Kalkkimaali eli liitumaali

Kalkkimyass

Noni, kokeilin, onneksi ei mihinkään hyvään kohteeseen vaan vanhoihin halpis yöpöytiin. Hioin yöpöydät karheaksi, pohjalle Otex tartuntapohja kun muutenkin alkydipaskaa pohjilla ja lastulevyä. Kalkkimaalia päälle. Valkoinen ei oikeasti peitä "mitään", saat loputtomasti maalata ja silti kuultaa vanha vaalea puunväri. Vähän kun joitain osuu niin maalit lähtevät helvettiin. Jatkossa vältän kuin ruttoa. Eikä tuota paskaa kannata laittaa mihinkään missä kulutusta, ei tule kestämään millään vahoilla veikkaan. Jatkossa vain perinteisiä öjymaaleja jotka rokkaavat kuin hirvi.

10

2962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pytystämittaaja

      Kalkkimaali oli alunperin köyhän miehen versio oikealle maalille. Tietenkään siinä ei ole mitään peittoa koska kalkin taittokerroin on häviävän pieni, eikä maaliin ole sekoitettu mitään valkopigmenttiä. Nyt siitä on tullut sisustusintoilijoiden trendijuttu, jolla saadaan vanhaa kulahtanutta ilmettä uuteen pintaan. Ei sitä ole tehty kulutusta kestämään, harmi jos sellaista luulit.

      Öljy-, alkydi- ja akryylimaalit kestävät ja peittävät jos ne on siihen tarkoitukseen tehty.

    • näitä_riittää

      Jälleen aloittaja joka omasta tyhmyydestään saanut aloituksen aikaiseksi!

    • MarsalkkaNeiti
      • Zirup

        Vesiliukoisiin maaleihin yleensä jää siveltimenjälkiä. Mutta niitä saa vähemmäksi lantraamalla maalia sopivasti ja käyttämällä kunnollista sivellintä. Ja mikä tärkeintä, maalaamalla paljon. Silleen löytyy oikea tatsi ;)


      • Pytystämittaaja

        Kalkkimaali on perinteisesti ollut se sikahalpa (ja sikahuono) versio oikealle maalille. Perinteisesti se on oikeastaan enemmänkin laasti tai rappaus kuin maali. Kulutuksenkestävyyttä sille saadaan sekoittamalla joukkoon lateksimaalia.

        Jos "kalkilla" tarkoitetaan poltettua kalkkia (CaO), niin on selvää ettei mikään vesipitoinen maali voi sitä sisältää, sillä vesi muuttaa sen välittömästi sammutetuksi kalkiksi (Ca(OH)2). Siitä se ajan kanssa kovettuu "liiduksi", eli laastiksi tai kalsiumkarbonaatiksi (CaCO3), ja tämän päivän kalkkimaalit sisältävät aimo annoksen juuri sitä.

        Kalkkimaalin peittokyky on surkea verrattuna oikeaan maaliin koska siinä ei käytetä paljoakaan peittävää pigmenttiä, ja johtuen sen himmeydestä (paljon jauhoja ja vähän sideainetta) sen kulutuskesto ja likaantuminen ovat epäedulliset verrattuna oikeaan maaliin. Siksi se vaatii joko lakka/vahakerroksen, tai lopputulos ei juuri kestä kulutusta. Maali on omiaan kuluneen vintage-lookin aikaansaamiseen, mutta helppoa ja hyvä kalustemaalia se ei ole.

        Valitettavasti tuo "hyvä" blogikirjoitus sisältää paljon väärää tietoa, mikään maali ei esimerkiksi ole "kemikaalivapaa", ja aito kalkkimaali ei tuokaan ole koska sinä on käytetty öljymaalin sideainetta ja siihen on täyteaineena lisätty ainakin kaoliinia ja muita "mineraalitäyteaineita", eli todennäköisesti juuri liitua. Myöskin laskettu riittoisuus, 10 m2/ litra, on täyttä humpuukia, sillä kalvonpaksuudeksi tulisi 0.1 mm. En usko että millään työkalulla saadaan niin ohutta kalvoa, eikä paraskaan kalustemaali peittäisi sillä mitään. Todennäköisemmin riittoisuus on 2-4 m2/litra, ja kerroksia tulee 1-2.


    • Zirup

      Nämä ns. kalustekalkkimaalit onkin suunniteltu kotituunaajille, jotka haluavat helposti uudistaa mööpeleitä ja muita tavaroita ilman pohjatöitä ja hajuja. Ja koska maali on täyshimmeä, vaatii se päälle esim. lakkaa, jotta kestäisi käytössä.

      Tuo nimitys "kalkkimaali", chalky paint, kuvaa lähinnä maalattua pintaa eikä sitä, mistä maali on tehty. Tavallisia akryylimaalejahan ne taitaa olla, mutta kiiltoasteita on tasan yksi eli täyshimmeä.

      Jos haluaa muovitonta maalia, niin esim. Uulan Into on sellainen. Peittää hyvin ja on silkinhimmeä.

    • Zirup

      Jatkan vielä vähän. Jäi hieman kesken.

      Nämä kalustekalkkimaalit ovat juurikin tuunaukseen hyvät - siis silloin, kun halutaan kulunutta, rustiikkista jälkeä. Tasaisen maalipinnan saa helpommin kalustemaaleilla ja tuolla Uulan Into maalilla tai Sateenkaarivärin öljytemperamaalilla. Molemmat ovat vesiliukoisia, peittäviä ja kotimaisia.

      Ei muuta kuin hauskoja maalaushetkiä oikealla maalilla ;)

    • Anonyymi

      Minulla oli ollut todella huono käsitys noista ns. ”kalkkimaaleista” (jotka ovat pikemminkin liitumaaleja tai jotain sinne päin). Ostinkin niitä pari purkkia ihan vain askartelutarkoituksiin maalatakseni esim. pahvia.
      Kun sitten tulinkin kokeilleeksi puu- ja lasitavaroihin, vastoin odotuksiani ihastuin: sain nopeasti ja helposti kauniita koriste-esineitä! Ja koska olin olettanut maalin irtoavan vähäisimmästäkin sohaisusta, oli helppo ihastua myös maalin kestävyyteen. Totta. Itse asiassa maali pureutui melkein pintaan kuin pintaan oikein aika pitävästi. Jopa joihinkin muoveihin! Ainoastaan sellaiseen rasvaisempaa muoviin ei tarttunut nimeksikään.
      Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen. Olin ostanut maalit ASKARTELUUN ja eräänlaista askarteluahan tämä koriste-esineiden sutiminen on, joten…. Miksipä ei! (Käyttämäni maali, muuten, oli merkiltään Marabu. Vanha, laadukas merkki muissakin tuotteissa.)

      • Anonyymi

        Sama juttu kävi mulla. Mä oon erityisesti tykännyt noista Rayherin kalkkimaaleista. Tosi helppo levittää ja tulee hienoa pintaa helposti myös huonekaluihin. Oon tilannu esim. täältä: https://kotikauppa.com/collections/kalkkimaalit.


    • Anonyymi

      Muoti oli ja meni, mutta jos vielä joku innostuu kokeilemaan kalkkimaalia, kannattaa hiukan vilkuilla purkkien valmistus ja parasta ennen merkintöjä. Ihan jokunen päivä sitten törmäsin rautakaupassa 8 vuotta sitten valmistettuun kalkkimaaliin, ehkä ei ollut edes sen -50% tarralapun antaman hinnan väärti...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6239
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      526
      3739
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      187
      3581
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2794
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2509
    6. 285
      2210
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1593
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      109
      1488
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1220
    Aihe