksi syy niille tehottomille yritystuille, joista ollut juttua mediassa, miksi niitä valtio maksaa.

Tämä sitten näkyy mm. työttömien arjessa. Täytyy tavallaan hommia "nyhjästä tyhjästä", että olisi edes sekin vähä työtä mitä tällä hetkellä. Työttömillä toisaalta hyvin asiat siinä suhteessa, että jos ja kun elintasot romahtaa tulevaisuudessa, heillä on tietämys ja tottumus niukkuudesta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Siellähän Britanniassa harva se päivä nämä orjat laittavat nuo työllistymisfirmat paskaksi, joten odotan samaa Suomeenkin!
Kommentoi
1
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Sanon tähän, että ulkomailla on töitä. Ei kannattaa roikkua täällä jollottamassa. Jos vain on jonkunen ammattikoulutus on, löytyy Saksasta töitä heti. Siellä nyt on lehtien palstoilla, että työvoimapula on vakaava uhka kasvulle ja hyvinvoinnille. Jos vitsi vähänkään surfattaa netissä , saa myös tiedon, missä työvoimapula on pahimmoillaan.

Sitä ei pidä aristella, kyllä asuntojakin löytyy, jos työnantaja auttaa etsimään ja vaimoillekin löytyy hommia, ihan varmasti.

Niin minäkin olen aikoinaan Suomeen tullut, kirjoitin vain muutaman hakemuksen ja paikkoja oli. Ei olisi kyllä kannattanut, kun kokonaisuutta katsotaan. Miksi hemmitissä juuri Suomeen?
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Aktiivimallin jälkeen tulee toimeliaisuuden malli

Aktiivimalli on alkusoitto. Uudistus numero 2 tulee jo keväällä. Heti aktiivimallin jälkeen ajetaan läpi toinenkin malli lakiin, joka on alustavalta nimeltään "toimeliaisuuteen perustuva työttömyysturvamalli".

Siinä työtön joutuu hakemaan sekä raportoimaan kerran viikossa hakunsa nettipalveluun, tai saa automaattisen 2kk karenssin. Haettuja työpaikkoja pitää raportoida vähintään yksi viikossa, joka viikko. Vielä on epäselvää, pitääkö nämä hakea MOL:in (tai tilalle tulevan Työmarkkinatori-sovelluksen) kautta, jolloin tietysti virkailijat pääsevät mahdollisesti hakemukseen käsiksi suoraan.

Tällainen keskimääräinen nopeus ja viikottainen raportointi on täysin idioottimainen järjestelmä, joka ajaa työttömät järkevästä itse jaksottetusta omatoimisesta työnhausta pois, ja pakottaa käyttämään energian viikottaiseen raportointiin sekä pakkohakuun, riippumatta siitä, miten järkeviä työpaikkoja juuri sillä hetkellä on tarjolla. Moni käyttääkin jatkossa energiansa pakkohakupaikkaa tarkkaan valikoidessa sen sijaan, että hakisi ilman pakkoa itsenäisesti järkeviä silä hetkellä avoinna olevia paikkoja, ja raportoisi vaikka järkevämmässä aikajänteessä, kuten 3kk välein, viikottaisen sijasta, joka on raportointivälinä aivan yliampuvasti liian tiheä - täysin järjetön tarkastelujakson pituus.

Alustavasti on myös annettu tietoa, että kaikki työpaikat eivät kelpaa täyttämään jokaviikkoisen haun kriteereitä, ja lisäksi aiotaan valvoa sitä että jokainen hakee (virkailijan mielestä) tasolleen sopivia työpaikkoja. Tämä tuo lisää koukeroita ja lisää laskelmoituja karensseja jatkossa, kun virkailija päättää että pitkäaikaistyötön ei saa hakea toimistotyöpaikkaa, josta saa 2000e/kk, koska tämä on hänen mielestään "liian hyvä paikka kyseiselle työttömälle". Olisi pitänyt hakea puhelinmyyntihommaa pelkällä provisiolla ja todistaa hakeneensa itsenäisesti tätä.

Tämä toimeliaisuuden malli sekä aktiivimalli eivät poista velvoitetta hakea työtä (ilmais- sekä palkka) myös TE-toimiston erikseen osoittamana, kun virkailija lähettelee koko sopan lisäksi "työtarjouksiakin", joiden hausta, tottakai, pitää myöskin raportoida määräajassa.

Itseasiassa tuleva Työmarkkinatori joka korvaa MOL:in, oli jo uutisoitu virkaloisten puolelta "työnhaun Tinder-sovellukseksi" menneenä vuonna, joten ilmeisesti sitä ohjastaa joku tekoäly, joka matchaa työttömiä mm. maksettujen työttömyyspäivien määrän mukaisesti palvelua käyttävien työnantajien työpaikkojen profiileihin. On siis mahdollista että tämä tekoäly lähettää kaikkien uusien työttömyysturvan mallien lisäksi itse työtarjouksia työttömille mm. puhelinmyyntifirmoihin.

Toimeliaisuuden malliin palatakseni - joka siis tulee keväällä aktiivimallin lisäksi, ja siinä pitää joka viikko hakea työpaikkaa sekä erikseen raportoida haku, ja sitten katsotaan täyttääkö joka haku erikseen tarvittavat kriteerit - mallissa pitää tämän työpaikkahaun lisäksi myös "osallistua palveluihin", tai rapsahtaa 2kk karenssi. Se, mitä "palvelut" tarkoittavat, on epäselvää, mutta jos ne olisivat palkkatöitä, niitä ei kutsuttaisi palveluiksi. Ilmeisesti ovat lähempänä "pupuleikkejä" kuin palkkatyötä.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta