Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Sauli Niinistö ja euro

from.ollipusa

Presidentin vaalikampanjan edetessä on esille nostettu Sauli Niinistön rooli Suomen liittymisestä euroon. Asiaa ovat nostaneet esille erityisesti Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari.

Keskustelu asiasta on kuitenkin mennyt sekavaksi höperehtimiseksi. Osaltaan asian sekavuutta loi Ylen presidenttiehdokkaiden vaalitentti Väyrysen ja Huhtasaaren osalta. Ne muuttuivat omituiseksi ja agressiivisen oloisiksi kuulusteluiksi, jolloin asia jäi sivuun. Kyse on kuitenkin monella tapaa tärkeästä asiasta. Siksi yritän hieman purkaa auki tätä sotkua.

Aluksi mistä on kyse? Kun Suomi liittyi kansanäänestyksellä EU:n jäseneksi, jäi auki miten Suomen pitäisi suhtautua euroon liittymiseen. Tietojeni mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi silloin , että tässä yhteydessä ei päätetty euroon liittymisestä. Tätä mielikuvaa välitettiin myös kansalaisille äänestyksen yhteydessä. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana oli tuolloin Sauli Niinistö, jolla sen kautta on suurin vastuu tuosta linjauksesta.

Kun Suomi oli liittynyt EU:n jäseneksi, käytännössä Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö junailivat Suomen mukaan euroon. Nyt selitys oli , että asiasta oli päätetty jo äänestettäessä EU:n jäsenyydestä. Lähtökohtaisesti Suomella oli velvollisuus liittyä euroon, koska Suomella ei ollut sovittua poikkeusta euroon menosta. Tanskalla sellainen poikkeus taisi olla.

Siis Suomella oli periaatteessa velvollisuus liittyä euroon sopimuksen mukaan. Virheellistä oli perustusvaliokunnan lausunto asiasta kansanäänestyksen yhteydessä. Käsittääkseni Ruotsillakaan ei ollut poikkeuslupaa jättäytyä euron ulkopuolelle, mutta se vain jäi pois. Ruotsi yksinkertaisesti jätti noudattamatta sopimusta. Suomikin olisi halutessaan voinut toimia samoin, mutta Suomessa euroon liittymistä perusteltiin turvallisuusnäkökohdilla, Eurojäsenyys esitettiin suomalaisille jonkinlaisena Naton jäsenyyden korvikkeena.

Väyrynen erityisesti on esittänyt asiaa juridisena asiana. Presidentinvaalien yhteydessä se on virheellinen tarkastelukulma. Presidentinvaali on poliittinen prosessi ja sellaisena tätäkin pitäisi tarkastella. Sellaisena se on hyvin mielenkiintoinen.

Jälkeenpäin euro on todettu pahaksi epäonnistumiseksi. Siinä mukana olevat maat ovat hyvin erilaisia ja niiden intressejä on ilmeisesti mahdoton sovittaa yhteen. Nyt esimerkiksi Saksalla talous menee yhtä hyvin kuin omalla valuutalla toimivilla mailla, mutta suuri osa euromaista on pahassa kriisissä. Suomessa tämä on kestänyt melkein vuosikymmen ja vasta viime aikoina on ollut pientä piristymistä. Euroalueen kolmanneksi suurin maa Italia on yhä melkoisessa koomassa ja sen vaaleja tänä vuonna odotellaan kauhulla.

Euroon ei kuulunut velvoitetta tukea toista maata, se oli nimenomaan kiellettyä. Siksi ainoa keino euromaille sopeutua tilanteeseen oli "sisäinen devalvaatio" eli käytännössä valtavat säästöohjelmat. Nekään eivät auttaneet ja osa euromaista pelastettiin muiden maiden avulla,nimenomaisesta kiellosta huolimatta. Todellinen motiivi taisi olla pelastaa kriisimaita lainottaneet saksalaiset ja ranskalaiset pankit.

Varsin laajasti on todettu ,että euro ei toimi, se on epäonnistunut. Sen on myöntänyt mm. Sixten Korkman, joka on ollut virkamiehenä euroa rakentamassa.

Palataan sitten Sauli Niinistöön. Hän on julkisuudessa myöntänyt , että euroa ei olisi tehty, jos siitä päättäneessä pöydässä olisi tiedetty se mitä nyt tiedetään. Tuo on hieman omituinen linjaus. Päätökset tehdään aina senhetkisillä yleensä hyvin puutteellisilla tiedoilla ja jälkeenpäin arvioidaan sitten onnistumista.

