Apua vian löytämiseen?

sormi_suussakin

Apua apua, tietokone ei toimi.

Kyseessä on ns. pöytäkone eli ei siis kannettava. Eilen koneesta alkoi kuulua pientä rahinaa jollaista en ole aikaisemmin kuullut edes tuulettimien puhaltaessa kovalla. Mitään ongelmaa toiminnassa ei kuitenkaan ilmennyt. Sammutin koneen normaalisti. Aamulla yritin käynnistää konetta mutta virtanapin painallus ei aiheuttanut mitään. Eli siis mitään ei tapahtunut vaikka kuinka paineli.

Kun avasin koneen kotelon, näin että emolevyllä (Asus B-85 Plus) palaa vihreä ledi. Myös verkkojohdon liittimessä paloi valo.

Ajattelin ensin, että ehkä BIOS:n patteri on tyhjentynyt ja vaihdoin tilalle uuden, ei muutosta. Sitten resetoin CMOS:n mutta sekään ei auttanut.

Seuraavaksi irroitin virtalähteen (Corsair CX600) emolevystä (kaksi liitintä) ja liitin samoihin liittimiin aivan uuden Corsair CX750 -virtalähteen. Kun virtalähten kytki päälle, syttyi taas emolevyn vihreä ledi ja verkkoliittimen valo. Mitään ei kuitenkaan edelleenkään tapahtunut tietokoneen virtanappia painettaessa.

Olisiko jotain vinkkejä mistä vikaa kannattaisi etsiä ja haarukoita seuraavaksi? Ja miten? Minulla ei ole toista emolevyä tai prosessoria kokeiltavana.

Kiitos tuhannesti vinkeistä!

16

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jalaa1x

      Tuo ledi ilmaisee ainoastaan sen, että virta kulkee emolevylle, ja ledi itsessään ei vaadi, kuin 2 volttia jännitettä palaakseen. Vika on mitä varmimmin emolevyssä, kerta uusikaan virtalähde ei konetta herätä. Mikäli haluat kokeilla vielä jotain, niin yritä käynnistää kone mahdollisimman vähäisillä osilla. Eli, mikäli on useampi muistikampa, jätä kiinni vain yksi. Irroita kiintolevyn SATA-kaapeli emolevyltä. Jos käytössä on erillinen PCI-E väylään kytketty näytönohjain ota sekin irti, ja kytke näyttö emolevyltä löytyvään liitäntään. Mikäli mahdollisimman minimi kokoonpanolla kone ei lähde käyntiin, on emolevy hajalla.

    • sormi_suussakin

      Irroitin kaikki 3 kiintolevyä sekä erillisen näytönohjeimen. Kokeilin sekä vanhalla että uudella virtalähteellä, eikä kone inahtanutkaan kummallakaan.

      Ilmeisesti se on lähdettävä ostamaan uusi emolevy. Ja pari muuta osaa. Loppukuu sitten ilman ruokaa.

      Kiitos avusta!

      • t435t33t344tt334t

        "Loppukuu sitten ilman ruokaa"
        Ei muuta kuin ruokajonoon, sieltä saa apua, ettei tarvitse kovin nälissään kärsiä. Niitä jonoja on useita eri paikoissa sijaitsee. Älä käytä kuin vaan jos todella tarvit.
        Emojen ja lisäosien ostoon pitää olla joku tolkku, että ei muuten lyhyt elämä kärsisi.


    • Mä-olen-Ilpo

      Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa:
      Olet asennellut/poistellut emon kalusteita, silloin kun se LED on päällä, sen ledin ainoa tarkoitus on muistuttaa että verkkojohto pitää irroittaa ennen kuin teet yhtään mitään emolla oleville osille.

      LYHYSTI: SE ON NYT RIKKI

    • sormi_suussakin

      Mä olen ilpo:lle: väärin, en poistanut tai laittanut mitään emolevylle virran ollessa päällä.

      Mysteeri vaan jatkuu. Hain uuden emolevyn, prossun, muistit ja yhden SSD-levynkin. Laitoin niistä sitten uuden koneen sen uuden powerin kanssa samaan vanhaan koteloon. Ei käynnisty vieläkään. Tämä on oudoin ongelma mitä on vastaan tullut. Eli lisää ideoita kaivataan...

      ...pitää varmaan seuraavaksi tutkia onko kotelon virtanappi vain mennyt rikki :-)

      • TestaaDiagnostiikka

        Voit oikosulkea vaikkapa ruuvimeisselillä ne kaksi nastaa joihin käynnistysnapin johdot on kytketty. Jos silloinkaan ei tapahdu mitään uutta, niin jotain on pielessä. Emolevyllä on erilaisia ledejä ja summeri (voi olla erilläänkin johdoilla kytkettävä), joiden pitäsi paljastaa kaikki yleisimmät viat. Ohjet emolevyn manuaalista. Teholähteeen pitää tietysti olla kunnossa. Sen voit testata erikseenkin ihan irrallaankin oikosulkemalla peri nastaa. Ohjeet googlella.


      • jalaa1x

        Varmistu ensin siitä, että virtalähde, mitä pidät toimivana, niin oikeasti toimii. Virtalähteen saa käyntiin ilman emolevyyn kytkentääkin. ATX-liittimestä yhdistetään kaksi pinniä toisiinsa, pinnit ovat PS-ON ja GND. Nämä kaapelit tunnistaa väreistä. PS-ON on väritykseltään vihreä, ja GND musta. Nämä kaksi, kun yhdistetty toisiinsa, ja virtalähteeseen laitetaan virta päälle, ehjän laitteen pitäisi käynnistyä. Mikäli epäilet kotelon virtakytkimen olevan rikki, niin tökkää ohuella ruuvimeisselillä, emolevyn power switch pinneihin. Kaiken ollessa kunnossa kone käynnistyy.


      • ResetNapinKäyttäjä

        Ja jos se virtanappi on kunnossa, eikä kuitenkaan edes yritä käynnistyä, vika saattaa olla sen pienen reset-napin jumiutumisesta (käynnistysnapin vieressä). En tiedä enkä nyt pääse kokeilemaan miten eri emolevyt käyttäytyvät, jos reset-nappia pitää koko ajan painettuna.


      • Mä-olen-Ilpo

        "Mä olen ilpo:lle: väärin, en poistanut tai laittanut mitään emolevylle virran ollessa päällä."

        Aivan niin, mutta manuaalit sanoo että VERKKOJOHTO pitää irroittaa, sen irroittamisen tarvetta se LED muistuttaa.

        LYHYSTI: SE ON NYT RIKKI


      • jalaa1x
        Mä-olen-Ilpo kirjoitti:

        "Mä olen ilpo:lle: väärin, en poistanut tai laittanut mitään emolevylle virran ollessa päällä."

        Aivan niin, mutta manuaalit sanoo että VERKKOJOHTO pitää irroittaa, sen irroittamisen tarvetta se LED muistuttaa.

        LYHYSTI: SE ON NYT RIKKI

        Osaatko auttaa alkuperäistä kysyjää, tai vaan vittuilla? Ulosanti ei ainakaan ole kovin vakuuttavaa.


      • Mä-olen-Ilpo
        jalaa1x kirjoitti:

        Osaatko auttaa alkuperäistä kysyjää, tai vaan vittuilla? Ulosanti ei ainakaan ole kovin vakuuttavaa.

        ("Osaatko auttaa alkuperäistä kysyjää, tai vaan vittuilla? Ulosanti ei ainakaan ole kovin vakuuttavaa.")

        Tulen palaamaan tuohon sinun onglmaasi myöhemmin, nyt sanon vain nätisti että mitäs vittua se mutuilija "jalaa1x" kuuluu, mitä minä teen, jos et tunne asiaa, olisi parempi pysyä poissa.

        Selasin tuota "jalaa1x" historiaa, ja tämä sama kuvio näyttää toistuvan, että tämmöistäkin sairautta on, tämäpä oli uusia asia minulle, "jalaa1x" ja ehkä joku muukin on niin kateellinen toisten antamista vastauksista, että välittömästi hypätään silmille, turpaansa loksuttamaan. Haaa Haaa, voi voi, pikkusta, kersalta pääsi nyt itku, ei tullut tikkaria, paha ilpo tuli ja vei rakkulan tikkarin, voi hellan tuudeli sentään.

        -

        MUTTA AVAAJALLE VIELÄ, sain manuaaleista sellaisen käsityksen että virtakytkin edessä, ei päästä emoa virrattomaksi, vaan se on joko aktiivi, tai horrostilassa ja vasta verkkojohdon irroittaminen tekee sen virrattomaksi. Kaipa tuo virrattomuuden syvyys on aseteltavissa oletus asetuksista muuksikin BIOS asetuksiin perehtyen.


    • seonrikkinyt

      Minä "ehdotan" että kovalevy on rikki kun sitä ei ole vielä ehdotettu :)

      • ehdotahiirenkursoria

        Emolevy ei ole riippuvainen kiintolevystä tai sen kunnosta..


    • jakkarawinongelmat

      Hyvin toimii pelit ubuntussa. ei mikään laite tai sen ajuri ole ongelma. Steam j pelaa!

    • sormi_suussakin

      Ongelma ratkaistu! Isot kiitokset nimimerkeille:

      jalaa1
      TestaaDiagnostiikka
      ResetNapinKäyttäjä

      Ongelma todellakin liittyi virtanappiin mutta ei ollut itse napissa. Nimittäin ne pikkuliittimet jotka tulevat emolevylle virtanapin pinneihin, olivat jotenkin vioittuneet eivätkä siis oikosulkeneet niitä pinnejä vaikka virtanappia painoi. Tämä löytämiseen auttoi se ruuvimeisselikikka, kiitos siitä!

      ResetNapinKäyttäjän kirjoituksesta keksin vielä turvallisemman keinon tehdä tuo sama testi. Nimittäin resetnapin liittimenhän voi naittaa virtanapin pinneihin. Kone lähti sitten käyntiin resetnappia painaessa.

      Yritin hetken askarrella virtanapin liittimiä toimiviksi mutta en siinä onnistunut. Päädyin nappaamaan HD LED -liittimen irti ja vaihdoin sen virtanapin kytkimen johtoihin. Nyt kone sitten toimii virtanapista taas.

      Olihan melkoinen urakka. Yhden pahuksen liittimen takia tulin tuhlanneeksi koko kesälomasäästöt mutta toistaalta nyt tuo puhtaalta pöydältä asennettu Debian toimii kuin salama tuolla uudella kokoonpanolla.

      Kiitos vielä kaikille auttajille!

      • HyvinStandardoituPC

        Et ole ensimmäinen etkä viimeinen joka tappelee kotelosta tulevien johtimien surkeiden n. 30 vuotta vanhojen "liittimien kanssa. Täysin ala-arvoisia. Useimmiten ei mitään lukitusta. Käyttäjä joutuu sijoitteleean 2- tai 3-napaisia epämääräisiä "liittimiä" epämääräisen muotoiseen tappirimaan. Helppoa ekalla kertaa kun emolevy on lähes irrallaan ja kuvallinen ohje on silmien edessä eikä kotelo ole vielä täynnä kamaa.

        On tietysti hienoa, että lähes kaikki ikivanhatkin kotelot, virtalähteet, tuulettimet, näppäimistöt, hiiret, näyttöpäätteet yms toimivat uusimpienkin emolevyen kanssa ongelmitta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe