Istumaan opetuksessa ongelmia

strawberrycream

Mulla ja mun perheellä on noin 8-vuotias narttukoira joka tuli meiän perheeseen sijoitukseen noin 4 vuotta sitten. Ei osannut meille tullessa yhtään mitään. Ei istua, ei kävellä nätisti hihnassa yms. Asumme maalla ja meiän perheessä on ollu aina koiria ja kaikki tykkää kyllä niistä, muttei kukaan muu kuin minä ole koskaan ollut innokas esimerkiksi opettamaan koirille mitään "temppuja", kuten istumista tai luokse tuloa.

Opetin meidän toisen koiran (noin 6-vuotias joka tuli myös noin 4 vuotta sitten meille samasta perheestä) lähes samantien meille kotiin tulon jälkeen istumaan. Oppi todella nopeasti ja ei mitään ongelmia. Olen sen jälkeen opettanut samalle koiralle useita muita juttuja. On niin ahne, että tekee mitä tahansa jos vain saa ruokaa.

Mutta tämän vanhemman koiran istumaan opetuksen aloitin vasta noin kuukausi sitten. (Koira todella arka ollut aina. Ei aluksi meille tullessa uskaltanut edes herkkua ottaa kädestä. Nyt rohkaistunut huomattavasti, mutta huomaa edelleen, että saattaa joskus taas alkaa jännittämään kun opetellaan istumista. Tämän takia ollaan edetty todella hitaasti ja pidetty harjoitukset erittäin lyhyinä, positiivisina ja rauhallisina.)

Aloitin koiran istumaan opetuksen aivan normaalisti, namilla houkuttelemalla ja palkkaamalla pyllyn osuessa maahan. Tämän oppi siis hyvin nopeasti ja aloin aina samalla istumaan namilla pyydettäessä ja houkuteltaessa, sanomaan "istu" ja kun pylly osui maahan, annoin namin. Aluksi koira tässä kohtaa nosti pyllyn ylös ja pureksi namin seisoaltaan ja kävi sitten samantien takaisin istumaan ennen kuin kerkesin itse sitä pyytämään uudelleen. Olin heiman neuvoton kun en tiennyt mitä tehdä. Etsin netistä neuvoa ja aloin antamaan koiralle istumisen aikana useita pieniä kissan nappuloita, jotka sen olisi nopeampi ja helpompi syödä istumisen päätteeksi sanoin "vapaa" heitin yhden nappulan kauemmas ja pyysin koiran uudelleen luokse. Tämä toimi, eli koira kävi istumaan ja pysyi istumassa vaikka aloin vähentämään istuessa annettavien namien määrää ja tällä hetkellä koira istuu siinä niin kauan kunnes sanon vapaa ja heitän namin jonnekin muualle tai nousen itse vaikka seisomaan tai liikun poispäin.

Ongelmani on siis seuraava:
koira ei enää muuta teekään kuin istu. Namin heiton jälkeen tulee takaisin ja ennen kuin kerkeän pyytämään uudelleen istumaan, käy omatoimisesti istumaan ja istuu siinä vaikka 15 minuuttia ja odottaa että annan herkun. Jos liikun koira saattaa nousta seisomaan mutta heti kun pysähdyn käy se takaisin istumaan. Istu-sanalla ei siis ole koiralle mitään merkitystä. Mitä täytyisi tehdä, jotta saisin koiran oppimaan istu-sanan. Mielestäni sanon sen oikeaan aikaan ja ollaan tätä opeteltu jo yli kaksi viikkoa eikä koira tee muuta kuin istuu ilman pyyntöäni. Lopetin siis herkkujen antamisen "turhasta" istumisesta (eli silloin kun en itse sitä pyytänyt) silloin kun aloitin opettamaan istu-sanaa. Minkäänlaista muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Koira on kyllä hidas oppija ja en varmasti itsekkään ole mikään paras opettaja, mutta jonkunlainen edistyminen olisi kivaa.

1

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kääpiösusi

      Opeta sille istumisen lisäksi joku toinen käsky, kuten "seiso" tai "maahan"?

      Pidä pari namia aina taskussa tai muuten lähettyvillä ja pyydä sitä istumaan "yllättäen" pitkin päivää eikä vain peräkkäisinä toistoina?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1589
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      21
      1238
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1059
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1041
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1038
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      938
    7. 4
      932
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      4
      926
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      914
    10. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      912
    Aihe