Niinistön selitys on tavallaan kuin puolustautumistasitä vastaan , että häntä syytetään virheestä. Eurohan on ollut kiistatta virhe ainakin Suomelle. Minua ei kiinnosta syylliset, sellaisesta ei tässä tilanteessa ole apua. Muistan itsekin seuranneeni euroon liittymistä varsin passiivisesti. Kunhan suomalaisia ei laiteta maksamaan välimerenmaiden konkurssikypsien eläkejärjestelmien kustannuksia, en nähnyt euroa kovin ratkaisevana kysymyksenä. No eurotukipaketissa nimenomaan maksoimme noiden konkurssipesien kustannuksia. En siis katso omaavani oikeutusta syyttää silloista päätöstä tehneitä virheestä.

Olennainen kysymys on , miten tästä eteenpäin ? Euro on todettu epäonnistuneeksi. Euroopan keskuspankki pitää kriisimaita pystyssä ostamalla niiden velkapapereita. Korot ovat negatiivisia. Todellisuudessa eurosta ei saa toimivaa, jollei sen pohjalle rakenneta poliittista rakennetta, jonka kautta rikkaampien ja menestyvämpien maiden ylijäämät siirretään heikkojen maiden tukemiseen. Se edellyttää tulonsiirtomekanismeja, yhteistä budjettia ja valtionvarainministeriötä ym. Eli käytännössä se edellyttää euron ympärille rakennettavaa liittovaltioa.

25

335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • from.ollipusa

      Jatkuu.....

      Sauli Niinistön vaalikampanjan heikkous on se , ettei hän suostu ottamaan kantaa siihen, miten nykyisestä tilanteesta purjehditaan selville vesille. pitääkö peruuttaa pois eurosta vai luopua itsenäisyydestä ja mennä mukaan liittovaltioon ?

      Poliitikkona Niinistö oli ajamassa kansan mielipiteestä piittaamatta eurojäsenyyttä. Tuollaista ei sinänsä voi yksiselitteisesti tuomita. Valtioiden johtajilta joskus vaaditaan johtajuutta,rohkeutta ajaa linjaansa suosiosta piittaamatta. Sellaista on Suomen historiassa ennenkin tapahtunut.

      Nyt valitaan presidenttiä seuraavaksi 6 vuodeksi. Sinä aikana ratkeaa varmaankin euron kohtalo. Siksi presidenttiehdokkaiden pitäisi kaikkien vastata äänestäjille, miten tästä tilanteesta peruutetaan pois ? Mihin suuntaan Suomea viedään ? Sauli Niinistö on ollut aktiivisesti viemässä Suomea nykyiseen tilanteeseen ja siksi häneltä voi kaikkein eniten vaatia vastausta kysymykseen: minne Suomen pitää mennä, erota eurosta vai mennä liittovaltioon ???

      Valitettavasti mediassa on näköjään valittu linja, jossa yritetään varmistaa, ettei tämä oleellinen kysymys nouse vaaleissa esille ja ehdokkaiden ei tarvitse ottaa siihen kantaa.

      Mutta se on yksi vaalien suurista kysymyksistä. Siis missä ovat ehdokkaiden vastaukset ? Vai vieläkö äänestäjille valehdellaan, että euro on tärkeä turvallisuuspoliittinen kysymys ?

    • poiseurosta
      • Eumeidänköetu

        EU:n vaikutuksia voi tuon pohjalta miettiä:

        https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227253-suomen-eu-maksut-nousevat-81-miljoonalla-johtuu-suomen-talouskasvusta

        Kun nousua tloudessa on on leikkuri Eu:n suunalta valmis ja käsi ojossa rahoille, joita ei välttämättä vielä edes ole. Tiedä sitten jos tuo on jonkun mielestä kannustavaa ja toimella positiivinen vaikutus talouteemme. Samaan aikaan työttömille luodaan aktiivimallia ja leikkuria perutuloon tuon myötä.Ehkä Eu:ssa on sitten parempaa käyttöä rahoillemme.


      • työvoimapulaa

        Saadakseni työkkärin verra rahaa, täytyy minun tehdä töitä sen eteen, kuten terveessä yhteiskunnassa kuuluu. Aktiivimalli on pirun hyvä. Täytyykö työssäkäyvien kustantaa loisisia.
        EI KOSKE OIKEITA TYÖTTÖMIÄ, NIITÄKIN ON.


    • Toktori

      Liittovaltion suuntaan ollaan koko ajan menossa. Se ei kuitenkaan takaa Suomelle muuta kuin supistuvan roolin kansantaloutena?

      • liittovaltioko

        Puolluetus yteistyöstä tuon johtopäätöksen voi vetää. Natolle sanotaan selkeä ei ,mutta Euroopan unionin puollustusyhteistyötä syvennettäisiin. Eu maiden puollustuksen yhteinen ydin on Nato, sillä Eu maista useimmat kuuluvat Natoon. Tätä kysymystä ikäänkuin vältellään Nato kysymyksessä.

        Syventämällä myös puollutusyhtestyötä Eu:n suuntaan syvennetään integraatiota,kuten myös toimimalla kiinteästi Eu:yhteydessä ottaen osaa taloudellisiin pakoitteisiin eettisyyden merkeissä.Tuo liittää Suomen Eu :hun tiiviimmin ,sen sijaan että pysyisimme puolueettoman irtii pakoite politiikasta,joka jarruttaa omaa talouttamme ja mahdollisuutta toimia liittoutumattomana ja puolueettomana poliittisesti ,sekä toimia ettisesti sovittelijana rauhaa edistäen.

        Nuo ovat niitä asioita,joissa ehdokkaiden välille muodostuu eroja ajatuskantoihin ja joista selviää lähemmin mihin suuntaan kukin haluaa ulkopolitikkaa kehitettävän ja mihin yhteyteen maatamme ollaan kunkin toimesta viemässä.

        Koska elämme glopaalissa maailmass ja Eu:n sitoumukisien kautta tulee talousvelvoitteita, Presidentin toimilla on vaikutusta sisäpolitiikkaan ,haluttiin sitä myöntää tai ei. Kun tulee taloudellisisa velvoitteita on ne valtiomme budjetissa huomioitava ja kulut katettava. Näin ollen ne vaikuttavat veroeurojen riittävyyteen ja siihen mitä voidaan pitää yllä ja mitä ei.

        Yhteistyöltä ja glopalisaatin vaikutuksilta ei voida välttyä,vaikka eläisimme kuinka itsenäisesti,sillä esim terrorismin torjunnassa,joka Eu:n myötä levisi,emme voi välttää yhteistyötä,kuten emme myöskään euroopan talouden suhteen.Nuo ei kuitenkaan edellytä integroitumista ja vallansiirtoa eu:n ytimeen vaan voidään toimia myös pelkästään talousliitossa ja kansainvälistä yhteistyötä tehden asioiden suhteen. Nuo ei edellytä itsenäisen valtion autonomian luovuittamista ulkovaltojen käsiin .Tällöin säilytämme itsemääräämisoikeuden siitä mihin veromme keräämme ja kuka ne käyttää ja mihin tarkoitukseen,sekä mihin sotiin osallistumme jos osallistumme vai osallistummeko lainkaan. Sitä on autonomia.niitä asoista ei kukaan päätä puolestamme ja vie poikiamme vierasiin sotiin tapettavaksi toisten aatteiden vuoksi.


    • lennu.voittaa

      Klipin perusteella Niinistön "mielipide" on sitä mieltä, että olemme hyötyneet eurosta. Niinistö siis ilmeisesti kannattaa tulonsiirtoliittovaltioa,jotta euro voisi toimia,ehkä?

      Niinistö ei perustele yhtään ,että miksi euro on parempi ja miksi siinä pitäisi pysyä ? samaa pitäisi kysyä muilta ehdokkailta ,koska kyse on erittäin tärkeästä asiasta. Jos euroa kannatetaan ,niin se merkitsee automaattisesti tulonsiirtoliittovaltioa . Toimittajat päästävät Niinistön kuin koiran veräjästä. Kyllä ehdokkaan on myös perusteltava "mielipiteensä"

    • hapagugg111

      On se kumma, että presidentin täytyy ensin kysyä Merkkeliltä miten toimitaan. Itsenäisyydestä ja omasta harkinnasta ei taida olla enää kyse vaan liittovaltion harkinnasta. Täytyy ihmetellä tätä asiaa. Maksetaan ja kerran vielä maksetaan ja kansa maksaa ei Fazer enää.

      • vastausta.vailla

        Sepä se,Kyllä presidentiksi aikovalta odottaisi selkeää linjaa,miten Suomi pääsee eteenpäin tai jos tämä on hänen linjansa ,niin sekin olisi selkeästi sanottava. Minulle on aivan sama kuka tulee valituksi ,mutta emme voi väistää euron aiheuttamia kiistattomia ongelmia kansantaloudellemme.

        Sellaista ympäripyöreää jargoniaa Niinistö pukkaa,että tulee pakottamatta mieleen osaako hän edes selittää mitä tarkoittaa kun Suomi on yhteisvaluutassa tai Suomella olisi oma kelluva valuutta?


    • asiaa_pukkaa

      Kyllä nykyinen hallitus on ensimmäinen, joka on edes yrittänyt vaikuttaa markka-ajan tyylisiin villeihin saalistuksiin työmarkkinoilla ja sopeuttaa niiden pelisääntöjä euroaikaan sopiviksi. Mikäli Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö olisivat olleet aikanaan vastuullisia ministereitä, he olisivat itse kantaneet vastuun työmarkkinapelisääntöjen muuttamisesta samanaikaisesti euroon liittymisen kanssa. Näin Suomi olisi välttänyt huomattavan osan siitä liiallisesta velkaantumisesta, joka nyt on tapahtunut kuluneen menetetyn vuosikymmenen aikana. Naapurimaa Ruotsissa talouden kasvu on jatkunut ja valtio on ilmeisesti jopa lyhentänyt velkojaan samaan tapaan kuin Suomi parhaimpina Nokian menestyksen vuosina.

      Sauli Niinistöllä antoi vastuuttomasti villin menon jatkua työmarkkinoilla, koska hänellä oli parempaa henkilökohtaista etua ja käyttöä sillä tavalla kasvaneelle kansan suosiolle. Yhteiskunnan tehtävä on ohjata yritysten ja yksityisten itsekäs toiminta koko yhteiskuntaa hyödyttävään suuntaan, mutta kenelläkään poliitikolla ei aiemmin ollut ymmärrystä tai/ ja rohkeutta laittaa puolivilliä poikamiestä aisoihin. Nyttemmin Sauli Niinistö on rakentanut vakiintuneen avioliitossa elävän poliitikon imagoa. On tässä odoteltu, milloin Sauli Niinistö ottaa vastuullisemman ja Suomen kokonaisedun mukaisen euroajan asenteen myös niihin työmarkkinaosapuoliin, joiden tarjoamat (vanhat) kannatusluvut ja niiden säilyttäminen ovat niin kovin "pyhiä" hänelle itselle juuri näinä päivinä, kun äänestetään tulevasta Suomen tasavallan presidentistä.

      Kauppalehdessä oli eilen uutinen, jossa kerrottiin kiinalaisen luottoluokittajan alentaneen Yhdysvaltojen luottoluokitusta. Yhdysvaltojen suuret alijäämät ovat yleisesti tunnettuja. Uusien verolakien myötä alijäämät ovat kasvamassa tulevina vuosina, ellei löydy riittävästi kohteita leikata menoja, mikä ei ole helppoa yhdelle puolueelle. Yhdysvaltojen velkavetoinen taloudenpito saattaa laukaista seuraavan finanssikriisin varsinkin tilanteessa, jossa suuri velkoja Kiina päättääkin leikata sijoituksiaan USA:n valtionlainoihin. Institutionaalisilla sijoittajilla saattaa olla ja onkin jyrkkiä kieltoja tai ainakin rajoituksia tehdä sijoituksia papereihin, jotka on luokiteltu roskalainaluokkaan. Kiinalaisen luokittelijan luokitus oli muistaakseni BBB sen omassa taulukossa. Eräällä amerikkalaisella luottoluokittajalla ilmeisesti BB jo merkitsee roskalainaluokkaa: en tiedä kuinka lähellä kiinalaisen luokitus on siitä. Suomessa työmarkkinoiden villiä menoa ei saa katsella hiljaa vierestä, jos sellainen johtaa työpaikkojen katoamiseen, estää työpaikkojen syntymistä ja johtaa ulkoisen velan jatkuvaan kasvuun. Presidenttiehdokkaan henkilökohtainen suosio palkansaajien keskuudessa on toissijainen asia isänmaan edun rinnalla.

    • Malli1942

      Voidaanhan sitä loputtomasti jahkailla euron kanssa. WIPO on tutkinut hyvin kansantulon ja ns luovuusindeksin välistä yhteyttä. Muutamaa öljyvaltiota lukuunottamatta korrelaatio on hyvin vahva. Tämä on presidentinvaalin keskustelussa unohdettu täysin, mm tänään HS:n sisäsivuilla yksikään ehdokas ei viittaa WIPON erittäin hyvin tehtyihin tutkimuksiin, liekö ovat ollenkaan kiinnostuneita Suomen todellisesta kilpailukyvystä.

      Voidaanhan yrittää perussuomalaisten tapaan eristää Suomi muusta maailmasta, mutta tuloksena voi olla todellisten osaajien joukkopako Saksaan, joka Merkelin aikaan on ohittanut tieteen, tekniikan ja talouden alalla Ranskan ja Englannin (WIPO, NATURE INDEX) ollen USAn ja Kiinan jälkeen maailman kolmanneksi mahtavin valtio.

      • tarkentuvaa_tosiasiaa

        Ei tarvitse puhua perussuomalaisista ja eristämisestä. Sen sijaan täytyy puhua sopeutumista työmarkkinoilla euroajan vaatimuksiin. Saksan suhteellinen asema markkinoiden väkirikkaassa keskustassa sopivan ilmaston ympäristössä antaa sille sellaisen kilpailuedun, että Saksalle sopiva tasapuolinen euron arvo olisi jotain 1,5-1,6 dollaria, Kreikalle reilusti alle 1 dollari, muille Välimeren euromaille kuten Italialle ehkä noin 1-1,1 dollaria ja Suomelle tuskin enempää kuin 1,10 dollaria eli alle nykyisen noin 1,2 dollaria. Saksa on voinut painaa käyttämänsä valuutan alemmaksi eli "devalvoida" sen reilusti alle sen, mitä sen kansantalouden suhteellinen kilpailukyky ja voima edellyttävät.

        Suomessa ei ole muuta mahdollisuutta kuin pitää työmarkkinoilla jopa Saksaa suurempi kuri, jotta myös sellaiset tavalliset työpaikat säilyvät kilpailukyvyn ansiosta kuten Ruotsissa, jossa työmarkkinat ovat kurinalaisemmat ja viimeisten 5 vuoden aikana tapahtunut Ruotsin kruunun jatkuva aleneminen euroon verrattuna ei aiheuta Suomelle työpaikkojen ja kokonaisten toimialojen menetyksiä. Ruotsin talous on kasvanut nimenomaan Tukholman eteläpuolella, jonne väestö on keskittynyt lähelle Euroopan keskeisiä markkinoita.

        Jos Suomea kohtaa vielä uudelleen 10 menetettyä vuotta, edessä on aivan varmasti osaajien joukkolähtö Suomesta, joka muistuttaa köyhimpien Baltian maiden menetyksiä niiden vapauduttua Neuvostoliitosta. Euroaikaan sopeutuminen työmarkkinoilla on vietävä loppuun hyvänä aikana ennen kuin mitään sellaista tapahtuu.

        Muutaman harvan luovat kyvyt eivät riitä kääntämään kehitystä, ellei Suomessa ole sitä ennen sopeuduttu euroalueen harvaan asutun maan todellisiin mahdollisuuksiin taloudessa ja työmarkkinoilla. Täällä on toki joitain luonnonvaroja ja niihin liittyvää erityisosaamista, mutta sellaiset edellyttävät kuitenkin varsin hyvin toimivaa yhteiskuntaa, muuta infrastruktuuria ja myös muita kilpailukykyisiä työpaikkoja, jotta täällä olisi yhteisönä edellytykset elää jotenkin siedettävää elämää. Muuten Uusimaa ja pääkaupunkiseutukin muuttuvat Pohjois-Suomen autioituvien kylien kaltaisiksi paikoiksi Euroopan reuna-alueella kaukana sen suurista kasvavista väestökeskittymistä ja markkinoista.

        1990-luvulla näin EU:hun liittyneessä Tanskassa sen pääkaupungissa Kööpenhaminassa EU-toimiston tai jonkin vastaavan EU-tiedotusta tekevän ikkunassa "mainoksen", jonka mukaan jo Tukholma on kaukana EU:n ydinalueelta ja lähinnä jääkarhuille sopivaa aluetta. Suomea ei taidettu edes mainita.


      • malli1942

        Hyvä kommentti!


      • tulevaisuutta_varten
        malli1942 kirjoitti:

        Hyvä kommentti!

        Kiitos positiivisesta palautteesta. Näiden Suomen kansantalouden ankarien perusasioiden ei saa maan johtajilta unohtua esimerkiksi siksi, jotta jotkut yksittäiset suomalaiset urheilijat tai tieteentekijät tekevät näkyvää menestyksekästä kansainvälistä uraa ja saavat arvostettuja palkintoja elämäntyöstään.

        Vielä paljon tärkeämpää meille Suomessa on se, että meidän taloutemme pysyy terveenä perustana kaikelle muulle kuten hyvälle koulutukselle erityisesti nuorille mutta myös myöhemmin varttuneille muuttuvan työelämän tarpeisiin. Talous asettaa lähtökohtia monille muille toiminnoille kehittyvässä yhteiskunnassa.

        Joku saattaa väitellä tässä muna-kana -ongelmasta: kumpi on ensin. Muistelen lukeneeni sellaisista näkemyksistä, että terve ja hyvä talous on ennen ja ensisijainen verrattuna korkeatasoisen opetuksen kehitykselle; päinvastainen vaikutussuunta sen sijaan ei ole aivan itsestään selvä ainakaan automaattisesti.


    • uskottavampi_toinen

      Sauli Niinistö ja muut kokoomusjohtajat ovat toimineet omia julkilausuttaja tavoitteitaan vastaan euroon liittymisen jälkeen: miten sitä voi kohottaa koulutus- ja osaamistasoa Suomessa, kun talous on rapakunnossa Suomen kannalta yliarvostetun valuutan ja villien, ahneitten ja saalistavien kokoomustaustaistenkin ammattiliittojen vapaan mellastuksen vuoksi. Vahva talous on välttämätön edellytys koulutustason kohottamiseksi. Vahva kansallinen talous on välttämätön ympäristö, jotta täällä Suomessa voidaan panostaa pitkäjänteiseen tutkimukseen ja kehittämiseen paitsi perustutkimuksessa niin myös soveltavassa elinkeinoelämää ja kilpailukykyä edistävässä tutkimuksessa. Sauli Niinistö ja Jyrki Katainen ovat vuosikymmenien ajan ummistaneet vaarallisella tavalla silmänsä näiltä talouden järkkymättömiltä lainalaisuuksilta. Heidän johdollaan kokoomus, kykypuolue, on jättänyt huolehtimatta Suomen nuorison tulevaisuuden kannalta tärkeimmistä toimintaedellytyksistä Suomessa.

      Vasta nykyinen hallitus on ryhtynyt oikeanlaisiin toimiin, kun Suomen taloudellinen kriisi oli jo ehtinyt uhkaavan syväksi. Matti Vanhanen on Sauli Niinistöä uskottavampi Suomen nuorison tulevaisuuden kannalta.

      • taloudesta_lähtien

        Hurri näyttää kirjoittavan Taloussanomissa, että velka muka "säästi Suomen syöksykierteeltä".
        Hän väheksyy hukattua vuosikymmentä tuon syöksykierteen rinnalla. Jan Hurrikin näyttää suhtautuvan aivan liian löysästi globaalin nopeasti muuttuvan taloudellisen ympäristön haasteisiin: se on anteeksiantamatonta siinä ympäristössä.

        Euroopan keskuspankkikin on ollut aiheellisesti huolissa siitä, että euroalueella talouden kasvun jakso jää aivan liian lyhyeksi varautua seuraavaan taantumaan: puskureita lienee riittävästi vain Saksalla, joka on vuosikausia kasvanut omaan taloudelliseen kilpailukykyyn nähden aivan aliarvostetun euron siivittämänä. Useimmilla muilla euromailla kuten erityisesti Suomella aiempien kokoomuspoliitikkojen (niiden joukossa Sauli Niinistön) villejä työmarkkinoita kohtaan osoittaman leväperäisyyden vuoksi puskureiden rakentamiseen näyttää olevan varsin heikot edellytykset tässä tilanteessa.

        Uusi kohtalokas menetetty vuosikymmen on varmasti tulossa, ellei valtiovalta ryhdy nopeasti tarvittaviin toimiin sen torjumiseksi. Lamassa on myöhäistä vinkua, kun housuihin on jo tullut.
        Oikea ja tarmokasotteinen presidentti voi tukea hallitusta siinä vaikeassa työssä. Sauli Niinistö ei näytä oikealta tai parhaalta ehdokkaalta tukemaan Suomen taloudellisen tilanteen korjaamisessa. Terve talous on välttämätön myös hyvän turvallisuus- ja ulkopolitiikan hoidossa, jotka ovat tasavallan presidentin omimpia alueita.


    • Profiili_profiilista

      Jorma Ollilakin kuuluu ehdokas Sauli Niinistön tukijoihin. Jorma Ollila jakeli Nokian voittoja avokätisesti osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina eikä hän aivan ilmeisesti laittanut voittoja sivuun tulevia investointeja varten samaan tapaan kuin amerikkalaiset teknologiayhtiöt: ahneus söi pitkän tähtäyksen tutkimus- ja kehitystyön varat. Ilmankos Ollilan tiimistä katosi parhaimpia johtajia, joista ainakin yksi Kone-yhtiöön, jossa suvun varoista ja niiden oikeasta käytöstä pitkällä tähtäyksellä pidetään parempaa huolta kuin aikanaan Ollilan Nokiassa.

      Jorma Ollilasta on tullut itsensä kaltaisten tukija. Kokoomusjohtajat ja Sauli Niinistö heidän mukanaan ovat tulleet tunnetuiksi löysästä valtion finanssien hoidosta euroon liittymisen jälkeen.

    • Ahkera.Kok.yrittäjä

      Nyt laiskat työttömät marjaan metsään! Nyt on otettava marjakin maasta.

      • viher.piippua.ladatessa

        eikös siellä metsämaassa näin tammikuussa kasva kuin pelkästään jääsalaatti..


    • Eijärkeä

      Ruotsin taloudessa alkaa näkyä lepsun siirtolaispolitiikan seuraukset, puhumattakaan mitä se on aiheuttanut tavalliselle kansalle, turvallisuus on iäksi menetetty. Jollei eu hajoa mahdottomuuteensa, ollaan kyllä todella vaarallisella tiellä näiden eu:ta puolustavien päättäjiemme takia. Eu:sta lupaillaan nyt varoja ja vastineeksi vaaditaan solidaarisuutta. Minä ainakin käsitän sen niin, että aletaan taas jakaa pakolaisia jäsenvaltioiden kesken, enkä luota siihen, että näitä asioita edelleenkään osattaisiin hoitaa järkevästi. Siksi äänestämme Lauraa.

    • Pressavaali

      Tämän keskustelun aloittaja kuvaa euroon liittymistä ja euron vaikutuksia ansiokkaasti. Eurolla oli kuitenkin jo 1990-luvulla vaikutusta ja sen kuvaan tässä kirjoituksessa sekä peilaan asiaa presidentin vaalien kannalta.

      Niinistön aiempi toiminta etenkin 1990-luvulla vaikuttaa vielä väistämättä - ja pitääkin vaikuttaa - nyt presidentinvaaleissa. Se heikentää hänen mainettaan erehtymättömänä poliitikkona. Silloiset "vahvat miehet" Lipponen ja Niinistö veivät Suomen euroon. Pohjia asialle oli rakentanut jo Koivisto. Sivumennen tässä voi todeta, että Lipposenkin mukana olo europäätöksessä on haitannut demareita paljon myöhempinä aikoina. Euro oli yksi syy viime presidentinvaaleissa Lipposen huonoon kannatukseen. Mielestäni EU-jäsenyys ilman euroa olisi ollut paras ratkaisu Suomelle.

      Nyt ehdolla olevista euroon kriittisesti suhtautuvat Huhtasaari ja Väyrynen. Erona heillä on suhtautuminen EU:hun, johon vain Huhtasaari suhtautuu jyrkän kriittisesti. Euron suhteen Väyrynen ja Huhtasaari ovat oikeassa. Ensimmäisen suuren ja lähinnä vain Suomea koskeneen laman ja pankkikriisin euro aiheutti 1990-luvun alussa jo ennen sen käyttöönottoa, koska vallassa olevat päättäjät pitivät markan kurssia kiinteänä - Ecu-kytkentä mukaan lukien - tavoitteenaan varmistaa siten pääsy yhteisvaluuttaan. Jotkut eivät vieläkään ole päässeet silloin syntyneistä vaikeuksista eroon.

      Toinen lama alkoi 2007 ja se jatkui euron vuoksi Suomessa kymmenisen vuotta. Tämäkin lama aiheutti suurtyöttömyyden ja valtion pahan velkaantumisen. Näistä kärsimme vieläkin. Talous ei kasvanut kymmenessä vuodessa Suomessa ollenkaan - tällaista ei ollut Suomessa ennen koettu. Esim. muut pohjoismaat selvisivät lamasta paljon nopeammin ja hyvin vähin vaurioin. Tämä osoitti, että maan, joka ei voi harjoittaa omaa valuutta- ja rahapolitiikkaa, on varsin vaikea tervehdyttää taloutta. Käytössähän on lähinnä vain finanssipolitiikka (siis budjetti- ja veropolitiikka) ja työmarkkinaratkaisut, joilla ei suuria saavuteta, ei ainakaan riittävän nopeasti. Kaiken lisäksi koko euroalue on ollut pitkään kriisissä Saksaa lukuun ottamatta. Ja miten puretaan korkokupla - miinuskorot - nyt?

      Menetykset - taloudelliset ja inhimilliset - euron vuoksi ovat olleet valtavia, vaikka nyt vasta joitakin selvityksiä asiasta on alkanut ilmestyä, mm. Vatt (Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) on todennut euron aiheuttaneen Suomelle taloudellisia tappioita.

      Vääriä päätöksiä tehneillä ei ole tapana pahojakaan virheitään tunnustaa, mutta äänestäjä voi ne ottaa huomioon.

    • vinoumat_suoriksi

      Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju esitteli aamulla radiossa Nordean talousennustetta. Hän puhui niin makeita optimistisia juttuja, että ihan pahaa teki: itse en pidä sokerista ja sehän onkin todettu ravintoarvoltaan huonoksi ruuaksi. Taustalla lienee sama, mitä tavataan liike-elämän omissa lakimiehissä riita-asioissa: he vaikenevat edustamalleen taholle epäedullisista asioista ja suorastaan faktoista, mutta hehkuttavat kovastikin niitä seikkoja, jotka ovat heille eduksi. Liike-elämän talousasiantuntijatkin ovat tarkasti laskelmoivia. Täytyy huomata, että Nordea toi ennusteensa esille tänään juuri presidentin vaalien alla, kun eilen oli tullut julkisuuteen talouspolitiikan arviointineuvoston akateemisten tutkijoiden raportti, joka oli kriittinen liian löysän talouspolitiikan vuoksi. Aki Kangasharjun suitsutus oli perin outoa kuultavaa, kun on hieman perehtynyt uutisiin korkeamman tason asiantuntijoiden lausuntoihin Davosista ja muualta maailmalta.

      Nordean talousennusteen lopussa oli sentään ekonomisti Tuuli Koivun huomioita koulutuksen tilanteesta. Loppupuolelta löytyy myös arvio, että pankin ennuste helpommin yli- kuin aliarvioi tulevaa kehitystä. Tämä taitaa olla Koivun peiteltyä kritiikkiä kollegansa Aki Kangasharjun yksipuoliselle ulostulolle: poliitikotkin yrittävät aina varmistella selustaansa, vaikka vain huomaamatta, kun kuulijat ovat ensin nielleet sen, mitä he eniten haluavat ahneudessaan kuulla.
      (Nordea netissä: Media/Uutiset ja lehdistötiedotteet/ -sivulta löytyy talousennuste 24.1.2018 klo 10.00)

    • tarkentuvaa_tästä

      Talouspolitiikan arviointineuvosto antaa täysin oikeassa suhteessa painoa erilaisille talouspoliittisille keinoille nimenomaan vastuullisen valtiontalouden hoidon näkökulmasta. Sen sijaan yksityisessä mediassa pääkirjoituksia myöten ei niiden kritiikissä arviointineuvoston raporttia kohtaan ole nähtävissä muuta kuin makean tyrkyttämistä omalle pääosin valikoituneelle herkkähipiäiselle lukija- ja tilaajakunnalle. Yksityisen median kritiikistä näkee, ettei ymmärretä eikä haluta alistua nauttimaan "vastahakoisen lapsen tavoin ehkä pahalta maistuvaa, mutta terveellistä kalanmaksaöljyä." Omien lukijoiden ärsyttäminen vaarantaa tilaajatulot. Niin, journalistista totuutta mitataan siis rahalla, sitähän se journalistien totuus on.

      Vastuullisen tasavallan presidentin ja maan hallituksen, eduskunnan sekä muun julkisen hallinnon tulee katsoa ohi journalistien rahalla mitatun totuuden yksinomaan isänmaan parasta. Siinä on kriteeriä. Profeetta Samuelkin sai tehtäväksi voidella maalleen uusi kuningas Iisain poikien joukosta. Jumala ei katso ulkonaista muotoa, vaan sydämeen: siksi Samuel joutui käymään läpi muita Iisain vanhempia kookkaampia poikia sivuuttaen heidät ja päätymään vihdoin nuoreen muistaakseni pienikokoiseen Daavidiin.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1400
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      58
      1307
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe