Tykkylumituhot

todenpuhuja

ovat pahimpia hoidetuissa talousmetsissä, ja jälleen osoitus siitä, ettei ihmisen tulisi kättään puuttaa luonnon hyväksi luomaan systeemiin. Kas kun ymmärtämätön ihminen. taloudellista hyötyä saadakseen, koittaessaan jouduttaa puun kiintoaineksen kasvua maksimaaliseksi, luo samalla nopeakasvuista ja iso-oksaista hötöpuuta, niin arvaahan sen, miten puulle lumikuorman alla käy! Ja metsä on vielä harvottu harvaksi, niin "dopingilla turvotetun"katkenneen puuparan kohdalle jää metsään aukko.

Mitään ongelmaa ei ole luonnon itsensä kasvattamissa metsissä: solakat, hieno-oksaiset ja jäntevät, tiukkasyiset puut kestävät lumikuorman kyllä. Ja jos joku napsahtaisikin poikki (ikäänkuin huvikseen), niin alle puolen metrin päässä sille löytyy korvaaja, koska metsä on saanut kasvaa luonnonmukaisen sakeana,

Herätkää nyt viimeistään metsänomistajat! Antakaa metsänne olla rauhassa!

27

195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juhyytt5r5e4ew

      Joo, kyllä metsänlannoituksesta odotettu tulos näiden lumi ja myrskytuhojen seurauksena monesti nollaantuu.

      Luonnontilaisesti kasvaneessa metsässä puut harvoin katkeavat keskirungosta.

      Monitoimikoneilla harventaminen ja ajokoneille avatut leveät ajourat ovat metsätuhoja täydentävä menettely. Motomies kun saa palkkansa tehdyn tuloksen mukaan, niin kiusaus on ottaa ne puut joista eniten kiintoja lähtee. Niissä puissa olisi vahvin juuristo myrskytuulta vastustamaan. Tämän puuyksilön ympäristö taas on sitä heikkojuurista metsää, joka yleensä jätetään pystyyn; kunnes myrsky ne kaataa.

      Seurasin naapurini komean mäntykankaan harvennuksia ja niinhän senkin viimeisen harvennuksen jälkeen myrsky pilasi. Teki pahaa katsoa, kun motomies iski tekokoneen kouran aina komeimman kasvatusmännyn tyveen. Metrillä lyheni metsän keskipituus tämän käsittelyn jälkeen. Näennäisesti hakkuujälki oli silti komeaa, koska puusto oli hyvin hoidettua taimikkovaiheesta alkaen. Vaan ei ole enää.

    • VahingonIloParasIlo

      Jos ajatellaan , kuten sinä, eli ettei metsänomistaja hyödyntäisi metsäänsä, niin nythän on noilla metsätuhoalueilla metsänomistajan kannalta suurin piirtein sama. Aikajakso vain eroaa eli tuho tuli ennenaikaisesti ja isompi ala kerralla.
      Voit olla iloinen siitä, että metsänomistajalle tuleva hyöty on nyt olematon, kuten hoitamattomissa ryteiköissäkin ja metsän jättämisestä itsekseen lahoamaan. Epäilemättä vahingonilollasi ei rajaa olekaan. Ja sitä lisää tietsti tietoisuutesi, että kustannukset jäävät pääosin metsänomistajille. Sinun harmiksesi useimmilla noilla vahingon kärsineilläkin on sentään vakuutukset kunnossa, jotta osa tappioista korvautuu., mutta jää niistä metsänomistajillekin vielä maksettavaa, joten jatka juhlimistasi vaan.

      Maisema tietysti muuttui ikäväksi, mutta mitäpä se sinua käytännössä liikuttaa. Kyllä viininlitkimistä ja oluen kittaamista siellä pääkaupungin kivikorttelien ravintoloissa voi hyvin jatkaa ja iloita katsomalla vaikka uutisista tapahtunutta. Muuten istuthan muovituolilka ja muovipöydän ääressä Eikä mitäön muutakaan metsätaustaista tuotetta ole ympärillä ja varsinkaan käytössäsi.

    • todenpuhuja

      Minulla on parikin metsätilaa juuri noilla tykkylumialueilla. Mutta voin olla huoleton siitä etteivätkö ne edelleen hyvinvoisi. Siellä kasvaa laatumetsä sakeana, ja luonto harvoo juuri sen juuri oikein!

      Ymmärrän hatutuksen nyt vajaatuottoisiksi muuttuneista metsistä, ja harvempi varmaan kunnollista vakuutuskorvausta saa. Mutta nyt on toisaalta oiva tilaisuus antaa metsän muuttua luonnonsuojelualueeksi, kun tykky teki sinne jo valmiiksi lahopuustoakin. Rauhoita metsäsi, et tarvitse siitä rahaa! Se on ihmisellä sisällä oleva turvattomuudentunne, mikä pistää hötkyilemään "hoitaa" metsäänsä; että siten muka vaurastuisi lisää ja sitten onnellinen ja turvallinen olo. Ei se niin mene.

      • HöpöhöphöTaas

        Metsää sinä et ole nähnyt muuta kuin huuruisissa kuvissasi. Puut on varmaan tuttuja kaupunkipuistoissa, jos niissäkään olet viitsinyt käydä. Se on tullut täysin selväksi noissa jatkuvissa huuhaakirjoituksissasi.

        Metsästä tuleva on toimeentuloa varten siinä kuin mikä muukin ansiotulo tahansa. Sitä et näytä ymmärtävän. Jo tuo kummallinen käsityksesi osoittaa, että siellä citykuppilassasi ei jalat oikein tahdo pysyä maanpinnalla. Isukin rahalla sitä jotkut istuu kuppiloissa pitkäänkin filosofoimassa ja kauhistelemassa, mutta ei ikuisesti. Sinullekin tiedoksi....

        Kaverin isän perintömetsäkö sinua sieppaa noin? Se voikin olla jotain extraa palkkatyön lisäksi, mutta sekään ei varmasti tule tyhjästä, ainakaan kauaa jos metsän houto on jäänyt perinnön saajalta retuperälle. Jos jollain on varaa jättää metsänsä hoitamatta ja puut lahoamaan sinne, niin mikäs siinä.

        Mene töihin tai opiskelemaan tai tee jotain muuta järkevää sen sijaan, että jaksat olla muka huolissasi muiden metsistä. Se on työtä, sen vlisit muistaa kateuspuuskissasi


    • todenpuhuja

      Isänmaallinen ihminen säästää metsänsä. Antaa sen huojua ja vahvua vaan. Metsän hakkaaminen on sama kuin elävältä eläimeltä nyljettäisiin turkki. On joskus ollut aika, kun Suomen on tarvinnut hyödyntää metsiään, nyt se ei ole enää lainkaan välttämätöntä. Esimerkiksi voidaan ostaa ulkomailta rompetta vähemmän, eli pitää rahamme täällä kotimaassa. Katsokaa vaikka ympärillenne millaisilla autoilla suomalaiset nykyään ajavat: eikö keskihinta liene jotain 30-40ke. Sellainen rahasumma annettu kotimaasta pois! Hyvin pärjäisi 2000e autollakin. Toinen: miksi suomalaiset syömällä ja juomalla turvottavat itsensä sairaiksi: valtava miljardisumma joka vuosi hoitoihin! Tai sitten kannetaan rahat lomalla Thaimaahan: isänmaallinen ihminen reippailee puhtaassa suomalaisessa metsässä, vanhassa sellaisessa!

      • rautalannkaa-atoista

        Suomessa on EU:n vanhin autokanta. Ennen talot oli isoja kartanoita, maitotiloja ym. Eräänkin sellaisen tiedän joka luopui järkevää kyllä lypsykarjasta, ja on nyt maansiirtoyrittäjä, kartano- Volvo pitää silti olla, kirkolla 10 km ja lähikaupungissa 50 km käyntiä varten. Vuodessa tulee 4000 km. Valitteli että on kallis vakuutus, neuvoin siirtymään POP vakuutusyhtiön asiakkaaksi saa edullisen vakuutuksen jos ajaa alle 5000 km vuodessa.
        Keskimäärin ajetaan 20 000 km/ v ja Uudellamaata n. 30 000 km, enemmän työsuhdeautoja
        Autojen keskihinta käytetyt mukaan lukien on alle 20 000 €.
        PS. puunjalosteiden kysyntä sekä laskee mutta toisaalta taas kehitetään uusia tuotteita.
        Metsää pitäisi olla vähintään 100 ha että sillä tulisi yksilön kannalta edes kohtuullinen tulo, itse omistan "onneksi" paljon vähemmän ei ole niin "suuria ongelmia".


    • Jospas--

      olis Isoisät metsiään säästelly eikä puuta myynyt ois ni eipä tarviis sinunkaan noita pohtia :)

      Elintasommehan olis kuin nyt on Sierra Leonessa :)

      • hiilitase

        Kyllähän ne isoisät ja isät ovat säästelleet metsää. Tuhlarisukupolvi on jotain muuta isojen metsäyhtiöiden kelkassa.
        Nykyisin sitä paitsi myyntitulo on niin pieni, että risutkin viedään ilmaiseksi metsistä.


    • todenpuhuja

      Tämä on pullukkainen kansa, välittömän mielihyvän ja kiiltävän perässä. Uusi autoni on nii-iiin ihana: hivellä sen kiiltävää kojelautaa ja nuuskutella uuden auton tuoksua.....mielessään päristää samalla: ääännn-ääänn...täältä tullaan!!! Nälättää, mennä pizzzalle vaikka, taikka hampille! Pitäsköhän lähtiä ulkomaille lommailemmaan?! Ai nii, rahat loppu, no myyvään mehtää...mikä se olikaan UPM: n numero.

      • MetsastaSaaPollia

        Miksi jankkaat liikalihavuudesta metsänhoitopalstalla? Siirry terveysosastolle. Sitäpaitsi metsiä hoitavat eivät ole merkittävä ylipainoisten ryhmä, sen näkee kun katselee ympärilleen.


      • tornitalo
        MetsastaSaaPollia kirjoitti:

        Miksi jankkaat liikalihavuudesta metsänhoitopalstalla? Siirry terveysosastolle. Sitäpaitsi metsiä hoitavat eivät ole merkittävä ylipainoisten ryhmä, sen näkee kun katselee ympärilleen.

        Niin näkee. Täällä edellinen yli kymmenen vuotta sitten harvennellut itseni lisäksi ei näy enää, kun pääsi Metsäkeskukseen johtajaksi. Silloin vielä armeijan miehenä kunto oli hyvä.
        Tuo autokin oli toki liian hyvä urheilumalli.

        Nyt kauempana rajoilla uusi isompi ostaja näyttää kokeilleen raivaussahaakin. Muutoin aukkoa syntyy loputtomasti.
        Kaikenkaikkiaan metsänomistajat ovat laiskoja ja liian lihavia metsään.


    • Oiskohan--

      Syytä varata aika yleiselle puolelle :)

      Rahaahan sulla ei yksityispuolelle kuitenkaan ole :)

      Mut lääkitys sun kyl pitäs kuntooan saada :)

    • todenpuhuja

      Totuuden saa aina sanoa. :)

      Näitä on turha yrittää kiistää:

      1. Suomalaiset ovat ihan helvetin lihavia plösöjä.
      2.Autokanta maassamme on paras koskaan ikinä,
      3. Lomamatkailu on suurempaa kuin koskaan ikinä.

      Tämä sukupolvi ei säästä. Muuta kuin järkeään.

      • Tuohan--

        Kertoo että:
        1. Suomessa ruoka on liian halpaa :)
        2, Autoja on enemmän kuin koskaan mutta niiden keski-ikä on korkeampi kuin koskaan :)
        3 Suomessa on liian korkeat palkat kun on varaa matkailla :)


      • Tuohan--

        Kertoo että:
        1. Suomessa ruoka on liian halpaa :)
        2, Autoja on enemmän kuin koskaan mutta niiden keski-ikä on korkeampi kuin koskaan :)
        3 Suomessa on liian korkeat palkat kun on varaa matkailla :)


    • todenpuhuja

      Vastauksesi ovat väärin. Valtaosa ihmisistä ei kykene vastustamaan mielitekojaan ja impulssejaan ts. vähän kuin isoksi kasvaneita (pulleita) lapsia. Ovat hyvin alttiita myös mainoksille. Ei nähdä tekojensa seurauksia tai ei yksinkertaisesti välitetä niistä ts. "meidän jälkeemme vedenpaisumus". Joku saattaa vielä koittaa puolustautua sanomalla, ettei sillä ole mitään merkitystä mitä suomalainen tekee suhteessa ilmastonmuutokseen. Kyllä sillä on! Jokaisella meistä on moraalinen vastuu tekemisistään.

      • melkoinensankari

        Puhut moraalista ja samaan aikaan kuitenkin haukut ihmisryhmiä ja kyseenalaistat heidän oikeutensa omaisuutensa käyttöön? Aika omahyväinen olet.


      • kaislamato
        melkoinensankari kirjoitti:

        Puhut moraalista ja samaan aikaan kuitenkin haukut ihmisryhmiä ja kyseenalaistat heidän oikeutensa omaisuutensa käyttöön? Aika omahyväinen olet.

        Tuo yltä kuvaa mielestäni aika hyvin suomalaista kansan tilaa. Kysy vaikkapa Pentti Linkolalta vuorostaan.
        Tuo ei ole niinkään omahyväisyyttä, jota sinä saattaisit edustaa.
        "Ja kun otetaan huomioon, kuinka monia eri käsityksiä oppineilla voi olla yhdestä ja samasta aiheesta, vaikka vain yksi voi olla oikea, katsoin melkeinpä vääräksi kaiken sen, mikä on vain todennäköistä."


    • Mihin--

      Tutkimuksiin sitten nuo sinun teesisi nojaa ?

      Minusta nuo ovat vain sairaan mielen tuotteita :)

    • todenpuhuja

      Sinulla on täysi oikeus mielipiteeseesi. :)

    • rupert3

      Oli niin tai näin . Tärkeintä on saada koneet sinne vähän helvetin äkkiä töihin ettei sitten kesällä ihmetellä että mikäs toukka täälä leviää ja kaikki paikat puuta täynnä...

    • todenpuhuja

      Nojaa, tuo tietysti vaan yksi ja ainut, talouden ja hyödyn näkökulma. Voi myös ajatella luonnon eläimistön rikastuvan tulevalla lahopuulla.
      Otin esimerkiksi ihmisten "pallukkaisuuden" Suomessa, siksi kun osa haluaa olla ymmärtämättä, että metsien hyödyntämiselle on olemassa myös vaihtoehtoja, ilman että tarvitsee luopua nykyisestä hyvinvointitasosta lainkaan: eli syödään sopivasti, liikutaan ja pidetään itsemme terveinä, näin säästyy miljardien valtion terveydenhuoltomenot. Sama koskee tietysti valuutan antamista ulkomaille ostelemalla sieltä kaikkea tarpeetonta. Kyse on vain ja ainoastaan valinnoista. Tällä hetkellä suomalaisista aikuisikäisistä valtaosa valitsee haluta näyttävänsä kuin olisi tiineenä. Koskee kumpaakin sukupuolta. Ostelee joutavaa ja reissaa ulkomaille, mielihyvää saadakseen.

      • eipaljonsäästä

        "pidetään itsemme terveinä, näin säästyy miljardien valtion terveydenhuoltomenot"
        Ja sitten ne terveet elämäntavat tulee moninverroin kalliimmasi valtiolle, kun suurin osa kansasta elää lähes 100vuotiaiksi.
        "Rekkamies Reiska" joka syö läskiä, polttaa tupakkaa, viikonloput ryyppää korkeasti verotettua keskiketterää, tulee paljon halvemmaksi valtiolle kun sitten viisissäkymmenissä saa sydärin. Toisin kuin se metsiensuojeluun hurahtanut cityvihreä, joka ei eläessään ole tehnyt oikeita töitä, mutta joka terveillä elämäntavoilla elää toiselle sadalle ja kaikki valtion laskuun.


    • todenpuhuja

      Kunpa kuolisikin eläkekeiän kynnyksellä, suorilta jaloilta, pois haittona olemasta ja lainkaan sitä ennen sairastelematta. Mutta eihän se noin mene oikein koskaan: parikymmentä vuotta usein ollaan vaivaisena ja lääkehoidoilla "tekohengittettynä". Pelkästään yhden turvokiksi itsensä syöneen, ja sitten sen vuoksi aikuisiän diabetekseen sairastuneen hoidot tulevat maksamaan satojatuhansia euroja. Loppuvuodet tämä hyväkäs makaa jalat kuolion vuoksi amputoituna ja melkein sokeana terveyskeskuksen vuodeosatolla. Usko pois, näin se OIKEASTI menee! :)

    • puolankalainen

      Lumituhot ovat täällä meillä pahimmillaan:
      - vasta harvennetuissa/ vähän aikaa sitten (alle 5v) harvennetuissa ensiharvennuskohteissa
      - harventamattomissa riukuuntumaan päässeissä ensiharvennusta odottavissa kohteissa.

      Suositustiheyteen yli 5 v sitten harvennetut alueet ovat säilyneet edellä mainittuihin verrattuna melko hyvin. Näin siis alamaissa, jonka korkeus 160-180 mpy.

      Vaaranpäällä (noin 350 mpy) olevalla tilalla on tuhot valtavia. Ei mainittavaa eroa siinä, että onko kuviot harvennettuja vaiko eivät. Sama juttu suojelualueella olevien vanhojen kuusten kohdalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3339
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3071
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2318
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1456
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      20
      1427
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe