Paliskuntain yhdistyksen ja poronhoitolain jälkeen

porotontutkija

Ongelmat ovat valtavat ja ne tiedetään. Ainoa vaihtoehto lain uudelleen säätäminen asiakkaiden vaatimuksia vastaamaan:
Hallintotieteen maisteri Maija-Liisa Eskelisen väitöstutkimuksen mukaan porotalouden keskeisimmät ongelmat kiteytyvät valtion organisoimaan paliskuntajärjestelmään sekä erityisesti Paliskuntain yhdistykseen ja poronhoitolakiin. Eskelinen on julkaissut väitöskirjansa jo vuonna 2006.
"Paliskuntain yhdistyksen ja poronhoitolain jälkeenjääneisyys ovat vuosikymmenten ajan hidastaneet porotalouden kehittymistä. Ei ole mikään ihme, että poronhoito on ajautunut viimeisten vuosikymmenten aikana ongelmasta toiseen", Maija-Liisa Eskelinen sanoo.
"Poromiehen tärkein resurssi ja sidosryhmä ei ole enää suku, vaan se on asiakas. Asiakas päättää, millainen porotalous menestyy ja millaista porotalous on tulevaisuudessa. Lisäksi porotalouden menestyminen edellyttää valtion vetäytymistä taka-alalle sekä vastuun siirtämistä yrittäjille, Eskelinen sanoo."

https://www.ulapland.fi/news/Vaitos-Paliskuntain-yhdistys-ja-poronhoitolaki-esteena-porotalouden-kehittymiselle/yrmkqyaw/d57f3b7d-fed6-45d3-8efd-9ec826bfb3db

8

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • porotonmies

      "Porotalouden menestyminen edellyttää valtion vetäytymistä taka-alalle", sanoo Maija-Liisa Eskelinen väitöksessään. Tämä tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että porotalous menestyäkseen ei voi perustua valtion tukien varaan. Tätä olemme mekin poottomat kansaliset jankuttaneet vuosia. Olemme myös puhuneet yrittäjäpohjaisesta porotaloudesta (aidatut porotilat), jossa asiakas, eli poronlihan ostaja ja muita poropalveluita ostava maksaa poroyrittäjälle, eikä valtio, kuten nykyisin. Samaa sanoo väitöstutkimuskin. Erikoista tässä kaikessa on, että valtiovalta ei ole kuunnellut asiantuntijoita ja tehtyjä tutkimuksia, vaan on pitänyt menneisyyteen jäänyttä poronhoitolakia yllä palvelemaan poliittisia tarkoitusperiä. Ja erityisesti puoluepoliittisia tarkoitusperiä.

    • KepuLakko

      Ja Keskustapuoleue on valjastettu paliskuntainyhdistyksen taakse.

      Kansanedustajat Ulla ja Niilo on kyntensä näyttänyt. Ei jatkoon ja ei varmasti toistamiseen pääsekkään. Nyt ootta korttinne pelanneet siihe mallii. Turha itkeä kepulla että äänestäkää yli puoluerajojen että edes joku saadaan arkaadialle. TÄMÄ VALHE EI MENE ENÄÄ LÄPI! EI KESKUSTALLE, EI POROILLE!

    • misäpäättäjienvastuu

      Kyllä tästä on nyt jokkaisen paikallisen porttomat lähetettävä pääministerille Juha Sipilälle sähköposti tai kirje. Ne jotka eivät kykene netissä niin ne voi kirjoittaa. Ei vetele että ihmisiä painostettaan olemaan hiljaa näistä yhteiskkunnan heille aiheuttamista ongelmista.
      Myös Jari Leppä joka on maatalusministeriö ja vastaa poronhoitolaista pitää lähettää pyynnöt hoitaa laki kuntoon. Kun kerta on siitä vastuussa.

    • mikäsnytneuvoksi

      mikä vakuutus korvaa sähköpyörällä poroon törmänneen kaikki kulut ??????????

    • eruhaådfhasfd

      Mie oon kans portoton enkä mie äänestä perussuomalaisia mutta kaikki on paskaa ja kuolemaksi onse jo nähty on golfia pelattu.

    • järki_hoi

      Eihän tässä tarvita muuta kuin säätää laki nuijan kopautuksella, että poroja pitää alkaa pitämään aitauksessa ympäri vuoden ja kaikki asiat järjestyisi sitä mukaa parhain päin.
      Tässä ei pidä enää kysellä poromiesten mielipiteitä, koska he eivät ymmärrä omaa parastaan. Kuusamossa tarhataan visenttejä, jotka menestyy, niin samalla tapaa menestyvät porotkin, kuten kaikki muutkin mailman eläimet.
      Ja ajatelkaa, kun porot ei olisi enää liikenteen kiusana ja riesana, niin kuollesita poroista ei tarvitsisi valtion enää maksaa, eikä juuri petokorvauksistakaan. Nämä säästyneet rahat käytettäisiin järkevästi porojen aitaruokintaan lisänä, niin jopa olisi poromiesten päivät yhtä juhlaa, kun jäisi pois se joutavan päiväinen laukkaaminen metsissä porojen raatoja etsien ja niitä kooten. Samate jäis pois niiden vahtiminen ja yhtämittainen hakeminen pois luvattomista paikoista.
      Lyhyesti sanottuna poromiesten elinkeinon harjoitus muuttuisi helpoksi ja vaivattomaksi ja kuluttajat saisi oikeasti puhdasta ja saasteetonta luomulihaa, mikä nykyään on maantie myrkkyjen kyllästämää.
      Myös mökkiläisille elämä helpottuisi, kun ei porot enää olisi sotkemassa ja tärvelemässä. Omakoti asukkaatkin saisivat olla rauhassa ja huoletta. Nythän tilanne on se, että porot patuleeraa koillismaan kylien keskustoissa ja kohtapuoliin ne lasketaan taas tien päälle lorvimaan, kun paksun hangen vuoksi elukat ei viitsi metsässä kulkea. Porot suunnistaa suoraan kyläteitä pitkin jokaisen asumuksen pihalle ja pelloille, joista varmimmin saa evästä.
      Tilanne ei sopimalla kummene suuntaan eikä toiseen. Poro foorumeissa puhutaan vaan sopimisesta, jolla ei saada yhtään mitään konkreettista parannusta aikaan.
      Poromiehet rienasi Pudasjärvellä, että sadantuhannen euron mökkiläiset tehkööt itse aitansa.
      Kissan jalat, aniharvalla on varaa satojen tuhansien eurojen kesämökkeihin ja vaikka jollakin oliskin, niin entäs sitten ne, joilla on vain se kymmenen tuhanne euron mökki.

      Valtiovalta voisi tulla järkiinsä, ettei tämmöistä höpölän hommaa kannata ylläpitää enää. Valtiolle eikä poromiehille tulisi uudesta ympäri vuotiseta aidassa pitämis laista mitään radikaalia haittaa, vaan pelkästään hyvää ja seuraus olisi, että maahan tulisi rauha ja ihmisille hyvä tahto.

    • Hänpäse

      Tiedotuspäällikkö.

    • Taikakirstustarahat

      Hirvittävän kallis harrastus yhteiskunnalle. Tuotto on n. 2miljoonaa kiloa lihaa. Onko tutkimusta mitkä ovat kokonaiskulut yhteiskunnalle? Porokolarit, petokorvaukset ja monenmoiset tuet. Paljonko tämä harrastus työllistää virkamiehiä ja byrokraatteja ja mitä se kaikki maksaa? Montako kymmentä miljoonaa euroa ovat poroharrastuksen haitat pelkästään metsätaloudelle? Kelkat ja mönkijät ajetaan lähes loppuun 1-2 vuodessa. Kaiken lisäksi suuri osa näistä rahoista valuu ulkomaille: Joka vuosi poromiehille laivalastillinen uusia moottorikelkkoja Amerikasta toinen laivallinen uusia mönkijöitä Japanista ja kolmas "laivallinen" polttoainetta venäjältä (josta taidetaan suurin osa raakaöljystä Suomeen tuoda).

      Lisäksi: Metsähallitus on arvioinut, että 40000 kanalintua vuodessa katkaisee siipensä poroaitoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe