Keliakiaa_vai_ei_?

Vesa.ei.tajuu

Keliakia, laaja +HLAKeli

Labrat:
Immunoglobuliini A 2.86 viitearvot min 0.7 max4 g/l
Gliadiinipeptidi, IgA 3.2 viitearvo max 7 EliA U/ml
Gliadiinipeptidi, IgG 4.9 viitearvo max 7 EliA U/ml
Endomysium, IgA vasta-ai Negatiivinen
Kudostransglutaminaasi, 0.9 viitearvo max7.0 EliA U/ml

Keliakian HLA-tautiassos Tehty
HLA-tutkimus: HLA-DQ2.5-positiivinen. Tutkimuksessa todetaan keliakialle altistavat alleelit HLA-DQA1*05 ja DQB1*02. Keliakiaan liittyvien HLA-alleelien olemassaolo ei kuitenkaan yksinään riitä keliakian diagnosointiin, sillä HLA-DQ2 tai DQ8 -isoformit esiintyvät myös n.30%:lla terveistä henkilöistä. Mikäli tutkittavalla on keliakiaan viittaavia oireita ja hänellä on vasta-ainetutkimuksissa todettu keliakiaan sopivia vasta-aineita, riskihaplotyypin löytyminen tukee vahvasti keliakiadiagnoosia.

Lekuri käski jättää kotimaiset viljat pois kokeeksi. Varsinainen Keliakia varmistuu 100%:sti vasta koepalasta ?

3

289

Vastaukset

  • Taas kerran valitettavasti käsittämätöntä tunarointia lääkäriltä.
    Jos verikoetulos "epäselvä" niin sitten tähystys. Gluteenitonta ruokavaliota ei saa koskaan aloittaa ennen tähystystä. Muuten tähystys ja koepala suolesta ei näytä oikein.

  • Minusta verikoetulos kohdallani ei ole epäselvä. Kaikkihan on raameissa viitearvoihin ja endomysium negatiivinen. Lisäksi hemoglobiinini oli verikokeissa 159. Eikös sen pitäisi kanssa laskea keliakiassa eli anemiaa ilmetä ? 4 vuoden takaisessa terveystarkastuksessa arvo oli 142, eli nousua tapahtunut reilusti.

    Ainut signaali keliakiaan liittyen on tuo alleenin (HLA-DQ2.5) positiivisuus. Joka tosin on myös 30 %:lla terveistä ihmisistä !

    Samaan aikaan tämän keliakia verikokeen kanssa mulle tehtiin GastroPanel (ylävatsa) joka OK ja verestä katottiin lakroosi-intoleranssin mahdollisuus. Tulos oli genotyyppi C/C, joka tarkoittaa että laktoosi-intoleranssi minulla on.

  • älä jätä viljaa pois ennen tähystystä

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.