Niittimutteri alumiinipuomiin

hblhjbl

Pitäisi saada pieni köysilukko (spinlock pxr) kiinnitettyä alumiinipuomiin. Tavallisilla popniiteillä ei onnistu eikä läpimenevällä pultilla mutterilla ainakaan helposti (keskellä puomia). Jossain on ollut puhetta niittimuttereista. Niitähän löytyy netistä mutta ainoastaan alumiinisia ja yleensä 200-500 niitin pakkauksissa. Minä tarvitsen niitä 2. Onko teillä kokemuksia tällaisista? Alumiinipuomin ainevahvuus olisiko 2mm.

20

2866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin_netistä_löytyy

      Miksei se pop niitillä onnistu?
      IKH myy muitakin kuin alumiinisia niittimuttereita ja pienemmissä kuin 200 kpl erissä.
      Joku mutterikauppa varmaan myy irtotavaranakin.

    • hblhjbl

      Ruotsalaisella foorumilla suosittelivat kumimutteria?

    • biltsusta

      Biltemasta saa varsin maltilliseen hintaan sekä työkalun että pienen määrän erikokoisia niittimuttereita. Ei tietenkään kaksista laatua työkaluksi, mutta silläkin vetää ne parikymmentä settiin kuuluvaa mutteria.

    • siis.mitä.ihmettä

      Siis täh?
      Eihän niittimutteri hyödytä yhtään mitään puomin ulkopuolelta asennettuna, vaan irtoaa heti kuormitettaessa yhdessä pultin kanssa, kun puomi ei olekaan välissä.
      Sisäpuolelle taas on huomattavasti helpompaa asentaa tavallinen mutteri kuin niittimutteri. Tavallisen kiinto/lenkkiavaimen saa teipillä ja nippusiteillä vaikka puurimaan kiinni, jolla mutterin saa uitettua reiän kohdalle ja tavallisen pultin sitten mutteriin ulkopuolelta kiinni.
      Niittimutterityökalu ei välttämättä edes puomin sisälle mahdu, eikä sitä ainakaan pysty siellä käyttämään.

      • dodii_

        Täh ittelles vaan!
        Kannattaa tutustua niittimutterin toimintaideaan!
        Ja jos on hukannut ne pihdit johonkin puomin sisään niin valitsee semmoisen niitin mikä toimii ilman työkalua!


      • siis.mitä.ihmettä
        dodii_ kirjoitti:

        Täh ittelles vaan!
        Kannattaa tutustua niittimutterin toimintaideaan!
        Ja jos on hukannut ne pihdit johonkin puomin sisään niin valitsee semmoisen niitin mikä toimii ilman työkalua!

        On niitä niittimuttereita tullut käytettyä useasti viimeisen 25 vuoden aikana, joten toimintaidea on kyllä tullut jo tutuksi, kiitos vaan. En vain koskaan ole nähnyt sellaisia, joita voisi puomin sisälle saada työkalun kanssa mahtumaan, enkä sellaisia joista olisi mitään hyötyä puomin ulkopuolelta käytettynä. Kaikissa niittauksen idea on pitää mutteria paikallaan kiertymättä, jotta koneruuvin saa siihen tiukattua. Mitään muuta funktiota niittauksella ei ole niissä niittimuttereissa ollut joita on vastaani tullut, kaikki terästä, osa haponkestävää sellaista.


      • ruuvi_mutteri

        Onhan sitä puoliväliin mastoakin laitettu irtomuttereita. Mutta niitä ei sitten ole tarkoitus myöhemmin irroittaa, se on jopa selvästi vaikeampaa kuin kiinni saaminen. Täh voisi todellakin tutustua niittimutterin olemukseen ennen hölmöyksien esittämistä. Niittimutterit kun asennetaan aina yläpuolelta. Peltiruuvi olisi käypä vaihtoehto, mutta ruuvin kärki pitäisi katkaista ja pyöristää, ettei puomin sisällä menevät köydet siihen tarttuisi.


      • dodii_
        siis.mitä.ihmettä kirjoitti:

        On niitä niittimuttereita tullut käytettyä useasti viimeisen 25 vuoden aikana, joten toimintaidea on kyllä tullut jo tutuksi, kiitos vaan. En vain koskaan ole nähnyt sellaisia, joita voisi puomin sisälle saada työkalun kanssa mahtumaan, enkä sellaisia joista olisi mitään hyötyä puomin ulkopuolelta käytettynä. Kaikissa niittauksen idea on pitää mutteria paikallaan kiertymättä, jotta koneruuvin saa siihen tiukattua. Mitään muuta funktiota niittauksella ei ole niissä niittimuttereissa ollut joita on vastaani tullut, kaikki terästä, osa haponkestävää sellaista.

        ruuvi_mutteri osittain jo vastasikin sinulle mutta sinua vastaan on nyt kyllä tullut jotain muita kiinnitystarpeita. Oletko siis käyttänyt niittimutteria tavallisen mutterin tavoin?
        Googlesta löytyy helposti tietoa miten ja mihin tarkoitukseen niittimutterin käytetään.


    • Popniittari

      Tai sitten voit vääntää joko lujamiinista tai happoisesta teräksestä pellinpalan, johon ruuvaat lukon kiinni. Ovelasti kun suunnittelet palan, voit niitata sen vuorostaan puomiin. Enempää ei voi auttaa ilman kuvia.

      • Eimittävälipeltei

        Näyttäis tosii hienolta. Suoraan vaan jengatapilla jengat puomiin. Ja pultilla kiinni


    • Niittimutteri

      Edellä mainittu IKH myy tuotetta "niittimutteri happo" kokoa M5, M6 ja M8 alkaen noin24 euroa 20 kappaleen paketissa. Asennus tehdään ulkopuolelta. Itselläni ei ole kokemusta, mutta näyttäisi sopivalta ratkaisulta. Pienimmällä porausreikä on 10 mm ja niitattava ainevahvuus 0,4 - 4,8 mm.

    • Tyrnäväntorpedo

      Eikös tuon saa parhaiten kiinni ankkuriruuvilla?

    • Joakim1

      Lisävaihtoehtoja voisi olla kumimutteri tai sitten vaan peltiruuvi. Kumimutteri ei vaadi erikoistyökaluja. Mutteriniittejä/niittimuttereita saa halvalla ainakin Biltemasta ja Motonetista. Saa nekin paikoilleen perustyökaluilla kikkailemalla. Ko. käyttöön kelpaa varmasti alumiininenkin. Korroosiosuojaksi voi laittaa ruuvilukitetta.

    • Monelniitti

      Kun niittaat alumiiniin tulisi huomioida galvaaniset ongelmat. Parhaiten sopii Monel-niitti. Paras lujuus sekä parhaat galvaaniset ominaisuudet alu-puomin kanssa.
      Joakim1 korroosiosuoja auttaa jonkin verran mutta Monel paremmin. Monel niitin "huono puoli" on että se vaatii kunnon työkalu lujuutensa takia.
      Niitillä pysyy paljon paremmin kun vetomutterilla. Miksi niittaus ei käy?

    • Simpleissimplest

      Itse tein puomiin jengat ja kiinnitin releet normaaleilla koneruuveilla. Ihan on hyvin pysynyt. Joskus yksinkertaisin keino on yksinkertaisin.

    • Isoantilla

      Kyllä kai nyt hiukan riippuu veneen koosta ja siitä onko kysymyksessä snörpin tai reiviköyden lukitsemisesta.

      • Joakim1

        Ehkä, mutta ei tuo lukkokaan kestä kuin 140 tai 200 kg vetoa mallista riippuen. Puomiin kiinnitettynä on aika oletettavaa, että veto on puomin suuntaista, jolloin mikä tahansa esitetty kiinnitystapa on riittävän luja. Itse en kyllä tekisi kierteitä vain 2 mm paksuun alumiiniin. Peltiruuvi pitää paremmin.


    • kryssari

      Edellä on jo tullut ihan asiallisia vastauksia. Itse mietiskelen, mikä se käyttötarve on, jossa köysilukon paras sijoituspaikka on puomin keskellä. Voihan se olla ihan ok, mutta laitanpa nyt muutaman varoituksen sanan tuosta sijoituspaikasta:
      - Myötätuuliosuuksilla vaikea päästä käsiksi, kun puomia on laskettu ulos laidalle.
      - Puomista ulkonevasta köysilukosta saa todennäköisesti tapaturman sattuessa huomattavasti ilkeämmän tällin kuin puomin sileästä pinnasta.
      - Köysilukosta roikkuva köyden pää mahdollisesti roikkuu alas avotilaan tai kulkuaukkoon. Se ei silloin ainoastaan häiritse, vaan saattaa vahinkojiipin sattuessa muuttua hengenvaaralliseksi hirttoköydeksi, jos vaikka joku pahaa aavistamaton matkustaja sattuu sen tielle. Ei kannata uskoa, että vapaasti roikkuva köyden pää aina pysyy sellaisena - varsinkin jos se on hiemankin pidempi, se voi yllättävän helposti muodostaa vaarallisen silmukan.
      - Jos veneessä ei ole ns. stack packia tai vastaavaa, köysilukko jää alas lasketun isopurjeen kangaskasan alle ja käsiksi pääsy siihen voi olla vaikeaa.

      Omassa veneessäni oli ostettaessa edellisen omistajan jäljiltä lazy jacksien teräskiinnikkeet kiinnitetty puomin sivuille. Poistin ne tapaturmavaaran johdosta ja järjestelin jazy jacksit paremmalla tavalla.

      Toivottavasti aloittajan veneessä nämä asiat eivät ole ongelma. Tiedän, että omassa veneessäni en kiinnittäisi köysilukkoa puomin keskivailheille em. syistä. Toisenlaisessa venetyypissä voi hyvinkin olla erilainen tilanne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe